Slovenija

Umori v družini: dalj časa ji je grozil, nato jo je ubil

Ljubljana, 13. 08. 2014 09.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
221

Nevladne organizacije pristojne pozivajo, naj se grožnja vrne v kazenski zakonik kot kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti. Letos je bilo v družinskih sporih ubitih že deset oseb, mnogim žrtvam pa je nasilni partner pred usodnim dejanjem večkrat grozil. Če ste žrtev nasilja, ne čakajte, da se nekaj, kar se je začelo z zaljubljenostjo, konča s smrtjo.

Samo do 1. junija letos so policisti obravnavali 5 ubojev ter 2 umora, v celem lanskem letu pa 5 ubojev in 6 umorov. V tej črni statistiki niso zajeti dvojni umor in samomor v Grosupljem, kjer je mož umoril pastorko, ženo in nato sodil sebi, ter uboj in samomor v Starem trgu pri Ložu, kjer je 52-letnik v tamkajšnji trgovini ustrelil svojo partnerico, nato pa še sebe.

Partner je v Starem trgu pri Ložu ubil svojo partnerico, nato pa ustrelil še sebe.
Partner je v Starem trgu pri Ložu ubil svojo partnerico, nato pa ustrelil še sebe. FOTO: POP TV
V prvih šestih mesecih letošnjega leta je v družinskih sporih umrlo že sedem ljudi. V to statistiko niso všteta tragična dogodka v Grosuplju in v Loški dolini.

Ob vsem tem je povsem smiselno vprašanje, kaj se dogaja v Sloveniji? Kaj se je spremenilo, da so naše naslovnice polne družinskega nasilja in kako to preprečiti? Psiholog Peter Umek opozarja, da o lahko o tem, ali je nasilja v družini več ali manj, samo ugibamo. "Dejstvo je, da je prijav več, ker so ženske v današnjem času bolj osveščene, sam pa domnevam, da je tudi družinskega nasilja več. Zdi se, da k temu prispeva sedanja ekonomska in na splošno družbena situacija, ki je mnoge pahnila v nezavidljiv položaj zaradi izgube službe, nezmožnosti zaposlitve, nižjih dohodkov in podobno," pojasnjuje Umek in dodaja, da so te razmere lahko za posameznika huda stresna situacija, s katero se ne znajo uspešno spoprijeti. "Na te stresne situacije reagirajo z negativnimi čustvi, hitreje se vznemirijo in čustva tudi težko nadzorujejo. Nekateri poiščejo uteho v alkoholu. V družinah, kjer že prej ni bilo pravega soglasja, se ta povečajo in prihaja do nasilja, tudi fizičnega, večkrat in tudi hujšega," še dodaja.

Nasilneži imajo močan občutek upravičenosti za svoja dejanja

Na vprašanje, kakšni so moški, ki umorijo partnerico in celo otroke, Umek odgovarja, da imajo nekaj skupnih značilnosti. "Imajo resne psihične težave, večkrat so osebnostno moteni, zloraba alkohola, neprestane grožnje, nagnjenost k nasilju, visok nivo jeze, ki je usmerjena na partnerico, fantaziranje o dejanju, tudi načrtovanje dejanja, na primer nakup pištole, in močan občutek upravičenosti za svoja dejanja," pravi Umek in dodaja, da bi tiste moške, ki jih partnerica zavrne oziroma zapusti, lahko opisali kot "narcistične, odvisne (od odnosa), paranoidne (označuje jih ljubosumnost in sumničavost), vidijo se kot žrtve in menijo, da so bili izzvani in da je njihovo vedenje upravičeno."

Žrtev nasilja mora pomoč poiskati čimprej, opozarja psiholog Peter Umek.
Žrtev nasilja mora pomoč poiskati čimprej, opozarja psiholog Peter Umek. FOTO:

Umek odgovarja tudi na vprašanje, kolikokrat ženske oziroma partnerice "prispevajo" k stopnjevanju nasilja in tudi do tragičnega konca? "Ženske večkrat menijo, vsaj v začetku, da je do nasilja prišlo slučajno. Večkrat za to krivijo tudi sebe in partnerju, ki obljublja, da se to ne bo več zgodilo, oprostijo. Temu sledijo "medeni" dnevi, vendar ne dolgo. Nasilje partnerja se stopnjuje, vedno bolj pridobiva nadzor, vsaj nekatere pa iz tega začaranega kroga ne morejo izstopiti. Še vedno velikokrat krivijo sebe, skušajo narediti vse, da se nasilje ne bi več ponavljalo (popolnoma se podredijo), skušajo vzdrževati dobre odnose, ne želijo razkriti težav, menijo, da je to osebna zadeva," pripoveduje Umek in dodaja, da žal še vedno zelo malokrat o situaciji spregovorijo s prijateljicami, ne obvestijo socialne službe ali policije, ker menijo, da bo to še poslabšalo situacijo. "Po nekaj mesecih trpljenja, običajno pa letih, partnerja zapustijo. Velikokrat je vzrok, da tega ne naredijo že prej, tudi ekonomska odvisnost."

