Slovenija

Pretresljivo čakanje svojcev

Sevnica, 04. 07. 2008 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Jan Golja/Špela Zupan/Igor Adamič
Komentarji
56

Medtem ko so politiki lahko vstopili v območje iskanja na Savi, so svojce ustavili policisti. Pomagal jim je premier Janez Janša.

Mati pogrešanega sina so zaustavili pred policijsko zaporo.
Mati pogrešanega sina so zaustavili pred policijsko zaporo. FOTO: Kanal A

Obveščanje javnosti in svojcev je bilo po nesreči na Savi slabo. Nesreča se je zgodila okoli 17.30 ure, nas je obvestil sodelavec Robert Erjavec. Naši novinarji so takoj poklicali na Policijsko upravo Krško, kjer so jim povedali, da je za dajanje informacij pristojna Generalna policijska uprava. Prve, zelo bore informacije, je dal predstavnik za stike z javnostjo Drago Menegalija. Na Upravi za zaščito in reševanje so povedali, da se je prevrnil čoln, poveljnik sevniških gasilcev pa je dejal, da je na terenu okoli 15 ljudi, od gasilcev, potapljačev, reševalcev in policistov. Rekel je, da iščejo pogrešane, o številki ni mogel govoriti. Čez nekaj minut je poklical nazaj in povedal, da izjave ne bi smel dati, ker je edina pristojna za dajanje informacij Generalna policijska uprava. Prosil je, naj namesto ''pogrešani'' uporabljamo besedo ''ponesrečenci''. Do 22. ure so bile tako vse informacije neuradne in pomanjkljive, prve uradne pa so bile na voljo šele štiri ure po nesreči. Z informacijami so bili skopi tudi v bližnjih bolnišnicah, kamor so prepeljali tri ponesrečence. Ob 1. uri je bila končno sklicana novinarska konferenca, na kateri so bili policisti, gasilci in reševalci, ki so osvetlili dogajanje.

Na gluha ušesa so naleteli tudi številni svojci, ki so se zbrali ob Savi. Območje reševanja je bilo namreč zapečateno s strani policije, zato družinski člani in prijatelji niso vedeli, kaj se dogaja. Situacija se je izboljšala šele po prihodu premierja Janeza Janše, ko je k njemu pristopila sevniška podžupanja Breda Sotošek in mati pogrešanega sina. Zaupali sta mu svojo težavo, Janša pa je posredoval in s seboj odpeljal vse svojce, ki so bili na kraju nesreče. Več v videu …

Danes je obveščanje boljše, ob gradbišču na obrežju Save so vzpostavili center za obveščanje, kamor se lahko obrnejo svojci in prijatelji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja