Slovenija

Naravoslovci bolj zaželeni kot družboslovci

Ljubljana, 08. 11. 2011 18.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Tea Šavor
Komentarji
25

Ekonomist, pravnik, pedagog, komunikolog, skratka družboslovec. To so najbolj zaželeni poklici pri nas, vsaj če sklepamo po navalu na pristojne fakultete. Slika na zavodu za zaposlovanje pa je precej drugačna. Iščejo predvsem naravoslovce.

Ekonomist, pravnik, pedagog, komunikolog, skratka družboslovec. To so najbolj zaželeni poklici pri nas, vsaj če sklepamo po navalu na pristojne fakultete. Slika na zavodu za zaposlovanje pa je precej drugačna. Iščejo predvsem naravoslovce.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xes
09. 11. 2011 12.52
xyxy7: svobodna izbira posameznika, da sam studira to kar zeli je krsena na skorajda vseh fakultetah, saj vse sprejmejo doloceno in ne neomejeno stevilo studentov, tako da tega ne jemljem kot nek resen argument. V primeru navedenih studijev bi bilo pac potrebno se bolj omejit vpis. S tem bi se tudi zagotovil poklic tistim, ki studij dokoncajo. Poznam veliko primerov diplomatov iz teh faklutet, ki so po vecletnem neuspesnem iskanju zaposlitve pristali v cisto drugem poklicu kot ta, za katerega so se solali, saj od neprimer umetnostnega zgodovinarja, in socialnega delavca ne mores pricakovati, da bosta v svoji branzi odprla s.p. ali d.o.o.. Gre za specificne poklice in izjemno omejen trg dela, ce temu lahko sploh tako recemo, v teh primerih. Nek nivo regulacije je torej potreben, saj "svobodna izbira" in politika univerze, ki je ne zanima kaj bo s tem kadrom, ko koncajo studij, vec kot ocitno ne delujeta. O kvaliteti zasebnih viskosolskih zavodov se pa strinjam s teboj.
nonpoliti?ar
09. 11. 2011 11.37
xes...to je ena izmed rešitev, samo ne bo se zgodila. Denar, ki ga prejmejo fakultete, in svobodna odločitev posameznika, da sam študira tisto kar želi, sta glavna kriterija za takšno razliko vpisanih (in posledično tudi diplomantov) na družboslovnih fakultetatah v primerjavi z naravoslovnimi. Mene bolj kot to skrbi dejstvo, da je skupaj z bolonjskih sistemom prišlo tudi do poplave zasebnih visokošolskih zavodov, katerih kvaliteto študija nihče ne ocenjuje. Večina, ne vsi, imajo po mojem prenizke kriterije, ki jih zahtevao od svojih študentov. Rezultati so pa vidni v praksi. Znanje diplomantov na nivoju malo boljše srednje šole.
xes
09. 11. 2011 11.10
+1
Omejijo naj vpise na FDV, ekonomijo, filozofsko fakulteto in ostale fakultete, ki ustvarjajo velike presezke nezaposljivega kadra, pa bo ... najmanjsi problem.... sam ocitno so vodilni na univerzi in ministrstvu dalec premalo izobrazeni, da bi kaj taksnega pogruntali. Da bi pa stuhtali kako vpisati vec studentov na smereh kjer se kader potrebuje in je interesa vec kot mest (naprimer medicina) je pa ze znanstvena fantastika za nase birokrate - so zavezani nesposobnosti in neucinkovitosti!
bgtnhz
09. 11. 2011 10.59
+1
Živimo v časih, ko zelo težko pridemo do enega poklica, ki nam ustreza v vseh pogledih. Jaz sem po srednješolski izobrazbi strojnik, a me to ne veseli najbolj. Takoj bi šel na nek družboslovni faks, a ne upam, saj bi bilo tveganje za zaposlitev veliko. Za ljudi, ki iščejo poklice v družboslovnih vedah bi bila tujina res idealna rešitev. A to vsaj po mojem mnenju ne pelje nikamor. Če delaš v tujini ali si zaposlen nekje na drugem koncu države, si stalno stran od doma in svoje družine. Kriterijev za iskanje ustrezne službe je več: delo v domačem kraju, število ur v službi (jaz sem pripravljen delati največ 8 ur na dan), dovolj visoka plača in res je prav, da te poklic, ki ga opravljaš res veseli. A če te ne, je treba v tem najdit tudi pozitivne plati in se zavedati, da je po svetu na milijone ljudi, ki bi bili pripravljeni prijeti za kakršno koli delo za preživetje.