Umek opozarja, da bi žrtve nasilja pomoč morale poiskati že veliko prej. Kot pravi, jim pomoč lahko zagotovijo družinski terapevti, v skrajnih primerih pa seveda tudi centri za socialno delo in policija. "Vsekakor pa ženska ne sme čakati dolgo. Ženska, ki jo je partner v ponedeljek umoril, je ravnala podobno. Se je sicer preselila, pa je vendarle dovolila partnerju, da se ji je pridružil, vsaj tako sem zasledil v medijih."

Fizičnemu napadu predhodijo večkratne grožnje, res pa je, da grožnje niso zanesljiv prediktor fizičnega napada, pravi psiholog Umek in dodaja, da se na srečo, kljub črni statistiki, vsa nesoglasja v družini, tudi tista, v katerih prevladuje nasilje, ne končajo tako tragično.

Žal tudi sogovornik ugotavlja, da je letos res več družinskih tragedij kot prejšnja leta. "O vzrokih lahko samo ugibamo. Omenil sem že sedanjo neugodno ekonomsko in družbeno situacijo, vzroki pa so lahko tudi drugje. Lahko pomislimo tudi na posnemanje. Če beremo, kako je partner umoril ženo, ki ga je zapustila, lahko marsikdo (vendar ne kdorkoli), ki se je znašel v podobni situaciji, pomisli, da bi situacijo razrešil na podoben način," opozarja Umek in dodaja, da lahko tudi mediji prispevamo k temu, če o teh dogodkih poročamo preveč senzacionalistično. "Mediji o tem seveda poročajo in gotovo tudi morajo poročati. Problem se mi zdi, da je to prevečkrat senzacionalistično, da se to pogreva, posebno v poletnih mesecih, cel teden ali več. Dobro je, da take dogodke komentirajo strokovnjaki, ki bi predvsem osveščali žrtve, kaj je treba storiti pri pojavu kakršnega koli nasilja v družini."

Grožnja naj se vrne v kazenski zakonik

Pogovarjali smo se tudi s Tanjo Horvat Svetičič iz Društva za nenasilno komunikacijo, kjer se trudijo pomagati tako žrtvam nasilja kot tudi povzročiteljem. Tudi oni ugotavljajo, da je zaradi krize in slabše ekonomske situacije nasilja več. Kot pravi, se žrtev boji, da brez partnerja ne bo preživela, da bo s tem ogrozila preživetje družine, zato dlje časa vztraja v nasilnem odnosu. K sreči pa je na drugi strani družba vedno bolj ozaveščena, več se govori o nasilju in o tem, kje lahko žrtev poišče pomoč, pravi Horvat Svetičičeva.

Grožnja je dober pokazatelj tega, da se bo v resnici nekaj zgodilo. Ni pa nujno, da vsaka grožnja pripelje do dejanja.
Grožnja je dober pokazatelj tega, da se bo v resnici nekaj zgodilo. Ni pa nujno, da vsaka grožnja pripelje do dejanja. FOTO: Thinkstock

Maja so se predstavniki različnih društev, zavodov in nevladnih organizacij, ki delujejo na področju preprečevanja nasilja v družini, srečali z varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer. Namen srečanja je bil med drugim tudi identifikacija morebitnih sistemskih pomanjkljivosti in možnih rešitev na področju družinskega nasilja. Varuhinjo so opozorili, da je nujno v kazenski zakonik vrniti rešitev glede preganjanja grožnje. Kot opozarja naša sogovornica, je težava v praksi, ker je bila grožnja umaknjena iz kaznivega dejanja. To pa pomeni, da v primeru, če partner grozi svoji partnerici, da ima ona možnost zasebne tožbe, za kar se redko odloči tudi zaradi dolgotrajnih in dragih postopkov, medtem ko grožnje niso več preganjane po uradni dolžnosti. Horvat Svetičičeva opozarja, da je grožnja dober pokazatelj tega, da se bo v resnici nekaj zgodilo. "Tudi ti zadnji primeri so pokazali, da je partner partnerici že prej grozil. In ker policija nima orodja, da bi na podlagi te grožnje kaj ukrenila, potem to nekako izzveni," pravi. Že večkrat so ministrstvo za pravosodje pozvali, da je potrebno zadeve nujno spremeniti in zagotoviti, da se grožnja preganja po uradni dolžnosti. Kljub temu, da gre za akutno problematiko, da nekateri podatki razkrivajo, da je že vsaka druga ženska žrtev nasilja, do sprememb še ni prišlo, pa čeprav so jim bile obljubljene. In ker smo sedaj v obdobju menjavanja vlade, bodo morali na novega in kompetentnega sogovornika še počakati.

