Slovenija

Nazaj h koreninam: kako preživeti podražitve hrane?

Ljubljana, 14. 08. 2012 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Mira Matković
Komentarji
598

Ob napovedih, da se bo hrana dražila, je marsikdo začel razmišljati o alternativah. Med njimi je tudi samooskrba s hrano. A kako do vrtička, če živite v mestu? Treba je biti iznajdljiv in vztrajen. Ob tem pa je treba poudariti, da vam vrt ne bo nudil le hrane, temveč tudi dobro voljo, nova prijateljstva, povezal bo družinske člane in še mnogo več.

Marsikdo je ob napovedih, da nas jeseni čakajo podražitve hrane, pomislil na vrtiček, kjer bi lahko pridelal nekaj zelenjave za svojo družino. Letos je sicer že prepozno za sejanje, a morda lahko načrtujete, kaj boste sejali naslednje leto. Najbolj pomembno vprašanje pa je, kako do zemlje. Za tiste Ljubljančane in Mariborčane, ki nimate te sreče, da živite v hiši z vrtom, smo zbrali nekaj odgovorov na vprašanje: kako do svojega vrta, če živim v mestu, in sicer v bloku.

Poglejmo najprej prestolnico. Na Mestni občini Ljubljana (MOL) so za 24ur.com odgovorili, da imajo trenutno urejene vrtičke na dveh lokacijah, in sicer v Dravljah in Štepanji vasi. Trenutno sicer nimajo prostih vrtičkov, a nikar ne obupujte. Na Molu so nam namreč dejali, da bodo predvidoma v prvi polovici naslednjega leta objavili razpis za oddajo vrtičkov v zakup, in sicer v Karlovškem predmestju. Gre za območje Livade, kjer bo urejenih okoli 68 parcel.

Koliko vas bo stal najem vrta?
Koliko vas bo stal najem vrta? FOTO: Thinkstock

Koliko vas bo stal vrt?

In kakšne stroške boste imeli z najemom vrta? "Zakupnina znaša evro na kvadratni meter, in sicer na leto. Poleg tega zneska so zakupniki dolžni plačevati tudi sorazmerni del obratovalnih stroškov in stroškov rednega vzdrževanja (elektrika, voda, odvoz odpadkov, vzdrževanje objektov za shranjevanje orodja, sanitarij in tako dalje)," so razložili na Molu. Pogodbo boste sklenili za dobo do pet let.

Morda pa imate zemljišče, s katerim ne veste, kaj bi počeli? MOL nudi pomoč tudi tistim interesentom, ki želijo oddati svoja zemljišča za vrtičke. Tako je ena izmed družin ob strokovni pomoči Mola za tiste, ki bi želeli najeti vrtiček, uredila svoje zemljišče na območju Ljubljane. Povpraševanja po obdelovalni zemlji je namreč veliko in presega razpoložljiva zemljišča v lasti ljubljanske mestne občine. Zato so na občini pripravljeni zainteresiranim posredovati pobude lastnikov zemljišč, ki želijo svojo zemljo ponuditi vrtičkarjem. Lastniki zemljišč bodo na Molu prejeli potrebne informacije, pod kakšnimi pogoji je možno urediti vrtičke in organizirati vrtičkarstvo na njihovih zemljiščih.

Projekt, ki navdihuje

Vse več je posameznikov in družin, ki se združujejo ter skušajo skupaj pridelati hrano. Tako so leta 2010 na območju ljubljanske četrtne skupnosti Tabor okoliški prebivalci in drugi zainteresirani s pomočjo zavoda Bunker v okviru programa Vrt mimo grede na degradiranem območju mirujočega gradbišča ob Resljevi cesti začeli s projektom Onkraj gradbišča. Gre za zemljišče, ki je v lasti Mola.

