Slovenija

'Navodila posegajo v državnotožilski red'

Ljubljana, 20. 01. 2010 18.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sestanek med Zalarjem in tožilci se je zaključil z dogovorom, da ministrstvo poda nekatere spremembe navodil o izvajanju tožilskega reda. Brezigarjeva se z njimi ne strinja.

Brezigarjeva in Zalar spora nista zgladila.
Brezigarjeva in Zalar spora nista zgladila. FOTO: POP TV

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar tudi po več kot triurnem sestanku med ministrom Alešem Zalarjem in tožilci ocenjuje, da bodo navodila o obveznem izvajanju državnotožilskega reda, ki jih namerava uveljaviti pravosodni minister Aleš Zalar, "povzročila težave", predvsem "kar se tiče pravočasnega in učinkovitega delovanja tožilstva". Po njenem navodila namreč posegajo v državnotožilski red, v nekaterih delih pa tudi v zakon o državnem tožilstvu.

Prav tako Brezigarjeva vztraja, da je ministrstvo za pravosodje z nadzorom na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani in izdajo obveznih navodil preseglo tisto, "kar bi lahko zgodilo".

Glede prihodnjih ravnanj tožilstva pa je pojasnila, da bodo na tožilstvu zdaj najprej podali mnenje glede sprememb navodil, ki jih je podal Zalar, nato bodo počakali, da bodo navodila dokončno uveljavljena, "potem pa bomo videli, kako in kaj".

Zalar: Navodilo v predpise ne posega

Aleš Zalar
Aleš Zalar FOTO: Dare Čekeliš

Minister Zalar je medtem po sestanku povedal, da so si na sestanku s tožilci odkrito izmenjali argumente o odprtih vprašanjih, ki jih poskuša urejati obvezno navodilo. Tožilcem je tudi pojasnil nekatere rešitve, "ki so si jih morda nekateri na državnem tožilstvu razlagali drugače, kot je bilo mišljeno".

Brezigarjevi in vodjem vseh enajstih okrožnih državnih tožilstev, ki so se udeležili sestanka, je izrazil tudi željo, da bi podobna posvetovanja potekala tudi v prihodnje. To bi bilo po njegovem namreč pomembno prav zdaj, ko bo ministrstvo začelo s postopki za spremembo zakona o državnem tožilstvu in državnotožilskega reda.

Zalar je ob tem tudi zavrnil navedbe Barbare Brezigar, da ministrstvo z navodili spreminja tožilski red in zakon o državnem tožilstvu.

Navodilo v omenjene predpise po njegovem ne posega, "pač pa le določa, kakšne so pravilne in enotne prakse na podlagi državnotožilskega reda".

Vrhovno tožilstvo ima čas do petka

Spremembe predloga navodil, ki jih je Zalar podal na današnjem sestanku, sicer predlog navodil spreminjajo tako, da je v njih bolj jasno zapisano, da navodilo v delu, ki se nanaša na predodeljevanje zadev, sledi predvsem transparentnosti. Prav tako pa so v njih jasno zapisali, da ima vodja tožilstva vso pravico, da zadevo predodeli drugemu tožilcu, če je tožilec, ki dela na zadevi, odsoten, in je treba opraviti nujna procesna dejanja. Tožilci so namreč po Zalarjevih besedah v pogovoru izražali prav pomislek, da to več ne bi bilo mogoče.