Nasilje je takšna tema, o kateri mi vsi mislimo, da že vse vemo, da je bilo vse narejeno, v praksi pa se izkaže, da je še vedno veliko takšnih situacij, ki so žal še vedno zelo odvisne od konkretne osebe in postopkov, v katere je žrtev vpletena. Tanja Horvat Svetičič iz Društva za nenasilno komunikacijo

Popravke in dopolnitve bi potreboval tudi zakon o preprečevanju nasilja v družini, opozarja sogovornica. Po njenem mnenju bi bilo potrebno zagotoviti tudi enotno prakso delovanja centrov za socialno delo. Še vedno je namreč preveč primerov, ko je od strokovnega delavca ali delavke odvisno, kako se bo zadeva razvijala, kako resno bo vzel nasilje v družini in ga obravnaval kot problem. "Dostikrat poslušamo, da strokovni delavci na nasilje gledajo kot na konflikt med partnerjem, da ženska pretirava in podobno. Podobne težave so tudi na sodiščih," pravi. "Imamo primere na sodišču, kjer v sodbo zapišejo, da je šlo za običajen konflikt med partnerjema, da ni šlo za nasilje v družini, pri tem, da se ve, da je moški žensko udaril. Ker je šlo za dogodek, kjer se partnerja o nečem nista mogla dogovoriti, to sodišče označi kot konflikt, ki se v običajnih družinah dogaja," pravi Horvat Svetičičeva in dodaja, da s takšnim odnosom žrtve nasilja v postopkih dobijo nasprotujoča mnenja, da se jim določenih zaščitnih ukrepov (kot je na primer zahteva za prepoved približevanja) sploh ne splača speljati. 

Kot pravi Horvat Svetičičeva, imajo sodišča možnost izrekanja določenih sankcij, pa jih premalokrat izrečejo. Po drugi strani pa se velikokrat zgodi, da izrečenih sankcij, ki jih sodišče izreče in določi nasilnežu, ta ne izpolnjuje, se ne udeležuje predpisanih terapij in podobno. Tako kot na marsikaterih drugih področjih, je žal tudi tu problem pomanjkanja strokovnih delavcev, ki bi nadzirali, kako se izvajajo programi pomoči in terapij, ki jih sodišče določi za nasilneža, opozarja sogovornica. "Smo edina organizacija, ki dela s povzročiteljem nasilja, ki ga k njim napoti sodišče. Tega je čedalje več, ljudi pa premalo," opozarja in dodaja, da bi bilo nujno razširiti programe, v katere bi vključili tudi nasilneža.

Zelo daleč smo še od ničelne tolerance do nasilja. Čaka nas še dolga pot. Maja Plaz, predsednica društva SOS telefon v oddaji Svet na Kanalu A

Tudi v njihovem društvu opažajo porast ekonomskega nasilja, zelo problematična pa je po njihovem mnenju tudi nezadostna senzibilnost za prepoznavanje psihičnega nasilja. Zaradi preobremenjenosti strokovnih delavcev in delavk na centrih za socialno delo, se ti ne zmorejo konkretno ukvarjati z določenim primerom, zato zadeve stojijo. "Žrtve ne dobijo realnih informacij in predvsem ne dobijo pomoči, do katere so upravičene," opozarja Horvat Svetičičeva. Vse to pa je velik problem, če vemo, da žrtve zelo pozno poiščejo pomoč pristojnih institucij. "Ženska zelo dolgo časa potrebuje, da pride do spoznanja, da je potrebno nekaj ukreniti in da ima pravico do nečesa, da jo nekdo zaščiti. In če naleti na osebo, ki je ne podpre, ji ne verjame, dvomi v njeno zgodbo, potem bo zelo težko še kdaj prosila za pomoč."

Spregovorite o nasilju in pravočasno poiščite pomoč

Večina strokovnjakov, ki se ukvarja s problematiko družinskega nasilja in so usposobljeni za pomoč žrtvam nasilja, opozarja, da je ključno, da žrtev o nasilju spregovori in poišče pomoč. Kljub vsem pomanjkljivostim, ki smo jih navedli, imamo v Sloveniji še vedno veliko društev in nevladnih organizacij, na katere se žrtev nasilja lahko obrne po pomoč.

