Slovenija

Naslednji koraki zoper 'vožnje v kontra': več portalov za obveščanje voznikov, aplikacija in svetovalne vožnje za upokojence

Ljubljana, 09. 06. 2015 15.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
86

Rezultat lanskega leta: 200 primerov vožnje v nasprotno smer, obravnavanih 26 voznikov. Spremembe na starih priključkih so drage, a možne so tudi druge rešitve, pravijo strokovnjaki, ki so v prostorih AMZS staknili glave. Nekaterim bomo priča že kmalu.

Več videovsebin
  • Posnetki nadzornih kamer: voznik suvereno v nasprotno smer
    01:49
    Posnetki nadzornih kamer: voznik suvereno v nasprotno smer
  • Iz 24UR ZVEČER: Vožnja v napačno smer
    02:59
    Iz 24UR ZVEČER: Vožnja v napačno smer
  • Iz 24UR ZVEČER: Pri katerih voznikih obstaja največ nevarnosti, da bodo vozili v nasprotno smer?
    10:01
    Iz 24UR ZVEČER: Pri katerih voznikih obstaja največ nevarnosti, da bodo vozili v nasprotno smer?

Lani so policisti zaznali 200 primerov, v 26 primerih so kršitelje sankcionirali, tri osebe so umrle, od tega sta bili dve pod vplivom alkohola. Govorimo o vožnji v nasprotno smer – problemu, za katerega se zdi, da ni prave rešitve. A ker je vsako življenje neprecenljivo, ne gre vreči puške v koruzo, menijo predstavniki AMZS, ki so v družbi največjih slovenskih strokovnjakov na danem področju danes glasno spregovorili o možnih pristopih k izboljšanju razmer.

1200 evrov kazni in 18 kazenskih točk, a za nekatere očitno premalo

"Alkohol, psihične in druge zdravstvene težave ter nekaj malega objestnosti," je vzroke vožnje v nasprotno smer pojasnil vodja Sektorja prometne policije Ivan Kapun. Kljub temu, da kazen znaša 1200 evrov in 18 kazenskih točk, policisti praktično vsak drugi dan prejmejo obvestilo, da se nekje nekdo vozi po avtocesti v napačno smer. Povprečen čas reakcije znaša 7,9 minute, a pogosto vozniki v tem času že zapustijo avtocesto ali pa se obrnejo v pravo smer. Najpogosteje se takšna vožnja začne na uvozih na avtocesto, na počivališčih, redki pa sicer obračajo na sami avtocesti.

Vožnja v nasprotno smer
Vožnja v nasprotno smer FOTO: 24ur.com/Dars/GARS Jesenice

Ne, nismo še storili vsega, kar je v naši moči

Ni mogoče reči, da smo storili vse v naši moči, ugotavljajo zbrani. Po besedah Ulricha Zorina, vodje službe za upravljanje prometa in prometne varnosti na Darsu, je še veliko rezerve. Najprej je bilo govora o projektiranju sprememb infrastrukture, pri čemer bi morale biti te na 123 priključkih enovite, da ne bi povzročale zmede pri voznikih. Najbolj pereči so tako imenovani diamantni priključki. Pri teh bi morali s fizičnimi ukrepi preprečiti vozniku, da se dokaj enostavno zapelje v napačno smer. A takšni ukrepi bi terjali milijone sredstev, zato niso hitro izvedljivi, ugotavljajo.

'Tudi sami opozorite bližnje, če vidite, da imajo težave pri vožnji'

Izjemno pomembno bi bilo tudi sveščanje in vseživljenjsko izobraževanje voznikov, tako mladih, kot starejših. "Vsi ljudje bi se morali zavedati nevarnosti in bližnjega opozoriti, če vidijo, da ima težave z vožnjo," pravi.

Pijance je težko ustaviti: rešitev je hitrejše obveščanje ostalih, zato se nam naslednje leto obeta več informacijskih portalov

Za voznike, ki prepogosto posežejo po alkoholu, oziroma tudi za tiste, ki v nasprotno smer zapeljejo namerno, je težko najti rešitev, menijo današnji sodelujoči. Potrebna je večja pozornost tako bližnjih kot osebnih zdravnikov, sicer pa je najbolj učinkovito hitro obveščanje ostalih ogroženih udeležencev.

Dars vsako leto v detekcijo v predorih ter v informacijske sisteme vlaga veliko, pravi. Med ukrepi, ki jih pripravljajo, je posebna aplikacija za pametne telefone, naslednje leto pa nameravajo na avtoceste postaviti še več portalov, ki bodo voznike obveščali o vožnji v nasprotno smer.

