Domača scena
Oglas

Naše najstarejše mesto Ptuj bo preplavila sodobna umetnost

Ljubljana, 13. 07. 2012 14.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V najstarejše slovensko mesto v drugi polovici julija in v avgustu na 10. Mednarodni festival sodobne umetnosti ArtStays 2012 prihajajo nekateri najpomembnejši sodobni umetniki.

Sodobna umetnost najraznovrstnejših oblik se seli v galerije in razstavne salone na Ptuju, Kidričevem in v Majšperku, na Ptujski grad in na mestne ulice. (foto: Boris B. Voglar)
Sodobna umetnost najraznovrstnejših oblik se seli v galerije in razstavne salone na Ptuju, Kidričevem in v Majšperku, na Ptujski grad in na mestne ulice. (foto: Boris B. Voglar) FOTO:
ARTSTAYS promovira, podpira in prikazuje dela tako mladih kot že uveljavljenih sodobnih umetnikov. (foto: Boris B. Voglar)
ARTSTAYS promovira, podpira in prikazuje dela tako mladih kot že uveljavljenih sodobnih umetnikov. (foto: Boris B. Voglar) FOTO:
Dobitnica zlatega leva na Beneškem bienalu Regina Jose Galindoi iz Gvatemale, veliki poljski umetnik Lech Majewski ter ena najpomembnejših predstavnic gibanja Fluxus, Yoko Ono so le nekateri izmed predvsem vizualnih umetnikov z vsega sveta, ki bodo letos s svojimi umetniškimi stvaritvami popestrili kulturno dogajanje na Ptuju in v okolici.

Letošnji festival bo potekal pod sloganom DISPLAY (zaslon/prikaži). Beseda display ima veliko pomenov in prav vsi se skladajo z namenom festivala. Je izložba, prostor in dialog z umetniki, ki bodo na Ptuju na ogled postavili svoja dela, izvedli performans ali gostovali v umetniški rezidenci in ustvarjali v najstarejšem slovenskem mestu.

Festival bo tudi letos gostil vsakodnevna predavanja umetnikov in kustosov ter delavnice v sklopu Poletne akademije, ki poteka v času festivala. Program je sestavljen iz predstavitve sodobne umetnosti 26 evropskih držav in ostalih šestih kontinentov ter posebnih projektov, kot so predstavitev instalacij evropskih akademij, instalacije in performansi svetlobne umetnosti, intermedijski performansi v živo The Are of Bustle v izvedbiitalijanskih umetnikov (ClaudioRocchetti, Manuel Frara / interno3, Riccardo Piovesan, Alessandro Sgarbi, Andrea Cazzagon), glasbeni performansi umetnikov iz ZDA, Nemčije in Italije in še veliko več.
Festival sodobne umetnosti združuje predvsem vizualne umetnike z vsega sveta. (foto: Boris B. Voglar)
Festival sodobne umetnosti združuje predvsem vizualne umetnike z vsega sveta. (foto: Boris B. Voglar) FOTO:

Prav tako bodo v času festivala na mestnih ulicah Ptuja nastajali grafiti. Kdaj, kje, kako in kdo jih bo ustvarjal, naj za zdaj ostane še skrivnost. Vabimo vas na sprehod po mestu v iskanju grafitov, ki bodo nastajali medf estivalom.

Festival sodobne umetnosti
ArtStays že od leta 2003 v najstarejšem slovenskem mestu ustvarja živahno mednarodno umetniško okolje in platformo za izmenjavo izkušenj, idej in mnenj o sodobni umetnosti.

Do danes je na festivalu ArtStays sodelovalo več kot 120 umetnikov iz 28 držav. Festival sestavlja dvotedenska mednarodna rezidenčna udeležba za umetnike, številni najrazličnejši dogodki in predavanja ter mesec dni razstav. V lanskem letu ga je obiskalo več kot 10.000 ljudi – umetnikov, kustosov, zbirateljev, strokovnjakov in ljubiteljev umetnosti.



Festival na Ptuju pomaga ustvarjati odprto in gostoljubno okolje za sodobno umetnost, kar je v času, ko je Ptuj prevzel vlogo partnerskega mesta v projektu Evropska prestolnica kulture 2012, še posebej pomembno.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni