Slovenija

'Naš predlog zakonske rešitve pa leži v predalu'

Ljubljana, 10. 12. 2009 15.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V sindikatu FIDES zaskrbljeno spremljajo sovražni govor zoper zdravnike, ki se vrti okrog delovanja zdravniške zbornice. Zdravniški disciplinski postopek bi moral biti urejen z zakonom, menijo.

Svoje mnenje v zvezi s kritikami o delu razsodišča Zdravniške zbornice Slovenije je danes izrazil tudi sindikat FIDES. "Z zaskrbljenostjo spremljamo ponoven izbruh sovražnega govora zoper zdravnike, ki se v zadnjih dneh vrti okrog delovanja razsodišča Zdravniške zbornice Slovenije in ugotavljamo, da so postopki reševanja pritožb v zdravstvu v Sloveniji premalo izdelani,“ so zapisali. Kot pojasnjujejo, je sindikat FIDES že leta 2007 po zgledu francoskega, nemškega in britanskega zakona izdelal ter z Ministrstvom za zdravje RS in Zdravniško zbornico uskladil predlog povsem prenovljenega zdravniškega disciplinskega postopka, ki bi bil urejen z zakonom. "Žal je naš predlog zakonske rešitve že več kot dve leti v predalih Ministrstva za zdravje.“

Konrad Kuštrin od Zdravniške zbornice pričakuje, da bo aktivnio pristopila k posodobitvi procesnih predpisov, ki urejajo delovanje disciplinskih organov.
Konrad Kuštrin od Zdravniške zbornice pričakuje, da bo aktivnio pristopila k posodobitvi procesnih predpisov, ki urejajo delovanje disciplinskih organov. FOTO: Dare Čekeliš

Postopki reševanja pritožb v zdravstvu so po njihovem mnenju pravno neustrezni in nedodelani, kar je v prvi vrsti odgovornost Zdravniške zbornice Slovenije, pa tudi Ministrstva za zdravje. "Tudi novi zakon o zdravstveni dejavnosti temeljnih pritožbenih postopkov v zdravstvu ne ureja ustrezno. Je nedosleden, dostikrat zavajajoč in pravno vsebinsko prazen. Z očitnim namenom ugajati javnosti pozablja na osnove dobre pravne prakse,“ trdijo, zato Zdravniško zbornico spodbujajo k posodobitvi procesnih predpisov, ki urejajo delovanje disciplinskih organov, ki zadevajo zdravnike.

Sindikat FIDES zagovarja spremembe zakonodaje na področju zdravstva v smeri sodobnih, doslednih in jasnih pravnih predpisov po zgledu držav z urejenim pravnim in zdravstvenim sistemom, za kar mora zakonodajni okvir zagotoviti Ministrstvo za zdravje, so še dodali. "Obenem pričakujemo, da bo Zdravniška zbornica Slovenije kot avtonomna in od države neodvisna institucija aktivno pristopila k posodobitvi procesnih predpisov, ki urejajo delovanje disciplinskih organov. Menimo, da je za takšno posodobitev dolžna in sposobna poskrbeti.“

Spomnimo...