"Cilj okoliških prebivalcev je bil, da bi degradirano površino spremenili v zelen skupni prostor, namenjen vrtovom, druženju, izobraževanju in kulturi. Po skupni čistilni akciji zemljišča in navozu zemlje so uredili gredice in vrtove. Aktivnosti Onkraj gradbišča še vedno uspešno potekajo," so nam sporočili z mestne občine. Projekt Onkraj gradbišča lahko spremljate tudi na njihovem blogu.

Z vrtom do dobrega razpoloženja

Delo na vrtu vas bo spravilo v dobro voljo.
Delo na vrtu vas bo spravilo v dobro voljo. FOTO: iStockphoto

Zemlja pa ne nudi le sadov, temveč mnogo več. V tujini je vrtičkarstvo del terapevtskih zdravljenj. Starejši se družijo in razgibavajo, socialno ogroženi tkejo nova poznanstva in se počutijo koristne, bolni krepijo zdravje in uživajo na svežem zraku, žrtve nasilja celijo telesne in duševne rane, pri tem pa se jim znova vrača zaupanje v soljudi.

Kako je s tem pri nas? Ali tudi v Ljubljani poznajo terapevtske učinke vrtičkarstva? Na Molu so za 24ur.com povedali, da preko rednih letnih javnih razpisov sofinancirajo varstvene programe, ki so namenjeni različnim ranljivim skupinam, tudi starejšim, socialno ogroženim, žrtvam nasilja in podobno.

"Programi, vključeni v sofinanciranje, so vsebinsko zelo raznoliki ter vključujejo tudi različne metode terapevtskega in svetovalnega dela s ciljno populacijo. V nekaterih od organizacij, katerih programe sofinancira MOL, poteka tudi obdelava vrtov za pridelavo lastnega sadja in zelenjave, v proces pa so (na osnovi terapevtskih, ekoloških, pa tudi varčevalnih ciljev) vključeni sami uporabniki in uporabnice programov. Elemente samooskrbe s hrano tako najdemo v programih socialne rehabilitacije zasvojenih z nedovoljenimi drogami, za osebe s težavami v duševnem zdravju in podobno. Predvsem je obdelava zemlje, če je ta na voljo, pogosta v programih, v katerih uporabnikom in uporabnicam nudijo 24-urno dnevno oskrbo. Obdelava zemlje v navedenih programih predstavlja eno od spremljevalnih dejavnosti, ki smiselno zaokroža celostni terapevtski oziroma proces socialne rehabilitacije," so razložili na Molu in dodali, da tovrstne aktivnosti potekajo tudi v okviru posameznih javnih zavodov, v katerih obravnavajo posamezne ciljne skupine, kot so na primer zapori.

"Vse navedeno kaže, da je obdelava zemlje s terapevtskimi oziroma cilji socialne rehabilitacije že uveljavljena metoda strokovnega dela tudi pri nas, ki jo s sofinanciranjem programov socialnega varstva podpira tudi MOL. Pobud za programe, ki bi temeljili izključno na tej metodi, pa do sedaj še nismo prejeli," so dodali.

MOM: Proste parcele imamo še v Morskem jarku

Da oddajajo vrtičke, in sicer na več lokacijah v mestu, so potrdili tudi na Mestni občini Maribor (MOM). In kakšni so pogoji za pridobitev vrta? Za 24ur.com so odgovorili, naj občani glede najema vrta naslovijo vloge na Javno podjetje za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči, ki ima sedež na Grajski ulici 7. Trenutno je vrt možno dobiti v najem le še na lokaciji v Morskem jarku. Tam je še nekaj prostih vrtičkov, na vseh drugih lokacijah pa boste lahko do vrta prišli le na podlagi odstopne izjave predhodnega najemnika.

Ko se odločite, da bi imeli vrtiček, se začne akcija budnega spremljanja javnih občil. Na vprašanje, kdaj objavljajo razpise za vrtove, so nam namreč odgovorili, da so za Morski jarek obvestilo o možnosti najema vrta objavili v časopisu Večer. Če boste imeli srečo in boste prišli do svojega kosa zemlje, boste podpisali pogodbo o najemu vrta, ki bo trajala eno leto, pogodbo pa občina podaljšuje s poslanimi računi za najemnino.

