Slovenija

Nas čakajo še daljše čakalne dobe?

Ljubljana, 13. 01. 2010 17.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Borci za ohranitev javnega zdravstva namreč ugotavljajo, da je zdravstveni minister iz novega zakona črtal vse ugodnosti za bolnike, zdravniki pa bodo še naprej nadzirali sami sebe. Kot so se v primeru smrti Bora Nekrepa.

Borci za ohranitev javnega zdravstva namreč ugotavljajo, da je zdravstveni minister iz novega zakona črtal vse ugodnosti za bolnike, zdravniki pa bodo še naprej nadzirali sami sebe. Kot so se v primeru smrti Bora Nekrepa.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Javoje
26. 01. 2010 01.05
Zdravstvena reforma se je začela na napačnem koncu. Dokler je sistem financiranja zdravstva centralno-planski, je po definiciji nemogoče odpraviti čakalne vrste, ki preprečujejo finančni bankrot zdravstva (tako je funkcionirala Sovjetska zveza - z vrstami). Treba je sestaviti strokovno močno ekipo ekonomistov, finančnikov in zavarovalniških strokovnjakov, da bi pripravili projekt prehoda financiranja z obvezne zdravstvene blagajne v sistem obvezne zdravstvene zavarovalnice. Ta bi morala svojo premijo temeljiti na tržni ceni storitev, zavarovancem p as pogodbo jamčiti, da bodo storitev, ki so jo potrebni dobili najkasneje v roku treh mesecev. V tem primeru bi bilo vseeno, ali zavarovanca zavarovalnica napoti k zasebnemu ali javnemu izvajalcu zdravstvene storitve - iskala bi najcenejšega (tudi v Trstu ali Celovcu - človek nikoli ne ve...) Kdo naj bi nadziral delo zdravnikov - ja v vseh normalnih organizacijah je to DELODAJALEC, s katerim ima zaposleni sklenjeno pogodbo o zaposlitvi. Nadzor zasebnih koncesionarjev pač vrši tisti, ki jim je koncesijo podelil.
norisvet
18. 01. 2010 17.11
Ali imate vsaj malo pameti, da vidite kje je bistven problem. Zakaj so čakalne dobe? Sigurno ne zaradi slabega dela zdravnikov, saj nam ZAVAROVALNICA in s tem DRŽAVA, kot njena lastnica določa koliko bolnikov lahko letno operiramo in pregledamo!!!!! Zakaj ne vidite, da je vse skupaj manipulacija s ciljem, da se gnev ljudstva preusmeri na zdravnike in ne na politike. Zavarovalnica ti odobri letno npr. 500 operacij. Bolnikov, ki bi morali biti operirani pa je 2000. Mi naredimo 700 operacij in smo v očeh zavarovalnice skoraj zločinci, ker smo jih naredili 200 več??! Stresite jezo na zavarovalnico in na ministrstvo, ki vam ne omogočata, da za vaš prispevek dobite ustrezno oskrbo v doglednem času medtem, ko plačujeta razne nepomembne raziskave privatnim inštitutom, kot je naprimer Zivkovicev, ki so brez vsakih referenc. Poglejte v COBISS kakšna je njegova bibliografija!!! Poglejte na stran instituta kdo je naročnik raziskav. Kaj pa v končni fazi zavarovalnico briga, če vas je pogledal zdravnik v privatni ali javni ambulanti. Zavarovalnica bi morala v vsakem primeru kriti vaš strošek. Ali je Janez drugačen zdravnik v javni ordinaciji kot v zasebni. In kakšno alternativo imate? Greste morda lahko k drugi zavarovalnici, ki vam da boljše pogoje? Ne, ker je ni. Kdo pa naj bi po vaše nadziral delo zdravnikov? Odvetniki? Učitelji? Medicinske sestre? Žal argumenti v Sloveniji nič ne zaležejo. Vse kar se objavi po televiziji se sprejme kot čisto zlato.
Milan Koleznik
14. 01. 2010 10.53
ali je vsak šolan človek v Sloveniji kapitalist,mafijec in imajo večno premalo pa čeprav se koplje v obilju,kako je mogoče da Kalanova ne uboga ministra,kako je mogoče v Sloveniji da ima ta ženska tako moč da ji nihče nič ne more,kako lahko tako delajo z pacienti,ki jih vzdržujejo,tudi revni in ljudje bre zvez,kako se lahko to dogaja,a ti ljudje niso ljudje,a zdravniki vidijo samo kapital,a nam ni več pomoči v zdravstveni etiki.
Jani.
14. 01. 2010 00.45
Če bi bili naš zdravstveni sistem na daaaleč primerljiv po hitrosti z nemškim (ko že ravno berem tule vic o nemcih)...bi bili že res zadovoljni! Govorim o napotnicah za razne specialiste in slikanja v primeru, da nisi pod nujno, kar je itak redko! Tam se pogovarjajo o dnevih, ko se mi o mesecih. Skoraj nepredstavljivo. Pri nas si naročen in vseeno čakaš, gorih se ti bodo za kaj takega opravičevali na ves pretek. Se strinjam, da ne rabiš bit ravno izobražen, da ugotoviš, da je težave daleč najbolje zdravit v kali, kot pa kasneje. Je ekonomsko smotrnejše za državo in nam v zadovoljstvo win-win. Preveč je tega, da samo samoplačniško gre v nekih normalnih rokih. Kaj pa tisti, ki ne zmorejo?
