Slovenija

'Navdušenja nad interventnim zakonom ni'

Ljubljana, 03. 10. 2011 19.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predstavniki sindikatov javnega sektorja in vlade so se po pogovorih o predlogu interventnega zakona razšli brez dogovora. Sindikati nad zakonom namreč niso navdušeni.

Kamnarjeva je napovedala, da bo vlada preučila vse podane pobude in pripombe.
Kamnarjeva je napovedala, da bo vlada preučila vse podane pobude in pripombe. FOTO: Vlada RS

Predstavniki sindikatov javnega sektorja in vlade, ki opravlja tekoče posle, so se po dobrih dveh urah pogovorov o predlogu interventnega zakona razšli brez dogovora. Generalna sekretarka vlade Helena Kamnar je tako po poslušanju pripomb sindikatov ugotavljala, da "navdušenja nad zakonom" ni. Napovedala pa je pripravo popravljenega besedila.

Kot je namreč dejala Kamnarjeva, je vladna stran dobila nekatere pobude za popravke zakona. Te bo do torka preučila, jih po svoji presoji vključila v končno besedilo zakona, poslala sindikatom, nato pa bodo videli, ali se sindikati s popravljenim zakonom bolj strinjajo in ali je mogoč dogovor vsaj z delom sindikatov.

V četrtek naj bi nato predlog zakona obravnavala še vlada, nato pa bi ga v petek posredovali v državni zbor, je še povedala Kamnarjeva. Potrdila je, da so ena od točk, ki so jo sindikati izpostavili, tudi določbe glede sodnikov in da bodo tudi te rešitve še preučili.

Razlog za nasprotovanje je rešitev za pravosodne funkcionarje

Prav predlagane rešitve za pravosodne funkcionarje je kot ključen razlog za nasprotovanje izpostavil predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. Sodnikom naj bi namreč po predlogu najprej uskladili plače glede na odločbi ustavnega sodišča, nato pa jim jih znižali, kot velja za ostale funkcionarje.

Takšna izjema je po Štrukljevih besedah nerazumljiva. Če bi v zakonu ostala, pa zanje ne bo sprejemljiv nikakršen zakonski predlog, je pojasnil Štrukelj. "Ker je država – tako je argumentirala vlada sama – v neki izredni situaciji, ni razloga, da bi morali takoj uresničiti odločbo ustavnega sodišča," je še dejal.

Miščevič: Vladni predlog ne sledi cilju, da bi breme krize enakomerno porazdelili.
Miščevič: Vladni predlog ne sledi cilju, da bi breme krize enakomerno porazdelili. FOTO: POP TV

'Vladni predlog ne sledi cilju enakomerne porazdelitve bremena krize'

Vodja pogajalske skupine drugega dela sindikatov javnega sektorja Dušan Miščevič pa pravi, da je bilo njihovo sporočilo jasno, da takšen predlog ukrepov zanje ni sprejemljiv. Vladni predlog namreč ne sledi cilju, da bi breme krize enakomerno porazdelili in bi ukrepi bremenili tiste, ki so jo povzročili. "Če vlada ne bo pripravila takšnih ukrepov, nekih resnih pogovorov na to temo ni pričakovati," je dodal.

Miščevič je napovedal, da bodo popravljen vladni predlog preučili, vendar močno dvomi, da bo vlada "reševala bistvene probleme".

V sindikatih so sicer že napovedali, da bi neusklajeni interventni zakona poskušali preprečiti s podpisi za začetek postopka za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma.

Kamnarjeva odgovarja, da bo odločitev na DZ, da pa je vlada ocenila, da je glede na razmere na področju javnih financ tak zakon smiseln in potreben. V skladu s predlogom se v letu 2012 plače javnih uslužbencev ne bi uskladile z inflacijo, regres pa bi ostal v enaki višini kot letos, torej 692 evrov. Prav tako bi ostala zamrznjena vsa napredovanja javnih uslužbencev.

Policisti so nad predlogom zakona ogorčeni.
Policisti so nad predlogom zakona ogorčeni. FOTO: Miro Majcen

'Vlada nima mandata za tako rigorozne ukrepe'

V Policijskem sindikatu Slovenije so ogorčeni nad poskusom vlade po uveljavitvi zakona o interventnih ukrepih. Poudarjajo, da so z večletnim odrekanjem vsem političnim opcijam pomagali premagovati krizne čase, in menijo, da bi morala vlada zdaj varčevati na drugih področjih. "Vlada RS naj varčuje pri agencijah, predvsem tistih, ki so bile ustanovljene v času njenega mandata in so same sebi namen," med drugim pišejo v odprtem pismu.

