Slovenija

Nasveti za varno rabo bančnih kartic

Ljubljana, 21. 06. 2012 12.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kako ravnati z bančno kartico, kako prepoznamo morebitne zlorabe ali sumljiva ravnanja, kaj takrat storiti in kako naj jih varno uporabljamo v tujini? Priporočila in navodila ponuja Združenje bank Slovenije.

Varnost na internetu
Varnost na internetu FOTO: Thinkstock

Združenje bank Slovenije ob začetku dopustov in počitnic svetuje, kako ravnati s karticami. Kartica predstavlja plačilno sredstvo, zato je treba z njo ravnati tako kot z drugimi vrednimi predmeti. Poudarjajo, da se lahko kartica na soncu ali blizu drugih toplotnih virov poškoduje in postane neuporabna. Imejte jo vedno pri sebi ali na očeh, ne puščajte pa je v avtomobilu, garderobi ali kje drugje.

Podatki na kartici so tajni, zato jih ne povejte vsakomur, ki vas povpraša po teh podatkih. PIN-številke ne imejte zapisane nikjer skupaj s kartico, tudi doma ne. Redno spremljajte promet na kartici, na primer preko spletne banke in če opazite sumljive transakcije, ki jih niste opravili sami, o tem takoj obvestite banko.

Ko z njo plačujete, jo imejte ves čas na očeh, hkrati pa nadzirajte celoten potek poslovanja. Ko podpisujete potrdilo oziroma potrjujete nakup z vnosom PIN-številke, vedno preverite znesek na računu. Pazite, da vas nihče ne opazuje, ko vpisujete PIN, na to pa bodite pozorni tudi, ko z bankomata dvigujete gotovino. Pri plačilu bodite pozorni, da prodajalec kartico avtorizira le enkrat. Če se sklicuje, da je bila prva avtorizacija neuspešna, potem zahtevajte o tem potrdilo.

Pazite na spletne nakupe

Pri spletnih nakupih podatke s kartice ne vpisujte povsod, kjer jih od vas zahtevajo, temveč le, ko ste se odločili za nakup. Kupujte le pri tistih ponudnikih, za katere veste, da so verodostojni, varni in imajo zagotovljene varnostne nastavitve. Poskrbite, da je dovolj varen tudi vaš računalnik.

Bankomat
Bankomat FOTO: Thinkstock

Če ne znate uporabljati bančnega avtomata, potem za nasvet ne sprašujte mimoidočih, ampak raje odidite po inštrukcije v svojo poslovalnico ali hranilnico. Uporabljajte le bankomate, ki so na obljudenem ali dobro osvetljenem mestu. Pri dvigovanju gotovine tudi pazite, da na bankomatu ni stvari, ki jih običajno ni. Če jih opazite, vzemite kartico ter uporabite drugega, hkrati pa tudi obvestite policijo na št. 113 ali banko oziroma hranilnico.

Pri bankomatih, do katerih lahko dostopate s potegom kartice, je treba vedet, da za odprtje vrat nikoli ni potrebno vnašati PIN-številke. Če je na vratih naprava, ki to od vas zahteva, tega ne storite. Če vam bankomat ne vrne kartice, ob ali na njem pa je prilepljeno navodilo, da spet vtipkajte osebno PIN-številko, tega ne storite. Enako velja v primeru, da je v kabini z bankomatom ob vas prisoten človek, ki trdi, da je uslužbenec banke. V obeh primerih o tem takoj obvestite banko ali hranilnico ter policijo.

V tujini uporabljajte več kartic

Če potujete v tujino, je dobro, da imate več različnih kartic, še pred potovanjem pa preverite njihovo veljavnost in razpoložljiv limit. S seboj imejte ločeno tudi kopije kartic. Ločeno pa nosite tudi kartice in gotovino, da v primeru kraje ne boste ob vse. V gneči imejte gotovino in kartice tesno ob sebi. V hotelih uporabljajte sefe za hranjenje dragocenosti.

Če želite preklicati kartico, prijaviti izgubo ali krajo, boste potrebovali telefonsko številko izdajatelja, na katero lahko 24ur na dan pokličete in pojasnite svoje težave. Prijavo preklica, izgube ali kraje opravite takoj, saj s tem zmanjšate možnost zlorabe. Sum kraje kartice prijavite tudi najbližji policijski postaji, tudi kadar ste v tujini.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slovenc07
21. 06. 2012 13.27
+4
čim več kartic.....ja pa ja da bom banko fotral.......mam sam eno kartico in še tiste nimam kaj rabit in lopovi se tudi izogibajo slovenskih kartic, ker so večinoma vse na maximalnem limitu.
Laki je malo nervozan
21. 06. 2012 13.09
+0
Kopije kartic,kaj te je to???
Vapo
21. 06. 2012 13.25
+4
suzukigsxr
21. 06. 2012 13.08
+13
banke so bile največji boter za mafijski prevzem slovenskega gospodarstva,in zdaj nam oni modrujejo kako se zavarovati pred tatovi,10 let so ble desna roka vzroku za današnje stanje.....