Slovenija

Nasvet najboljšim maturantom: 'Ste vzgled, zato previdno z njim'

Ljubljana, 04. 10. 2014 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Pahor in ministrica za izobraževanje Setnikar Cankarjeva sta sprejela najboljše maturante. Ministrica jim je zaželela, da izsanjajo svoje načrte in uživajo v študiju, Pahor pa jim je dejal, da so že zdaj vzgled.

Predsednik republike Borut Pahor in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar sta danes tradicionalno gostila zlate maturante in maturante, ki so na maturi 2014 dosegli vse možne točke.

Ministrica je v nagovoru poudarila, da je sprejem za najboljše maturante poklon države znanju in izjemnosti. Maturantom je dejala, da njihov uspeh pomeni, da imajo v življenju jasen cilj ter jim zagotovila, da bodo na ministrstvu dali vse od sebe, da jim omogočijo kakovosten in sodoben študij.

Zaželela jim je, da odidejo novim izkušnjam in znanju naproti tudi v tujino in jih obenem zaprosila, da potem ta znanja unovčijo doma, v Sloveniji, kjer imamo vse danosti za dobro in uspešno življenje. "Izsanjajte svoje načrte, uživajte študentsko življenje, ki je zagotovo eno najlepših življenjskih obdobij. Posvetite se področjem, ki ste si jih izbrali, pri tem pa ne pozabite tudi na tkanje prijateljskih vezi, ki vas bodo spremljale celo življenje," je dejala Setnikar Cankarjeva.

Pahor in zlati maturanti
Pahor in zlati maturanti FOTO: Twitter/Borut Pahor

Tako ministrica kot predsednik Pahor sta se ob tem zahvalila tudi pedagoškim delavcem in staršem, ki so srednješolcem pomagali do tega uspeha.

Pahor je ob tem izpostavil predvsem tiste učitelje in profesorje, ki mladim dajejo nekaj več, nekaj, kar jih spodbudi, navdihne zato, da presežejo povprečnost. Tega ne počno zaradi nagrade, je prepričan predsednik, ampak zaradi osebnega in profesionalnega zadoščenja, zato jim je skupaj z ministrico obljubil, da se bodo trudili, da bi jim omogočili okoliščine, v katerih bi bilo to njihovo zadoščenje lahko še večje. Svoje delo in poslanstvo pa naj nadaljujejo, jih je prosil Pahor.

Spomnil je, da je tudi sam oče gimnazijca. Zato ve, kako težko, odgovorno, a hkrati lepo je biti starš. Zato se je zahvalil tudi staršem, ki znajo dopustiti, da gredo otroci za njimi ali mimo njih do najbolj neodkritih razsežnosti radovednosti ali to storijo z njihovo odkrito spodbudo. Spodbuda k pogumu, da se išče nekaj drugačnega, neodkritega, nekaj, kar je morda tabu, je izredno dragocena, je dejal.

A ob vsem tem je postavil v središče tudi maturante. "Ne glede na pomoč profesorjev in staršev, je uspeh, ki ste ga dosegli, najprej in predvsem vaš. Vsak ve, katere okoliščine so ga omogočile. Karkoli je že posebnega prispevalo k temu, s tem nadaljujte po svojih najboljših močeh, da dosežete največ, kar je mogoče," je dejal Pahor. Maturante je spodbudil, da zrastejo v ustvarjalno osebnost in na svoj način prispevajo, da bodo tisti za njimi deležni istega ponosa in veselja, kot so ga danes sami.

"Vsi vi ste že danes vzgled," je poudaril Pahor, vzgled svojim vrstnikom, tistim, ki prihajajo za njimi in tistim, ki so to pot že prehodili in se sprašujejo, če bi tudi sami lahko dosegli tak uspeh, če bi ravnali drugače.

"Ste vzgled, zato previdno z njim. Zlasti tisti, ki boste postali vodilne osebnosti, ta vzgled porabite za nekaj dobrega," jih je med drugim pozval.

Vsi tisti, ki bodo prišli na tak položaj, da bodo vplivali na razpoloženje širše med ljudmi, imajo možnost in na nek način odgovornost, da prispevajo k temu, da v družbi zmaga tisto, kar je dobro in pravično, kar pelje naprej. "Te moči, ki jo imate, se morate zavedati in mislim, da se je. Veselimo se prihodnosti, ki jo boste sooblikovali in si želimo, da bi jo tako, da bi bila boljša za vse nas," je še dejal predsednik.

