Slovenija

Nasveti, ki vam lahko rešijo življenje pred udarom strele

Washington, 30. 06. 2014 09.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poletne nevihte niso nikakršna redkost. Pogosto jih pospremijo grmenje in udari strel, ki pa so lahko za človeka smrtno nevarne. Preberite nasvete, ki vam ob morebitnih nevihtah lahko rešijo življenje.

Nevihta
Nevihta FOTO: Thinkstock

Poleti so nevihte zelo pogoste, velikokrat pa so sestavni del neviht tudi udari strel. Preberite pet mitov o strelah, ki vas lahko ubijejo. Vse, kar mislite, da veste, je namreč verjetno napačno. To so besede vremenskih strokovnjakov, ki jih skrbi, da lahko zastareli nasveti in obstoječi miti o gromih in strelah prej škodijo, kot pa zaščitijo ljudi.

Ameriški strokovnjak za strele John Jensenius, ki dela pri Nacionalni oceanski in atmosferski administraciji (NOAA), je dejal, da so stvari, ki jih nikomur ne morejo priporočiti. "Ljudje jih razumejo napačno in to jih spravlja v nevarnost," dodaja.

Prvo pravilo, ki drži je, da strele najbolj ogrožajo ribiče. Med njimi je namreč največ smrtnih žrtev strel. Drugo pravilo, ki vas lahko zaščiti pa je pravilo 30/30. Če po tem, ko vidite strelo mine manj kot 30 sekund, preden slišite grmenje, pomeni, da vas ta strela lahko ogroža. Zato se skrijte v zaprt prostor. In ko nevihta mine, počakajte še 30 minut, preden se spet odpravite ven. To je staro pravilo, ki pa je še vedno uporabno, a z eno spremembo. Jensenius pravi, da se odpravite v zaprt prostor že takoj ko slišite grmenje. In tam počakate še najmanj pol ure po tem, ko se nevihta umiri. "Generalno pravilo je, da kadar slišite grmenje, to pomeni, da ste v dosegu možnega udara strele, zato se morate takoj zateči v zaprt prostor," je pojasnil.

Tretje pravilo, ki ne drži, je, da v primeru nevihte počepnete in stopali držite kar je mogoče skupaj. Nekateri so še celo svetovali, da si glavo prekrijete z rokami. A to ne drži. Ljudi namreč ogroža tudi strela po tem, ko udari v tla. Strela lahko na primer udari v drevo in se nato razširi po tleh. Zato vas bo v primeru, da boste čepeli na tleh, tudi zadela. Zato je najboljši nasvet, da se zatečete v zaprte prostore že pri prvih znakih nevihte.

Ena največjih napak pa je po besedah Jenseniusa to, da takoj, ko se pojavijo znaki nevarnega vremena, niste pripravljeni odpovedati ali začasno odložiti svojih aktivnosti. Kar 80 odstotkov smrtnih žrtev strel se namreč ni želelo zateči v zaprt prostor oziroma pripluti na obalo, ko se se pojavili znaki nevihte. Takšna trma je lahko smrtonosna, pravi ameriški strokovnjak.

Ljudje lahko udare strel slišijo, ko so ti oddaljeni več kot 10 kilometrov. A, številni dejavniki lahko to preprečijo. Če ste v bližini ceste ali velike skupine ljudi, zelo verjetno ne boste slišali strele, tudi veter lahko precej zaduši zvok grmenja.