Vožnja v nasprotno smer
Vožnja v nasprotno smer FOTO: Dars

Tudi ameriški pristop ne bi bil napačen

Da so največje upanje moderni sistemi za obveščanje voznikov meni tudi Peter Lipar s Prometnotehniškega inštituta. Svoje mnenje je podkrepil z ameriškimi analizami. Tam letno zaradi vožnje v nasprotno smer na avtocestah umre okoli 1500 ljudi. "Ugotavljajo, da je več kot polovica voznikov zadrogiranih tako ali drugače," je bil nazoren. Le vsak peti zapelje v napačno smer trezen in spočit. Nacionalni program so strnili v tri točke. Gradbeni ukrepi so zajemali spremembo signalizacije, priključkov, ukrepi pregona so pospešili postopke od pijave do ukrepanja, tretji del pa je predstavljala uvedba splošnega vseživljenjskega izobraževanja.

Alkoholiziranim ali zadrogiranim voznikom ni moč preprečiti vožnje v nasprotno smer. Znakov ne vidijo, ali pa jih ne upoštevajo, ugotavljajo, zato so vse moči usmerili v opozarjanje preostalega prometa. "Potrebna je pač izjemno hitra zaznava, potreben je sistem, da obvesti vse pristojne službe," pojasnjuje.

Lahko bi vgradili radarske sonde in redukcijske zanke

Miro Živkovič, strokovnjak za tehnološke sisteme iz podjetja Intermatic, ocenjuje, da so v takih primerih gotovo najboljša rešitev radarske sonde, ki zaznajo vožnjo v nasprotno smer in delujejo tudi v megli, ali pa redukcijske zanke, ki so vgrajene v cestišče in imajo enako funkcijo. V osmih sekundah lahko s tem obvestimo vse nadzorne centre, a pojavi se vprašanje, kako takega voznika ustaviti? "Če mu na izvozih preluknjamo pnevmatike, lahko ogrozimo njegovo življenje. Ne moremo ga ustaviti na avtocesti," meni in tudi sam poudarja, da je rešitev obveščanje tako voznikov, kot tudi policije in reševalcev.

Tako se je končala vožnja voznika, ki je 18. maja letos mirno zapeljal skozi predor Golovec.
Tako se je končala vožnja voznika, ki je 18. maja letos mirno zapeljal skozi predor Golovec. FOTO: M.K.
Kaj pa uvedba posebne avtocestne policije in telefonska številka za pritožbe nad ravnanjem ostalih voznikov?

Ste že slišali za avtocestno policijo? Generalni sekretar AMZS Robert Štaba meni, da bi morali pristojni v prihodnje razmisliti tudi o tem, predvsem pa povečati sredstva namenjena opravljanja policijskega nadzora. "Ne vem, če kdorkoli v Sloveniji policiste izobražuje tudi v tej smeri," pravi.

Zanimiva je tudi ideja o posebni telefonski številki, na katero bi lahko vozniki sporočali morebitno nevarno vedenje ostalih voznikov. "V tujini imajo takšne številke, na katere se lahko pritožiš nad ravnanjem ostalih," pojasnjuje direktor Združenja za promet na GZS Robert Sever. Ob tem je predstavil tudi posledice tovrstnega oviranja prometa za gospodarstvo. Vsaka minuta zastoja za tovorno vozilo pomeni 1,73 evra škode.

Vožnjo bi lahko omejili bodisi na vrsto cest ali pa na določeno območje

V razpravi je svoje mnenje podala tudi zdravnica Vesna Pekarović – Džakulin. Pravi, da je veliko vršiteljev vožnje v nasprotno smer pod vplivom alkohola. Pogosto povzročijo tudi nesrečo. Kot pravi, opaža, da je včasih prav nesreča dober motiv za začetek zdravljenja. Ob tem poudarja, da je ob zdravljenju bolezni in poškodb prepogosto pozabljena ocena vozniške sposobnosti. "To je neljub ukrep, seveda, vsi si namreč želimo ohraniti mobilnost tudi pri starejših letih," pravi, a dodaja, da bi bilo v prihodnje morda smiselno razmisliti v smeri omejitve vožnje bodisi na vrsto cest ali pa morda na določeno domače območje.

Vesna Marinko z Agencije za varnost v prometu se strinja, da starejši niso nujno slabi vozniki, saj da jih odlikujejo dolgoletne izkušnje. Tisto, na kar morajo biti pozorni, je zmanjšanje fizične zmožnosti. Prav zdaj v sodelovanju z upokojenskimi društvi, Darsom in osatlimi pripravljajo program Sožitje za večjo varnost cestnega prometa. Ta zajema več vidikov, in sicer poznavanje prometnih pravil, preverjanje zdravniških kriterijev, v sklopu tega bodo s starejšimi govorili o vožnji po avtocesti, slednji pa bodo deležni tudi svetovalne vožnje z inštruktorji.

