Slovenija

Svetovni mediji so se razpisali: 'Sladek kruh z orehi', ki je boljši od Trumpovih zrezkov

Ljubljana/Washington, 25. 05. 2017 15.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenska potica je medijska zvezda. Ker je zanimanje javnosti zanjo veliko, so se številni medijski velikani po dogodku še bolj podrobno lotili te jedi. Eni jo opisujejo kot "sladek kruh z orehi", drugi so objavili fotogalerije, tretji recepte. Kmetijsko gozdarska zbornica si prizadeva, da bi zaščitili njeno recepturo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Svet išče potico
    02:54
    Iz 24UR: Svet išče potico
  • Iz SVETA: Zvezda potica
    01:42
    Iz SVETA: Zvezda potica

Ameriška prva dama Melania Trump in papež Frančišek sta se v sredo na srečanju pošalila na račun prehranjevalnih navad ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Zmeda, ki je nastala glede vprašanja, ali sta se pogovarjala o pici ali slovenski potici, je odmevala v svetovnih medijih in sprožila splošno zanimanje za potico.

Melania in Donald Trump v Vatikanu
Melania in Donald Trump v Vatikanu FOTO: AP

Ameriški časnik Washington Post je slovensko potico opisal kot "sladek kruh z orehi", za peko katerega je treba kar nekaj truda. Objavili so tudi recept za orehovo potico. Za nameček so k članku pripeli tudi tvit našega urednika Denisa Oštirja, ki je postregel s statistiko Googlovih iskanj v ZDA. Ta jasno kaže na nenaden poskok zanimanja za potico oziroma potizzo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vanity Fair: Videti je bolj okusno kot zapečen zrezek in krompir, ki ju običajno obeduje Trump

Revija Vanity Fair pa je ocenila, da je potica videti okusnejša kot zapečen zrezek in krompir, ki ju običajno obeduje Trump.

Po Guardianovem poročanju se potica na mizah Slovencev najpogosteje znajde ob veliki noči in božiču, papež Frančišek pa je njen velik ljubitelj. Kot je pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik, papež na srečanjih s Slovenci vedno omeni potico. Potico je v 16. stoletju v svojih zapisih omenil Primož Trubar in je pomemben del slovenske zgodovine, dvakrat se je že znašla tudi na slovenskih znamkah, je še poročal britanski Guardian.

Papež Frančišek je poskrbel, da je ves svet izvedel za potico.
Papež Frančišek je poskrbel, da je ves svet izvedel za potico. FOTO: Thinkstock

Huffington Post postregel z receptorm in fotogalerijo

Huffington Post je svoje bralce napotil k receptu za potico na spletni strani New York Timesa, v fotogaleriji pa objavil obsežno zbirko fotografij potic z Instagrama slovenskih navdušencev nad kulinariko in fotografijo. Poleg orehovega sta Huffington Post in revija People omenila še makov, pehtranov, lešnikov, čokoladni in medeni nadev za potico. Fotografijo makove potice pa je ob receptu za orehovo objavil še The West Australian, ki je še izbrskal ime "orehnjača".

Mashable pa je objavil zbirko tvitov, v katerih so se uporabniki šalili na račun Trumpa in potice, v prispevku pa so se hudomušno spraševali, ali se je z vprašanjem papež pošalil na račun Trumpove teže.

O slovenski potici so poročali še številni drugi mediji, kot so časnik Independent, revija Time in televizija Fox News.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bomo potico zaščitili?

Slovenska potica bo zaščitena kot zajamčena tradicionalna posebnost. To pomeni, da proizvodnja ne bo geografsko omejena, zaščitena pa bo receptura, postopek proizvodnje ali sestavine. Glavno vlogo pri usklajevanju receptur in nadevov je prevzela kmetijsko gozdarska zbornica.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je namreč v sodelovanju z gospodarsko in obrtno zbornico Slovenije že organizirala več internih ocenjevanj potic, katerih cilj je bil v prvi vrsti uskladiti optimalno recepturo za pripravo testa za potice ter za nadeve.

Dogovorjene recepture so preizkusili tudi v različnih obratih. Na podlagi testiranj so dogovorili enotno recepturo za testo, odločili pa so se tudi, da se potico zaščiti kot zajamčeno tradicionalno posebnost. To pomeni, da bosta zaščitena receptura in postopek, medtem ko sama proizvodnja ne bo geografsko omejena.

