Slovenija

Nasilje nad otroki: posledica niso le zlomi in modrice, spremeni se razvoj možganov

Ljubljana, 04. 09. 2016 11.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Modrice izginejo, zlomi se zacelijo, a nasilje nad otroki ima veliko hujše posledice na možganih. Posledično se otrok ne more akademsko, socialno in čustveno razviti v enaki meri kot njegovi vrstniki, ki niso bili deležni nasilja.

Nasilje otroke ne zaznamuje le v obliki modric ali zlomov. Ti se zacelijo, lahko pa pri otroku nastanejo nepovratne spremembe, saj se mu zaradi nasilja drugače razvijejo možgani. Posledično se otrok ne bo mogel razviti v enaki meri kot njegovi vrstniki, pravi pediatrinja Tina Bregant.

Pri otroku, ki je izkusil veliko nasilja, se spremeni delovanje njegovih možganov, deli možganov se celo fizično spremenijo, prav tako se spremeni delovanje vegetativnega živčevja - to je živčevje, ki uravnava življenjsko pomembne funkcije organizma, kot so srčni utrip, dihanje, krvni tlak, prebava in presnova.

Nasilje nad otroki
Nasilje nad otroki FOTO: Thinkstock

Pri stresu se v telesu aktivirajo hipotalamus, hipofiza in nadledvična žleza, ki izločajo hormone in nam pomagajo spopasti se s stresom. Ob dolgotrajnem stresu pa se lahko nadledvična žleza izčrpa, kar pomeni, da ne pomaga več ob stresu, tudi pri minimalnem ne.

Hkrati pa se spremeni delovanje hormonskih receptorjev in ti otroci imajo v primerjavi s tistimi, ki niso v stalnem stresu, stalno povišane bazalne vrednosti hormona kortizola. Njihov stresni odgovor ni podoben našemu - lahko je preveč vzdražen, na dolgi rok pa ponavadi te vrednosti stresnih hormonov niti ne porastejo dovolj.

Značilni panični napadi, razbijanje srca, prebavne težave

Pri takšnih otrocih se spremeni delovanje avtonomnega živčevja. Na dolgi rok to vpliva na srčno frekvenco in dihanje. Zanje so značilni panični napadi, napadi razbijanja srca, včasih so pridružene tudi prebavne težave. Hormona noradrenalin in adrenalin ne delujeta tako, kot bi sicer. Vse to se odraža z raznimi čustvenimi stanji, kot so oblivanja, potne dlani, pretirana nagnjenost k jokavosti in hitra vznemirjenost.

Nekaj delov možganov se tudi fizično spremeni. Denimo hipokampus, ki je ena ključnih struktur za pomnjenje, ima pa tudi veliko receptorjev za stres, se ob dolgotrajnem stresu zmanjša.

"Lahko pomislite, kaj to pomeni za sposobnost pomnjenja, za akademski uspeh in tudi za vsakdanje življenje. To je izjemno slaba popotnica," opozarja Bregantova. Poleg tega telo med stresom ne počne stvari, ki niso ključne za preživetje. Za preživetje ni nujno učenje, ni toliko pomembna imunska kompetenca, kot je pomembno, da nam dobro delujeta srce in pljuča ter nam mišice omogočajo, da pobegnemo s kraja stresa.

Otrok
Otrok FOTO: Thinkstock

Zaradi dolgotrajnega stresa se tudi spremeni delovanje povezav med hipokampusom in predelom možganov, ki je zadolžen za čustva. Ta pri nekaterih postane celo večji, kar pomeni ,da postanemo razdražljivi. Spremenijo se tudi povezave med čelnim režnjem možganov in drugimi možganskimi strukturami, kar spremeni delovanje izvršilnih funkcij in lahko vodi do motenj pozornosti. Lahko imamo težave z nadzorom našega vedenja in to vodi v slabšo prilagojenost na življenjske izzive, ki smo jih deležni.

Dolgotrajen stres, zlasti nasilje, lahko deluje na spremenjeno delovanje hormona, ki je ključen za navezanost ljudi - med materjo in dojenčkom, pa tudi med partnerji, saj se denimo sprosti po spolnem odnosu. "V kritičnih razvojnih obdobij, ko so možgani otrok najbolj dovzetni za te vplive, nasilje spremeni njihove možgane tako trajno, da se ti otroci izjemno težko ali pa se celo ne zmorejo več navezati na ostale ljudi, ne zmorejo sočutja, ne počutijo se del naše skupnosti," opozarja Bregantova.