Zato nikoli ne tvegajte, pa čeprav so verjetnosti, da vas bo zadela strela zelo majhne. Da vas bo letos zadela strela so možnosti le ena proti milijon, da pa vas bo zadela enkrat v življenju, pa je verjetnost ena proti 10.000, a vseeno je bolje, da se ne uresniči ta malenkostna verjetnost.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Paleozoik
01. 07. 2014 08.53
+2
Zanimiva je tista razlika par sto voltov, ki je vedno prisotna, zato je Tesla sanjaril o brezplačni energiji, ker je odvisna od klime in vremena oziroma Zemlja takšna pač je, ne od kakršnega koli posebnega vira energije, ki bi ga morali ljudje ves čas obnavljati. Ampak kako prisiliti elektrone, da bi varno stekli po naših napravicah in bi zdržali tudi razlike milijopn voltov, če bi skozi njioh slučajno potegnila strela, to je pa drug problem. Tesla je hotel menda polarizirati celo zemljo, s svojimi ogromnimi transformatorskimi stolpi, ki so ustvarili stabilna električna polja, s premerom več kilometrov, pojma nimam kaj bi se zgodilo ob nevihtah, če bi geometrično razporedili nekaj tisoč takih stolpov, recimo po kakšnih velikih mestih, bi mogoče nad njimi ustvarili celo svoje vreme. Mogoče sploh ni treba nobenih stolpov, dovolj bi bile že različno pobarvane oziroma zatemnjene površine, kot recimo ostajajo za požganimi amazonskimi pragozdovi, take temne površine bi dvigale ogromno toplega zraka in ga odrivale stran, proti nič hudega slutečim ostalim kontinentom. Ker je strela povezana tudi s temperaturo podlage, ki greje zrak, bo strela verjetno prej udarila v bolj svetle, hladne površine, nad katere se spušča bolj prevoden zrak, če je v tem kaj logike. Zanimiva ideja, da lahko z barvo kontroliraš ione, mogoče bi prišlo prav v elektroniki, ampak tam se dogajajo še bolj čudne stvari, ker so atomski delci brebarvni. Barvo dobijo šele, ko delci tvorijo večje objekte, ker v neki stabilni snovi prevladuje neko nihanje, odbijajo objekti določeno valovno dolžnino, ki so vidimo kot barvo. Z barvo lahko torej spreminjamo temperaturo in prevodnost materialov oziroma lastnosti katalizatorja, barva pa je v tem smislu posledica ubranega gibanja molekul, podobno kot zvok. Živimo v skrajno kompliciranem svetu, kjer se na nekih nivojih vse prepleta, mogoče bomo nekoč nosili obleke, ki bodo zajemale in skladiščile električne tokove iz okolice, za napajanje elektronike in uravnavanje telesne temperature, ob nevihtah pa bodo oddajale kakšne zvočne valova, s katerimi nas bodo obdale nevidne zaščitne kupole zraka, okoli katerih se bodo oblivale strele. Marsilkaj je mogoče, mogoče bi lahko takšne naprave, v zaprtih prostorih ustvarile svoje vreme, hladen prš vetra ali tanko izolacijo toplote, mogoče bi se lahko nad nami nabral kondenz in bi imeli doma svoj mali oblak nad glavo, za primer, če bi bili žejni ali, če bi se radi umili, lol ;)
odpisan2x
01. 07. 2014 07.50
-1
tale pisec članka še ni slišal za vodeno strelo,
srebrnibreg
30. 06. 2014 20.54
-1
Dobro, da niso napisala naj imam strelovod na sebi.
asdfghjklqwertz
30. 06. 2014 20.10
+12
Strašni nasveti ... kaj pa v primeru, da si nekje, kjer se nimaš možnosti zateči v zaprt prostor? Na primer, da grem na Triglav, sem 1 uro oddaljen od najbližje koče, tam je nevihta ipd .. kje naj takrat najdem zaprt prostor in kam se potem skrijem. Vsak neumnež ve, da je proti streli še najbolj varno v zaprtem prostoru ... ampak kaj, ko tega ni? Aja, bo treba prebrati članek o tem na kakem drugem portalu. S tega članka nisem našel nobenega koristnega nasveta.
