Slovenija

Nasilje nad starejšimi se dogaja znotraj družine. Strah, nemoč, sram in odvisnost preprečujejo, da bi spregovorili

Ljubljana, 15. 06. 2017 11.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odvzem gotovine, zloraba bančne kartice, odtujitev predmetov večje vrednosti in siljenje k podpisu pogodbe ali oporoke – s tem se spopada vse več starejših. Takšnih zlorab pogosto ne prijavijo zaradi strahu, občutkov krivde in sramu, da to nad njimi izvajajo bližnji. Vsi bomo enkrat ostareli.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Financiranje domov za starejše
    00:44
    Iz SVETA: Financiranje domov za starejše
  • Iz SVETA: Domovi za starejše kadrovsko podhranjeni
    02:06
    Iz SVETA: Domovi za starejše kadrovsko podhranjeni

Ob svetovnem dnevu ozaveščanja o nasilju nad starejšimi, 15. juniju, se vrstijo opozorila o nesprejemljivosti kakršne koli oblike nasilja nad starejšimi. To je pogosto neodkrito in zamolčano, izpostavljajo. Tokrat se posebej osredotoča na problematiko finančne zlorabe.

Pri nasilju nad starejšimi gre največkrat za psihične in čustvene zlorabe, poleg tega pa tudi za fizično obračunavanje, različne oblike zanemarjanja, ekonomskega in finančnega izkoriščanja, izsiljevanja in celo spolnega nasilja, poudarjajo v Zbornici zdravstvene in babiške nege - Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije.

Pomoč starejšim
Pomoč starejšim FOTO: Thinkstock

Strah, nemoč, sram in odvisnost preprečujejo starejšim, da bi o svoji stiski spregovorili z osebami ali organizacijami, ki jim lahko pomagajo. Delovna skupina za nenasilje v zdravstveni negi, ki deluje v okviru omenjene zbornice - zveze, je skupaj z Društvom SOS telefon pripravila protokol obravnave starejše osebe, ki doživlja nasilje. Namenjen je zaposlenim v zdravstveni negi, ki delajo s starejšimi. Navaja možne znake in posledice nasilja ter zanemarjanja pri starejših osebah.

Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v patronažni dejavnosti pa je podrobneje oblikovala svoj protokol ukrepanja, če pri delu zaznajo nasilje nad starejšimi v družini.

Ministrstvo za zunanje zadeve ob svetovnem dnevu, ki se tokrat posebej osredotoča na problematiko finančne zlorabe, spodbuja žrtve in morebitne priče, naj o zlorabah spregovorijo.

Zaščita dostojanstva starejših je eno od prednostnih področij slovenske zunanje politike na področju človekovih pravic, so opozorili. Slovenija je zato pred letom dni skupaj s partnerskimi državami ustanovila skupino držav prijateljic pravic starejših na sedežu Združenih narodov (ZN) v Ženevi, letos pa ob mednarodnem dnevu ob robu 35. zasedanja sveta ZN za človekove pravice soorganizirajo razpravo o tej tematiki.

Nasilje znotraj družine: starejšim jemljejo denar, zlorabljajo bančne kartice, kradejo vredne predmete

Finančna zloraba in izkoriščanje starejših oseb je po nekaterih ocenah najverjetneje najpogostejša oblika zlorabe starejših oseb v Sloveniji. Na podlagi mednarodnih ocen pa naj bi bilo v svetu pet do deset odstotkov starejših izpostavljenih eni od oblik finančnega izkoriščanja. Mednje sodi vse od odvzema gotovine in zlorabe bančne kartice do odtujitve predmetov večje vrednosti in prisile k podpisu pogodbe ali oporoke. Žrtve pogosto ne prijavijo takšne zlorabe zaradi strahu ali občutkov krivde in sramu, saj so storilci pogosto družinski člani.

Slovenija se bo na mednarodni ravni še naprej odločno zavzemala za celovito varstvo in uveljavljanje človekovih pravic starejših oseb v različnih forumih. Priložnost za to bo med drugim v okviru odprte delovne skupine ZN za staranje, ki bo zasedala julija v New Yorku, so še navedli na ministrstvu.

Upokojenka
Upokojenka FOTO: Thinkstock

60 odstotkov žrtev nasilja to doživlja doma

Po raziskavi Inštituta Antona Trstenjaka Staranje v Sloveniji je 7,4 odstotka vprašanih nad 50 let starosti odgovorilo, da je nasilje že doživelo. Več žrtev nasilja je med ženskami. S skoraj 70 odstotki prevladuje besedno nasilje, z nekaj manj kot 15 odstotki telesno in z dobrimi desetimi odstotki ekonomsko nasilje.