Vrhovno državno tožilstvo mora na danes predlagane spremembe predloga navodil državnotožilskega reda odgovoriti do petka, ko naj bi Zalar, kot je povedal, navodila tudi dokončno uveljavil.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
24. 01. 2010 22.57
zalar je prezaposlen z ustvarjanjem pogojev za visoke nagrade nesposobnim in škodljivim stečajnim upraviteljem..
petdan
21. 01. 2010 10.10
Najbolje bi bilo, če bi nagnali oba skupaj; Brezigarco in Zalarja. Prva se obnaša kot da je od boga poslana, drugi pa menca in nima jajc, da bi jo poslal domov.
rafael.m
21. 01. 2010 09.46
velike aretacije in pompe smo gledali po TV in potem je vse utihnilo. Pa gre za milijone EU. In koliko je takih, prikritih, ki jih pristojni organi ne preganjajo.Reveža pa že za 100E vlačijo po sodiščih kot kriminalca. Kaj bi šele storili z materjo, ki bi v trgovini ukradla hrano za svoje otroke? jaz bi jo, če ne bi imel druge izbire.
SherlockH
21. 01. 2010 09.42
Tragikomično, LDS skupaj s siamskim dvojčkom Zares in SD ni sposobna izvesti običajnega razpisa, iz spisov v postopkih javnih naročil pa je razvidno, da padajo diskete različnih barv . Ekonomsko odvisen, apatičen mnister, še prej sodnik, ki v svojem delu ni nikoli videl moralno-zavestne note, je sedaj glasen? Zakaj vam to pravim. Zato, ker zlo glasni kvazi pravniki(notarji) na t.i. levi in seveda tudi na desni niso nič storili proti divji privatizaciji in javnih razpisih za potencialna naročila. Narodno “srebrnino” se je kradlo in odnašalo kot blago iz blagovnic v času potresov in razpada vsakršnega reda. Dobil ga je tisti, ki je bil ob pravem času na pravem mestu, z zlorabo pravnih institutov, ki niso namenjeni temu, za kar so bili uporabljen. Tisti, ki so pač odnašali, pa pravijo, da je bilo “vse zakonito”. Poglejte no tiste diskete za pridobivanje poslov, veliko jih je v Sistemki tehniki.
ivo55
21. 01. 2010 09.18
Naporno je direktovanje z institutom neobveznih navodil nekomu ki te ne rabi upoštevati. V gospodarstvu bi temu rekli anarhija, sicer pa tako vodenje firme ali kmetije niti pod razno ni mogoče - je škoda besed . Imamo pač dva svetova ( gospodarstvo in neodvisno javno upravo v procesu konsolidacije ), ki v končnem smislu rezultira v neenakosti pogojev in kvaliteti življenja. Kaj že o tem piše v Ustavi in kdo mora zapisano braniti?!
hendikep
21. 01. 2010 00.28
pajtlerblanka minister nemore opravljati dolžnosti tožilcev tako tudi nemore zaustaviti nobenega procesa tožilcev ali sodnikov na njima je da zadeve čim prej spravijo v sodno dvorano in da pride do obsodbe ne da se po medijima preganjaju z ministrom in odločaju a bojo prišli ali ne minister je njihov nadrejeni pa če im je to prav ali ne in če jih pokliče na posvet so se dolžni odazvati vabilu a ne politizirati prek javni medija če bi mene šef poklico da se zglasim pri njemu v pisarni in če tega nebi storil bi takoj knjigo dobo tega ministarskeg osla ne zagovarjam to so dejstva če zamene velja to pravilo tako bi moralo tudi za njih.
Buena Vita
20. 01. 2010 23.52
če bi imeli normalnega ministra--- tista riba smrdi pri glavi drži
Buena Vita
20. 01. 2010 23.48
henfikep čista lopata je na sodišču za strunjan so bile že razprave
Buena Vita
20. 01. 2010 23.47
dejte vprašajte zalarja kaj pomenijo njegove odločne šalabajzarije, o8,o9,ta dva njegova odloka dajejo nekomu veliko denarja,,z možnostjo prevar,po domače
hendikep
20. 01. 2010 23.46