Pygmalion
09. 11. 2011 10.17
Kakšne bučke. Mogoče čakaš več časa na zaposlitev, je pa lažje diplomirati družboslovne in ekonomske smeri, kot pa se na naravoslovnih in tehničnih ubadati z matematiko, fiziko in mehaniko. Na koncu se zaposliš v javni službi in imaš enako plačo kot naravoslovec. Saj maturanti ni neumni, zelo dobro vedo, kako stojijo stvari in gredo po liniji manjšega odpora. Tudi sam bi svojim otrokom priporočil študij družboslovja in ne mojega poklica. Če že kdo ima rad tehniko in naravoslovje, naj to res študira, ampak z mislijo na emigracijo, kajti naravoslovci so zares cenjeni samo v tujini (Nemčija, Avstrija, UK, ZDA...)
Slava_Rusiji
09. 11. 2011 07.39
Star 23 let, brezposeln (iskalec prve zaposlitve), diplomiral iz naravoslovnih ved, aktivno iščem zaposlitev že več kot leto dni, pregledujem oglase vsak dan, pošiljam ponudbe, dobivam odovore (bil že na veliko razgovorih). Pa naj mi še kdo reče da so Naravoslovci bolj zaželeni kot družboslovci. Več nikomur nič ne verjamem v tej državi.
rossi66
09. 11. 2011 07.18
tale prispevek ni povedal popolnoma nic novega. KristAlno jasno je, da so naravoslovci in tehniki vedno bolj iskan kader pri zaposlovalcih, predvsem tam, kjer so odvisni od konkuriranja na prostem trgu in globalizacije ter zivijo od dodane vrednosti. In pokazatelji podo samo se bolj radikalni: zaposljivost druzboslovcev ter sorodnih kadrov bo vedno bolj problematicna, ker bo nekako treba povecati konkurencnost slovenije v globalu... Konec koncev pa, Pejovnik se pritozuje glede ogromnega vpisa na nase univerze... Prvi korak v povecanju konkurencnosti na nasih univerzah bi bil ponovna uvedba sprejemnih izpitov. Poleg srednjesolske mature, seveda... Zakaj so na vecini fakultet ukinili sprejemce kot odlicno sito, mi ni jasno... Jaz sem jih njega dni delal na treh fakultetah, vseh tehnicnih in naravoslovnih...
Smrekar1
08. 11. 2011 22.51
Lahko rečem, da je FDV (kjer sem bil 1x) precej lepša od večine naravoslovnih fakultet v Ljubljani. Tudi pravna je nadvse lepo. Na drugi strani pa ... matematiko so zdaj uredili, kemija pa zaenkrat stoji pri "pomožnem mostu" (zgradbe še ni), biologija je še vedno razparcelirana, računalništvo še vedno najema prostore od elektra ... Ne vem če je tak problem pri financiranju, saj so tudi zahteve študija precej drugačne. Vsekakor pa ne rabimo po 50 komunikologov, sociologov kulture ... ipd. na leto. Enega na 5 let pa morda že.
JurijGrmMlajsi
08. 11. 2011 22.46
cemo Strinjam se! Vendar, človek mora tudi sprejeti psoledice teh odločitev! Jaz sem prvi, ki ne zdrži pri zadevah, ki ga dolgočasijo....ne morem niti ugotoviti ali sem dober ali ne, ko pa ne zdržim niti toliko da vsaj ugotovim kako mi gre. Pač "napaka" v značaju, nisem edini, ampak določene napaka ali značilnosti nam oblikujejo življenje.....sam sem se pač sprijaznil, da bom nekaj časa moral opravljati brezvezen poklic, za katerega mi ni mar, sam da se tista prelepa cifra pojavi na računu ob koncu meseca. Toliko, da ne sovražim službo, in da mi jemlje natanko osem ur in nič več, že s tem sem zadovoljen. Kot sem že prej napisal, večina se sooča z izbiro- študirati tisto kar nas veseli in zanima ali tisot kar se bolj splača, torej šudij zaradi denarja. So redki srečneži, ki jim je prizaneseno, saj jih morda veseli ravno tisti študij, ki je tudi dobičkonosen. če ne sodiš med take, se moraš soočiti z dolčenimi dejstvi. Jaz bi tudi lahko tarnal, pa raje varčujem za doktorski študij
ill_be_back
08. 11. 2011 22.29
Tomaž Vodenik 08.11.2011, 22:27 0 mislim da je nekolegialno,da se obsoja razne fakultete in študente (družboslovce) .. vsaka fakulteta ali je družboslovna ali naravoslovna je težka po svoje. Nvm ka ste neki rasistični .. glede tega ... kar se pa tiče služb .. vsi smo na enakem pravjo da se kao s naravoslovno smerjo lažje dobi .. nič se ne dobi .. sem že skor tri leta na zavodu pa mam naravoslovno kmetistvo (uni ) pa ni nič .. aktivno iščem službo že skor tri leta tak da tut s naravoslovno smerjo se težk dobi kej .. recesija vsepovsod udarja !!!! kupi kmetijo ? xD
Tomaž Vodenik
08. 11. 2011 22.27
mislim da je nekolegialno,da se obsoja razne fakultete in študente (družboslovce) .. vsaka fakulteta ali je družboslovna ali naravoslovna je težka po svoje. Nvm ka ste neki rasistični .. glede tega ... kar se pa tiče služb .. vsi smo na enakem pravjo da se kao s naravoslovno smerjo lažje dobi .. nič se ne dobi .. sem že skor tri leta na zavodu pa mam naravoslovno kmetistvo (uni ) pa ni nič .. aktivno iščem službo že skor tri leta tak da tut s naravoslovno smerjo se težk dobi kej .. recesija vsepovsod udarja !!!!