Vsaka druga ženska je bila vsaj enkrat v svojem življenju žrtev nasilja.
Vsaka druga ženska je bila vsaj enkrat v svojem življenju žrtev nasilja. FOTO: iStockphoto

V društvu Beli obroč, kjer pomagajo žrtvam kaznivih dejanj, so pred časom dejali, da na dan prejmejo okoli 20 klicev na pomoč, Društvo SOS telefon beleži okoli 3000 klicev na leto. Žrtve nasilja imajo možnost, da se pred nasilnim partnerjem skupaj z otroki umaknejo v varno hišo. Žal so grožnje nasilneža včasih tako hude, da se le redke žrtve odločijo za ta korak. Dejstvo je, da se večina umorov in ubojev zgodi ravno takrat, ko se žrtev odloči, da se bo ločila in/ali zapustila svojega nasilnega partnerja. Tudi dvojni umori in samomor v Grosupljem se je zgodil v času, ko sta se razhajala in ločevala.

Kje lahko žrtve nasilja poiščejo pomoč?

Poleg Društva za nenasilno komunikacijo, lahko kontaktirate Društvo SOS telefon za ženske in otroke, ki so žrtve nasilja, na brezplačno številko 080 1155, Žensko svetovalnico, saj je telefon njihovega kriznega centra 031 233 211 na razpolago vse dni v tednu, 24 ur. Lahko se obrnete na Društvo DIH - Enakopravni pod mavrico, društvo Beli obroč Slovenije, Društvo Samarijan, kamor jih na številko 116 123 lahko pokličete 24ur na dan, vse dni v letu. Lahko se obrnete na Združenje proti spolnemu zlorabljanju na njihovo brezplačno številko 080 2880. Otroci in mladostniki v stiski lahko pokličejo TOM telefon 115 111, lahko pa se obrnete tudi na Zavod EMMA, ki nudi strokovno psihosocialno pomoč v primerih nasilja na njihovo krizno številko 080 2133.

Nasilje sporočite policiji na številko 113 ali na anonimno številko 080 1200.
Nasilje sporočite policiji na številko 113 ali na anonimno številko 080 1200. FOTO:

Več naslovov nevladnih organizacij in društev, ki nudijo pomoč žrtvam nasilja, najdete na spletni strani Varuha človekovih pravic, kamor se prav tako lahko obrnete po pomoč. Seveda pa sta prvi instituciji, ki morata poskrbeti in zaščititi žrtev centri za socialno delo ter policija. Če menite, da je nekdo žrtev nasilja, ali ste sami žrtev nasilneža, to sporočite policiji na številko 113 ali na anonimni telefon 080 1200. Na strani ministrstva za delo pa so objavljeni podatki ter kontaktni naslovi varnih hiš, zavetišč, zatočišč in materinskih domov ter drugih programov s področja preprečevanja nasilja.

Ne čakajte, da bo nasilnež grožnje uresničil!

Kot je dejal naš sogovornik, "fizičnemu napadu predhodijo večkratne grožnje, res pa je, da grožnje niso zanesljiv prediktor fizičnega napada." Ne smemo čakati na novo družinsko tragedijo, ki bi zgolj potrdila znano, da je bilo že pred usodnim trenutkom v družini zaznano nasilje in da je nasilnež žrtvi večkrat grozil. V kazenski zakonik je potrebno vrniti grožnjo kot kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, in popraviti napako, so prepričani strokovnjaki.