felix59 drugič
30. 06. 2014 20.38
-1
Ti ga bom jaz povedal : nosi s seboj šotor , pa boš vedno imel s seboj zaprt prostor. A bo vredu?
felix59 drugič
30. 06. 2014 19.17
+4
Ob bliskanju je zelo priporočljivo da imaš s seboj Fazn brifer !
Vig1
30. 06. 2014 19.44
+2
kitzbill
30. 06. 2014 20.00
+1
Misija1
30. 06. 2014 18.52
+7
Kaksen clanek, kot da ga je spisal otrok v osnovni šoli. Po enačbi, zvok potuje s hitrostjo 349,7 metra na sekundo pri temperaturi zraka 30*C, v 30 sekundah znasa to 10 491 metrov. Ze kmecka logika narekuje, da ce v nekem danem trenutku vidis blisk in ne slisis zvoka, si zagotovo resen strele. Zakaj? Zato ker svetloba potuje s konkretno hitrostjo vec kot pa zvok. Zatorej, ce vidis strelo in si v naslednji sekundi se živ in zdrav, bos taksen tudi ostal. Strela je ocitno udarila vstran od tebe. Razprsitev strele pa se zgodi pri veliki hitrosti, spet konkretno visji kot je hitrost zvoka v zraku! Tako da pravilo 30 sekund, je prava kolobocija in ocitno ste clanek narobe razumeli in nato prepisali.
Misija1
30. 06. 2014 19.06
+8
Hitrost plazme, torej tudi strele, znasa cca. 1780 kilometrov na sekundo. Hitrost zvoka je torej cca. 0,3 kilometra na sekundo. Z drugimi besedami in kmecko logiko, hitrost strele je cca. 5400 krat vecje kot je hitrost zvoka v zraku. Zatorej, ce vidis strelo in si v istem trenutku še živ in zdrav, si pred to strelo resen. Saj bi te strela ze zdavnaj zadela, ko ti slisis pok. To je osnovnosolsko znanje fizike. Tako da se en izmed smesnih clankov na tem portalu. Skoda, 10 minut bi si vzeli, pa bi napisali clanek kot se spodobi.
Vig1
30. 06. 2014 19.49
+3
Gre se za naslednjo strelo, ki še ni vsekala ampak še bo. Če si za prvo rabil več kot 30 sekund da si jo zaslišal pomeni, da si od celotne nevihte dovolj stran in te strele iz tiste nevihte sploh ne morejo zadeti. Če pa od bliska do groma mine manj kot 30 sekunda pa si že v območju nevihte kjer te lahko skuri.
Misija1
30. 06. 2014 22.12
+4
Ja, sej sem razumel, ampak kako je napisano, avtor clanka prepisuje tuje clanke in ne ve zakaj se sploh gre. Napisal je :Če po tem, ko vidite strelo mine manj kot 30 sekund, preden slišite grmenje, pomeni, da vas ta strela lahko ogroža. Skropucalo od clanka, spet!
Iniesta
28. 07. 2014 13.40
Misija1, prau mas ... avtor clanka nima pojma o fiziki ....
trololo_na_sprehodu
30. 06. 2014 18.46
+1
Pisker na glavo pa leti!! deluje najbolje v gozdu, lahko vrjamete :D
Paleozoik
30. 06. 2014 16.39
+6
Je pa čudno, zakaj se električni tok tako razprši, zakaj strela ne udari naravnost v tla, v ravni črti, mkot bi bogovi metali razbeljene sulice v nas. To so si pri/li gor Tesla, Faradey, Columb, Franklin in ostali veliki misleci tistega časa, da živimo v ogromnem elekrričnem polju, v katerem si različni skupki molekul neprestano izmenjavajo elektrone ter brezupno skušajo izravnati količine dveh različnih polov energije. Zrak je sestavljen iz mešanice različnih snovi, ene so boljši prevodniki kot druge, pomembno pa je predvsem, da je topel zrak boljši izolator od prevodne mokre pare. Te razlike v temperaturi tvorijo oblake, na dnu teh prevodnih molekul se nabere negativni električni naboj, ki par sto metrov pod oblakom, na mokri zemlji ustvari pozitiven potencial, kamor lahko steče višek elektronov. Topel zrak se dviga in med oblaki ustvari izolirane tokove, prevoden hladen zrak se ob robovih ionizira in v si sunkih utira pot proti najvišjim objektom na zemlji, zato se streal počasi prši, dokler se naboj pod tistim oblakom in zemljo