Slovenija

Pred poletnimi gnečami se 'opremite' predvsem s strpnostjo

Fernetiči, 17. 06. 2012 08.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poletne počitnice so pred vrati, z njimi pa se vračajo tudi obdobja gneče na cestah. Preden gremo, poskušajmo pridobiti čim več informacij o poti, ki nas čaka, prav tako pa bodimo strpni, svetujejo s prometnoinformacijskega centra.

'Oborožite' se s strpnostjo.
'Oborožite' se s strpnostjo. FOTO: Thinkstock

Poletne počitnice so pred vrati, z njimi pa se vračajo tudi obdobja gneče na cestah. Vsem, ki se bodo v tem času odpravili na pot s svojim vozilom, je Brane Nastran s prometnoinformacijskega centra svetoval, naj se čim bolje pripravijo na pot. Tako naj si vozniki priskrbijo dober zemljevid, primeren zemljevid je na voljo tudi na njihovi spletni strani www.promet.si. Prav tako pa naj se poleg glavnih prometnic pozanimajo tudi za alternativne poti in obvoze, ki jih bodo v primeru večjih nesreč in zastojev na avtocesti lahko pripeljali na cilj. Koristno je imeti shranjeno tudi telefonsko številno prometnoinformacijskega centra 1970, na katero se lahko v vsakem trenutku obrnejo po informacije.

Strpno v prometu

Seveda pa je na poti treba biti zelo strpen, to Nastran svetuje tudi domačinom v turistično bolj obleganih krajih. "Ne pozabimo, da je takrat na cesti ogromno ljudi, ki ne poznajo ceste," opozarja in dodaja, "najbolj nevaren voznik je živčen voznik. Če bomo mi postali živčni, bomo naredili živčne tudi druge, turisti bodo postali živčni in ne bodo reagirali tako, kot je treba." Zato bomo s takšnim ravnanjem v nevarnost spravili tudi sami sebe.

Drug nasvet domačinom je uporaba lokalnih cest, ki jih tujci, zlasti tisti v tranzitu skozi našo državo, ne poznajo in se jih ne poslužujejo, zato so te ceste v času dopustov tudi manj obremenjene, dodaja Nastran.

Poskrbeti je treba tudi za varnost

Tatvina na plaži
Tatvina na plaži FOTO: Thinkstock

Policija se zaveda, da je turistična sezona čas, ko si gostje želijo v miru in brezskrbno preživeti dopust, vendar se pogosto vedejo nesamozaščitno, pa je opozoril inšpektor na Policijski upravi Koper Cveto Kokalj.

Turisti tako opuščajo nadzor nad svojo osebno prtljago, pri čemer so najpogostejši predmeti napada nepridipravov osebni predmeti, kot so digitalna tehnika, mobilni telefoni, fotografski aparati, prenosniki ter tudi gotovina, osebni dokumenti in nakit.

Kokalj zato turistom svetuje, da se ravnajo samozaščitno, tako da vrednejših predmetov ne nosijo s seboj na plažo in jih shranijo v hotelskem sefu. Prav tako naj v osebnih vozilih ne puščajo tovrstnih predmetov in poskrbijo za ustrezno varnost vozil. Prilika namreč dela tatu, policija pa ima prav zaradi nepremišljenega ravnanja več dela, še pojasnjuje Kokalj.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

modrix
17. 06. 2012 22.18
+1
ravno sem prišel izpred televizorja, kjer sem spremljal x-factor :D bilo je odlično brez gužve in zastonj
M_teorija
17. 06. 2012 19.55
+1
Še zmeraj manjša kot je bila baje na Dolenjskem!?
bukefal
17. 06. 2012 18.58
+2
Na letališču na Rodosu pa nobene gneče, čeprav je turistov veliko!!!
Čeztrojanc
17. 06. 2012 17.36
+3
Lih sm pršu iz hrvaške in šou čez omenjeni prehod pa je biu prazn .. verjetno sm ravno ujel super uro :D
wsharky
17. 06. 2012 17.16
+0
... sami so si krivi ... ostali bi doma ... kaj jim je tega treba ... he he he ...
tinetone
17. 06. 2012 10.18
+9
jaz se opremim, tako da ne grem v gnečo...
hotchilipoper
17. 06. 2012 10.14
-1
Pa mrzel six pack