Kolikšna je najemnina?

V Mariboru je najemnina za vrtove letna in znaša 20 centov za kvadratni meter zemljišča. Za vrtičke v Morskem jarku pa je treba prišteti še znesek porabljene vode, ki se razdeli na vse uporabnike.

Za vrt je treba dobro skrbeti, kar se vam bo obrestovalo.
Za vrt je treba dobro skrbeti, kar se vam bo obrestovalo. FOTO: iStockphoto

Kje so vrtički v Mestni občini Maribor?

Večja lokacija, ki je namenjena vrtičkarstvu, je na območju Morskega jarka. Sicer pa so vrtički razpršeni po celotnem območju mariborske mestne občine: Stražun, in sicer ob hitri cesti; na Studencih, in sicer ob Obrežni; Borova vas, točneje ob Dravograjski; na Teznu ter ob Fontani. Na zadnji lokaciji so vrtički urejeni le do celovite rešitve in ureditve Vrbanskega platoja. Ob tem so na mariborski občini dodali, da se na posameznih lokacijah pojavljajo tudi vrtički "na črno", a reševanje teh zadev je v pristojnosti inšpekcijskih služb.

Nekateri so pokazali tudi interes, da bi zemljišča kupili, a z mestne občine sporočajo, da to ni možno, saj so zemljišča po prostorskih ureditvenih aktih predvidena za druge namene in so oddana v najem le do prodaje oziroma do začetka gradnje na teh zemljiščih. Izjema je le zemljišče v Morskem jarku, a tudi tam je možno le najeti parcelo.

Prostor za gojenje rastlin in odnosov

Na mariborski občini se zavedajo, da je lahko delo na vrtu terapevtsko. Mestna občina Maribor namreč ves čas sodeluje pri projektu Urbane brazde, ki poteka v okviru Evropske prestolnice kulture. Projekt Skupnostni urbani eko vrt se odvija v Borovi vasi, od ostalih območij namenjenih za vrtičkarje pa se razlikuje med drugim tudi po tem, da je MOM celotno območje enega hektarja dala v najem Društvu Urbani eko vrt za obdobje 10 let. Omenjeno društvo, ki ga vodijo vrtičkarji sami, je zadolženo za urejanje, vzdrževanje in uporabo celotnega območja, zgledujejo pa se po številnih tujih primerih dobre prakse. Skupnostni urbani eko vrt so v mariborski mestni četrti Radvanje, ob Pekarskem potoku v Borovi vasi.

Vrt združuje.
Vrt združuje. FOTO: iStockphoto

Na Zavodu Maribor 2012 so za 24ur.com dejali, da so vse odločitve, prav tako postopek pridobitve vrtička na skupnostnem vrtu, določene v pravilniku, ki so ga soglasno sprejeli člani društva oziroma vrtičkarji. Pravilnik določa dva osnovna pogoja za pridobitev vrtička: čas vpisa na čakalno listo in aktivna udeležba bodočega vrtičkarja na izobraževanjih, delavnicah, delovnih akcijah in sestankih, ki jih organizira društvo. Dodali so tudi, da za pridobitev vrtička ni določena posebna dohodkovna ali starostna omejitev, saj po njihovem mnenju lahko tovrstne omejitve prinesejo negativne posledice.

Skupnostni urbani eko vrt deluje tudi kot socialno terapevtski vrt, so razložili v omenjenem zavodu. Med vrtičkarji so tudi osebe s težavami v duševnem zdravju, ki obiskujejo programe Šenta, in gibalno ovirani, invalidi na vozičkih, za katere so urejene posebne dvignjene grede. "Skupnostni urbani eko vrt tako ni namenjen le eni določeni skupini prebivalstva, ampak je vrt za vse, ki si želijo gojiti rastline in odnose, je prostor rekreacije in druženja. Zato ima skupnostni vrt tudi igrala za otroke, skupni objekt, dostopen vsem uporabnikom, ki je namenjen druženju, skupne lope in skupne nasade sadnega drevja in sadnega grmičevja, čebelnjak, in tako naprej," so še razložili za 24ur.com.