V sindikatu dvomijo tudi o legitimnosti takšnega početja vlade, saj po njihovem mnenju naj ne bi imela mandata za tako rigorozne ukrepe, kot je predlagani interventni zakon. Menijo tudi, da to ne more biti del tekočih poslov.

Vlada se ne odziva na predloge in ne varčuje na drugih področjih

O tem, da lahko vlada v sedanjem stanju odloča o interventnih ukrepih, dvomijo tudi v Sindikatu državnih organov Slovenije. Opozarjajo, da je bilo v javnem sektorju že privarčevano na področju plač in drugih prejemkov. Vlado sprašujejo, kaj so privarčevali na drugih področjih, na katera so jih večkrat opozorili. Prav tako opozarjajo, da se vlada ni odzvala na številne njihove predloge, kako privarčevati.

Glede na predloženi zakon, katerega namen je privarčevati 300 milijonov evrov, pa vlado sprašujejo, kakšna bo struktura privarčevanih sredstev. Na plačah in prejemkih naj bi privarčevali 248,2 milijona evrov v letu 2012. Sindikat pa sprašuje, kakšen naj bi bil privarčevani znesek na področju pokojnin in socialnih transferjev, saj tega podatka v obrazložitvi ukrepov ni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

njofra47
05. 10. 2011 15.28
Mislim da bi se reševanje na ta način kot ga ponovno predlaga vlada moral že enkrat končati, ker ne vodi nikamor. Vse kar je ta vlada sposobna je to da zmanjšuje pravice, ki jih je sama priznala s podpisom pogodb s sindikati. Vladi ki vsake toliko pride z novim predlogom za zmanjševanje pravic, na že sklenjene sporazume pa enostavno "pozabi" ni zaupati. Vlada naj opravi tisto kar je obljubljala ves čas da bo naredila red pri javnih naročilih, pri podjetjih ki so v večinski državni lasti, LB, sprejme končno zakonodajo da bo tajkunska kraja onemogočena.......... Ko bo naredila vse to bo imela moralno pravico, če bo potrebno, še sprejemati dodatne restriktivne ukrepe.
Travar
04. 10. 2011 13.07
Če vam kaj ni prav si lahko najdete produktivno službo... če vas bodo vzeli. Če vam je pa ljubše v javni upravi prelagat papir za minimalca pa ne jokajte. Kaj ste mislni da boste dobili 2000 € neto za 4 urce kofetkanja na dan?
nemarx
04. 10. 2011 12.29
Erjavec je že prestopil v LDS k Jankoviću, zaradi tega ga upokojenci ne zanimajo več.
korintos1
04. 10. 2011 12.04
Ja Erjavec pa ne bo nič v luft skočil? A niso upokojenci njegove ovčke?
migi
04. 10. 2011 09.32
Naj že vlada neha jahati delavce in upokojence in naj raje zajaha kapital!!!!!!
korintos1
04. 10. 2011 09.09
Če komu ne paše, Grčija sprejema viške.
MDCCLXXVI
04. 10. 2011 08.49
BorgQueen - toliko kot ustvarim, polovico pa je za "vas". Par mesecev se je zgodilo, da tudi 500€ ni ostalo. To se pri vas zagotovo ni zgodilo. Pač boste tud vi morali malo potrpeti in trepetati.
enasmrklja
04. 10. 2011 07.32
meni se zdi bolj sporno ker hodijo na seminarje (tujina al pa doma)javni uslužbenci na položajih v hotele ****, ki so dragi, namesto v hostle. pa da imajo nekateri na položajih plačo za 10 tistih, s srednjo izobrazbo...
cirenij
04. 10. 2011 07.22
Ne smemo metat vse v isti koš. Velijko je javnih uslužbencev, ki so skoraj na minimalcu. Z zakonodajo bi bilo potrebno uredit razmerja. Ukinit individualne pogodbe v javnih zavodih in plače raznih šefov prilagodit navadnim delavcem.
BorgQueen
04. 10. 2011 01.57
MDCCLXXVI Daj zaupaj mi koliko maš plače? Sej mi v javnem sektorju mamo itak par tisoč evrov
BorgQueen
04. 10. 2011 01.56
Najbolj da odpustimo vse policiste, zdravnike, sestre, vzgojiteljice, učitelje............ al se pa pejmo Ameriko...pa bomo sproti plačevali za zdravstvene stroitve, šolanje...itd, itd......
saintjozef
03. 10. 2011 22.04
V Grčiji imajo javni delavci ZAGOTOVLJENO službo do smrti. Ali pri nas tudi?
vezuv
03. 10. 2011 21.17
Mi smo tudi ogorčeni ko nam policisti kazni pišejo pa nič ne pomaga, moramo se strinjati, hočeš nočeš.
modrix
03. 10. 2011 21.04