Slovenija

FOTO: Naš gorski biser Julijci med najlepšimi regijami sveta

Melbourne, 25. 10. 2017 08.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenske Julijske Alpe so se znašle na seznamu najboljših potovalnih destinacij za prihodnje leto. Znani turistični vodič Lonely Planet je Julijce označil kot "gorski biser v spregledanem kotičku Evrope", ki je zagotovo vreden obiska. Območje včasih namenjeno le hribolazcem, danes s svojo raznoliko turistično ponudbo na široko odpira vrata vsakemu popotniku.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Julijske Alpe v 2018 vredne obiska
    02:35
    Iz 24UR: Julijske Alpe v 2018 vredne obiska
  • Iz SVETA: Lonely Planet Julijske Alpe uvrstil na tretje mesto med 'naj' regijami
    02:15
    Iz SVETA: Lonely Planet Julijske Alpe uvrstil na tretje mesto med 'naj' regijami

Leta 2014 je znameniti turistični vodič Lonely Planet med najlepša mesta uvrstil Ljubljano, v letu 2018 pa so mesto med desetimi najlepšimi regijami, ki jih je treba nujno obiskati dobile naše Julijske Alpe. Kot so zapisali, se "gorski biser v spregledanem kotičku Evrope" lahko kosa s Chamonixom ali Zermattom, le da je turistična gneča tukaj bistveno manjša. Pred leti so Julijci privabljali le hribolazce. "Nekoč primerne le za neustrašne, Julijske Alpe počasi odpirajo vrata vsakemu popotniku," so zapisali na spletni strani Lonely Planet.

Več kot tretjina Julijskih Alp je vključena v Triglavski narodni park. Od leta 2003 pa so v sklopu Unescovega programa "Človek in biosfera" razglašene za biosferni rezervat.

Med biseri, ki so vredni obiska, so poleg Blejskega in Bohinjskega jezera predlagali še Vršič, Triglavski narodni park, Radovljico, Kranj in Kamnik. Med top točke, ki jih je treba videti, pa so uvrstili tudi Loški grad, muzej čebelarstva, Linhartov trg v Radovljici in Blejski vintgar. Veliko pozornosti so namenili tudi drugim slovenskim znamenitostim, kot je Postojnska jama.

Pišejo tudi o prihajajoči smučarski sezoni na slovenskih smučiščih (Kranjska Gora, Vogel, Kanin), ki nudijo "odlično razmerje med ceno in kakovostjo storitev" in odlično vzdrževane proge, na katerih ni veliko gneče. Upamo lahko, da se bo razglasitev Julijskih Alp med najlepše predele sveta pokazala tudi pri letošnjem obisku belih strmin. 

Vodič vsako leto izda priporočila za popotnike. Letos so Julijske Alpe uvrstili na tretje mesto svetovnih turističnih regij, takoj za severnoirsko obalo z Belfastom skupaj z Velikanovo potjo in Aljasko za ljubitelje bolj mrzlih krajev. Priporočajo tudi potovanje v Čile, ki bo prihodnje leto praznoval 200 let samostojnosti, špansko Sevillo, ki je iz metropole ponovno oživela svojo umetniško preteklost in estonsko prestolnico Talin. Poleg tega predlagajo še obisk kanarskega otoka Lanzarote in ameriške zvezne države Arizona.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