Ne le telesno nasilje, tudi druge oblike puščajo na otrocih resne posledice

Tudi psihično nasilje na možganih pušča posledice, vendar pa je psihično nasilje nekoliko bolj subtilno, pravi Bregantova. Ob tem dodaja, da je presenetljivo, koliko odraslih živi med nami, ki so imeli izkušnjo nasilja, a danes dobro funkcionirajo. "A ko pogledamo populacijo bolj podrobno, vidimo, da je nasilje pustilo posledice," trdi.

Če se je nasilje zgodilo v kritičnem obdobju za vzpostavitev odnosa, v zgodnejšem obdobju življenja, bomo lahko celo življenje imeli težave z vzpostavljanjem odnosa. Takšne spremembe možganov so nepovratne. Če se je nasilje dogajajo pozneje, bodo te posledice manjše in jih je možno popraviti.

"Vedenjska in psihoterapija pomagata spremeniti vedenje, ampak za učinkovito psihoterapijo ne bo zadoščal en obisk, potrebnih bo veliko, dolgotrajno, tudi finančno zelo zahtevno zdravljenje nečesa, kar je povsem nepotrebno in nesprejemljivo v družbi."

Nepovratne spremembe možganov se pojavijo predvsem, če otrok, ki je bil žrtev nasilja, ni bil deležen t. i. korektiva. To je ljubeč odnos z drugo osebo, denimo članom širše družine, učiteljico, zdravstvenim osebjem itd.

Nasilje nad otrokom
Nasilje nad otrokom FOTO: Thinkstock

S telesnim kaznovanjem izgubimo lastnega otroka

Seveda en manjši udarec še ne pusti takšnih posledic na otroku, da bi bil zaznamovan za celo življenje. "A ravno zaradi tega, ker ne moremo postaviti jasne meje, je najbolj varno postaviti mejo na ničelno stopnjo. To pomeni nobeno nasilje," pravi Bregantova.

Starši praviloma želijo svojim otrokom dobro in jim nočejo škodovati, pogosto je telesno nasilje izraz neke lastne nemoči.

"To lahko razumemo, ne pomeni pa, da odobravamo. Ko si prvič popustil lastnim mehanizmom in si dopustil, da si otroka klofnil, ali se boš lahko naslednjič zadržal? Zelo težko verjetno," meni Bregantova.

Tudi ko govorimo o manjšem nasilju, denimo udarcu po prstih, se Bregantova sprašuje, ali to res vodi v spremembo vedenja otroka ali v strah? Takšno vedenje staršev namreč lahko pri otroku vzbudi uporništvo, otrok bo na skrivaj nadaljeval s takim vedenjem, ali pa strah.