Vožnja v nasprotno smer
Vožnja v nasprotno smer FOTO: DARS

Kako naj odreagiramo?

Inštruktor varne vožnje Brane Legan pravi, da je najprej pomembna hitra zaznava voznika. "Moramo spremljati dogajanje pred nami, tako bomo hitro opazili, da se nekaj nenavadnega dogaja," svetuje. Ko opazimo nenavadno dogajanje, moramo takoj zmanjšati hitrost in se pričeti varno umikati na vozni, po potrebi tudi na odstavni pas. Najhujšemu scenariju se lažje ognemu, če med vožnjo poslušamo radijski program, ki sporoča prometna obvestila. Tako se lahko voznik že pripravi in prepreči možnost trčenja. Še vedno premalo ljudi upošteva signalizacijo, še poudarja. "Zatorej, če se pred tunelom prižge rdeča luč, se moramo ustaviti, ne pa debelo gledati in peljati mimo," zaključuje.

Vse predloge in ugotovitve, vključno s pobudami glede sprememb pri podeljevanju vozniških dovoljenj, glede spremembe zakonodaje in glede preventivnih programov bodo posredovali pristojni agenciji in ministrstvom. "Naj vsak naredi vse kar zmore. Ko ti pripelje nasproti, ni več veliko maneverskega prostora. To je previsoka cena za slehernega izmed nas," je ob koncu še dejal Štaba.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Atmaii
11. 06. 2015 01.55
Koga pa, v tem primeru, zanima varnost kršitelja, ki s svojim dejanjem ogroža veliko drugih ljudi? Namerno ali ne, ni pomembno. Nehajte se pogovarjati in začnite z montažo "ježev" na najbolj problematičnih mestih. Tisti, ki znajo voziti na in iz AC ne bodo nič zmedeni!
ssbobo
10. 06. 2015 22.36
+2
Kakšna izjava........ " če mu preluknjamo gume ....ga ogrožamo", ...................... tip kateri izjavlja take pomisleke res po moje ne sodi na tako razpravo, saj je ravnokar izjavil da mu je popolnoma vseeno če nasproti vozeči voznik iz takšnih ali drugačnih vzrokov ubije cel bus otrok na šolskem izletu aka Maček.
ssbobo
10. 06. 2015 22.39
Pa una je tudi dobra........... v USA jih je pol zadrogiranih _ koliko jih je pa pri nas pa ni znal bistroumnež povedati
simple_mind
10. 06. 2015 10.42
+1
Težki "strokovnjaki" spet pripravljajo "genialne" ukrepe, ne ? Kakor da se ti "strokovnjaki" nikoli ne vozijo po slo cestah, ne ?
vstajnik1941
10. 06. 2015 10.59
+2
Kwa si pa pričakoval - že desetletja načrtujejo politiko na tem področju odsluženi policaji z mc Donadls faksi
Kalymero
10. 06. 2015 10.15
+0
Dokler bodo zdravniki podaljševali vozniška dovoljenja za denar, potem bo tako kot je. Obvezno bi morali opraviti tudi test varne vožnje.
silberblack
10. 06. 2015 08.56
+3
Zdaj se izgovarjate na bolezni, priznavate pa,d a niste storili vsega,...pravzaprav niste storili skoraj nič. A boste starim in ne ravno pozornim , včasih tudi manj intelegentnim ljudem vsiljevali neke aplikacije, ko vidite,d a še osnovnih pravil ne morejo dojeti. Samo,d a bi spet nekdo mastno zaslužil na programčkih, na softverski opremi, potem boste pa stokali,d a je preveč telefoniranja itd med vožnjo.....posledično več nesreč. Naredite ceste tako,d a ne bo mogoče zapeljat na napačni pas. Krivec je DARS in vpleteni ponudniki, projektanti. Oni zavestno delajo ceste tako slabe kot so, d ajih lahko renovirajo vsako leto, da služijo na bencinskem tolarju itd. Nekomu, ki je v stanju,, da vozi nasprotno stran, ne pomaga lightshow, samo zmede ga. Prepreka mora biti trda, končna , fizična, da pa se ne ubije , pa mora biti onemogočeno, da sploh zapelje na napačno stran. Ker pa vam paše, da se delavci lahko obračajo na avtocesti, ste pa naredili tako, kot ste in nesreče so tu. V Sloveniji manjka tožb proti darsu in ostalim, kot v usa sistemu, potem boste pa hitro ačeli pametno trošiti naš denar in to uredili.
Brabus
10. 06. 2015 08.23
