Slovenija

Nasilje nad zdravniki: 'Če te v službi ustrelijo, te pač ustrelijo'

Ljubljana, 21. 05. 2019 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
80

Kar 9 od 10 zdravnikov je že bilo žrtev ali priča nasilju v svojem delovnem okolju. To je pokazala anketa o nasilju nad zdravniki in zobozdravniki na delovnem mestu, ki jo je izvedla Zdravniška zbornica Slovenije. Pogovarjali smo se z zobozdravnico, ki ji je bolnik grozil, da jo bo ubil, pozneje pa je to ponovil še v drugem zdravstvenem domu. Kljub vsemu pa je postal njen pacient.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nasilje nad zdravniki
    02:42
    Iz 24UR: Nasilje nad zdravniki
  • Iz SVETA: Nasilje nad zdravniki
    02:40
    Iz SVETA: Nasilje nad zdravniki

Kar 9 od 10 zdravnikov je že bilo žrtev ali priča nasilju v svojem delovnem okolju. To je pokazala anketa o nasilju nad zdravniki in zobozdravniki na delovnem mestu, ki jo je izvedla Zdravniška zbornica Slovenije. Številke so alarmantne, sama problematika pa terja takojšnje ukrepanje pristojnih, opozarjajo na zbornici. Sprašujejo se, kako tudi v zdravstvu zagotoviti varno delovno okolje in pozivajo k ustavitvi nasilja nad zdravniki.

Od leta 2017 do danes sta v Sloveniji zaradi nasilja na delovnem mestu umrla dva zdravnika (poleti 2016 zdravnik v SB Izola, leta 2007 pa je v ZD Metelkova umrla zobozdravnica), številni drugi pa nasilje doživljajo in o njem poročajo vsakodnevno.

Mnogi zdravniki so žrtve nasilja, še huje pa je, da številni postajajo imuni nanj.
Mnogi zdravniki so žrtve nasilja, še huje pa je, da številni postajajo imuni nanj. FOTO: Shutterstock

Moški, ki ji je grozil, pozneje postal njen pacient

Pogovarjali smo se z zobozdravnico, ki je bila žrtev nasilja na delovnem mestu pred leti. Takrat je bila zaposlena v ZD Ljubljana in je opravljala dnevno dežurstvo, ko je na vrata njene ordinacije prišel bolnik, ki je zahteval takojšnjo obravnavo, do katere pa ni bil upravičen. Ko mu je zdravnica pojasnila, kakšen je postopek, se je razburil in ji začel groziti. "Prišel je moški, ki je zahteval, naj mu naredim protetiko, kar pa ni bolečina, zato sem mu pojasnila, da se mora najprej opredeliti, nato pa mu bomo dali še datum. Nato je znorel. Začel je vpiti, posploševati, kakšno zdravstvo imamo. Pozneje sem izvedela, da je ta isti moški podobno storil približno dva tedna pozneje v drugem zdravstvenem domu," pripoveduje sogovornica. Moškega, ki je vpil, da jih bo ubil, je uspela izriniti iz ordinacije in za njim zapreti in zakleniti vrata. Moški je nato razbijal po vratih in grozil, da jih bo snel s tečajev. Poklicala je policiste, ki so prišli, a moškega takrat ni bilo več v ordinaciji, so ga pa videli, kako poskuša skozi okno splezati v ordinacijo.

Zobozdravnica je bila po tem dogodku kratek čas bolniško odsotna, ko se je vrnila v službo, pa je ugotovila, da je moški že opredeljen kot njen pacient, kar jo je zelo presenetilo. Na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je poslala prošnjo, da se nasilnega pacienta odopredeli, a ji to ni uspelo. Zato je vztrajala, da moškega ne bo zdravila in je njegovo oskrbo odklanjala, zaradi česar so se pojavila nesoglasja med vodstvom ustanove in njo. Čez čas je prekinila delo v ZD Ljubljana in odšla na svoje.