Zaščitena bo z različnimi nadevi

Obenem so se dogovorili, da bo potica zaščitena s petimi nadevi, in sicer orehovim, orehovim z rozinami, rozinovim, pehtranovim in pehtranovim s skuto, proizvajalci iz vzhodne Slovenije pa so pred kratkim predlagali še makov nadev.

Kmetijsko ministrstvo sicer uradno vloge za zaščito slovenske potice še ni prejelo.

Postopek zaščite se sicer začne na podlagi vloge vlagatelja, ki mora med drugim vsebovati t.i. specifikacijo, v kateri je opisan postopek proizvodnje, surovine, nadevi, itd., hkrati pa mora specifikacija vsebovati tudi dokazila o uporabi imena Slovenska potica.

Potica
Potica FOTO: AP

Ministrstvo potem specifikacijo objavi na svojih spletnih straneh, hkrati pa jo v pregled in mnenje pošlje tudi drugim institucijam, kot so ministrstvo za zdravje in uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Specifikacija je na spletnih straneh objavljena 30 dni in v tem času lahko fizične ali osebe s pravnim interesom, podajo pripombe na predlagano specifikacijo.

Morebitne pripombe in predlog specifikacij obravnavajo tudi strokovne komisije, katerih člani so slovenski strokovnjaki za posamezna področja (npr. za meso, mleko, sol, olja, zelenjavo, žita, pekarske izdelke).

Po mnenju strokovne komisije ministrstvo prehodno zaščiti kmetijski pridelek ali živilo in potrdi specifikacijo, v kateri so predpisani pogoji, ki jih mora kmetijski pridelek ali živilo izpolnjevati, da se lahko označi z zaščitenim imenom.

Vsi proizvajalci, ki želijo svoje proizvode označevati z zaščitenim imenom, se morajo predhodno certificirati. V primeru, da je proizvodnja pri posameznem proizvajalcu skladna s specifikacijo, certifikacijski organ izda certifikat, ki je dokaz, da je proizvod, ki uporablja zaščiteno ime, res avtentičen. Proizvajalci morajo certifikate obnavljati enkrat letno.

Ministrstvo mora vloge za prehodno nacionalno zaščitene proizvode posredovati še v presojo Evropski komisiji za registracijo na ravni EU. Komisija pregleda posredovano vlogo, če ta ni popolna, državo vlagateljico pozove k dopolnitvi.

Ko je vloga popolna, komisija v uradnem listu EU objavi povzetek vloge za registracijo kmetijskega pridelka ali živila na evropski ravni. Ostale države lahko v roku treh mesecev od objave podajo utemeljeni ugovor na vlogo. Če komisija ne prejme pripomb na vlogo, v uradnem listu EU objavi registracijo kmetijskega pridelka ali živila, ob morebitnih pripombah na vlogo pa državo vlagateljico in države, ki so ugovarjale pozove, da dosežejo dogovor. Če ta ni dosežen, o vlogi ponovno odloča komisija.

Slovenija je doslej kot zajamčeno tradicionalno posebnost zaščitila prekmursko gibanico, idrijske žlikrofe in belokranjsko pogačo.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (155)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

