Slovenija

'Ne delimo si vojnega plena'

Ljubljana, 16. 05. 2011 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Salusu zavračajo Jakličeve očitke, da sta si dve veledrogeriji trg posredovanja zdravil razdelili kot vojni plen, in ugotavljajo, da od vseh imetnikov dovoljenja za promet z zdravili na debelo "le nekateri izpolnjujemo zakonske zahteve v celoti".

V Salusu se ne prepoznajo v očitkih, ki jih je direktor Lekarne Ljubljana Marko Jaklič zapisal v pismu finančnemu ministru Francu Križaniču in v katerem trdi, da sta si dve veledrogeriji – poleg Salusa še Kemofarmacija – kot vojni plen razdelili trg posredovanja zdravil.

Lekarna Ljubljana je lani na področju zdravil na recept poslovala s skoraj dvema milijonoma evrov izgube, če pa dodamo zdravila brez recepta, je bil rezultat okoli ničle, opozarja Marko Jaklič.
Lekarna Ljubljana je lani na področju zdravil na recept poslovala s skoraj dvema milijonoma evrov izgube, če pa dodamo zdravila brez recepta, je bil rezultat okoli ničle, opozarja Marko Jaklič. FOTO: POP TV

Kot je sporočil direktor Salusa Miha Lavrič, morajo veledrogerije skladno z zakonom o zdravilih zagotavljati stalen in ustrezen izbor zdravil, s katerim zadoščajo zahtevam posameznega geografskega območja in v zelo kratkem času dostavljajo zahtevane dobave celotnemu zadevnemu območju. "S tem jim je naložena obveznost javnih storitev," dodaja.

V Salusu ugotavljajo, da od vseh imetnikov dovoljenja za promet z zdravili na debelo "le nekateri izpolnjujemo zakonske zahteve v celoti. Iz tega sledi, da je besedna zveza vojni plen neutemeljena in popolnoma neprimerna, saj imajo prave veledrogerije tako pri nas kot v svetu svoj namen in poslanstvo", navaja direktor Salusa.

Jaklič je namreč v odzivu na ugotovitve finančnega ministrstva, da je soglasje Mestne občine Ljubljana za ustanovitev družbe LL Grosist v neskladju z zakonom, med drugim zapisal, da sta samo dva posrednika pri zdravilih med letoma 2005 in 2010 iz slovenskega zdravstva izčrpala več kot 125 milijonov evrov. Navedel je tudi, da je lastna veledrogerija za Lekarno Ljubljana ekonomska nujnost, saj ob trendih, ki jih Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) izvaja na področju financiranja lekarniške dejavnosti, brez lastnih veledrogerij sploh ne bo mogla preživeti.

Lavrič izpostavlja še, da je "podjetje Salus v večinski slovenski lasti, med lastniki sta tudi državna KAD in SOD, zaposluje 150 ljudi, del sredstev investira v širjenje lekarniške mreže, s ciljem čim večje dostopnosti zdravil slovenskemu prebivalstvu, namenja sponzorska in donatorska sredstva celotni zdravstveni dejavnosti, je eden izmed nosilcev zbiranja odpadnih zdravil in še bi lahko naštevali". Dodaja, da v Salusu vsekakor ne nasprotujejo konkurenci, pričakujejo pa, da posluje pod pogoji, ki jih predpisuje zakon.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prepri43
17. 05. 2011 13.03
vsaka pocenitev zdravil pride prav! Tudi korake ki peljejo v tej smeri pozdravljam vse ostalo - STOP!!!
Papillonn
16. 05. 2011 19.18
Gospod Jaklic pove doloòene stvari, ko za tem stoji njegova lastna potreba. Kdo ve, òe bi obelodanjal tovrstne zadeve, òe bi sle stvari tako kot si jih je sam zamislil. Trenutno se zeli siriti izven meja MOL in isce trg za LL grosist. Sicer pa mu moram v ostalem (na zalost) pritrditi. Dovolj je vpogled v bizi.si. Kemofarmacija 280 mio prometa, Salus 200 in nekaj in zadnji Farmadent z 80 mio prometa. In tako je ze leta. Kdaj se je nazadnje v Sloveniji odprla kaksna veledrogerija? Farmacevtska in veledrogerijska branza je po moji oceni nejbolj koruptivna branza. Vsi JR so docno v naprej razdeljeni med temi tremi. Zivela svoboda in svobodna trgovina - karkoli ze to v Sloveniji pomeni!
viljam
16. 05. 2011 18.29
No dejstvo je da sta Jaklič in Jankovič ugotovila, da vsak evro, ki gre preko privat lekarn ali veledrogeristov je evro ki gre mimo Ljubljanskega proračuna. Za ta namen je seveda potrebno uničit privatništvo v farmacevtski sferi in povrnit vse kot je bilo v obdobju socializma. Seveda pa se ljudje ne zavedajo, da bo to imelo končen vpliv na ceno zdravil, ker ko ne bo več privatnikov bodo pa lepo višali cene zdravil, saj bodo lepo polnili državni / občinski proračun. Lahko ugotovimo, da socializem kot vlada v lekarništvu predstavlja samo dodatni davek za državljanje. ZAtorej živel socializem, da bomo lahko plačevali čim večje davke skorumpiranim elitam z Jakličem in Zoranom na čelu.
tsdafsdfsfgjhtz
16. 05. 2011 18.00
Kaj se pa Jaklič oglaša? Napredek bo šele ko se ga bodo znebili v lekarni ljubljana. Pa saj vsi vemo kako je delal v vzajemni in nič bolje ne dela zdaj. Lahko mine 20 let pa ga ljudje še vedno nebodo pozabili. Zakaj?