Nasilje ne sme postati nekaj družbeno sprejemljivega. Nasilje je kaznivo in ga je potrebno prijaviti. Če ste žrtev nasilja, se obrnite na eno od ponujenih pomoči. Ne čakajte, da se nekaj, kar se je začelo z zaljubljenostjo in vero v ljubezen, konča z udarci, psihičnim zlorabljanjem ali celo s smrtjo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (221)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pmx
14. 08. 2014 21.24
+2
"Žrtev nasilja mora pomoč poiskati čimprej, opozarja psiholog Peter Umek." Super. In???? Kaj to spremeni ob naših čudovitih zakonih spremeni? Pa, da ne bo pomote, poznam iz prve in druge roke dva ali tri primere, ko je ena (obsedena) oseba neprestano prijavljala nekoga, pa je potem ta imel težave. Ampak minimalno bi bilo za pričakovat, se po službeni dolžnosti, če je nekdo grozil nekomu s smrtjo, temeljito preišče njegovo stanovanje in podobno.
Ranunculus
14. 08. 2014 19.59
-1
Ko smo bili otroci so punce najraje imele fante, ki so probleme resevali s silo... nekaterim se okus ni spremenil tudi ko so odrasle, ne pricakujejo pa, da so tudi one kdaj problem.
MrKritik77 .
14. 08. 2014 15.54
+5
Ne obstaja razlog, zaradi katerega bi smel kdorkoli dvigniti roko nad šibkejšega od sebe! Pika.
Ranunculus
14. 08. 2014 19.54
-5
Super, jaz sem sibak, tako da mi povej kje se dobiva, da te pretepem, ker nimas razloga, da me nazaj udaris.
Velenjski
14. 08. 2014 10.45
+1
Svoboda govora se konca pri groznjah
jezni_jezek
14. 08. 2014 09.04
+14
Ni čudno kaj se vsak dan dogaja ....gostilne polne pijancev in te pijanci grejo domu in začne ženo tepst itd.ko pa ona gre prijavit jo ne vzamejo resno dokler se kaj hujšega ne zgodi.Ženske idite stran od takih ki imajo probleme z alkoholom ker taki so najbolj nevarni ....Raje vse zapravi za alkohol ko bi pa otrokom kaj kupu.Trezen ziher nimam jaj..c da bi tepu ženo ....
Praškovarit
14. 08. 2014 09.07
+2
Jožajoža
14. 08. 2014 08.58
+9
se čudite. ženska moškega prepriča ,da se loči, mu vzame premoženje, nato ga zapusti, ja, kdo pa potem ni be reagiral, kot so reagirali ti prevarani moški. eni so pač slabiči, in na koncu naredijo konec sebi i, junaki pa s seboj potegnejo tudi i krivca-e . in tako je prav.
Praškovarit
14. 08. 2014 09.08
+8
tle se govori o nasilnih moških, ne o pohlepnih ženskah.take so si pa same krive pol
brini
14. 08. 2014 07.08
-4
narava za vse poskrbi če je bilo tako že more tak bit ozadja zgob ostajajo vedno zavita v meglo ki jo lahko premlevamo po dolgem in počez !!
gizdalinka
14. 08. 2014 05.54
+19
poznam primere, moški žensko maltretira, ampak potem gre vstran pa v to varno hišo, potem pa nazaj ali pa k drugemu enakemu ali še hujšemu. Tudi ženske bi morale uporabljat pamet, s kom se družiti s kom imeti otroke ipd. Sploh se mi pa zdi,da ta ženska samosojnost nekaterim tudi škodi. Včasih ko so moški letali od ene do druge, ni bilo nič, ko pa to ženska počne, pa moški prime za orožje in žensko ubije, ponavadi pa potem še sebe povrh. Nikoli ne veš kaj se v nekomu "kuha". Ampak temu nobena socialna ne more pomagat, to je v nekaterih ljudeh, ko ne morejo preživet, da jih je kdo zavrgel.
Praškovarit
14. 08. 2014 09.09
+2
to je pa karma, ko gre ženska k drugemu enakemu
slovenc79
14. 08. 2014 14.54
-1
ampak kaj ko so testosteronasti mačoti tako seksi..
_Elena_12
13. 08. 2014 21.05
-1
Večinoma to delajo moški! Moški so večinoma tako nasilni do žensk.. :(
frako
13. 08. 2014 21.36
+12
jah ženske pa ponavad zastruplate k ste žleht do moških :P
Paleozoik
13. 08. 2014 20.41
-4