Sogovornica se ni želela izpostaviti z imenom in priimkom. Kot pravi, "ni pomembno, da se je to meni zgodilo, pomembno je, da se to v ustanovah dovoljuje."

'Če te v službi ustrelijo, te pač ustrelijo'

Nasilje nad zdravstvenim osebjem je namreč zelo pogosto, tako po njenem mnenju kot glede na opravljeno anketo. Mnogi o tem še vedno molčijo, predvsem zaradi strahu pred posledicami. "Jaz sem o tem javno spregovorila, a žal v ZD Ljubljana nekega ustreznega procesa ni vzpostavljenega. Pri nas manjka politike o nenasilju. Če se v bolnišnici na zahodu zgodi nekaj podobnega, takšen pacient nima več vstopa v to ustanovo. Pri nas je pa tako, vsaj, kar se s kolegi pogovarjamo, kot da smo mi neko potrošno blago. Če te v službi ustrelijo, te pač ustrelijo. Če prideš domov, prideš. In to je to."

Kot primer dobre prakse sogovornica navaja Švedsko. Tam velja ničelna toleranca do nasilja, kar je jasno razvidno iz opozoril v vseh zdravstvenih ustanovah in tam je povsem jasno, kaj vse se dojema kot nasilje. Tam nasilna oseba nima več dostopa v ustanovo.

Zdaj dela v zasebni ordinaciji in pravi, da je precej drugače. "V javnih službah je tako, da dokler imamo mi vsi pacienti predstavo o tem, kaj nam pripada v zdravstvu, tega pa ne dobimo v praksi, saj smo bili z obljubami zavedeni, potem je logično, da so ljudje jezni. Najlažje je ne spreminjati politike, ko ti skregaš akterje med sabo, se pravi zdravnike in paciente," opozarja sogovornica, ki številne težave vidi tudi v tem, da zdravniki ogromne količine časa porabijo, da pacientom pojasnjujejo njihove pravice, kar se zažira v čas, ki je namenjen za njihovo obravnavo. "Prav tako so pravila, ki jih dobivamo iz zdravstvene blagajne, pogosto napisana tako, da so precej nerazumljiva – še za nas, kaj šele za bolnike."

Mnogi že imuni na žaljenje in nasilje

Sogovornica opozarja, da je nasilja nad zdravstvenim osebjem res zelo veliko. Osebje je že navajeno na visok stres, žaljenje in nasilje na delovnem mestu. "Nekako postaneš imun na to. Odgovor strokovne direktorice meni osebno po grožnjah pacienta je bil, naj ne kompliciram glede vrnitve, saj ona že dlje časa zdravi bolnika, ki pride v ordinacijo z lovskim nožem, ki ga pred zdravljenjem postavi na mizo. To mi je rekla oseba, ki je bila zadolžena za incidente na delovnem mestu."

Vodstvo ne ukrepa

Slovenija v teoriji kopira Bismarckov sistem, to je nemški sistem javnega zdravstva, v praksi pa res ne vem, kaj smo pobrali iz tega sistema. Teoretično ga imamo, v praksi pa bi se lahko zgledovali po Nemčiji, Avstriji, pa se ne.

Naša sogovornica, ki ni bila le enkrat žrtev nasilnega pacienta, je prepričana, da bi morali ravno zaradi pogostega nasilja nad zdravstvenim osebjem imeti v ustanovah varnostnike, pa ne enega za več enot, pač pa varnostnika na stavbo. Prepričana je, da samo vodstvo dopušča, da se te stvari dogajajo. "Najbolj žalostno je, da se zdravniki med seboj pogovarjamo in ugotavljamo, da greš lahko domov iz službe skozi sprednji, zadnji vhod, ali pa celo skozi okno. Tudi to se nam je že zgodilo, da smo domov plezali skozi okno, ker je nekdo na vhodu grozil. Ti si nekje zaposlen, boš to zapisal kot incident in se ne bo nič zgodilo. Večino je strah. Tudi mene je bilo."

