Slovenija

NATO o Kosovu in Afganistanu

Sevilla, 08. 02. 2007 21.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Celotna mednarodna skupnost mora iskati rešitve za Kosovo, se se strinjali obrambni ministri zveze NATO.

10. motorizirani bataljon SV te dni odhaja na Kosovo, kjer bo s 25. februarjem prevzel nadzor nad sektorjem Zahod. V okviru kontingenta SIKON 15 na Kosovo odhaja skupno 600 vojakov, od tega jih bo 500 v okviru bojne skupine Sokol, ostalih 100 pa sestavljajo pripadniki vojaške policije, veterinarske in medicinske skupine, logistične enote, helikopterske skupine, skupine za povezavo, inženirski oddelek, nacionalni podporni element ter častniki in podčastniki, ki bodo delovali v večnacionalnih poveljstvih. Po operativnim poveljstvom pa bodo prvič v zgodovini SV tudi druge oborožene sile - v bojno skupino Sokol, bo namreč vključena tudi četa 150 madžarskih vojakov.

Obrambni ministri zveze NATO, med njimi slovenski Karl Erjavec, so se prvi dan neformalnega srečanja v španski Sevilli pogovarjali predvsem o operacijah zavezništva na Kosovu in Afganistanu. Kot je povedal Erjavec, NATO podpira predlog in načrt posebnega odposlanca ZN za Kosovo Marttija Ahtisaarija glede prihodnjega statusa pokrajine. Vse države članice pa podpirajo še nadaljnjo prisotnost zavezništva na Kosovu.

"Vsi se zavedamo, da je sicer situacija v pokrajini stabilna, a vendarle nepredvidljiva, zato bo zavezništvo pozorno spremljalo razvoj dogodkov," je dejal obrambni minister. Na srečanju je pojasnil, da Slovenija na Kosovo ta mesec prvič pošilja bataljon, prvič pa bo tudi prevzela odgovornost za sektor in prvič poveljevala drugi vojski, in sicer četi madžarskih vojakov.

Obrambni ministri so se strinjali, da mora celotna mednarodna skupnosti sodelovati pri iskanju celovitih rešitev za prihodnost Kosova, zgolj vojaška prisotnost pa zagotavlja le osnovne varnostne pogoje.

Beseda je tekla tudi o Afganistanu

Srečanja v Sevilli se je udeležil tudi Karl Erjavec
Srečanja v Sevilli se je udeležil tudi Karl Erjavec FOTO: POP TV

Ministri so razpravljali še o operaciji ISAF v Afganistanu in krepitvi njenih sil. Generalni sekretar NATO Jaap de Hoop Scheffer je dejal, da je zavezništvo pripravljeno na razširitev operacije v tej državi, s katero se želi zoperstaviti pričakovani pomladni ofenzivi talibanov. Po njegovih besedah je okrepljena vojaška prisotnost ključnega pomena za zagotovitev varnega okolja pri obnovi v vojni uničene države. Ugotovili so še, da bo potrebno za stabilizacijo države najti bolj učinkovite načine boja proti proizvodnji mamil.

Kot je povedal Erjavec, bo Slovenija povečala število vojakov v Afganistanu, obstoječim 55 pripadnikom SV se bo pridružilo še 12, njihova napotitev pa je predvidena do avgusta.

Ministri so se operaciji pogovarjali tudi z afganistanskim obrambnim ministrom Abdulom Rahimom Vardakom, ki je zaprosil zavezništvo za pomoč.

Obrambni ministri bodo neformalno srečanje sklenili v petek, ko je predvideno srečanje NATO-Rusija, tudi z udeležbo ruskega obrambnega ministra Sergeja Ivanova.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.