Skupni letni strošek za 50 ali 100 kvadratnih metrov velik vrtiček se predvidoma giblje med 40 in 50 evri. Vrtičkar sklene pogodbo o uporabi vrtička z društvom, in sicer za obdobje enega leta z možnostjo podaljšanja v primeru, da izpolnjuje pogoje pravilnika.

Vrt ima tudi terapevtske učinke.
Vrt ima tudi terapevtske učinke. FOTO: Thinkstock

Kaj, če ne uspete na razpisih?

V teh kriznih časih je pametno tudi, da družinski člani združijo moči. Če babice in dedki ne zmorejo več obdelovati vrta ob hiši, naj odgovornost za zemljo prevzamejo otroci ali vnuki. Stroške in delo na vrtu naj družinski člani razdelijo med seboj, prav tako pridelano letino. Pripravljanje ozimnice je lahko prijetno družinsko srečanje, ob katerem boste poskrbeli tudi za to, da boste pozimi imeli dobro založeno shrambo in več denarja za plačevanje drugih stroškov.

Možnosti je ogromno, le najti jih je treba. Morda vam bodo naslednji projekti in ljudje v navdih.

Rajski vrt v bohinjskih gozdovih: Primorec Dejan Gosar je v okolici Bohinja uredil permakulturni vrt. Sam je le pripravil zemljo na sprejem novih rastlin, nato pa pustil naravi, da opravi svoje delo. Pridelek bo pobiral vse do novembra, načrtuje pa že sajenje oljk, breskev in fig.

Z ene strehe se cedi med, na drugi raste zelenjava: kako v središču Ljubljane na strehi urediti vrt ali pa čebelnjak?

Posamezniki, ki so združili moči – in uspeli.

Vrt je zakon oziroma vsak bi moral znati pridelati zelenjavo.

Zelišča in dišavnice lahko gojite tudi v lončkih.
Zelišča in dišavnice lahko gojite tudi v lončkih. FOTO: iStockphoto

