Slovenija

Natova letala v Sloveniji

Ljubljana, 16. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obrambno ministrstvo naj bi letališče Cerklje ob Krki do leta 2010 pripravilo za pristanke letal zveze Nato.

Bo letališče v Cerkljah ob Krki postalo baza zveze Nato (Foto: POP TV)
Bo letališče v Cerkljah ob Krki postalo baza zveze Nato (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Ministrstvo za obrambo (MORS) je pripravilo predlog naložb v letališče Cerklje ob Krki, ki naj bi ga do leta 2010 usposobili za pristanke letal zveze Nato. Kot v današnji izdaji še piše časnik Delo, gre za tajni dokument, projekt pa naj bi stal 18 milijard tolarjev, od tega naj bi 60 odstotkov sredstev s soglasjem vseh članic prispevalo severnoatlantsko zavezništvo.

Na generalštabu Slovenske vojske so potrdili, da Slovenija načrtuje, da bi letališče v Cerkljah ob Krki do leta 2010 opremili tudi za podporo članicam zveze Nato kot država gostiteljica. Kot so pojasnili, gre za oskrbovanje letal in enot, ki bi potovale preko Slovenije in bi jim kot država gostiteljica nudili vso logistično podporo - začasno bi pristala, se oskrbela s sredstvi in nadaljevala pot. Glede tajnosti dokumenta in stroškov projekta pa na generalštabu niso imeli pojasnil.

Na MORS-u zatrjujejo, da ne bo šlo za stalno bazo Nata (Foto: POP TV)
Na MORS-u zatrjujejo, da ne bo šlo za stalno bazo Nata (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Po predlogu vlaganj naj bi MORS do leta 2008 pridobil vso potrebno dokumentacijo za opremljanje letališča v skladu s standardi zavezništva. Do leta 2010 bi morali podaljšati in osvetliti vzletno stezo, letališče pa trenutno nima niti navigacijskega sistema za letenje v vsakem vremenu in ponoči, ustreznega nadzora letenja, niti črpališča za gorivo, piše Delo.

Nato bo letališče uporabljalo le v nujnih primerih
Nato bo letališče uporabljalo le v nujnih primerih FOTO:

Slovenska misija pri zvezi Nato je za časnik potrdila, da pogovori o sovlaganju v obnovo in razširitev letališča Cerklje ob Krki v okviru programa naložb zveze Nato trajajo že nekaj časa, saj zdaj tudi Slovenija prispeva sredstva v proračun zavezništva. V omenjeni program so vključeni različni infrastrukturni projekti v vseh članicah.

Zaradi velike vsote denarja, ki naj bi jo za letališče namenila zveza Nato, se zastavlja vprašanje, ali bo zavezništvo letališče res uporabljalo le v nujnih primerih, torej ob zaostritvi razmer v regiji ali za nujne pristanke zavezniških letal, ali bo to stalna baza zveze Nato, kar bi Slovenijo obrambno postavilo v povsem nov položaj. Na generalštabu Slovenske vojske so zatrdili, da nikakor ne gre za bazo zveze Nato.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3