"Ali bo na dolgi rok sploh kaj spremenilo, razen slabega odnosa z meni ljubo osebo in razočaranja nad tem, da je tisti, ki ga imam najbolj rad, pri meni povzročil bolečino? In na ta način smo izgubili otroka," meni Bregantova.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mejduš
05. 09. 2016 11.26
+4
Meni mi ni jasno večinoma starši ki vsako nedeljo hodijo kmaši, svoje otroke pa neznajo lepo vzgajati za vsako malenkost, joh dobi po glavi ali poriti a cerkvi pa sklonjeno glavo daruje€, da bi se tistem času z otrokom bil in kakšen sladolet kupil ki bi bilo za otroka in za starše pozitivno to pa ne,starši če bodo z otroki lepo ravnali,bodo vsi srečni,če bodo starši grdo ravnali,bodo vsi nesrečni vse je od staršev odvisno.
sinhron
05. 09. 2016 11.22
+5
Vzgoja otroka ni birokratska kategorija , je individualna obravnava vsakega posameznika znotraj skupnosti , je to družina , kot osnovna celica , šola ,, okolica , tu se odvija proces vzgoje in prevzgoje , ne v zaprtih kabinetih in to po možnostih birokratov in psihologov brez otrok ! Da v družini ne bi smel reči otroku , odnesi smeti v zabojnik ali pomagaj tem ali onem opravilu je nonsens ! Otrok se z delom in igro razvija umsko in fizično , če ga povijamo v vato , kot to želijo zakonodajalci , bodo otroci asocialni nezmožni lastnega psihofizičnega razvoja !
24Ppkur
05. 09. 2016 11.05
+1
Mislim, da se s samim zakonom o preprečevanju nasilja ne bodo zadeve rešile. Problem je celovitejši, sistemski. Pred sprejemom takega zakona bi morali najprej prevetriti fakultete za socialo, postavit sposobno profesuro, ki bo bodoče socialne delavce naučila svojega "pravega" poslanstva in potem še vse centre za socialno delo, ker po takšnih centrih sedijo večinoma vse prej kot "pravi" socialni delavci. Kot "prave" imenujem tiste, ki ravnajo pošteno in razumsko in ki ne dojemajo zakona le kot orodja za birokratsko dokazovanje svojega "jaza" in veličine" in ki nimajo dometa le od svojega usnjenega službenega fotelja pa do okenske police svoje kancelarije, temveč da gredo malo na teren pogleda, preverit stvari, se kaj pogovorit z ljudmi, ker le tako bodo znali praktično razumeti pojem "sociala" ....
tomi.passion@gmail.com
04. 09. 2016 21.53
+3
Zanimivo, ženske ves čas trobijo o nasilju nad ženskami, hkrati pa so prav ženske, mame, najpogosteje storilke nasilja nad otroci. Podatki WHO kažejo, da kar 85% detomorov zakrivijo matere. Bo družba rekla kaj tudi o tem?
ochi
04. 09. 2016 18.26
+5
dej nehte fopat s tem ničelnim nasiljem. jst hčerko, ko se mi postavi po robu opozorim in ko to ne zaleže dobi po riti, včasih za uho. še vedno se imava rada.
Mejduš
05. 09. 2016 13.36
+0
PAČ ŠČERKA TE RAZUME ČE NISI V GLAVI TAKO KOT MORA NORMALNO BITI SE NEMORA NČ ŠČERKA POMAGATI KI JE ŠE OTROK KO BO ODRASTLA PA TUDI NE BO SE HVALILA KAKO JIJE BILO LEPO.
Heretik1
04. 09. 2016 17.23
+5
Zato so ta cerkveni ljudje tako zacuknjeni, ker imajo v tradiciji pretepanje!
heello
04. 09. 2016 16.39
+6
STOP vsakršnemu nasilju !!!!!!!!!!!!!!!
platon26
04. 09. 2016 20.40
+4
flojdi
04. 09. 2016 16.39
+4
. nikakor se ne strinjam s telesnim ali psihičnim kaznovanjem (oboje ima lahko enako hude nepopravljive posledice ). / ampak meni (občasno, zelo redko) gumijast šlauh, ali navadna pletilka, po tazadni ( nekoč ; 50+let)) glih ni bogvekako škodila...; ? al pač
moscito
04. 09. 2016 16.26
+15
Sem proti vsakršnemu nasilju nad otroki in nad odraslimi, sem pa tudi proti permisivni vzgoji. otrok mora vedeti, da se v juho ne lula. Vendar se bojim, da nasilneža noben zakon ne spremeni in ne omeji. Na koncu se bo zgodilo to, da bo kaznovan starš, ki samo malo povzdigne glas oz nekdo, ki otroku ukaže pospraviti za sabo ali sobo, resnično nasilje pa bo veselo živelo dalje.
FoglofffTunekkk
04. 09. 2016 16.20
+4
Čujte, meni je POPTV spet izbriso en kup komentarjef????...Jas sn mučenik !!!.... A lahko jas tudi postanem svetnik?...Samo fprašam!
FoglofffTunekkk
04. 09. 2016 16.23
+1
Tu na POPTV-ju pogrešam knof (gumbek), kjer bi lahko dal plus izbrisanim komentarjem ... Kar bi bila podobna gesta kot če položiš cvetje na spomenik Neznanemu junaku ..
Uporabnik215111
04. 09. 2016 19.18
+3
A lahko ti nehaš s temi tvojimi F-ji, ker si totalno nezanimiv?