Kot je znano, je skupščina Zdravniške zbornice Slovenije v ponedeljek razveljavila sklep drugostopenjskega razsodišča zbornice, ki je zdravnici Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Zlatki Kanič zaradi vpletenosti v smrt 12-letnega Bora Nekrepa nalagal odvzem licence za dva meseca in trimesečno dopolnilno izobraževanje. Namesto tega ji je izrekla javni opomin in trimesečno dopolnilno strokovno izobraževanje, kar je bil del zapisnika o odločanju drugostopenjskega razsodišča, čeprav je razsodišče na koncu zdravnici izreklo strožjo kazen. Odločitev je sprožila burne odzive.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hendikep
10. 12. 2009 23.43
vi vedno mate rešitve te vaše rešitve nas davkoplačevalce vedno več stanejo a stanje vzdravstvu čedalj slabše najprej se lotite dela pa počistite te vaše svinjarije kar ih je v zadnjem času če dalje več potem pa kaj predlagajte.
kocincamedzobmi
10. 12. 2009 20.38
Kaj pam pa je? A drugim sindikalistom gre pa za krompir in premog???? In komentar se nanaša na predlog ukrepanja, ne pa za denar. Nepismeni !
Buena Vita
10. 12. 2009 20.12
drugega imena ni--samo goljufi
Buena Vita
10. 12. 2009 20.12
koštrun državljani nismo proti zdravnikom-smo proti nadvisokim bogovom v belem ki režejo platno in mešajo meglo, in ti beli bogovi nimajo ničesar skupnega z dohtarji,--po slovensko jih imenujmo samo z enim imenom-goljufi
shimmy
10. 12. 2009 19.40
Ko vidim in slišim to barabo se mi dvigne pritisk do Triglava. Ne vidi drugo samo denar. Bolniki smo itak za vse samo številke, na račun katerih je treba vzeti čim več denarja in pospraviti v svoj žep. Najprej naj si uredijo sistem delovanja in prevzamejo odgovornost za svojo površnost in neodgovornost. Seveda čast nekaterim zdravnikom za svoje delo, teh pa je na žalost le mogoče ena tretjina. ostali pa so še preveč preplačani.
odbogaposlan
10. 12. 2009 18.19
gospod koštrun, se pa prav piše koštrun, zamaščena ledvica koštrunovska.
strogoff
10. 12. 2009 16.47
FIDES - kriminalni sindikat kriminalnih zdravnikov v Republiki Sloveniji ! _ _ _ _ _
alibaba
10. 12. 2009 16.47
gospod kuštrin, raje se vprašajte, zakaj zdravniki nimajo nič boljšega ugleda, kot "novinarji" rumenih medijev in paparaci. po moje gre za 3 razloge: - ker v cehu oz. stroki ne znate ločiti zrna od plevel pod krinko lažne solidarnosti tudi ko gre za očitne napake! - ker se oglasite samo takrat, ko izključno za svoj ceh zahtevate več denarja ali privilegijev (in zelo radi pozabite, da niti niste edini poklic v zdravstvu) v imenu nekega "od boga danega" posebnega položaja! - ker ste oboji podkupljivi. eni od farmacevtov, drugi od oglaševalcev. igrate pa vlogo svete krave! če se nad zapisanim zgražate, pa naredite kaj, da to mnenje spremenite! za skupino, ki zelo dolgo študira, da lahko opravlja ta poklic, imate med vami presenetljivo velik odstotek sebičnih kvazi intelektualcev. ali pa so taki med vami zgolj najglasnejši?
rafael.m
10. 12. 2009 16.47
Če bi mu bilo toliko do tega bi že zdavnaj spravil iz predala. Pa zgleda, da mu paše. Vse ostale za naše razmere nenormalne privilegije pa mu je s svojo agresivnostjo uspelo obdržati. Sram ga bodi!
killi-123
10. 12. 2009 16.31
Zopet beremo floskule ala Kuštrin,nič novega. Moti me pa ena stvar; "Obenem pričakujemo, da bo Zdravniška zbornica Slovenije kot avtonomna in od države neodvisna institucija" Kako je lahko nekdo od države neodvisen, če se napaja in je plačan prav od le te?
kapitalist
10. 12. 2009 16.28
tale KUŠTRI pa že res pretirava, daj ti pajac iz Podmelca nehi ga srat - ali ti ni zadosti da dobiš za 24 ur dežurstva 700 eur - odpoved bi ti morali dat pa se pojdi kam drugam bunit - v tujino na primer če te bo sploh kdo hotu in za kakšen denar - ODGOVORNOST KATERO BOŠ NOSIL bo pa res nočna mora in prav to manjka vam dohtarjem ki se imate za BOGOVE
impala
10. 12. 2009 16.20
Naslovnica: 'Naš predlog zakonske rešitve pa leži v predalu' Moj predlog: Potem pa ga dajte iz predala
DeBill
10. 12. 2009 16.19
Kot da bi ti palicaji urejali pritožbo glede policijske grobosti. Saj v bistvu tudi jo, zato pa je tako kot je. Pri dohtarjih je isto!