Slovenija

Nasilna mladina

Ljubljana, 11. 04. 2007 18.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Vanda Levstik/Polona Križnar/V.L.
Komentarji
19

Avtorja pretresljivega posnetka nasilja med osnovnošolci, ki se je pojavil na internetu, so kriminalisti že našli.

Na internetu se je pojavil pretresljiv posnetek nasilja med osnovnošolci
Na internetu se je pojavil pretresljiv posnetek nasilja med osnovnošolci FOTO:

Pretresljivi posnetek brutalnega nasilja med slovenskimi osnovnošolci, ki se je pojavil na internetu, zdaj preiskujejo kriminalisti. Ti so avtorja posnetka, prav tako mladoletnika, že našli.

"V tem primeru smo prijavo dobili, zato ukrepamo v skladu z zakonodajo tako kot v podobnih primerih, kjer gre za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje", pravi Tatjana Mušič z ministrstva za notranje zadeve.

Po raziskavah o medvrstniškem nasilju, ki so jih sredi 90 let opravili pri nas, naj bi bilo nasilju izpostavljenih od 7 do 25 odstotkov otrok.

Da je nasilje med otroki velik problem, potrjujejo tudi podatki slovenskega Unicefa, po katerih naj bi imela četrtina otrok izkušnje z nasiljem med vrstniki.

V Sloveniji je lani policija preiskovala približno 10 podobnih primerov. O posnetkih jo obveščajo šole in starši, največkrat otroci, ki so trpinčeni.

"Prav je, da smo na posnetek opozorjeni, zato ker ni nujno, da ga najdemo sami. Ni nujno, da gre za kaznivo dejanje, posnetki so različni, med njimi so avtentični, posneta realna situacija, lahko pa so posnetki, igrani, režirani," še dodaja Marušičeva.

Ali nasilje narašča?

Čeprav je občutek drugačen, pa naj nasilja, po pripovedovanju strokovnjakov, ne bi bilo veliko več kot pred leti.

Nasilja naj ne bi bilo več kot pred leti
Nasilja naj ne bi bilo več kot pred leti FOTO: Kanal A

"Predvsem imamo danes več mehanizmov za odkrivanje, se pravi, da je bilo nasilje v preteklosti prikrito. Ne bi rekla, da je danes bolj kruto kot je bilo", pravi Maja Vojnovič z Unicefa.

Po raziskavah o medvrstniškem nasilju, ki so jih sredi 90 let opravili pri nas, naj bi bilo nasilju izpostavljenih od 7 do 25 odstotkov otrok.

"Iz teh raziskav se kaže, da je več fantov, čez 80 odstotkov vpletenih v tovrstno nasilje in da se največ nasilja dogaja v starostni skupini med 12 in 16 let . Izraz booling ne vsebuje samo psihičnega nasilja, pač pa tudi verbalno, psihično in socialno. Bi pa opozorila, da so odrasli veliko bolj pozorni na fizično, hujše nasilje", dodaja Vojnovičeva.

Pomembno je spregovoriti

V slovenskih šolah je torej precej nasilja, pomembno pa je, da se o njem čimveč govori. Vedno več staršev, učiteljev in tudi samih otrok je svojih izkušnjah pripravljeno na glas spregovoriti.

Za prepoved mobilnih telefonov morajo poskrbeti šole oziroma učitelji, pravi minister Zver.
Za prepoved mobilnih telefonov morajo poskrbeti šole oziroma učitelji, pravi minister Zver. FOTO: POP TV

Že v prvem razredu se dogaja: na eni od ljubljanskih osnovnih šol so fanta vrstniki zbrcali v mednožje, ker se ni več želel igrati v, kot kaže, ne tako nedolžni družbi šestletnikov. Starši so fanta prepisali na drugo osnovno šolo. Mati prav tako prvošolca, pa pravi, da nasilje tudi med tistimi mlajšimi ni nič nenavadnega.

Družba je iz leto v leto agresivnejša in s tem tudi otroci, pove ravnatelj OŠ Majde Vrhovnik, Oton Kavčič. Šolarji so glasnejši, nemirnejši, bolj direktni, neprimerni izrazi pa so vsakdanjost.