pravosodno ministarstvo tožilstvo 1-1 nerešen rezutat nedejavni nesposobni in neunčikoviti eni in drugi učinkoviti so edino pri zapravljanju denarja davkoplačevalcev čista lopata tajkunske afere korupcija ampak naši vrli tožilci še niti ene zadeve na sodišče niso spravili vse te zadeve so lepo pospravljene v predale da se na njih prah nabira njima je najbolj važno da je vsak mesec redno nakazana plača na njihovem računu bo kakšna obsodba ali ne to sploh ni važno važno je da se im ni potrebno pretegniti od delasaj jim itak nihče ne more tudi če im gdo očita kaj glede njihove nedejavnosti uz pomoč novinarjev in razni politični veljakov razbonajo o političnem pritisku in ugroženosti ti lenuharji nemorejo dovoliti da jim gdo zahteva da delaju in da bolj učinkovito rešujejo zadeve a ne samo da pobirajo visoke plače tej bandi bi jaz uvedo24 urni delovnik in plačo bi dobili po učinku in to takrat ko bi vsi zaostanki in tekoče zadeve bile do konca narejene.
Buena Vita
20. 01. 2010 23.44
brezigarjeva ves čas deluje na področju kjer nima direktnih stikov z nikomur----tožilstva vlagajo tožbe po zbranih podatkih od organov pregona
Buena Vita
20. 01. 2010 23.41
zalar ne bo preganjal kriminalcev,ker zalar kriminalce ščiti,pogledajte omizje,pogledajte podatke komu gre denar,komu gredo koristi
komarec
20. 01. 2010 23.40
Tudi g Brezigarjeva ni čista.
Buena Vita
20. 01. 2010 23.40
dejte no,,,vsi papirji so javni,vsi zakoni so javno obešeni pa še bodite javni in javno preglejte ZALARJAVE ŠALABAJZARIJE 15 let je delal na području stečajev podjetji,15 let,,,zato se naj danes neha sprenevedat in ljudem lagat---ker ravno njegovi predpisi,katere samovoljno predpisuje,se na njih sklicuje delajo enormno ogromno škode sloveniji, poglejte na internetu,poglejte po podatkih
mac4_m
20. 01. 2010 23.34
sm pa pričakoval, da bo gospoda ministra le zanimalo, zakaj obtoženi v čisti lopati še ne sedijo za zapahi... Samo on ima bolj pomembne zadeve.. Reševanje novinarja, ki je objavljal laži. Res čudne prioritete..
mac4_m
20. 01. 2010 23.32
sebo-x zalar,cerar, roblek,železnikar. Tolko let v sodstvu in rezultate poznamo. 0 zaprtih tajkunov. 0 zaprtih koruptivnežev iz politike in bančništva, ki se slednjim šenkovali naš denar. Če bi bil človek neveden bi še nemara menil, da so ti ljudje tam nastavljeni zato, da preprečujejo pregon kriminalcev...mogoče bi šla formula takole zalar cerar roblek = 0. Če bi rezultat merili v škodi pa ne vem kak minus bi zadoščal...
Peter Kralj 1
20. 01. 2010 23.30
Vprašanje za oba: Kdaj bomo končno pravna država in kaj sta ona dva prispevala, da bi bilo to čim prej?
sebo-x
20. 01. 2010 22.09
Ta naša vlada je kot ladja norcev, kdo pije vemo vsi, kdo plača vemo vsi, kdo krmari in vesla ne ve nihče, da pa ta ladja tone tudi vemo vsi ....
JanezNovakJohn
20. 01. 2010 22.01
Nora hiša. Najprej Zalar mimo nadrejene skliče sestanek podrejenih. Nato kao "ministrica Brezigarjeva" pozove na sestanek "podrejenega Zalarja". Samo še čakam da bo Janša poklical na pogovor Pahorja in nek "ministrski zdravstveni raziskovalec" bo poklical Miklavčiča na odgovornost. In nato ex Erjavec imenuje za ministra Matjaža Zanoškarja in sebe postavi za poslanca. To je demokracija, da te kap, kot v Kongu. Al, ne Butalci Butalasti. Smo majhne Butale. Če bomo tako delali bomo postali velike Butale
sebo-x
20. 01. 2010 21.53
Zalar očitno misli nadaljevati, kjer je ga. Zdenka Cerar končala. Pa jih bo prej ali slej spet dobil po nosu ....