FIT 24UR

Naši otroci imajo vedno daljše noge in stopala

Maribor, 18. 09. 2014 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ste že slišali za avksologijo? To je znanost o rasti živih organizmov, ki se ukvarja tudi z rastjo naših otrok. Strokovnjaki ugotavljajo, da so otroci v razvitih državah v povprečju vedno višji in prej spolno dozorijo. Še posebej to velja za dekleta.

V razvitih državah so otroci v povprečju vedno višji in prej spolno dozorijo, še posebej dekleta. Spremembe so velike, raziskav pa tudi v Sloveniji premalo, je pred današnjim začetkom mednarodnega kongresa o rasti in klinični avksologiji v Mariboru povedal pediater Martin Bigec iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor.

V razvitih državah so otroci v povprečju vedno višji.
V razvitih državah so otroci v povprečju vedno višji. FOTO: Thinkstock

Avksologija je znanstvena disciplina, ki preučuje rast živih organizmov. V Sloveniji je ta znanstvena disciplina še v povojih, čeprav imamo na voljo veliko podatkov, saj se te meritve opravljajo na preventivnih pregledih. "Imamo veliko prednost pred svetom, to so naši sistematični pregledi, kjer zajamemo vse otroke," je pojasnil Bigec.

Na kongresu v Mariboru se bodo prvič na slovenskih tleh domačim strokovnjakom pridružili mednarodni strokovnjaki iz 19 držav pri predstavitvi dosežkov v preučevanju in razumevanju otrokove rasti in razvoja. "Rast in razvoj otrok sta zrcalo družbe," je poudaril predsednik Mednarodnega združenja za proučevanje človekove rast in klinične avksologije (ISGA) Horacio Lajarraga. Potem ko so države po njegovih besedah večinoma rešile problem smrtnosti dojenčkov, bi se morale v dobrobit otrokom in družbi temeljiteje lotiti razumevanja otrokove rasti in razvoja, saj ima ta lahko posledice tudi v poznejšem življenju posameznika.

Otroci imajo vedno daljše noge in stopala

V Sloveniji so pred leti izvedli raziskavo, v kateri so preučili rast predšolskih otrok med leti 1966 do 2003, v katero so vključili 1600 otrok po vsej državi. Pri tem so ugotovili velike razlike med generacijami, predvsem v dolžini udov, še posebej nog in stopal. "A tega na žalost v industriji obutve in oblačil nikogar ne zanima. Tudi arhitekti tega ne upoštevajo, na primer pri višini postavljanja pisoarjev v vrtcih," je pojasnil Bigec.

Otroci imajo vedno večja stopala.
Otroci imajo vedno večja stopala. FOTO: Thinkstock

"Dokazali smo tudi, da so otroci ožji v ramenih, tudi dekleta ožja v medenici, ter imajo bistveno daljše in ožje obraze. To so stvari, ki so zanimive, a je na žalost to le ena študija," je dodal in poudaril, da Slovenija nima lastnih nacionalnih standardov na tem področju.

Dekleta imajo vedno krajše otroštvo

Med ugotovitvami avksologov je tudi dejstvo, da otroci danes hitreje spolno dozorijo, še posebej dekleta, medtem ko je pri fantih ta trend počasnejši. "Kar najbolj bode v oči, pa se s tem nihče ne ukvarja, niti psihologi niti sociologi, je krajše otroštvo. Imamo za štiri do pet let krajše otroštvo, ker naša dekleta spolno dozorijo že pri 11. letih. Njihove mame so pri 13., babice pa pri 16. letih," je še povedal Bigec.