"Moja praksa je taka, da so nasilni otroci običajno posamezniki, da se s temi posamezniki dela, najprej šolska svetovalna služba, učitelji, jaz kot ravnatelj, s starši, če pa še to ne pomaga, običajno vključimo starše celotnega razreda, da potem vsi družno poskušamo pritiskat na takšnega otroka", dodaja Kavčič.

Lahko država prepreči nasilje?

Na ministrstvu se opravičujejo - od države je težko pričakovati, da bi preprečila nasilje, in prav zdaj naj bi spremenili zakon, ki bo učiteljem dal več moči.

"Sedaj bo imela šola veliko večjo neodvisnost pri izrekanju kazni. Šele ko ima nekdo možnost, da realno izreče neko kazen, takrat ima šele spoštovanje in to bomo sedaj uvedli", pravi šolski minister Milan Zver.

O prepovedi mobilnih telefonov v šoli, zaradi takšnih primerov, pa minister Zver pravi, da morajo za to poskrbeti šole oziroma učitelji sami, in da bi bilo neprimerno, če bi takšno normo določili na ministrstvu.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vrocpes
13. 04. 2007 12.14
teta_pehta ima prav. Osnovna šola je obvezna za starše, da otroka spravijo v njo. posamezna Osnovna šola pa lahko otroka vzame ali pa ne - njihova volja. ali obstajajo privatne osnovne šole v Sloveniji? Tudi v šolah vsak skrbi samo za svojo rit za en dan naprej, kaj bo čez par dni pa nikogar ne zanima. Če bi učitelje in predvsem vodstvo posamezne šole skrbelo za njihovo prihodnost (daljšo od enega dne), bi že znali poskrbeti tudi za red. živeli mobilniki in kamere, tako vsaj izvemo kaj se dogaja na posameznih šolah. Snemanja in objavljanja posnetkov na Internetu bi moralo biti še več, tako da bi vedeli kaj se na posameznih šolah dogaja. Živel Internet.
Jam
13. 04. 2007 09.12
Učitelji imajo nedvoumno premalo pooblastil za ukrepanje. Mulec se lahko obnaša kakor hoče, če pa učitelj sploh kaj hoče nazaj ukrepat je pa takoj odgovor: sam probi, te bom tožu, te bom uzuni počaku itd...Ne morejo misliti, da jim nihče ne more nič! Starši so pa itak vse bolj zaščitniški do svojih otrok ampak žal prepogosto takrat, ko nebi smeli. Neprimerna obnašanja je treba takoj kaznovat, naj se ve kaj je prav in kaj ne. Glede srednje šole se pa tudi strinjam - če se večkrat ponovi nasilje pač izključitev in nobene potuhe, ker obnašanje današnje mladine je postalo res že preveč nesramno.
malipandit@email.si
12. 04. 2007 12.00
Nasilje med mladostniki in kot ostali problemi v druzbi so samo odraz nasega nacina zivljenja. Monkey see, monkey do. Kdaj pa smo nazadnje videli, recimo na TV, revijah v zivljenju kaksne lepe koristne primere, ki bi mladostnikom predstavil svet v lepsi luci. Kamorkoli se obrnemo vsepovsod je samo nasilje, ogovarjanje, goljufanje. Mladostniki so za take pojave se bolj dojemljivi. Malo starejsi se imajo neko iskusnjo "nekoc lepsega sveta" in se zaradi tega lazje kontrolirajo ko padejo v taksno ali drugacno skusnjavo, mlajsa populacija pa je prepuscena samo reakcijam na negativne vzorce, katerim so bili prica prakticno od rojstva. Od tod izvira ta bes, sovrastvo, nestrpnost. Cudimo se kako reagirajo mladi, starejsi, predvsem pa politiki, ravnajo popolnoma enako, le da za opravicilo za svoje ravnanje vedno uporabijo svojo oblastno moc ali pa luknje v zakonu. Sedaj samo zanjemo kar smo sejali. Dokler korenito ne bomo spremenili, nacina zivljenja siroke populacije, tudi ne more pricakovati izboljsanja. Sirokoustimo se o doseskih sodobne druzbe, vsakodnevno pa nas taksni in podobni dogodki opominjajo da smo nekje na poti napredka globoko zasli z ceste, ki vodi v sreco in zadovoljstvo.
