Slovenija

NATO vročica v Sloveniji

Ljubljana, 26. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Ljubljano so prispeli prvi udeleženci parlamentarne skupščine zveze NATO. Do torka bo zato veljal spremenjen prometni režim.

Namen parlamentarne skupščine je doseganje konsenza
Namen parlamentarne skupščine je doseganje konsenza FOTO: Dare Čekeliš

Že danes so v Ljubljano prispeli prvi udeleženci parlamentarne skupščine zveze NATO, ki bo v prestolnici potekala od jutri pa vse do torka. Med sedemsto udeleženci bo tristo parlamentarcev iz več kot štiridesetih držav. Dogajanje, ki bo slovenske davkoplačevalce stalo okoli 100 milijonov tolarjev, pa bo spremljalo 150 domačih in tujih novinarjev.


Namen parlamentarne skupščine je doseganje konsenza. Predsednik delegacije slovenskega parlamenta v skupščini NATA Branko Grims meni, da je to zasedanje za takšno majhno državo, kot je Slovenija, zelo dobro, saj je naš glas v tem pogledu enakovreden glasu ZDA, ki je edina obstoječa svetovna velesila.

Poostreni varnostni ukrepi

Okoli hotela Union bodo poostreni varnostni ukrepi
Okoli hotela Union bodo poostreni varnostni ukrepi FOTO:


Zasedanje bo potekalo v hotelu Union, zato bo ta pod posebnim režimom. V varovano območje bo smelo le tisoč akreditiranih, ki bodo skrbno pregledani.
"To zasedanje bo zelo zahtevno, saj traja več dni in zahteva sodelovanje več različnih kadrov ter veliko usklajevanja policijskih enot," pravi Silvo Vrbančič z Urada za varnost in zaščito.

Udeleženci bodo v hotel prihajali v lastni režiji. Poseben varnostni paket bo veljal le za predsednika parlamentarne skupščine in generalnega sekretarja NATA, ki sta varovani osebi.


Spremenjen prometni režim

Med zasedanjem bo v Ljubljani veljal spremenjen prometni režim. Miklošičeva cesta bo tako od petka od 5. ure do predvidoma torka do polnoči zaprta za ves promet, in sicer od Dalmatinove ulice do Prešernovega trga. Vstop na to območje bo dovoljen samo z akreditacijami. Na Miklošičevi bo omejen tudi promet pešcev, ki bodo lahko hodili le po levem pločniku, ki je nasproti Hotela Union, kjer bo potekalo zasedanje.

Pazite, kje boste v teh dneh puščali svoje jeklene konjičke
Pazite, kje boste v teh dneh puščali svoje jeklene konjičke FOTO: Dare Čekeliš

Omejen bo tudi promet na Nazorjevi, ki je sicer že zaprta za ves promet, razen za vozila z dovolilnicami, vendar bo tudi za ta vozila veljal spremenjen prometni režim. Vstop v Nazorjevo bo mogoč le s Slovenske ceste, medtem ko bo vozilom za dostavo dovoljen vstop le med 6. uro in 7.30.

Vozniki naj bodo pozorni tudi na povečano število organiziranih kolon delegacij, ki bodo v spremstvu policije. Ko voznik opazi kolono z rdečimi in modrimi lučmi ter sireno, se mora obvezno umakniti s ceste oz. zapeljati na skrajni rob cestišča. Za tekoč promet bo skrbelo 50 policistov. Pozorni morajo biti tudi pešci, ki bodo lahko hodili le po levem pločniku Miklošičeve ceste in bodo dogajanje okoli hotela Union lahko spremljali le za varovalnimi ograjami.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3