funk
26. 05. 2017 14.00
+2
Upam, da loleka Židan-a ne bo zraven
nikhrast
26. 05. 2017 10.50
+0
Prodaja se, samo ime potica se ne uporablja, folk bo pa tako izgovarjal "potika". Tu v Torontu ne vidim ime potica, prodajajo pa "strudel with walnuts" in "walnut roll". Še bolj popularno je pa z makom, Poljaki, Ukrajinci... imajo to radi. Imena kot gibanica, žlinkrofi, pogača... pa niso uporabljiva zunaj Slovenije, folk v Severni Ameriki pa ve kaj so tortollini, ravioli, pirogi.
ROMELS
26. 05. 2017 08.51
+3
a se bo židan spet igral igrico s hrvati in potico, kot s teranom?
Jožajoža
25. 05. 2017 21.57
+7
24 ur ni svetovni medij.
miran_
26. 05. 2017 08.09
+8
Pa tudi kaj dosti pojma nima o potici,na sliki je pečen štrukelj,potica je okrogla v obliki krone!
Heretik1
25. 05. 2017 21.55
+23
Preden bodo naši kaj mignili, bo potica že hrvaška!
adonai
25. 05. 2017 22.13
+1
estelle.r
25. 05. 2017 21.48
+0
Me ne ganeta ne Melanija ne papež. Ampak potica... ah, to je že druga zgodba. Potica 4ever! :D
totinori
25. 05. 2017 21.38
+19
Presvetli ata Franci in potica sta nardila več za Slovenijo kot Korl in njegova falanga! (da o ostalih veljakih niti ne govorimo ! )
BPGC
25. 05. 2017 21.25
+6
Hrceki si ze izmisljujejo kaksno bo zasciteno ime...hrvatska orehnjaca. Po kranjski klobasi, teranu in prodaji slovenskega lesa preko zastopnikov se pojavlja nova fronta za Zidana in velecenjeno stranko SD... :D Skoda, ker Slovenci zmeraj kratko potegnemo. A ni ravno zvezda Instagrama Pahor kupckal s piranskim zalivom in arbitrazo:D
MirkoSedlar
25. 05. 2017 20.51
+4
Mislim da bodo Hrvatje kmalu izjeme in bodo lahko proizvajali in prodajali hrvaško potico kot teran .....
pop greznica
25. 05. 2017 20.43
+0
ja a ni potica hrvaška?
mikkki
25. 05. 2017 21.11
+3
benjivenamian
25. 05. 2017 20.27
-6
nikakršna je ta njena angleščina!!!
srebrnibreg
25. 05. 2017 20.42
+9
Saj je Slovenka ne američanka ali angležinja.
srebrnibreg
25. 05. 2017 20.25
+24
Samo poglejte si kako se Franček drži ob Melaniji in kako ob Ivanki ter Trumpu. Pri Melaniji sproščen in nasmejan pri onima dvema pa kot, da ju nikoli ne bi hotel videti.
johanca123
25. 05. 2017 20.32
-7
Še malo pa boš trdil, da jepotica komunajzarska iznajdba!
srebrnibreg
25. 05. 2017 20.37
+8
Komunajzarska ne more biti, ker so komunajzarji spreobrnjeni sds sektaši katerih častilec si tudi ti.
motorist_mb
25. 05. 2017 20.18
+7
Bravo Melania!
ustup1d
25. 05. 2017 20.13
+7
kako so mediji obsedeni z Trumpom. Bolano.
lipov list
25. 05. 2017 20.09
+3
nč grem si en kos potice odrezat pa kozarcek rujnega zravn.
korintos23
25. 05. 2017 20.04
+4
Se vidi da še eni niso nič po svetu hodili! Potice imajo skoraj v vsaki državi, na orehove mislim.
paxvobiscum
25. 05. 2017 19.57
-3
Men pa potica nikoli ni bila pri srcu. Presladka večinoma. V pehtranovo sem še rad zagrizel. Ali pa še rajši v špehovko. Očitno sem bolj na slane stvari mahnjen.
Piškica
25. 05. 2017 21.23
+4
Hvala k si se nam tkole predstavil, res bi te radi bolje spoznali...
LOS - T
25. 05. 2017 22.02
+0
vidaw
25. 05. 2017 19.24
+4
No,na rtv 1 je bilo pravkar rečeno,da slovenska potica sploh še ni zaščitena.....torej bo jutri že rvatska....
paradoxal
25. 05. 2017 19.40
+7
poimenovali jo bodo" licka potica od oraha" Juncker bo rekel seveda zidan pa cerko bosta pa v tla pogledala tukaj se bo ene par biserov tri dni repencilo in karavana gre dlje
ginem
25. 05. 2017 18.59
+15
hrvaska potica bo kmal :D
trgft
25. 05. 2017 19.59
+7
ne,njihova je - orehnjača in makovnjača.Naši 25.let niso naredil,tistega za kar so mastno plačani.
Castrum
25. 05. 2017 18.56
+31
Ampak res ne razumem, kdo vse komentira na tem forumu. A ste res sami tujci, ali pa res nimate popolnoma nič Slovenske samozavesti in Slovenske duše. Sami čččefurji??? Kaj je pa en navaden štrudl? A je to kakšen presežek v sladicah?? Ampak Nemci so iz tega naredili zgodbo! Ali pa burek? Lepo vas prosim!! Nič posebnega.... Sram Vas bodi ker nimate ponosa do svojih korenin!
paradoxal
25. 05. 2017 18.59
-6
ce si ze tok zaveden si ime v avatarju naprej v slovenskega spremen pol pa pametuj.
Grremlin
25. 05. 2017 19.16
-8
Castrum, to nima veze s ponosom. Seveda ima večina slovencev rada potico, semo ni pa treba seda tako potvarjati in napihovat cele zadeve. Slovenci zaradi potice ne bomo nič bolj Slovenci.
LOS - T
25. 05. 2017 22.04
Piška, no, no, ne mešaj cenzure v free debato...