ne izravna. Pomembno je razumeti, da smo ves čas potopljeni v to razliko v električnem polju, med oblaki in zemljo, ob lepem vremenu je to par sto voltov, ob nevihtah pa potencial naraste na nekaj tisoč voltov, med celim oblakom in zemljo je razlika več milijonov voltov, ki se mora v nekaj sekundah izravnati. Električni naboj torej steče po stenah, med toplimi in hladnimi vrtinci, proti najvišjemu objektu pod njimi, ne glede na prevodnost materiala, ker je vse prekrito s prevodno vodo, zato je najbolje biti na suhem, pod drugim objektom, preko katerega se bodo obliki elektroni in čim nižji.
Ramzess
30. 06. 2014 15.53
+2
Zanimivi komentarji, članek je pač bolj splošen, za splošne primere, ... ne pomen ja pač strel iz 'jasnega neba' in horizontalnih strel. Pa strel glede na različno polariteto.
Dzubre Bubre
30. 06. 2014 15.42
+8
vsedeš se v avto
JanezJansaDob
30. 06. 2014 15.12
+11
Na njivi moras poplesavat, tako si zasciten pred strelami
Megaclite
30. 06. 2014 16.02
+15
Klemen Belaj
30. 06. 2014 14.04
+17
Sej novinar ni kriv da nima pojma o strelah sej konc koncev je hodu na fdv no al pa še to ne :) lahko bi pa se pozanimal na faksu za elektrotehniko kjer bi mu strokovno vse lepo prijazno razložili. Profesor za visokonapetostno tehniko je prijazen in mislim da bi z veseljem pomagal odgovoriti na kratek intervju.
brutal9999
30. 06. 2014 13.55
+25
Povzeto:3. osnovna šola Celje 5.d razred; seminarska naloga pri prednetu narava in družba. Hahahah
janezek125
30. 06. 2014 13.19
+9
Hvala za nasvete. Zaj bom fix prezivel letosno poletje :-D
Kazzzzzo
30. 06. 2014 13.10
-3
lalalala1343
30. 06. 2014 12.55
+26
Bolje bi bilo da bi napisali po alinejah bistvene podatke ne pa kr neki v tri meni
Ajmomali
30. 06. 2014 13.17
+4
biser2011
30. 06. 2014 11.58
+4
NA ENA STVAR PRI TEM JE ZAGOTOVO STARO USTNO IZROČILO, DA SO SE LJUDJE OB TAKŠNIH NEVIHTAH ZATEKALI V KLETI, DA TO JE NAJBOLJ VAREN PROSTOR......Moje mnenje je DA in iz enega logičnega razloga. Stare kleti so bile globoko v zelji in brez elektrike in vode, kar vleče strelo nase. Zagori vedno na ostrešji, ker je les. In še eno je pomembno, da posamezne drevesne vrste bolj vlečejo strele nase.
Amethist
30. 06. 2014 12.10
+16
no, tud ce se zateces v avtodom, avto ali prikolico, ti ne bo hudega. farradeyeva kletka.
wild.spirit
30. 06. 2014 21.27
kleti so najbolj vlažen del hiše! In precej logično je, da ostrešje najprej zagori ker kot prvo tja udari strela in kot drugo je iz lesa!
santamaura
30. 06. 2014 11.46
+8
Glede na strokovno mnenje ameriškega strokovnjaka za strele, lahko ugotovimo, da naša država prav lepo skrbi za varnost predsednika stranke SDS
Logic Popeye
30. 06. 2014 15.18
+8
ste pa res obsedeni z njim, še ob strehal se vam prikazuje janša
enoh
30. 06. 2014 11.35
+7
če prav pomnim; a nas niso prejšnji teden svarili, da lahko umreš od preveč hladnega sladoleda?
Amethist
30. 06. 2014 11.44
+8
mnja sam to je res, posebej ce si pregret. :) pise v vseh zdravstvenih prirocnikih. Velja tud za ledeno pijaco. Pa tud v mrzlo vodo ne skaci, ker te bo stisnilo. ;)
Amethist
30. 06. 2014 11.47
+1
Clovk mora pac vedet mal vec, da vidi kateri nasveti tle gor drzijo in kateri so cisti blabla, ampak vecinoma drzijo. Sam vi ljudje morte vse spljuvat.
NicNeVem
30. 06. 2014 11.31
+16
...zelo izvirni in uporabni napotki... še otroc se smejijo... še čudn da niste napisal to, kar so nam kot otrokom včas govoril, da če grmi, se je najboljš skrit pod koprive, ker tja pa nikol ne ureže...
Amethist
30. 06. 2014 12.11
-9