V predoru bi moral utipati cel Lightshow, ne pa da vse luči normalno gorijo, če gledamo posnetek pri 1min. Signalizacija in senzorji , bi morali biti že na vseh uvozih in izvozih, sploh pa, če se po 300m nahaja predor, takrat bi moralo v njem že vse blinkat rdeče. Je pa res, da se v predor pri rdeči luči pelje še vedno mnogo voznikov. Na žalost se tudi vse ustavi pri denarju, vseznalci pa zelo radi modrujejo po TV-ju.
TheMafiaDon
10. 06. 2015 07.58
+2
spet en "čudovit" članek... kdor ne loči kaj je leva in desna mu ni pomoči.
rowdy
10. 06. 2015 07.22
+2
Darsovci naj že končno namestijo tiste žeblje, ki se dvignejo, ko nekdo vozi v napačno smer. Tako kot v tujini. Pri nas pa.....ja, boljše je trošiti davkolpačevalski denar za prazne razprave kakor res ukrepati. Slovenija, dežela mog sna, je pel že Buldožer.
devede
10. 06. 2015 07.13
-2
Vse to je brez pomena.Vedno se bo na cesti nasla pijana,drogirana ali pa senilna oseba.Enostavno,vzeti zivljenjsko voznisko dovoljenje vsem,ki jih ujamejo pijane ali drogirane za volanom.Pa seveda postaviti mejo 75 let.Starejsi vsekakor ne sodijo za volan.Zal.
bingo 1
10. 06. 2015 07.02
+3
Druga enostavna rešitev je da Center za Ceste samo lahko oni izključijo tole Opozorilo ko Napačni voznik tole Vključi----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------bingo x Ljubljana---------------------------------------------------------------------------------
bingo 1
10. 06. 2015 06.50
+4
Franci zakaj ni možno tole narediti po tvoje,pač poglej enostavnosti ko pridejo na tale Izhod z Avto ceste Vozniki tale tri Znaka izključijo z Senzorji ki Prihajajo,ko pridejo v tole nasprotno stran pač ga samo lahko Napačni vozniki Vključijo----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------bingo x Ljubljana----------------------------------------------------------------------------------------------
bingo 1
10. 06. 2015 06.10
+13
Ljuba Slovenija bo se rešila Voznikov v Napačno smer na Avto cesti z Senzorji samo z Senzorji na prvem Znaku,drugem in tretejem postavljenem na nasprotni izhodišnji točki z prvo Znak Lučjo ljube Policije,drugo Znak Luč Gasilcev in treteje Znak Prve Pomoči,in normalno z znakom STOP na tem cestenem Izhodišču bo vsakega Voznika pošteno tole Oslepilo in Prebudilo tole Opozorilo-----------------------------------------------------------------------------------------------------------bingo x Ljubljana----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biofanatik
10. 06. 2015 04.34
+5
Mehanska "dioda"(ležeč policaj na pant- tečaj) če greš v pravo smer OK če ne pa bum, pa še promet se bo umiril.
Biofanatik
10. 06. 2015 04.30
+1
Brezizjemna blokada mobitela in vsa elektronska navlaka ven iz avta, še radio je vprašljiv!
blade400
09. 06. 2015 23.06
+5
pre_leti osli...in taksni dobivajo plačo?! super ja, star ata bo na ipadu gledu,kje se kdo nasprot pele??? super,se bolj glejmo v ekrane med voznjo! za tiste,ko zapeljejo kontra na AC, mu mehanski "stinger" prepikne gume,in to je to. Al ne?
funi
09. 06. 2015 22.50
+1
AMD adijo moj denar to so kvazi postkumunajzarske organizacije z nekimi strici.Promet je za njih deveta briga
periot22
09. 06. 2015 21.33
+5
Poskrbite raje za signalizacijo ki je zelo pomanjkljiva,šlampasto postavljena,pa luči na semaforjih ki so nastavljene na trenutek tako da moraš imeti oči prilepljene na semafor!!!!!!!!!
piko112
09. 06. 2015 20.58
+5
A vi boste 70 letniku govorili ki že 100 let vozi. Malo pomislite kakšne imate doma. Pri naših sosedih imajo enakega
br.0001s
09. 06. 2015 20.53
-1
ne morem vrjet kolko pozornosti da naš pop tv ko se srečujejo naši voluharji s npr.hrvaškimi al pa kosovskimi voluharji. ne moreš vrjet. pa da so rusi v petek opravili nadzor nad našo vojsko tud nič...... ja pa kaj je zdaj to. po drugi strani pa jokajo češ da jim jemljemo svobodo govora. sami pa širijo ameriško enoumje.
Jaka Karo 1
09. 06. 2015 20.52
+15
Nazadnje ko sem bil jaz v avtošoli so nas še učil da stojimo pred rdečo lučjo in ne zeleno.