relos
25. 10. 2017 22.31
+2
za Slov. turistično organizacijo vzhodni del države ne obstaja...
johanca123
25. 10. 2017 19.41
+1
Nič ne pomagajno jilijci če imašgnoj v glavnem mestu
scipio
25. 10. 2017 16.14
+2
mogoče tudi ni tako slabo, da si kdaj "spregledan". ena barcelona, na primer, to že dolgo ni več. menda tam dol domačini spreminjajo svoj način življenja, problem je že eating-out, ker se od silnih turistov še obrnit več ne morejo (O.D: je to predvidel za 3002 za Splitu, pa jim ne bo trebaa do takrat čakat) na svoji Rambli, kaj šele, da bi se kam vsedli na sangrio ali na paeljo, bogdaj da raje na enga jastoga, lepo s putrco politega...
encijandupli
25. 10. 2017 16.09
+3
>>v spregledanem kotičku Evrope" lahko kosa s Chamonixom ali Zermattom<< Roko na srce, Chamonixom SE LAHKO SKRIJE!!! PONAVLJAM SKRIJE- pred našimi Juljici! V Chamonixom je samo veliko boljša turistična infrastruktura, kod v SLO. Če bi imeli mi neprekinjen demokratični sistem in s tem normalen ekonomski razvoj od razpada Avstro- Ogerske do danes, MI VERJEMITE, DA BI BILA SLO EVROPSKA TURISTIČNA DESTINACIJA ŠTEVILKA 1!
scipio
25. 10. 2017 16.29
+0
od razpada AO, ja, in ti bi danes plačeval avstrijskim k.und k. hotelirjem za nočitev v Kr.gori pribl. toliko ali pa še več kot danes plačaš švicarskim v Zermattu. Se pravi, da bi te bilo, če nisi ravno slovenski tajkun ali kak kardinal, tam pod Vitrancem še manj kot te je danes, bi bil pa zato tam gotovo kakšen bogat Rus in kakšen Dunajčan več. A če gledaš toliko nazaj, poglej nazaj tudi nekoliko bliže in pomisli, kaj bi bilo, če bi uspelo 3.rajhu v teh naših krajih vzpostaviti tisto, kar so hoteli. V tem primeru te pod Vitrancem sploh ne bi bilo, bi bil pa zato kje v kakšnem lagerju v vzhodni Sibiriji in bi prisilno kopal rudo za potrebe kakšne Luftwaffe ali Imperial Japan Air Force. Sicer pa, rad smučam v Kr.gori, v Franciji pa še raje in več.
-BZ-
26. 10. 2017 08.42
samo zgodovina je, kar se je zgodilo skozi stoletja ne moremo spremeniti, zavrteti nazaj. lahko pa usmerimo vso energijo v boljšo prihodnost, da bi ta biser ohranili za naše rodove. če sploh vemo kaj želimo, kaj se še bo zgodilo nihče ne ve. Ljudje so tisti, ki prenašajo sporočilo - zgodovinsko izročilo naprej. Naj vam ne bo vseeno za Slovenijo, za narod, za jezik, za svobodo, za pravice, za zgodovino-tudi vi ste del nje, ne dovolite, da jo nekdo pred vašimi očmi uničuje ali ne spoštuje in nehajte se kregati.
travc
25. 10. 2017 15.33
Kaj nam pomaga lepa narava,ko pa imamo take politike.Mogoče se tudi tega enkrat polastijo Hrvati.
Ardene
25. 10. 2017 14.50
+2
še etga nam je treba, da bodo horde navalile na že tako preveč obljudeno Sleovenijo
ROSINANT
25. 10. 2017 14.11
+1
rdotem
25. 10. 2017 12.41
+6
"Julijske Alpe počasi odpirajo vrata vsakemu popotniku". Ne Julijske Alpe, MI LJUDJE jih odpiramo, opremljamo s potmi, prenočišči, hoteli, varovali, reklamiramo itd. Še v Malo Pišnico, zadnji del brez urejene poti, jih hočemo spraviti.
piko112
25. 10. 2017 12.00
+8
Nebo dolgo tako. Žal premnogi še vedno svoje odpadke odmetvajo v naravo. Poglejmo visokogorska jezera kjer so naselili ribe so se neke alge razlasle in tudi ostala narava bo počasi izginila, ko bo neodgovornosti v gorah še več.
hepan22fgdfgdfgdfg
25. 10. 2017 11.51
+10
opis zadnje slike je pobedu, GORSKA ŽIVAL Ja kOZOROG je to fantički KOZOROG