FoglofffTunekkk
04. 09. 2016 16.19
+4
Čujte, to je tak... eksperiment permisivne vzgoje, ki je postal zaukazan v večjem delu Evrope, kaže na Švedskem negativne posledice pri odraslih ljudeh, pri prvih generacijah, ki so bile vanj fključene.
yaks
04. 09. 2016 15.15
+13
Drugače je pa čustvena zloraba ponavadi hujša in pusti precej hujše in težko obladljive posledice na ljudeh. Tudi samomorilnost je pri žrtvah čustvene zlorabe višja kot pri ostalih vrstah zlorabe.
prašek
04. 09. 2016 15.14
+2
No, zdaj pa še na Dolenjsko !
luciluk
04. 09. 2016 21.33
+0
0100011110111
04. 09. 2016 14.58
+13
eni ljudje ne bi smeli imeti otrok. tisti ki jih pretepajo oz. se nad njimi izživljajo in pa tisti, ki jih ovijajo v vato. oboje enako uničuje otroka na dolgi rok. slednji mogoče škodijo celo bolj, ker prvi ustvarijo anksioznega otroka, drugi pa sebičnega in neodgovornega človeka, ki nima empatije in je socialno nezmožen normalnih in globljih odnosov v odrasli dobi.
prašek
04. 09. 2016 15.07
+8
Ovijanje v vato je druga najhujša varianta/stvar , ki jo lahko narediš otroku !
prašek
04. 09. 2016 15.08
+5
Otrok, sploh fantje se morajo tudi zdivjat, stepst ......
Frane Šajn
04. 09. 2016 14.55
+5
Kdor se nad otrokom znaša zato ker sam ni sposoben urediti svojega življenja naj se mu otroke začasno odvzame , če tudi po preteku določenega roka ni vidnih rezultatov naj se razmisli o posvojitvi prednost naj ima ožje sorodstvo ki je kolikortoliko primerno situirano. V veliki meri se zavedajmo, da je kriva družba , ki ni zmožna pospraviti na svojem dvorišču.
ochi
04. 09. 2016 19.31
+3
janezpodre
04. 09. 2016 14.33
-4
Takšna obrazlaga je pa malce zastarela oz. v komunističnem stilu, ko jim je bilo vse jasno o vsem. Končno bo treba priznat, da človekova zavest, duša po domače, obstaja in, da niti slučajno ne moremo vse obesit na materijo, konkretno na možgane Seveda se duša oblikuje skozi življenje in največje rane ji povzroči ravno nasilje v mladosti in to od oseb, ki bi jo morale varovati. O tem sta govorila Sokrat pa tudi Budha .Sokrat je celo govoril, da je treba zločinca kaznovat tako, da se mu očisti duša. Danes smo pa spet malce za Sokratom, ker smo imeli in še imamo Krščanstvo, Islam in par drugih političnih religij, ki nas strašijo s Peklom, če ne verjamemo njihovih bedarij in nagrajujejjo z Nebesi, če ubijamo njihove konkurente. Će mi pa zna en pameten obrazložit, kaj je zavest v fizikalnem smislu /valovanje, energija/, bom takoj dal pri NASI za sveto mašo.
FoglofffTunekkk
04. 09. 2016 14.18
+10
Čujte, ena moja kolegica učiteljica mi je rekla nekako tako: Moja petletnica je besna, kadar ji nasprotujem. Stem, ko predlagam, da odloži televizijski sprejemnik ali se obleče, že posegam v njene človekove pravice. Dobro vidim temne, nevihtne oblake nad njenimi obrvmi, pripirajoče oči in teatralno stisnjene ustnice, ki ustrelijo najbolj boleč pik nehvaležnosti, ki se ga lahko v tem trenutku domisli... "Nisi več moja prijateljica!".. Jas sn ji samo reko...sama si kriva...ka pa pustiš, da ti po "glavi serje"... Bobu bob !!!
prašek
04. 09. 2016 14.16
+3
No jaz pa zdajle pohitim pomagat enemu na svet ........
FoglofffTunekkk
04. 09. 2016 14.19
+2
Ka si nor!!! Ka si ti babica pri porodu? TOOOOOOOOOOO !!!!
prašek
04. 09. 2016 15.06
+3
Sem bil babica ja . Na svet je prišla Ula2 . Mamica jo čisti ....... oglasila se je že, pa ne takoj, tako da smo vsi zadovoljni !
prašek
04. 09. 2016 15.09
+5
flojdi
04. 09. 2016 16.29
+0
u..lepo. sam ne je prosim prvezat na ketno tri metre od mamice
prašek
04. 09. 2016 14.09
+3
In še ena napaka ki jo delajo starši : da bi imeli mir pred njimi, jim kupijo čarunalnik, potem pa dobimo , primere radi, šentiljko !
prašek
04. 09. 2016 14.11
+5
Bodoči starši bi morali bit najprej vzgajani, potem šele bi se jim dovolilo starševstvo !
yaks
04. 09. 2016 14.31
+5
Napaka je tudi, da jih ne vzgajajo od malega. Ko so mali se jim smejijo ko koga udarijo, potem ko so pa malo večji in koga udarijo, jih pa tepejo.
jimi62
04. 09. 2016 14.01
+0
kake bedarije,hahaha. nisem za nasilje nad nobenim a za nekaj nežnega vzgojnega pa že .
prašek
04. 09. 2016 14.05
+5
Vzgojiš jih lahko tudi brez vsakega, tudi najbolj nežnega udarca ! Otroka posedi poleg sebe in se pogovori z njim !