reklakazala
12. 04. 2007 11.01
Lancer, takoj podpišem! V mojih časih (OŠ, SRŠ) je bilo jasno. V šoli pizdarija, doma kazen na kvadrat. Danes? Mojga sina ne bo noben zajebaval! Potem pa je tako, kot je... Sploh je problem s tistimi iz neurejenih družin in tistimi, ki imajo vsega preveč in so (po zgledu kmetavzarskih na hitro obogatelih staršev) agresivni, primitivni in objestni. Kazen? OŠ je obvezna, ostalo ni. Opomin, ukor, izključitev! Nekaj jih bo debelo gledalo, potem bo bolje. Poleg tega bi avtomatično dal kazenske ovadbe proti staršem, ki ne ukrapajo. Jebiga, če se jim ne da dopovedat na lep način...
barbara.sega@guest.arnes.si
12. 04. 2007 10.13
Kdaj nas boste na (vseh) TV že rešili te Likovičke? Je mnenje te gospe, dolgoletne besne zagovornice različnih režimov, res tako relevantno za gledalce? Ste pozabili na odmevno oddajo RGL pred leti - starši so povedali, da je tepla otroke...
tomipirc@siol.net
12. 04. 2007 07.39
Bravo LancerEVO!!! Tako se govori. Mladim pa manjka PALICE in AVTORITETE. Tudi mi smo delali "pizdarije" ko smo bili še mladi... AMPAK VSE IMA SVOJE MEJE! Tu jih ni!
aligatorcek
11. 04. 2007 22.46
LancerEVO, težko to komurkoli priznam, ampak vsaka čast. Komentar na mestu, sploh pa drži v njem vse kot pribito.
Mr.Brownstone
11. 04. 2007 21.47
Preveč pravic/premalo dolžnosti, mladina je brezciljna, vsega imajo polno rit. Profesorji nimajo dovolj avtoritete- jo pravzaprav ne smejo imet, saj te 12-letni mulo toži, če ga dvakrat "okol kepe zašolaš"....in tudi starši držijo z svojimi otroci, ko je očitno, da imajo nevgojenega pankrta. Ko sem jaz hodil v osnovno in srednjo šolo, so več ali manj (95) vsi profesorji imeli zelo veliko avtoriteto in so nas v primeru neposlušnosti tudi kaznovali (tud kakšna zaušnica je padla-osnovna šola). Če si med poukom imel walkman si bil kaznovan z dodatnimi nalogami ali podpisom (ki je v tistem času še predstavljal hudo kazen) in si ga naslednjič raje pustil doma, danes pa vsak mulo "drka" mobitel po rokah. Pa še bi se lahko naštevalo..., od cigaret, za katere, če te je profesor(srednja šola) videl kdaj z njim v roki-avtomatično opomin, naslednjič ukor ravnatelja itd. To kar se danes dogaja po šolah je grozno in, če bi imel šoloobveznega otroka bi ga zagotovo poslal na zasebno šolo.
Vegos
11. 04. 2007 21.27
Damir, učitelji niso preveč popustljivi, ampak so jim bila odvzeta vsa pooblastila. Če si učitelj dovoli kaznovat učenca, bo imel takoj svet staršev na vratu...če ne še kakšne sodnije, zaradi prekoračitve pooblastil...
damirg@email.si
11. 04. 2007 21.25
Po šolah bi morali namestiti kamere. Gre za enkratno investicijo. Pa ene 2 varnostnika na vsaki šoli. Pa učitelji so tudi preveč popustljivi. Vsi vemo, da so krivi za nasilno vedenje otrok starši, na katere noben ne more imeti vpliva.
Vegos
11. 04. 2007 21.14
Pozabite na kamere. Ne bi prišle skozi. Pomenile bi namreč novo obremenitev za davkoplačevalce, ti pa tega ne bi mirno gledali. Imajo ljudje že rjae svoje €note denarja pri sebi kot pa da se porabljajo za varnostne ukrepe...