Dekleta prej spolno dozorijo.
Dekleta prej spolno dozorijo. FOTO: Thinkstock

Na strokovnem srečanju v Mariboru, ki ga prireja Klinika za pediatrijo UKC Maribor v sodelovanju z ISGA ter Zdravniškim društvom Maribor, bodo med drugim predstavili tudi rezultate raziskave ljubljanske fakultete za šport, ki je na podlagi preučitve šolskih športnih kartonov pokazala, da so otroci danes gibalno mnogo slabše sposobni kot prejšnje generacije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BŠK
19. 09. 2014 15.17
+4
Kaj vam spet ni jasno? Cilj današnje industrializacije in konglomeratov je da je otrok čimmanj, saj nič zapravljajo Pornografija in resničnostni šovi pa so tudi naredili svoje
devote
19. 09. 2014 13.30
+15
daljšanje rok, nog, nosov, uhljev se imenujev medicini akromegalija in je posledica prekomerne tvorbe rastnega hormona. jasno, je da se v današnji industrijsko procesirani hrani pojavlja en kup hormonov s katerimi pitajo živino oz. piščance, ki rastejo hitreje kot solata na vrtu. vsi ti hormoni končajo v otroških telesih. Dajmo skupino naših otrok nekam v neokrnjeno okolje in opazujmo, ali bodo tam tudi imeli daljša stopala in obraze, oz. niti to ni treba, ker se ve, da obstajo razlike v rasti že med slovenskimi otroci iz mesta in podeželja. Le zakaj...
KD_FT
18. 09. 2014 13.01
+2
Avksologija pri nas ni veda v povojih, saj imamo narejenih že kar nekaj dolgoletnih študij. Z avksologijo se srečajo študentje biologije in medicine. Na biologiji te na vajah naučijo pravilnega merjenja različnih parametrov. Profesorica in asistentka sta tako dobri in resnično predani, da se te predanosti kamot nalezeš. Jaz jo nadaljujem pri vseh mojih učencih, vsako leto, predvsem pa pri mojih dveh otrokih. Sistematski pregledi in merjenja pri telovadbi so po mojem mnenju preveč površni in tako dovoljujejo preveliko napako, da bi bili rezultati res lahko reprezentativni. Žal.
gostgozd
18. 09. 2014 12.01
+1
kakšne konkretne številke bi bile dobrodošle pri objavi teh "rezultatov" raziskave ..mislim tudi, da take vrste raziskava -ODKRIJE, da so otroci ožji v ramenih, ne pa DOKAŽE (razen če je bila osnovna teza pred raziskavo dokazovanje ožjih ramen) ... glede prejšnjega dozorevanja deklic pa tudi - prosim za cifre .. v svetu je ogromno primerov 12 letnih mamic, tako da skoraj dvomim, da so naše babice s 16 leti "dozorele"
yuhu
18. 09. 2014 11.36
+13
Predvsem gre za prehranjevanje s pripravljenimi in procesiranimi živili, tudi v restavracijah, kjer je nemogoče spremljati, kaj vse so dodali zraven. Pa hormoni v mesu. Po drugi strani je pa modna vegetarijanska prehrana lahko še slabša, zlasti je vprašljiva soja (tofu), ki vsebuje estrogene. Pa hormoni v kozmetičnih izdelkih. itd. To je cena, ki jo plačujemo za svoj "civilizirani" način življenja.
RožleX
18. 09. 2014 11.08
+4
Pa platfus na pameti jim tudi raste.....
spletni_nepridiprav
18. 09. 2014 11.06
-24
mislim da je to najboljši dokaz da je zemlja stara 6000 let kot to piše v bibliji in ne par miljonov let kot to trdijo znanstveniki. kot vidite so sami sebe šah-matirali. če bi bila zemlja resnično stara miljone let ali nebi bili potem ljudje visoki 200 metrov če bi se ta trend ki je v tem članku napisan toliko dolgo trajal? greš v kakšen grad ki je star par sto let in se moraš skloniti da greš lahko skozi vrata saj so bili še takrat vsi nižji za 20 cm od današnje povprečne višine. bog je ustvaril zemljo pred 6000 leti in človeka in to je edina resnica. torej kaj porečete na to ateisti in znanstveniki??
Biziboj
18. 09. 2014 11.09
+12
:) ti ga pa pihneš, bravo!!!! Vsaj ena zabavna danes.
RožleX
18. 09. 2014 11.11
+8
..ta je bivši Tonček Balonček....to vemo samo nekateri....na forumu
RožleX
18. 09. 2014 11.17
+4
...pa pustimo logiko na strani....važno ..,da seka...
PartySheep
18. 09. 2014 11.49
+3
Jaz, ki sem ateist, porečem na to, da potrebuješ zdravljenje zaradi iluzionističnih predstav in izmišljanja neresničnih oseb :)
Poisonivy
18. 09. 2014 11.50
+4
tantadruj1
18. 09. 2014 10.57
+0