Nekaj manj kot 60 odstotkov jih je nasilje doživelo doma, približno petina na delovnem mestu, nekaj manj ko 15 odstotkov pa na ulici. V tretjini primerov so povzročitelji družinski člani, v četrtini primerov pa ljudje, ki jih žrtve poznajo, a niso njihovi sorodniki ali bližnji. V 18 odstotkih primerov so povzročitelji neznanci, v desetini primerov pa sorodniki ali bližnji, ki niso družinski člani.

Po ugotovitvah iz raziskave je nasilja manj, če se starejši vključujejo v socialne mreže in če sta tudi za družinske oskrbovalce zagotovljena pomoč in usposabljanje.

Kaznivih dejanj nad starejšimi je po podatkih policije približno 5000 na leto, njihovo število pa se vsako leto zviša za približno 300.

Pobudo za svetovni dan osveščanja o nasilju nad starejšimi je dala Mednarodna mreža za preprečevanje nasilja nad starejšimi, ustanovljena leta 1997 v Kanadi.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

galjot
15. 06. 2017 18.57
To se ne dogaja samo v Sloveniji,povsod se...
Tone Tone
15. 06. 2017 16.55
Žalostne zgodbe potekajo med starši in otroki. Sam imam grenko izkušnjo z otrokoma, ki sta že odrasla. Psihologi vsiljujejo vzorec kakšni so starši takšni so otroci, jaz z ženo se ne moreva strinjati na x primerov ko so starši skrbni in spoštljivi, otrokom nudili vse kar so imeli pa kljub temu so otroci prav nasprotni od njih. Jih ne spoštujejo, se jih sramujejo, totalno finančno parazitstvo, pri starših jih zanima le koliko boš prispeval za to in ono in nič drugega. Otroka spraviš kruhu do najvišjega ranga, potem pa adijo. Otroka ne premoreta toliko olike spoštljivosti, da ti zaželijo za 50 let zakonskega življenja, za novo leto za rojstni dan dan žena. To so dnevi po katerih lahko starši ocenjujejo koliko so jim naklonjeni otroci.
Fulano in Beltrano
15. 06. 2017 14.57
+6
Čisto realistično. Zelo malo je družin, kjer vladata spokoj in nebeški mir. Nešteto je družin, kjer je prav eden od staršev leta in leta v imenu "pravilne vzgoje" zganjal teror, pa naj bo to fizični ali psihični. Koliko vsiljenih odločitev, nasprotovanj, ubijanja spontanosti, preferiranja sposobnejšega brata ali bolj nadarjene sestre...in potem, ko postane odvisen od oskrbe drugih, bi "zradiral" 50 let in se šel kvalitene, spoštljive odnose "na novo"...
ROSINANT
15. 06. 2017 19.31
-1
Če se pri 50. letih izgovarjaš na mamo in očeta si zamudil zadnjih 30 let.
ROSINANT
15. 06. 2017 13.41
+8
Pri prijavi nasilja je starejša oseba manj prepričljiva in na koncu je starejši tisti ki "je bil nasilen". V naši družbi, policiji, sodišču je žrtev tisti, ki bolj laže ali pa prej pokliče policijo.
ROSINANT
15. 06. 2017 13.56
+3
Patiana
15. 06. 2017 12.56
+11
Da se vam ne zgodi, da boste šele ob smrti svoje drage mame izvedeli, da ste ostali brez vsega - celo nujnega deleža, če bo vaša draga sestra na tiho prisilila mamo, da da njej pisat imetje – s t.i. pogodbo o preživetju. Vi boste vseskozi – tako kot se tudi spodobi, lepo skrbeli za mamo, jo vozili k zdravniku, plačevali stroške, hrano, ogrevanje, zdravila … ne vedoč, da je vse dala pisat sestri, ki bo ali pa sploh ne bo, prišla pogledat mamo v času njenega življenja. Mama pa bo tiho, ker itak ne bo vedela kaj je podpisala - se najdejo odvetniki, ki znajo to uredit in razložit, da je kao vse ok.
provokatorr
15. 06. 2017 13.11
+14
če je sestra bila vso življenje pokvarjena, potem moraš kaj takšnega pričakovati.