S temi brutalnimi zakonskimi predlogi spuščamo policijo v družinsko okolje, benevolentni predlagatelji se seveda dobro zavedajo tega. In to na podlagi popolnoma nepovezanih indicev, ko se bo postopek enkrat začel, bodo policaji, socialna in psihiatrija opravili svoje delo, pomagali si bodo z raznimi podzakonskimi akti in improvizacijo, vdirali bodo v domove, očete odpeljali v zapor, otroke v sirotišnice, matere v psihiatrične zavode in varne luknje, potem se ne bo dalo nič več zmeniti, nič razumeti, takop bo kot se bodo drugi odločili, spori pa bodo zaznamovali družine za celo življenje. Sicer se ne bo pa nič kaj dosti spremenilo, marsikdo ne bo zdržal zatiranja in represije, in bo znorel, ko se bo dovolj ljudi začelo ukvarjati z družinskimi delikti, bo vse samo še žalostna, vendar obvladljiva statistika. Do sedaj so nam še vse vsilili, pokojninsko in ostale brutalne reforme, niti ena ni in nikoli ne bo dala pozitivnih rezultatov, ta in zakon o delu na črno so še zadnje spremembe v tem svežnju, sledi verjetno vojaška diktatura in policijska ura, preden bodo slo državljanov tretjega razreda, pod posebno zaščito države, za)%eli masovno voziti v koncentracijska taborišča. Kaj pa naj še storijo, ko bo kriminaliziranih, brez vsega in zadolženih na sto tisoče ljudi, bodo državi na voljo le še skromne pravne možnosti. Kkao se izogniti kaosu ter kanibalizmu. V razvitejših sosednjih državah pa ne poznajo živalske in družinske policije, samo dobro, staro sovraštvo, maščevanje ter nasilje iz koristoljublja.
METKA102
13. 08. 2014 19.32
+21
Že res, da znamo biti ženske tudi zelo naporne, vendar po fizičnem nasilju in celo orožju poseže redkokatera. Danes imamo spet en primer tega. Ne vem, če sem kdaj prebrala, da je ženska zabodla žensko.
caspera1
13. 08. 2014 19.48
+16
Ne, ženske najedajo toliko časa, da tipu tud za živet več ni.
vasvi
13. 08. 2014 21.08
+7
Vsako "najedanje" ima nek povod. V Sloveniji smo žal zelo tolerantni do tako imenovanega moškega obnašanja, ženske pa ko kaj rečejo, najedajo?
vasvi
13. 08. 2014 21.10
+6
Več ali manj vsako "najedanje" ima korenine. Ali prtljago, če hočete. Žal SLO družba zelo tolerira tako imenovano moško obnašanje. In ko se ženska postavi zase, najeda?
_Elena_12
13. 08. 2014 21.13
+3
Ampak vseeno nimajo nobene pravice, da ženske zato ali posilijo, zadrogirajo, ali ubijejo.. Mislim.. Halo? Če je med njima že 'hudo', naj gresta preprosto stran eden od drugega (ločitev) - če sta par, seveda.. Verjetno nekateri nasilneži mislijo, je tako še najboljše.. Če ste kdaj kaj prebrali, ste lahko ugotovili, da je tudi v zvezi nasilja že veliko.
tomi.passion@gmail.com
13. 08. 2014 19.32
+9
NASILJA NE BOMO NIKOLI REŠILI, DOKLER SE BO ZGODBA KAZALA ZGOLJ ENOSTRANSKO. VEDNO NAMREČ ŽENSKO APRIORI POSTAVLJAMO V VLOGO ŽRTVE, MOŠKEGA PA V VLOGO STROILCA. SEVEDA TO ŠE ZDALEČ NE DRŽI. NAJPREJ NE SMEMO POZABITI, DA JE NASILJE POGOSTO ZGOLJ ODGOVOR NA NASILJE, NAJVEČKRAT PSIHIČNO IN ŽENSKE TUKAJ ŠE ZDAAAAALEČ NISO NEDLOŽNE. DA NE BO NESPORAZUMA, NIKAKOR NE OPRAVIČUJEM NASILJA, NE TRPIM PA MANIPULACIJ. TO, DA JE VSAKA DRUGA ŽENSKA ŽRTEV NASILJA JE MILO REČENO PRETIRAVANJE IN SEVEDA NE DRŽI, KAR DOKAZUJEJO VSE JAVNE IN RESNE ŠTDUIJE. JE PA NASILJA VSEKAKOR PREVEČ. ME PA SKRBI, SOČASNO SE MI PA ZDI ZANIMIVO, ZAKAJ NI VSE DO DANES BILA OPRAVLJENA ENA RESNA MEDNARODNA ŠTUDIJA, KI BI POKAZALA, KOLIKO MOŠKIH JE ŽRTEV NASILJA V DRUŽINI. DO SEDAJ SO SE TEGA PRIBLIŽNO LOTILI PRI ANGLEŠKEM GUARDIANU IN PODATKI SO BILI ŠOKANTNI, SAJ JE BILO KAR 45% MOŠKIH ŽE VSAK ENKRAT ŽRTEV PARTNERIČINEGA NASILJA (FIZIČNEGA ALI PSIHIČNEGA). KO SO PODATKI PRIŠLI VEN, JE VSE POTIHNILO. RAZLOG? FEMINISTIČNE ORGANIZACIJE SO ZELO VPLIVNE IN LOBIJ JE ZELO DEJAVEN. TAKO JE DOSEGEL, DA NOBEN MEDIJ TEGA PRAKTIČNO NI OBJAVIL. IN DOKLER BOMO GLEDALI NA TO VPRAŠANJE TAKO ENOSTRANSKO, TOLIKO ČASA PROBLEMA NE BOMO REŠILI. MORDA JE PA TO V INTERESU FEMINISTIČNIH ORGANZIACIJ, SAJ SE POSLUŽUJEJO TAKTIKE, V KATERI ŽENSKO KAŽEJO KOT ŽRTEV IN NATO S TEMI PODATKI IZSILJUEJO DOLOČENE CILJE.