zakaj daljša stopala? nič ne piše. tudi če prej spolno dozorijo, bi bil čas da se tudi civiliziramo in imamo spolno vzgojo, nehamo rojevati v otroštvu ampak kot zrele osebnosti, pa bo mogoče našim bodočim otrokom boljše. aja, kaj bomo potem s tistimi delovnimi mesti, ki "rešujejo" take "probleme". bodo pač izumrla in bo treba res kaj delat.
modelx
18. 09. 2014 10.24
+16
nekaj ne gre skupaj pri teoriji zgodnejšega spolnega dozorevanja: narava namreč poskrbi, da pri krajši življenski dobi je tudi hitrejše spolno dozorevanje. če je bila pred 500, 1000 leti, v afriki pričakovano doživetje 30-40 let, potem je bilo tudi spolno dozorevanje hitrejše. lahko pa je kavelj22 v kemiji, ki s katero nam zastrupljajo hrano - ali po njihovem: izboljšujejo kvaliteto. če krava poje en kup kemije, zelenjava prepojena enako za večjo rast, mlečnost, ...., reproduktivnost, se mora to prenesti tudi na človeštvo razvitega sveta. potem naj to zapišejo uradno in ima, da država temu primerno ukrepa in prepove tovrstno pridelano hrano.
janezpodre
18. 09. 2014 10.21
+22
Ja kaj pa mislte, sej purani in kure /ne mislim teh 24/ tud dost hitrej rastejo, pa pujceki, pa kravce. Prepričan sm, da si jih kapitalisti ne bi drznal futrat s hormoni. Oni so ja tolk pošten.
Ramzess
18. 09. 2014 10.11
+18
Samo noge, a roke ne, saj so običajno v skladu. Sicer pa, glede na to v kakšnem okolju živimo, ne vem zakaj se sploh čudijo, hormoni v hrani, genetsko modificirane rastline, itd.
Mirkoca
18. 09. 2014 09.59
-9
Zakaj je bila potem premaknjena legalnost spolnih odnosov iz 14 na 15 let? To je v nasprotju z trendom zgodnejšega spolnega dozorevanja.
modelx
18. 09. 2014 10.18
+8
tale teorija o prejšnjem spolnem dozorevanju sedanjih delic ne more držati. v afriki postanejo matere že z 12timi leti. pri tem je tudi razlika v mentalnem dozorevanju - pri nas nekateri ne dozorijo niti do 30tega leta, vsekakor pa ne kaj dosti pred 18tim. v afriki morajo prevzeti odgovornost za življenje malo po 10tem letu. in na to jih tam pripravljajo. vse to nima veze s pridobljenim šolskim znanjen v povezavi vs . šolo življenja.
Zatarra
18. 09. 2014 09.49
+10
Mene pa zanima naslednje: zagotovo obstajajo tudi (vsaj približni) podatki (ali trend) gibanja povprečne starosti žensk po generacijah, ko te spolno "uvenejo", torej ko dosežejo menopavzo? Nadvse zanimiva bi namreč bila primerjava med tem začetkom ("konca") in med v članku omenjenim začetkom, ali se torej plodno obdobje žensk morda tudi podaljšuje, ali se le zamika in ostaja enako dolgo čez generacije, ali pa se morda celo skrajšuje. No, podobne statistike glede moških bi najbrž bile še težje pridobljive, če sploh ... Kar zadeva morfološke spremembe v populaciji bi bilo prav tako zelo zanimivo vedeti oziroma javnosti pojasniti, kakšem pomen in vlogo pri tem ima proces t.i. morfične resonance (in kar je s tem povezanega
psihoded
18. 09. 2014 12.57
+3
glede na to da imajo ženske fiksno število jajčec v jajčnikih pomeni da bodo te punce ki preje spolno dozorevajo zudi preje "ovenele". Se je treba pa zavedat da je ta hitrejši cikel stimuliran s strani aditivov ki se uporabljajo za doseganje višjega donosa na hektar. Ti aditiviso kemijsko podobni hormonom in se tudi tako obnašajo v človeškem telesu. Je pa tale članek malo zavajujoč pri podatkih o hitrosti odraščanja moške populacije. Moška polulacija je v preteklih 3 desetletjih padla v regresijo torej cikel razvoja se opočasnjuje zopet zaradi vnašanja estrogenu podobnih aditivov v moško telo.
ForwardThinking
18. 09. 2014 09.35
+44
ste slišali za dodajanje estrogena v prehrano? IN seveda drugih stvari... ja znanost je vedno bolj psihopatska. Kaj o evgeniki si preberite! In, če mislite, da so to norosti... samo pomislite: pralni praški pod enakim imenom v Nemčiji in pri nas? Zanje kvalitetnejša roba za nas toksična. Isto hrana (samo poglejte etiketo/opis izdelka smo med "vzodno evropskimi" manjvrednimi narodi), Nutela kupljena v Avstriji ali pa pri nas... Misli s svojo glavo!
vipxy
18. 09. 2014 10.13
+18
Primer soja, ki jo najdem že skorajda v vsaki hrani...Soja vsebuje snovi podobne estrogenu...moram razlagat še naprej...
zvit kot presta
18. 09. 2014 11.20
+2