Slovenija

Nasprotniki v požaru uničenega obrata podjetja Ekosistemi v Zalogu pisali Cerarju

Straža/Novo mesto, 25. 07. 2017 18.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nasprotniki v požaru uničene podružnice podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu od premierja Mira Cerarja zahtevajo, da ta nemudoma sestavi posebno komisijo, krizni odbor in "organ, sestavljen iz vseh pristojnih služb, ki v preteklosti niso opravile svojega dela", v katerega morajo biti vključeni strokovnjaki, pristojni referenti in odgovorni predstavniki pristojnih javnih služb.

požar v podjetju v Zalogu pri Straži - 4
požar v podjetju v Zalogu pri Straži - 4 FOTO: Andrej Matič

Nasprotniki v požaru uničene podružnice podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu so predsedniku vlade Miru Cerarju poslali odprto pismo, s katerim ga pozivajo k ukrepanju zaradi posledic nedavnega požara. Vprašujejo ga, kaj je že storil v zadnjih dneh in kako bo ukrepal oz. pripomogel k reševanju problematike omenjenega uničenega obrata.

V kabinetu predsednika vlade so potrdili, da so pismo prejeli in da se bodo ustrezno odzvali.

Predstavniki Regijskega društva ekološkega gibanja Ivančna Gorica, civilne iniciative Zalog-Loke, Kulturno-političnega društva Svoboda in straškega odbora Združenja borcev za vrednote NOB skupaj s sodelavci, občani in prostovoljci od premierja Cerarja zahtevajo, da ta nemudoma sestavi posebno komisijo, krizni odbor in "organ, sestavljen iz vseh pristojnih služb, ki v preteklosti niso opravile svojega dela", v katerega morajo biti vključeni strokovnjaki, pristojni referenti in odgovorni predstavniki pristojnih javnih služb.

Omenjena delovna skupina, "v kateri ni prostora za politike, naj obišče teren, opravi pogovore s predstavniki krajanov, koordinira tudi kriminaliste in preostale preiskovalce, od njih zahteva rezultate celovite analize povzročene škode in ugotovitve krivde," so pristavili.

Usmerja naj tudi pristojne službe, da se podjetju odvzame vsa dovoljenja in obrat zapre. Po zaprtju naj s strokovnimi službami zasnuje projekt celovite ekološke in gradbene sanacije, v katero mora biti vključena tudi podrobna analiza prvotne sanacije, ko naj bi po navedbah prič v opuščene glinokope nekdanje zaloške opekarne zakopali različne odpadke in med temi "verjetno tudi nevarne".

Delovna skupina naj sanacijo pogorišča sproti nadzira, medijem mesečno poroča o opravljenem delu, po končani sanaciji pa odda in javno predstavi končno poročilo. Združeni pobudniki hkrati pričakujejo, da bo gašenje požara in celovita sanacija omenjenega območja strošek celjskega podjetja Ekosistemi in njegovih lastnikov.

Na nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so danes vzpostavili posebno telefonsko številko za morebitna vprašanja prebivalcev Zaloga pri Novem mestu in okoliških krajev glede zdravstvenih nasvetov po požaru v podjetju Ekosistemi. Prejeli so sedem klicev prebivalcev. Najpogosteje so spraševali glede zračenja prostorov, so sporočili z NIJZ.

Med drugim so še izpostavili zahtevo, "da se obrat ustavi", "da se odgovorne v omenjenem podjetju kazensko preganja in drago kaznuje", da se podjetje odstrani iz "naših krajev", občinske akte za gospodarsko cono Zalog pa spremeni tako, "da ne bo dovoljenega zbiranja, skladiščenja in predelovanja niti nenevarnih, kaj šele nevarnih odpadkov", so poudarili.

Protestni shod v Zalogu

Predstavnik civilne pobude Zalog-Loke Franc Plut je danes povedal, da bodo v Zalogu predvidoma v petek pripravili protestni shod, zbirati pa nameravajo tudi podpise pod posebno peticijo.

Na izredni seji, na kateri bodo razpravljali o posledicah požara v Zalogu, se bodo predvidoma prihodnji teden sestali straški svetniki, pa je napovedal straški župan Dušan Krštinc.

Spomnimo

Na območju podružnice družbe Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu je zagorelo v četrtek popoldne. Novomeški in okoliški gasilci so uspeli požar v večernih urah omejiti, do nedelje zvečer pa so ga v glavnem pogasili. Več vaščanov so zaradi dima in možne prisotnosti drugih nevarnih plinov evakuirali. Ti so se lahko v petek zvečer vrnili domov.

Požarišče od nedelje nadzorujejo požarne straže, od ponedeljka pa so tam ogledna skupina sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Novo mesto in forenziki Nacionalnega forenzičnega laboratorija. Intenzivno preiskavo požarišča v Zalogu bodo nadaljevali še prihodnje dni, so povedali na PU Novo mesto.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SIKATOR 1
26. 07. 2017 00.57
+2
Zavarovalnina!!!!
Pantokrator
25. 07. 2017 22.48
+1
Pantokrator
25. 07. 2017 22.48
medo90
25. 07. 2017 20.55
+7
Pisali Cerarju...... Če bi si s tem papirjem obrisali tazadnjo na wc bi bil učinek enak.
290ktober
25. 07. 2017 21.39
User1094863
25. 07. 2017 20.32
+7
lažje je požgat kot legalno uničiti odpadke pa še od zavarovalnic kasirat!!! podle igre so to