Če ne gre drugače, pa lahko na svojem balkonu, če ga seveda imate, poskusite urediti manjši vrtiček. Zelišča, dišavnice, pekoči feferoni, paradižnik ... vse to lahko uspeva na vašem balkonu in okenskih policah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (598)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PizdaVladiniMaterni
04. 10. 2012 18.20
Kaj te to je spet? So kje kakšne volitve za take zakone? ne, ker smo nore ovce, ki pustijo enega Janša delat, kar mu paše. Itak si je kupo to njegovo drago delovno mesto. Kaj ste res vsi tak nori? Bogatim itak dol visi, revni pa majo vedno manj, ker ne grejo na ulice. Namesto, da bi se kaj naredlo - demonstracije, se raje sedi doma pred televizijo pa da nam čim bolj perejo možgane z njihovimi reklamicami o glimerju. Gnilobe. Če ne bomo stopli na cesto pa za naše pravice, bo to konec za našo svobodo.
fotosi
16. 08. 2012 09.54
+1
Slovenska zemlja bo še banke reševala, joj kje živimo...! Čimprej, da se sistem sesuje in da začnemo znova...
Sputnik
16. 08. 2012 09.23
hahahah pa kaka fora je zdaj to? bi radi še davek na kilo zelja? kako boš sadil če je suša????? alternativa pa taka hahahahh 24ur pejte po gobe raje
Kolani
16. 08. 2012 09.18
Ker itak preveč jemo lahko za začetek zmanjšamo obroke. Pa bomo profitirali v denarnici in pri zdravju.
Pecikltigr
16. 08. 2012 11.47
Ne utegneš tako hitro zmanjševat obroke hrane, kot ti naraščajo stroški preživetja! Ta koncept ne bo pravi! heh
Homesteader
16. 08. 2012 02.02
+1
Nedolgo nazaj je vsakdo, ki je se imel fliko zemlje, le to hotel pretopiti v Audija. In kakor ekonomski cikli gredo, se v istem Audiju danes ze da saditi solato. Vendar bi bil zelnik bolsi za kolobarjenje.
Homesteader
16. 08. 2012 01.58
Dragi bratranec Tay. Zlo smo veseli novice, da si morja sit. Tudi pocitnice v Turciji (na puf), Ti ne pasejo vec. Odlocil si se, da dopust prihodnje leto prezivis z nami. Zal pa smo mi letos zelnik zmanjsali za polovico in drugo poletje bomo letovali na Aljaski. Pozdrav. Vsi Tvoji Najdrazji
Mohandas
16. 08. 2012 00.15
In Slovenci bomo zopet obdelovali tujo zemljo. A lahko vsaj dobimo nazaj Veliko pravdo? Jaz bi najemnino zemljiškemu gospodu ali cerkvi raje plačeval iz pridelka.
urmek
15. 08. 2012 17.19
+5
V tej državi se kmalu ne bo več dalo živeti. Mislim da bo veliko ljudi migriralo v druge države. Zasluškarji na pohodu!!!!!! Zato je hrana draga!!!!!
hpcolor
15. 08. 2012 16.23
+4
sedaj pa še uvedejo davek na VRT,kakšnih 20% na vrednost izdelka in smo zmagal...pa kam smo prišli ??? nebo šel doben na ulico ali kaj ??? pa saj to ni normalno...plače 500€ najem vrta pa vsi stroški mnda res 1000€...
BMWmunja
16. 08. 2012 00.09
+1
Ne kliči vraga s totimi sumničenji o novih davkih. Če boš pa šel na cesto pa ne pozabi, kdo je tisti, ki ima pod komando vojsko, policijo in ostale organe pregona. To je stara preizkušena struktura vodenja (beri teptanja) raje že od pamtiveka. Odtod potem pridejo med ostalim tudi bratomorne vojne itd, medtem ko beli ovratniki paradoksalno bogatijo. Saj si že slišal za orožje svakojake vrste, meddrugim tudi za tisto, odkrito v Mariboru itd...
Mr.JanHara
30. 08. 2012 14.06
Tud z motorko glava pade, poje Iztok Mlakar.
BMWmunja
15. 08. 2012 16.22
+2