Sogovornica je nanizala še več podobnih primerov groženj in nasilja, ki so se zgodili njenim sodelavcem. Tako so vodji enote kmalu po uboju zobozdravnice v ZD Metelkova poslali grozilno pismo, da se ji bo zgodilo hujše kot tisti zobozdravnici, še isti dan pa ji je nekdo razbil osebno vozilo. Storilca niso odkrili.

Da je nasilje nad zdravniki akuten družbeni problem tudi v drugih državah, kažejo podatki iz nacionalnih poročil različnih evropskih zbornic. Tako je na primer na Poljskem kar 51 odstotkov v raziskavo vključenih zdravstvenih delavcev poročalo, da so že bili žrtve nasilja. Podobna raziskava v Srbiji je pokazala, da nasilja ni občutilo le 10 odstotkov zdravnikov, kar 17 odstotkov pa jih je že doživelo celo fizično nasilje. Tudi v Avstriji je bilo kar 80 odstotkov zdravstvenega osebja že žrtev nasilja. Najpogosteje so bile žrtve medicinske sestre, v 17 odstotkih pa so bili med žrtvami različnih oblik nasilja tudi zdravniki. To so podatki, ki sicer niso več najbolj aktualni, saj so jih predstavili na 24. simpoziju zdravniških zbornic in združenj zdravnikov Srednje in Vzhodne Evrope – ZEVA, ki je septembra 2017 potekal v Ljubljani.

Zdravniška zbornica Slovenije danes pripravlja novinarsko konferenco, na kateri bodo med drugim osvetlili, kje je nasilja največ, kdo ga najpogosteje izvaja in kaj so najpogostejši povodi za izbruh nasilja? Zakaj so nastala priporočila za preprečevanje nasilja, komu so namenjena in kako potekajo prijave nasilnih dogodkov? Kaj zdravniki vsakodnevno doživljajo v svojih ordinacijah in katere so dobre prakse preprečevanja nasilja doma in v tujini? Predstavili bodo še, katere so ključne zakonske spremembe, ki jih zbornica predlaga za zaščito zdravstvenega osebja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ferenc Godina
04. 06. 2019 08.35
+2
Psihiater pride iz ordinacije in se približa mlademu pacientu. Ta začne naenkrat glasno kričati: "Ne vidim, ne vidim, ničesar ne vidim!" Šokiran nad očitno hudim stanjem pacienta, se psihiater obrne k pacientovi spremljevalki: "Kako dolgo pa je že tako hudo?" "Vse odkar ste stopili pred televizijski zaslon!"
Ferenc Godina
04. 06. 2019 08.34
+2
Društvo za nenasilno komunikacijo je že izdalo Praktični vodnik po sodnih in upravnih postopkih Nasilje nad ženskami. Sedaj je priložnost za izdajo dveh novih praktikumov Nasilje nad zdravniki in Nasilje nad moškimi. Ničelna toleranca zagotovljena.
Ferenc Godina
03. 06. 2019 11.13
+2
Predlagam sprejem Zakona o preprečevanju nasilja v zdravstvu. Nasilje pomeni kršitev temeljnih človekovih pravic, med drugim pravice do življenja, varnosti, dostojanstva, zaščite pred telesnimi in duševnimi poškodbami, pravice do enakosti v družbi ter do najvišjega možnega standarda telesnega in duševnega zdravja zdravnikov. Nasilje v zdravstvu se pojavlja ne glede na družbenoekonomski položaj, spol, starost, etnično pripadnost ali druge osebne okoliščine. Nasilje v zdravstvu po navadi ni enkraten dogodek, temveč traja dlje časa in običajno sledi dinamiki in vzorcu kroga odnosa zdravnika do pacienta. Ima daljnosežne posledice: Pri nasilju v zdravstvu gre za javnozdravstveni problem, ki ga lahko dolgoročno zmanjšujemo in omejujemo s spodbujanjem ničelne tolerance do vseh oblik nasilja ter ustreznim ukrepanjem, tako na zasebni kot strokovni ravni.
Ferenc Godina
03. 06. 2019 11.05
+2
Naj se odpravijo že znani razlogi za nasilno vedenje, pa takoj odpravimo taka nasilna dejanja ter nepotrebno zapravljanje denarja za varnostnike.
anakondabox
24. 05. 2019 13.09
+3
Niso samo pacienti krivi za nasilje nad zdravniki. Tudi medicinci lahko postanejo psihično agresivni, če želiš ugovarjati ali pojasnjevati kaj ti pri bolezni najbolj pomaga. Nismo vsi 'naštancani' enako, pač pa je vsak človek vesolje v malem. Zato sme in mora imeti pravico, da pove svoje mnenje o doživljanju bolezni. Ko sem bili pri mladi zdravnici za diabetes na Polikliniki, sem ji skušala pojasniti, kako se sama spopadam s hudo boleznijo. Zdravnica me ni želela slišati in je dejala: 'Kdo je tu zdravnik jaz ali vi?' Pomahala sem ji z roko 'čav čav' in nikoli več me ni videla. To je primer psihičnega nasilja nad pacientko! Zgodilo se je pred tridesetimi leti in hvala bogu sem še živa. Zadnje časa imam odlično diabetičarko povsem na drugem kraju in sem zelo zadovoljna. #primer
KRADEJOnamLEGALNO
23. 05. 2019 14.25
-3
O bogi revezi.. Iz mojih izkusenj se prevec zdravnikov VISOKO nosi in so arogantni.
KRADEJOnamLEGALNO
23. 05. 2019 14.27
+5
Ce pomislimo se na vse probleme, ki jih ima zdravstvo ni cudno, da komu kdaj v svoji nemoci pocijo zivci.
_endrug
22. 05. 2019 12.50
-1
Ni opravičilo, ampak z ustreznim zdravljenjem (pa niso krivi le zdravniki), bi bilo nasilja manj. Tako pa je velikokrat nasilje le izraz nemoči.