visoki
13. 08. 2014 21.35
+7
če šteješ copatarje potem se motiš,ker oni se prostovoljno pustijo izkoriščati
420MJ420
13. 08. 2014 22.12
+6
tako ja, moški je reva, če njegova partnerica vrši fizično/psihično nasilje nad njim.... in zakaj so potem ženske boge revice za pomilovat, če se nad njimi izvršava nasilje, moški pa reve za posmehovat? oboje bi se potemtakem moralo enakovredno obravnavat!!! in zakaj se ne, ker so moški kao močnejši al kaj? koliko je pa moških, ki imajo partnerice močnejše v vseh pogledih od njih... pri njih tudi velja pravilo da ženska nad njimi ne more vršit nasilja ker so oni moški, če se jim pa svet smeji v glavo, ko potožijo da imajo probleme doma..... =/
Morana7
14. 08. 2014 10.13
+2
Ja saj to je to...z nekom, ki se ne ceni lahko praktično vsak pometa sploh pa v imenu ljubezni, čeprav moram rečt, da je velik faktor da nesrečni in zagrenjeni ostajajo skupaj tudi imovina in pa otroci.
razocarani
14. 08. 2014 12.29
+3
morana --to je to ..in trpljenje se nadaljuje v nedogled
ubogislovenci
13. 08. 2014 18.55
+26
NAJVEČJI PROBLEM JE SOCIALNO RAZMERJE V SLOVENIJI. LJUDJE SO-SMO VEDNO BOLJ DEPRESIVNI, NEZAUPLJIVI... SCHEISSE VSE SKUPAJ...
caspera1
13. 08. 2014 19.51
+18
+++ To jaz vedno trdim. Slabše bomo živeli, več bo kriminala in bolj bo naša psiha v podnu.
slovenc79
14. 08. 2014 14.57
+3
ampak za kavice, šopinge, čike, alkohol, pametne telefončke, potovanja se bo pa tudi pri največjih revežih našel denar. ker to je "nujno"..
realno1
13. 08. 2014 18.41
+3
Zanimivost: Pred leti, ko so novinarji stavkali in ni bilo Novic se v vsem tem času ni zgodila nobena smrtna žrtev v prometu, prav tako ni bilo nobene družinske ali podobne tragedije. To sigurno ni popolnoma povezano, sigurno pa ima ta senzacionalizem tudi določen vpliv, da je tragedij vedno več.
Perkic
13. 08. 2014 18.17
+15
Te službe ki so omenjne rabjo 5 prijav preden ukrepajo. In kaj če jo že po 2. prijavi ubije?? Bulšit vse skupaj, naj ne trošijo našega denarja, če ne mislijo po 1. prijavi modela zapret za ogromno časa.
Gavrane20
13. 08. 2014 17.15
+6
V cudnih casih zivimo prevec stresno je vse postalo .. prihodnost je negotovo vse vecji in vecji pritiski nezaupanje med ljudmi in potem kaksni ki ze tako po naravi so malo bolj vzkipljivi in nerazmislajo prevec majo taksne in drugacne psihicne tezave pac podlezejo in se jim utrga preprosto
zvit kot presta
13. 08. 2014 16.19
+37
Nasilja je v družbi na sploh danes več kot v preteklosti. Vsaj meni se zdi tako. Prepričan pa sem, da je tudi veliko manj pameti kot nekdaj. Vsajkar se partnerskih vez tiče. Ko si pač na tem, da si "iščeš" partnerko je malo le potrebno pogledati tudi na okoli. Na družino, okolje, izobrazbo, tudi vero ali ideologijo. Treba je poiskati sebi primernega partnerja. Niso zamanj včasih očetje preverjali iz kakšne družine prihaja zet ali snaha. Seveda tudi to ni zagotovilo za srečen zakon, ampak 100 % različni ljudje pa ne gredo skupaj, vsaj na dolgi rok ne, pa če si še tako želimo. Ne pa kar z glavo skozi zid in v vezo kljub vsem razlikam. Zaljubljenost ali dober sex nista izgovor. Potrebna je tudi pamet in predvsem veliko spoštovanja.
METKA102
13. 08. 2014 16.22
+7
caspera1
13. 08. 2014 17.11
+10
Imaš prav, ti pa ne dam prav glede motiva očetov, ki je preverjali. To so delali zgolj zaradi statusa in premoženja. Je bilo nesprejemljivo, da bi se bogat poročil z revno ali obratno.
realno1
13. 08. 2014 18.47
+12