Zdi se mi, da vlada izvaja "nadelprob" in nekako testira, koliko teptanja bi naši hlapčevski hrbti še zdržali, ne da bi počilo. Ta vlada že tako ali tako hodi po samem robu, pa še upa si največ. Gologlavi manipulator dobro ve, da kritične mase, ki bi jo zategoval v določenem času, ne sme preseči. Najprej je osakatil gospodarski sektor, potem javnega, sedaj misli še enkrat javnega, potem bo pa na vrsti zopet gospodarstvo. Stari učenec ruske šole pa nikoli ne dopusti, da bi osakatil oba sektorja istočasno. Kritične mase se namreč pa le boji....
civitasstain@gmail.com
15. 08. 2012 13.31
-1
Ja, ja. Bomo pa več za kruh dal, pa se manj z avtom drlinkal. Pred vsako hišo po dva ali tri avte, avtobusi pa prazn vozijo. No ja. svoj vrt pridelovat tudi ni tako slabo. Boš zdravo zelenjavo imel iz vrta, pa trebuščki bodo zginil. saj današnja mladina se debeli kot bi bi bila za zak..... Pa kruh bomo tudi znal bol cenit. Če otroke vprašaš od kod kruh, ali mleko?????? Tuš. No zdaj pa še tujci Lidl in Hofer. Zadnji čas, da mislimo na svojo predelavo. Smo agrarna država, pa vse uvažamo. Zadnji čas, da vse to primislimo. Mi imamo naše življenje v svojih rokah, pa ne tajkuni kot ti praviš!
Mirhollio
15. 08. 2012 15.28
-1
No me veseli da se najde vsaj en cep.c ki se strinja z podražitvami. Gospod salutiram Vam!
hpcolor
15. 08. 2012 16.25
+0
prav si napisal ja...vse uvažamo...ampak ne zarad tega ker se nam ne da delat in imamo pred bajto po 3 aute...ampak zarad tega ker se NAM ne SPLAČA !!! saj izvoz pa svoj lastni pridelek smo oz. so ga pa čisto uničli...ta naša država...tako da premisli preden blebetaš
Pecikltigr
16. 08. 2012 11.48
Ne splača se nam torej plačevati davkov svoji lastni državi in ne splača se nam ohranjati delovnih mest, pokojnin itd....
Tonček Balonček
15. 08. 2012 09.06
+4
Smo pa zlomili komunizem, ko smo morali po kavo, banane in pomaranče v celovški KGM ali v Trst in Gorico! Prigaja donba nabiralništva sper, prvotno akumulacijo kapitaal smo imeli pa zadnjih 20 let!
Mohandas
16. 08. 2012 00.08
vetlan
15. 08. 2012 09.01
+8
Nazaj h koreninam! in sicer k stanju iz pred vojne - POLJEDELSKA DEŽELA, cilj je dosežen. Dobrodošli v Evropi.
drugnben
14. 08. 2012 22.44
+5
Koze v vsak breg in vrt tam kjer je malo manj breg!
tali?ni tom
14. 08. 2012 21.13
+32
meščančki boste pokrepal , al pa za kos kruha garal pr ns na kmetih ! ne bo glih fensy pa te fore meščanske z diskoti,pubi,kafiči pa to ! in prav je tako ! moj janc,pacek pa piščančki,račke in jajčka ter moka domača,krompir smo danes pospravil okol 4 tone ,še cvička bo en al dva tavžent litrov odvisno od padavin , jutri ko vi poraznujetze bom jaz ko sem slučajno frej edinkrat v tem mesecu napelal drva in lej gre ! moram pa seveda DELAT na šihtu za minimalko in mal doma ! meščančki pa žurate , ampak me zanima kako boste žural s praznimi vampi ker se delate norce iz kmetov in vaških ljudi !
luckysss
14. 08. 2012 21.21
+19
Se strinjam, bi pa dodal, da bo v teh časih, ki prihajajo, poleg motike obvezno posedovati tudi kakšen AK 47....ali pa ograditi njivo in notri 47 rotweilerjev..:))
tali?ni tom
14. 08. 2012 21.39
+15
mam kužka ki je naučen da sam pomigaš pa sezuje tistega ki nagaja ! ne se bat noben ne bo zastonj z moje njive jedel , je treba garat kot konj ! ne rečem pa da neb dal če bi prosil , ampak ne takim z nalakiranimi nohti !
Huey
15. 08. 2012 09.43
+4
ana47
15. 08. 2012 10.16
+4
hahaha delal na kmetih :) mislim, da marsikdo sploh ne ve kakšna je krava (vijolična mogoče?)... glede na to, da se najdejo na kmetih taki, katerim se ne da delat, ne verjamem, da se bi dalo meščanu.
aknes
15. 08. 2012 10.27
+11