pop greznica
22. 05. 2019 12.50
+0
A so v anketo zajeti tudi zdravniki-dvoživke?
Svester
21. 05. 2019 20.16
+22
Kaj pa drugi del zdravstvenega tima v ambulanti? Medicinska sestra, a ona pa ni pod vplivom nasilja pacientov?! Marsikdo se zdere nad sestro, pri zdravniku pa je tiho kot rit.
Svester
21. 05. 2019 20.15
+13
Kaj pa drugi del zdravstvenega tima v ambulanti? Medicinska sestra, a ona pa ni pod vplivom nasilja pacientov?! Marsikdo se zdere nad sestro, pri zdravniku pa je tiho kot rit.
DEEP
21. 05. 2019 19.14
+0
Sej država izvaja nasilje nad prebivalstvom pa nuben na odgovara!! Ko bi usak od navadnih prebivalcev mesečno prijel 1500€ ,bi lahk trpeli ,to nasile!!!Zdravniki,ne isiljujte, ker imate polne riti!!
bossanoga
21. 05. 2019 19.10
+1
same laži. Tričetrt zdravnikov dela popoldan na črno, pa niso nič zmatrani pa NIČ ogroženi, pa ko ne izdajajo računov zobozdravniki, tudi niso ogroženi, ko pa je treba kaj na socialo nardit, jih je pa strah, ko pacient solzno gleda.
MACOLAZAKON
21. 05. 2019 18.34
-3
Prosim vas, zdravniki ogrozeni??! Seveda je treba spet narod napumpat, da bodo povisice "upravičene"... Ne mecem vse v isti kos ampak jih je ogromno ki pridejo v sluzbo po eurcke...
RamzesII
21. 05. 2019 17.26
-10
Ko bodo delali kot je treba, ne bo razlogov za nasilje s strani pacientov. Torej vzrok so sami, ne pacienti ali svojci, njihovo vedenje je le reakcija na vzrok.
Robin HUD
21. 05. 2019 16.34
+12
politika zdravstvo podjetja tajkuni mafija so krivi da so ljudje živčni in nasilni
yaxscdvf
21. 05. 2019 14.06
+9
Skrajšat čakalne vrste pa bodo ljudje manj živčni in nasilni.
TistoPravo
21. 05. 2019 13.47
-1
Z vsem živim opremlja sistem narod od rojstva naprej, samo od reka "važno da bo zdravje"...ni nič več, in tudi videti ni da bi si robotizirana politika in robotizirani lastniki kapitala želeli zdravje. Zdravje nažreč prinaša pamet. Pamet pa je za ljudstvo "lahko samo rezervirana", pokoristi pa jo lahko zgolj peščica. Torej, ljudstvo.,,v čakalnih vrstah se vas trenira potrpežljivosti. Vsekakor pa do pameti vas medtem ne želijo pripeljati, kdor "jo pa slučajno ugleda"...mu predstavijo termin še za nekaj časa. Pa srečno
Uporabnik1385495
21. 05. 2019 13.41
-4
Ce kaksen pacient umre,pac umre(npr.Bor Nekrep).Kaj bi radi ti ljudjr?Na kaj vse se bodo se izgovarjali?Vsak poklic ima sebi lastna tvaganha.Oa naj grefo delay jaj drugega,ce jim to deli ni vsec
Paskakvali
21. 05. 2019 13.47
+9
Res moder in vsebinsko globok komentar......
pojtrarara
21. 05. 2019 13.13
+3
res zanimivo no - meni je kot opredeljeni pacientki zobozdravnica na naročen termin odrekla zdravljenje, češ,da se ji tresejo roke in da ni sposobna narediti zalivke, trdila je da ona mene več ne bo zdravila - in da me zavrne kot pacientko. Še več glede rtg posnetkov je lagala da je vse ok in da sploh ne potrebujem nobenega zdravljenja. ker sem se pritožila nad zavrnitvijo dzravnice in njenim nekomuniciranjem - ki je bil povod za konflikt , so se v vodstvu zd opravičili, češ,da ni razloga za njeno metanje dol slušalke in neodzivnost na maile poslane v ambulanto. Ampak zagovarjali so jo pa pri tem,da me ne zdravi več, celo njena nadrejena je isto lagala,da je z mojim zobovjem vse ok. Tako sem ostala brez zovozdravnika, ker se je zobozdravnica spomnila tako narediti in mi odreči pomoč, ki pa se je kasneje izkazala za še kako potrebno. namreč par dni za tem sem utrpela hude bolečine ugotovljeni vzrok na zobovju (ki je bilo po zdravničino vse ok) in tudi vnetje trovejnega obraznega živca, potem pa še koreninsko zdravljenje enega zoba, ki je bil vidno