mac4_m
13. 01. 2010 22.59
človek ne potrebuje neke 'visoke' izobrazbe, da ugotovi, da je hitra in pravilna diagnoza pogoj dobro, hitro, učinkovito in cenejše zdravljenje. Človek se vpraša, kakšni zdravniki vodijo zdravstvene inštitucije in ministrstva, da jim taki osnovni pojmi, ki so jasni vsakemu osnovnošolcu niso poznani in jasni. S kakšno pravico lahko zdravnik odreče ali zamakne pomoč nekomu, ki ima zdravstvene težave? Zato korumpirano sodstvo preprečuje ljudem uveljavljati pravico za oškodovanje zdravja, nepotrebno trpljenje in duševne bolečine? Gospodje bi se morali zavedati, da ko se bo v sloveniji vzpostavil pravični, nekorumpiran in strokoven sodni sistem, nekatera dejanja ne bojo zastarana, ker ne morejo zastarati..
prehlad
13. 01. 2010 22.57
NIČ POSEBNEGA ZA SLOVENIJO TAKOJ BODO ZAPOSLILI NEKAJ LJUDI DA BODO MERILI ČAKALNE VRSTE.
mac4_m
13. 01. 2010 22.54
daljše čakalne dobe? Primer: zdravstvena ustanova kupi drag preiskovalni aparat. Zdravstvena zavarovalnica je pripravljena plačat 5 preiskav na dan, čeprav bi jih lahko opravili 50. Seveda takoj nastanejo čakalne vrste predvsem zaradi sistema plačevanja. Drag aparat je po nekaj letih neuporaben - in predvsem neizkoriščen. Ko bi lahko življenje rešili ali olajšali 10x več pacientom (kar je neprecenljivo) so raje navidezno 'prišparali' nekaj denarja, ki je tako ali tako bili porabljen za isti namen - vendar v daljšem časovnem obdobju (če ni že kak pacient prej obnemogel). Nihče ne upošteva dražjih stroškov zdravljenja neznanega števila pacientov, ki bi ob hitrih preiskavah (in ne večmesečnem čakanju) gotovo bili ozdravljeni ceneje in primerno hitreje. Nekoč bo potrebno te podatke pridobiti in vložiti kazenske ovadbe za umore in povzročitve poslabšanja zdravstvenega stanja za tiste paciente, katerim je bila pomoč nujena prepozno. Velja za ministre, direktorje bolnic in nevestne zdravnike, ki so dopustili nekoga čakat na pomembno preiskavo predolgo.. To navidezno varčevanje je v resnici povzročanje veliko večjih stroškov zaradi prepozne pomoči pacientom..Ti ljudje bi morali kazensko odgovarjati tudi za ekonomsko škodo..Vemo pa, da vse managerske, poslanske in tajkunske riti vestno in prepogosto preiskujejo, da se ja ne bi kakemu škodljivcu zaredil lenoritis....
RADO62
13. 01. 2010 22.33
Nas čakajo še daljše čakalne dobe??? Seveda nas.... Tako je to če se modeli ala Miklavčič gredo uvajanja nekih lažnih reform za pridobitev ugleda v javnosti... Seveda ni bilo storjenega popolnoma nič ampak se je veliko govorilo kot je nasploh značilno za to Pahorjevo vlado lažnih obljub.... heh
Hemisekcija
13. 01. 2010 21.13
Govori se da je zdravniški ceh stisnil v kot g.MIklavčiča. Pritisnili so na pravo tipko ZGLEDA.
Buena Vita
13. 01. 2010 20.10
A JE KAKŠEN KAJ NAREDIL NIČ OD NIČA,, ZADOLŽILI SO DRŽAVO ZA TOLIKO MILIJARD--ČE BI DELALI DELO,NEBI ZADOLŽEVALI NAS
Buena Vita
13. 01. 2010 20.08
JOJ,JOJ--ČAKAJMO
m12
13. 01. 2010 19.12
ker drugače si ne znam razlagati njegovih takratnih besed in današnjih dejanj. ali pa je možno, d je sam spremenil mnenje ob strokovnosti uslug, ki jih je bil deležen in je po nvem mnenja, da so ti postopki nadzora popolnoma ustrezni. a v tem priemeru si javnost zasluži, da sliši njegovo novo stališče-ker ne odloča samo o sebi, ampak o nas vseh
m12
13. 01. 2010 19.10
a ni miklavčič nekaj govoril, da bo zdravniški zbornici odvzel pravie nadzora? in da lahko to stori le z zakonom-vsaj tako je govoril, ko je o primeru nekrep odločala zbrnica, da ne more interventno posredovat.... očitno so ga v bolnišnici primerno zdravili za še bolj primerne usluge
-gorenjka-
13. 01. 2010 19.07
tudi jaz pravim tako,kot ti blanka. HE;HE;HE: ni kaj gospoda ministra so polna usta praznih besed in obljub....vsakemu zdravemu slovencu je bilo jasno,da ne bo pljuval v svojo lastno skledo.gliha skupaj štriha. licemerec.bljak !!!
Buena Vita
13. 01. 2010 18.53
BOB-FL
13. 01. 2010 18.51
moris1991
13. 01. 2010 18.49
BANDA POKVARJENA!!!!