tomi 2
11. 04. 2007 21.12
mobilniki kar naj bodo dovoljeni v šolah bomo vsaj vedeli kaj se dogaja...edini dokaz nad nasiljem v šolah hočejo zatret...najboljse bi blo da ma vsaka učilnica kamero ravnatelj pa bo delal nekaj koristnega opazoval učence:)
kenguru
11. 04. 2007 20.40
Booling? Da ni slucajno bullying?
teta_pehta@hotmail.com
11. 04. 2007 20.14
Ja res, tudi v naših časih se je to dogajalo. Razlika je bila predvsem v tem, da so učitelji ukrepali in boolije takoj postavili na trdna tla. Zdaj pa ima tak problem moj otrok (začelo se je že v 2. razredu OŠ) in opozarjam nanj, pa so na šoli tako zelo velepametni, da zadevo ne samo ignorirajo, celo krivdo zvračajo nanj. Če želim otroka prešolati ni nobena šola obvezana, da ga mora sprejeti. Sprejeti ga mora le šola, ki je najbližje domu. Je torej rešitev selitev? Na določenih šolah so res "strokovni"... Važno jim je kakšen vtis dajejo na ven, kako so super v javnosti, kar se dogaja za njihovimi vrati (sploh pri določenih učiteljih) pa spretno pometajo pod preprogo. Pa lep pozdrav
mc_burek@email.si
11. 04. 2007 20.09
temu se reče bih brother, tehnika nas sama anjde oziroma izda, ker se hočmo pokazat drugim, zanka pač
peter.lah@hotmail.com
11. 04. 2007 20.06
Take in podobne reči so se dogajale že prej, ko inetrneta in medije v ni bilo, le da tega nihče ni vedel, stvari so se urejale interno, problem tko ne more bit v feminizaciji, problem je v medijskem spektalku, danes medijski nastopači neumno verjamejo, da s samim nastopanjem že dosegajo cilj, za katerim se pehajo, ko je medijskega pompa konec, stvari niso več tko spektakularno enostavne. In mladina to še kako dobr ve. Eto.
Romuel
11. 04. 2007 19.54
naj jih dajo v pravi zapor in ne v vzgojni zavod, ali pa naj si omislijo kakšnega varnostnika z pendrekom pa bodo ubogali.Po moje se to da rešiti žal z nasiljem.
Vegos
11. 04. 2007 19.37
Tomi, manjka jim trda očetova roka, kaj? Ali pa, še bolje, trda roka države, da se starše sploh razbremeni odgovornosti. Ma resno, se strinjam, Tomi...par mesecev v JNA bi zadevo takoj uredilo!
tomi.passion@gmail.com
11. 04. 2007 19.11
Razloga za to sta dva. Prvi je prevelika feminizacija družbe in vzgojno-izobraževalnih sistemov, saj ženske ne morejo in ne znajo vzdrževati avtoritete. Mladina se pač ne bo ustrašila neke ženske, še več, celo več poguma bo dobila. Poleg tega se zaradi feminzacije družbe, vse bolj poudarja vzgoja deklic in njene samozavesti, medtem, ko so fantje bolj ali manj prepuščeni sami sebi, brez neke prave vloge v družbi. Feminizacija je prav tako pripeljala do krize vrednote družine, saj je ženska postala finančno neodvisna in zaradi medijev, ki vplivajo na razmišljanje, postaja vse bolj samostojna (v negativnem), brez prave potrebe po moškem, ki je vse bolj izpodrinjen iz vloge očeta. Tudi zaradi tega se jih vse več (moških) zateče k alkoholu. Otrok odrašča brez prave in nekoliko bolj stroge vzgoje in brez vrednot. Drugi razlog pa so mediji. Tu pridemo do paradoksa, saj je po eni strani prav, da se govori o tej tematiki, ki je škandalozna in kot taka privlačna za gledalce (škandal se danes dobro prodaja). Mediji bi morali postati bolj samokritični do poročanja in prilagoditi TV vsebine.