Letos je maturo z odliko opravilo 95 dijakov. En maturant je izjemen uspeh dosegel na mednarodni maturi, 25 na splošni ter 69 na poklicni maturi. Dijaki z izjemnim uspehom prihajajo iz 17 gimnazij in 35 srednjih šol, so zapisali na spletni strani ministrstva za izobraževanje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vecpani
09. 10. 2016 08.04
-1
A lahko kdo pove koliko jih potem uspe na poslovni ravni.... Moje osebna izkušnja je, da je večino mojih sošolcev potem ni znašla v življenju, ker sistem te uči, da si POSLUŠEN ne pa, da RAZMIŠLJAŠ z svojo glavo.
ONniON
05. 10. 2014 22.03
+1
podpiram jih da gredo v tujino in tm ostanejo
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
05. 10. 2014 08.06
+1
PreCednik jim je za zgled pa to.....
gasper1002
04. 10. 2014 20.16
+2
O lejga mene tam zadi :)
Nataya
04. 10. 2014 19.32
+0
Če v Sloveniji študira več kot 100 000 Slovencev ( natanko 500 vel kot je rodna generacija )... vsi na Fakultetah..potem je z tem sistemom nekaj hudo NAROBE.. Kako že Dr. Rado Bohinc na Primorski program ( 2+1 ) prideš. plačaš kusur in odneseš diplomo, mag..domov..Pa še MRAMOR jim Kordeša nastavlja no ja pa ja pa ja de..
mijavci
04. 10. 2014 19.20
+4
Pri nas moraš biti baraba, goljuf, prevarant, plagiator potem lahko fino živiš, vsem tem pa čestitke in da čim hitreje najdejo pot iz naše greznice.
Zentrum
04. 10. 2014 18.33
+14
Ocene nikoli niso in nikoli ne bodo pomenile nič. Pomembno je, kako se bodo ti ljudje znašli v življenju. Imamo tudi ogromno takih, ki so v šolah totalno zabluzili, a so nato naredili nekaj iz sebe. In obratno.
jenihvetes
04. 10. 2014 18.09
+2
mmm, bodoči sredni slojček, uradniki in uradnice, ki bodo z birokratskim strojem mleli rajo...
movi 1
04. 10. 2014 17.47
+2
Politiki bodo govorili o izobrazevanju in poštenosti! !??
yaks
04. 10. 2014 17.36
+14
Sem bil pred leti zlat maturant. Ne vem, če je še tako, vendar takrat smo imeli zlati maturanti poklicnih šol ločen sprejem. Zlati maturanti poklicnih šol smo bili sprejeti na ministrstvu, predsednika ni bilo, gimnazijce pa je spresel predsednik na Brdu pri Kranju. Meni se takšno ločevanje nikakor ne zdi ok.
jenihvetes
04. 10. 2014 18.12
+9
poklicne šole so po njihovem mnenju manjvredne, edino gimnazija je tista, kjer se kali novi dekadentni srednji sloj s "široko izobrazbo (beri: cinizmom in elitizmom)...
flojdi
04. 10. 2014 17.06
+4
.zgled? ..a zato je bila Matura za kr neki cajta ukinjena..(76???
scar_face
04. 10. 2014 16.57
+13
FDV vas že nestrpno pričakuje.
rajak
04. 10. 2014 16.49
+22
NEKATERI OTROCI SE STEŽAVO UČIJO A SE VSEENO SE TRUDIJO DA PRIDEJO DO SVOJEGA POKLICA A O NJIH PA NIČ DRŽAVA PA DELA TAKE RAZLIKE
miki67
04. 10. 2014 20.43
+4
Tukaj je govora o zlatih maturantih, ki so dosegli vse možne točke. Da to dosežeš se moraš tudi hudičevo truditi. Nihče se ne uči zlahka, vsi so imeli enake pogoje. Ne vem zakaj faušija in nikjer na svetu ne podeljuje predsednik priznanja tudi tistim, ki se učijo in se ne naučijo za najbolčjšo oceno, kje ste to videli. Skratka vsem nam sije isto sonce
mastablasta
04. 10. 2014 16.36
+19
samo "25 na splošni " maturi?!?! slabo... mimogrede šihta pa pol ne bojo dobli, a ne?