problematičen na rtg sliki takrat - a je zdravnica in njena nadrejena govorila,da je vse ok in da splo ne potrebujem nobenega zdravljenja in da me mirno odopredeli. pa nisem nikjer nikomur grozila z ničemer, kvečjemu je zdravnica očitno ravnala nesramno nekomunicirala na moja korektna vprašanja in metala dol telefon in se kar samovoljno odločila,da me ne bo zdravila in celo lagala o zdravstvenem stanju. Očitno so v tej državi različna merila za zdravnike - ker eni se lahko po svoje izmišljujejo kateremu pacientu bodo pomagali, in kateremu bodo očitno lagali in ga pustili v mukah, čeprav sem imela vso zavarovanje plačano in bila redno naročena na termin, pa mi je obravnavo zavrnila in me izpisala iz pacientov. pa naj kdo potem to pojasni kako je to mogoče. če zdravnica iz članka trdi, da ni. Očitno je,da lahko zdravniki paciente samovoljno zavrnejo, ker se odločijo, da se bodo pač očitno znašali nad nekom. Tako sem jaz to doživela. In imam tudi posledice zaradi tega ravnanja - vnetje trigemniusa in dva koreninsko zdravljena zoba in kup stroškov, ki jih ne bi bilo, če bi gospa zdravnica strokovno in korektno opravljala svoje delo.
Paskakvali
21. 05. 2019 13.27
+9
Če je temu res tako kot opisujete potem tožba in sankcionirati dotično zdravnico.Če pa je med vama bil kak kratek stik in hude besede ima pa ona pravico zavrniti vas kot opredeljenega pacienta a mora to opredeliti v skladu z veljavnimi pravili ZZZS o pravicah in dolžnostih pacienta.
pojtrarara
21. 05. 2019 13.38
-2
ona je meni odrekala zdravljenje kot opredeljeni pacientki na naročeni termin, na zavodu sem pa potem izvedela,da sploh ni podala nobenega zahtevka - samovoljno mi je kot opredeljena zdravnica odrekala zdravljenje in jaz nisem mogla doseči nič. Opredeljeni izbrani zdravnik, ki me ne zdravi - pa mi nič ne koristi. Na zavod ni podala nikoli nobene zahteve niti razlogov, da noče me imeti kot opredeljeno pacientko, seveda, ker jih ni imela, iz moje strani jih ni bilo, kvečjemu je ona ravnala nestrokovno, kar se je potem samo še potrjevalo v vidnem zdravstvenem stanju, ki je nastajalo in se zapletalo zaradi njenega neukrepanja in laganja.
pojtrarara
21. 05. 2019 14.06
+2
Dodam pa se, da je zanimivo prebrati izpoved te zdravnice, in njena zgodba samo potrjuje, da je bilo ravnanje tako zdravnice kakor tudi njenih nadrejenih in tudi delodajalca ter tudi varuhinje pp v mojem primeru nepravilno in v nasprotju z mojimi pravicami. Ceprav so se sli igrati neke pravne obravnave na katerih pa so ocitno krsili se dodatno zakone in moje pravice
b75
21. 05. 2019 13.12
+26
Pacienti so postali zelo agresivni. Ne zavedajo pa se,da vse regulira ZZZS in da so zdravniki in zobozdravniki v javnih zavodih,kot je zdravstveni dom ter koncesionarji placani od te zavarovalnice oz.se od dodatnih zavarovanj in da zavarovalnica stvari placuje in dirigira, kaj se bo delalo in kajne,predvsem pa koliko se bo delalp. Nihce ne bere drobnega tiska,nihce se ne poglablja v pravila in pogoje, vsi pa se vedno zivijo v prejsnjem sistemu,ko so imeli vse brezplacno. Zdravniki in zobozdravniki so samo izvajalci v primarnem varstvu-torej po zdravstvenih domovih je lastnik programov Mestna obcina, ki zagotavlja pogoje delovanja, storitve (ki so po zavarovalniskih pravilih ), pa placuje ZZZS z ostalimi zavarovalnicami. MOL podeljuje koncesije na primarni ravni, ministrsrvo pa specialisticne koncesije. Ljudje pa ves cas trobijo,da so zdravniki in zobozdravniki krivi za cakalne dobe,kar je popolnoma zgreseno. Ker je drzava kapitalisticno usmerjena,zahtevajo od zdravnikov in zobozdravnikov,da za isti denar delajo vec. Mnogo vec. Tako pa vec ostaja vemo kje…