Pecikltigr
15. 08. 2012 11.46
-2
@ana47 Krava je baje škatlaste oblike, ker je alpsko mleko tudi take oblike. Ni pa povsem jasno, kako to mleko pride v embalažo: ali ima ta krava en ventil, pa se z rorom gor priključi in spuša mleko v škatlico, ali pa izloča taisto mleko že embalirano, opremljeno z nalepko o vsebini, hm! Ker me res zanima, na internetu pa ne najdem nič o tem, sem vse prelistal! Mogoče bo pa waco znal pojasniti! Vnaprej hvala!
Mirhollio
15. 08. 2012 15.32
-4
waco meni se zdi da si pa ti malo bolj fauš človek. Zdiš se mi jezen, ker delaš za minimalca in garaš kot konj, eni pa ne rabijo. Tudi to ni ravno pravilno.
tali?ni tom
15. 08. 2012 18.28
+3
nenene ! nisem fauš ampak hočem povedat da mi dol visi za krizo , medtem ko tisti "uspešni !"pa plozajo kaj bojo jedl ! jst bom lohk tuit brez minimalca verjemi , ti pa verjetno težko brez keša sploh takega brez vrednosti ko pride blagovna menjava na spored !
fas231
15. 08. 2012 22.51
-1
@waco,ko ti bodo davke nabil boš tudi ti moral prodat zemljo HA HA HA HA
Pecikltigr
16. 08. 2012 11.51
@waco Želim nama, da se tvoje napovedi ne uresničijo, te pa razumem.
wlf461
14. 08. 2012 20.12
+23
je rekel da je meso 80% pod povprečjem evrope,da je zelo poceni...aha...kaj pa plače ko so 100% pod povprečjem evrope...*
Pecikltigr
15. 08. 2012 11.49
+2
ja pol pa razlika ni tako velika, a ne? pa kaj je teh 20%..... PS.:Poskusil sem ujeti tenor razmišljanja, poslancev slovenskega parlamenta in delodajalcev, zavoda za zaposlovanje, centra za socialno delo, in podobnih.
Important notice
14. 08. 2012 19.08
+16
V Mariboru je cena 20 centov za m2, v Ljubljani pa 1€ .... In kaj je takšnega v ljubljanski zemlji, da je toliko dražja od štajerske?
Pecikltigr
14. 08. 2012 19.09
+19
ill_be_back
15. 08. 2012 19.49
Kaj se sekiraš za Lj, mene samo skrbi kje naj dobim denar, da si bom kupil parcelo na štajerskem - ker drugin predeli me v sloveniji ne zanimajo. Še rajši pa tujina.
Pecikltigr
16. 08. 2012 11.52
Še rajši pa loto dobitek - v tujini! heh
Pecikltigr
14. 08. 2012 19.01
+15
CITAT - podnaslov članka: \"Ob napovedih, da se bo hrana dražila, je marsikdo začel razmišljati o alternativah.\" Ja marsikdo v Sloveniji je začel razmišljati o tem, da bi pa prenehal jesti in piti... Glede na nove cenzuse za pridobitev štipendij, socialnih pomoči, varstvenih dodatkov ipd.
mahamudra
14. 08. 2012 20.18
+7
...Baje da se da živet samo od sončne svetlobe in vode, bo treba očitno probat to varjanto, sam pol nam bodo pogled na sonce zračunal...
Pecikltigr
15. 08. 2012 11.51
+0
Temu se potem reče SLOVENSKA FOTOSINTEZA.
andrej69
14. 08. 2012 16.47
+23
Predlagam da legaliziramo pridelavo prepovedanih zelišč legaliziramo prostitucijo itd....
povrsniste24kur
14. 08. 2012 19.51
+15
saj se vsi strinjamo, razen 15% oldtimerjev v tej državi, katerih ima ena peščica tudi največ moči in dokler vsaj od starosti ne crknejo, pač bo, kot je.
civitasstain@gmail.com
15. 08. 2012 13.36
A misliš bolj seksat da omenjaš prostitucijo. Kolkor vem je en kupljeni seks za več kg krompirja. Ha, ha...
Katja10
14. 08. 2012 16.34
+6
Moje pleme Moje pleme ne sliši več svobode. Ne razpozna je, ne vidi je, ko se ga dotakne. Moje pleme misli, da je počasno ubijanje njihovih teles in duš naravno. Samo včasih, ko za hip udre vanj nekaj ozonu, otroštvu podobnega, si obriše potno čelo, strese to moro te verige s sebe, obrne se in zaspi. Tomaž Šalamun
Pecikltigr
14. 08. 2012 19.01
+2