Nasilja je statistično sigurno bistveno manj, kot ga je bilo v preteklosti. Občutek, da ga je več izhaja iz dejstva, da živimo v informacijski dobi, ko izveš za skoraj vsako klofuto, ki jo je nekdo komu prisoli na drugem koncu Slovenije. Včasih pa skoraj ni minila veselica, da niso na njej koga zaklali ali pretepli do smrti, pa je to vedela samo bližnje okolica.
Paleozoik
13. 08. 2014 15.29
+0
Zanimiva se mi zdi ta verbalna klasifikacija, uporaba terminov umora, uboja in samomora. Umor je dejanje storjeno z namenom, uboj po nesreči, samomor pa odločitev posameznika, da si prekine svoje življenje. Statistika zgleda beleži te fenomene ločeno, najbrž bi veliko pridobili že, če bi zmanjšali katero od postavk, recimo umori brez samomora, uboji bre umora, samomori brez samomora in kar je še možnih kombinacij. Najlažje bi prepričali morilce, da naj se po umoru družine ne ubijejo, tako bi re/ili vsaj eno življenje oziroma ga ne bi, ker bi ga morali potem kot narod tudi uničiti. Zato se je treba bolj skoncentrirati na umore, uboje itak, ker bi s tem preprečili cele naveze. Zdaj pa kako, z državnim terorjem in sistemskimi krivicami zagotovo ne, nikjer in nikdar na svetu se še ni zgodilo in se tudi pri nas ne bo, obratno pa povsem zagotovo. Najprej je treba ljudem dopovedati, da pobiti družino in sebe ni nobena fora, popolnoma brez veze je to in ne spremeni ničesar, isto bi bilo, če bi pobil skupino turistov in potem še sebe, ker bi se za njih tako sekiral. Te neumnosti so vkoreninjene v tradiciji, v kulturi, gre za set nejasnih moralnih pravil, ki na skrajnih mejah lastne logike popolnoma odpovejo, temu fanatizmu je treba priti do dna ter ga razumno izničiti. Na drugi strani je treba vzpostaviti kulturo druženja, mislim na civilno sfero, naveze javnih uslužbencev je treba razgnat, za kar so kritične osebna svoboda, intima ter ekonomska in socialna neodvisnost. Ne splača se metati ljudi iz njihovih domov, jim odrekati hrano, elektriko in prosto gibanje ter škrtariti pri socialnih in subvencijah, bog ne daj na državljane naščuvati policijo in inkvizicijo, ker bomo popolnoma znoreli. Pa saj to so bile Kresalkine in Zalarjeve fore, brutalni ukrepi, ki smo jih skupaj s pokojninsko reformo že zdavnaj zavrnili celo na referendumih, pa jih vseeno vsiljujejo in čedalje bolj trpimo. Ljudem je treba vrniti voljo, ne voljo, veselje do življenja, pa recite kar hočete, naj se spravijo raziskovat sebe in svet, bomo sporočali nazaj državnim sponzorjem kaj vse se skriva tam zunaj in na kaj se splača paziti, ne pa obratno.
StarWars
13. 08. 2014 15.22
+41
Veste kaj, svoje čase v vaseh, če je kakšen prebutal svojo ženo ali pa začel prepogosto pit, so vaščani stopili skupaj in če je bilo treba, jih je fasal tudi sam. Skupnost ni pustila, da se to dogaja. Kakšna emancipacija, 21. stoletje in doba elektronike in vse ostalo. 100 let za kačami smo, kar se tiče medosebnih odnosov. Kar se mene tiče smo tukaj povsem padli na izpitu.
visoki
13. 08. 2014 21.39
-3
PurgatoryXXX
13. 08. 2014 15.00
+55
Ne več zaposlovati - še dvigujte davke - zmanjšajte plače - podražite živila, bencin - kaznujte ljudi za nabiranje gob in za menjavo zobne plombe zaračunajte 150€ - potem bo manj nasilja !!!
User468584
13. 08. 2014 16.34
+7
GTF
13. 08. 2014 17.54
+6
ne vrjamem, da je ravno to vzrok oz. to ne bi smel bit razlog za nasilje v družini, kvečjemu bi to pripeljalo do nasilja nad tistim kateri je to sprejel. Jaz mislim, da je vzrok v tem, da nas šopajo z raznimi reklamami o popolnih postavah, o lagodnem življenju, itd. itd. Do tega pa ni lahko priti, lahko pa se pride s pomočjo kriminala. Prav tako pri nas kriminal ni preganjan tako kot bi moral biti in zato se mi zdi da je vedno več tega. Je pa res tudi to, da se je verjetno najlažje znesti nad najbližjim.