pojtrarara
21. 05. 2019 13.25
-6
ti povem drugače - zobarji in njihove sestre so z vsemi žavbami namazani tam v ambulanti in tudi lažejo - meni konkretno sestra na stolu na prvem pregledu - ne moremo vam opraviti celotnega pregleda zobovja, ker zavod določa minutažo na stolu, minilo je toliko minut in morate dol... dobim račun - in na njemu zaračunan pregled zobovje - ki v resnici ni bil opravljen, saj je plozala sestra nekaj o minutaži na pacienta, ki naj bi jo določal zavod. na zavodu so seveda vse to zanikali kakršnekoli zahteve in pravila o minutaži in me poslali nazaj,da če so pregled zaračunali, so ga dolžni tudi opraviti. Tako lažejo sestre in zdravniki v ordinacijah in si zmišljujejo pacientu v obraz neka pravila, ki v resnici jih sploh ni. ta ista sestra me je pred par meseci ob klicu za termin naročila čez dobre 3 mesece - češ da zavod tako določa in da ne morem prej, ji rečem, razumem da je čakalna doba, samo vi imate objavljeno javno čakalno dobo 70 dni, zakaj moram pa jaz čakati več kot tri mesece? In potem da zdravnico na telefon, ki se je zagovorila,da je pri njih čakalna doba 2 meseca, ko jo povprašam kako je potem mogoče,da moram jaz čakati več kot 3, sta obe začeli nekaj mutiti. jaz sem za pravila - samo pravila naj bodo za vse enaka in če ostali čakajo največ dva meseca (kolikor je najdaljša čd), potem imam tudi jaz pravico do take čakalne dobe, ne pa da si po svoje izmišljuje in krši pacientove pravice, pri tem pa se z lažmi izgovarja na zavod. Ko prideš pa v čakalnico pa tam slišiš žensko, ki se na ves glas hvali, kako ona pozna zdravnico in jo je poklicala kar v nedeljo zvečer in danes je že tukaj v ambulanti. Bruh pa taki zdravniki in sestre, ki tako ravnajo. Samo naj se ne izgovarjajo na zavod, ker tukaj oni evidentno kršijo pravice pacientov in s tem, da koruptivno znance jemljejo naprej, ostali morajo pa dalj čakati po nepotrebnem, s tem zavod nima nič.
yaxscdvf
21. 05. 2019 13.25
+10
Pacienti pač zahtevajo usluge, ki jih kot davkoplačevalci financirajo.
Paskakvali
21. 05. 2019 13.28
+2
Paskakvali
21. 05. 2019 13.36
+9
Za razjasnitev........ob obisku zdravnika ali zobozdravnika načeloma naredijo samo eno storitev saj ob enem obisku ZZZS plača samo eno stvar. Morda imajo pri zobozdravstvu to urejeno kako drugače a v primarnem zdravstvu se pravi pri osebnem zdravniku je to to. Torej če si prišel k zdravniku zaradi angine pa bi rad še neko drugo stvar denimo glivice na nogah ali pa kaj tretjega po pravilih ne gre! En obisk ena diagnoza oz. storitev saj če vam opravijo več stvari v bistvu delajo zastonj in na škodo drugih ki čakajo v vrsti. Morda je slišati to malo nesmiselno a žal tako je.
pojtrarara
21. 05. 2019 13.54
-1
ne piši neresnic no. Diagnoze se ugotavljajo na pregledu - saj pacient se ne naroča na pregled po diagnozah. če bi jih vedel sploh ne bi šel na pregled. pacient ima težave in se naroči na pregled - tam pa je zdravnik, strokovno dolžan ugotoviti za kaj ge - če je to več diagnoz, jih pač je, dolžan je zdraviti pacienta in ustrezno ukrepati. Konec koncev je telo - živo in povezano in diagnoze se lahko soodvisno pojavljajo tudi in jih je potrebno tako tudi zdraviti. zato je totalni nesmisel, da pišeš,da lahko zdaj zdraviš samo nekaj, druga pa moraš zanemariti, ker se s tem povzroča škoda na zdravju in tudi lahko nepravilno zdravljenje - telo je povezan sistem.
BrezZavor
24. 05. 2019 11.18
+1
Večina ljudi je enostavno preveč preproste pameti in ne vedo zakaj se jim lajf vrti kot se jim. Krivi pa vedno za vse drugi.