8arik
08. 11. 2011 21.33
Dobijo, dobijo službo...tudi družboslovci. Dobijo jo po ViP (Vezah in Poznanstvih) v javni upravi (pozor, javni upravi, ne javnem sektorju). Tam (še posebej na ključna mesta) je vstop (tudi vrhunskim) naravoslovcem onemogočen zaradi trume ViP družboslovcev, in ja, tudi zato imamo tako poden državo kot jo imamo... Verjetno bodo družboslovci sedaj noreli z talanjem minusov, a to je dejstvo! Primerov okoli nas kolikor hočete. Tudi zelo vidnih...pogooglajte npr. priimek Pertinač, v kombinaciji z klučno besedo "opica"...berite, zasmejte se in zjokajte se...
JurijGrmMlajsi
08. 11. 2011 21.15
Jimi1 povsod je podobno! Moja teta je zdravnica, in polovica ljudi, ki so bili celo resno bolni ji ne reče niti "dober dan" na ulici. Hvalažen poklic, ni kaj!
JurijGrmMlajsi
08. 11. 2011 21.12
tinmar da, sam kvaliteta upada, tako ali drugače. rhana . Nekaterei študiji pa so težki in smo nekateri v nje morali vložiti veliko truda in več let, pa ne dobimo služb. Vsak je po svoje zahteven, kvalitetna izobrazba zahteva veliko truda, iznajdljivosti, iniciative, nenazadnje tudi INTERESA....in ravno tu je problem. Študirajo, ker imajo status,ker se žura, ker je "kul" in ne vem kaj še, potem pa komaj izdelajo, če sploh. In namesto da take preprosto naženejo, se vse bolj pritiska, češ "dajte jim priložnost" (kar v bistvu pomeni-spustite jih, pa četudi nimajo pojma!)
Jimi1
08. 11. 2011 20.59
Sem šel pred 25 leti študirati strojništvo... Spoznavam, da so moji sošolci, ki so študirali družboslovje v življenju veliko lažje in boljše prišli skozi... Sam se vse življenje po študiju ubadam z pohlepnimi privatniki, nezainteresiranimi izvajalci in kadar nanese z največjim mentalnim podnom dodeljenimi delavci ŠLOSARJI, za katere sem upal, da jih po sredni šoli več ne bom rabil prenašati.... Gre za lena zahrbtna bitja, ki vidijo v inženirju svojega razrednega sovražnika in na njemu sproščajo vse svoje frustracije iz področij, pomanjklive izobrazbe, kompleksa manjvrednosti,kompleksa malega človeka, zahrbtnosti, nevoščljivosti, podtikanj in sabotiranja projektnih izvedb, .... seveda ti v roke ne dajo nobenih vzvodov discipliniranja pa okoli vratu obesijo vso odgovornost za izvedbo. Tega se "gremlini" zavedajo pa je delo z njimi bolj naporno od se tako težkega projekta. Živci in zdravje pa brezplačno gredo v maloro....
JurijGrmMlajsi
08. 11. 2011 20.59
Odpri.oci bolonja je KATSTROFA! To velja za vse smeri.....najmanj polovica mojih sošolcev je imela več znanja v prvem letniku kot tile pred diplomo". To 3 2 je voda n mlin raznim lenuhom in neambicioznim povprečnežem. Pol bi raje šli na neko višjo šolo, je vsaj neka korist!
JurijGrmMlajsi
08. 11. 2011 20.54
Odpri.oci ja, težava je v kvaliteti, diploma je skoraj brez pomena, saj nikoli ne veš kakšna je resnična kvaliteta. Sam sem imel podbno izkušnjo sam na filozofiji. Čeprav sem laik, me je pred pol leta šokirala seminarska o Schopenhauerju (njega pač dobro poznam)- ženska/punca sploh ne pozna osnov! Napačni citati, nima pojma o koreninah njegove filozofije, še pri tistih manj kompleksnih temah ga lomi...a veš koliko je dobila na izpitu? DESET! Zakaj sploh delajo seminarske, če jih noben ne bere!!
taurus90
08. 11. 2011 20.53
Odpri.oci morš pa še nekaj dejstev upoštevati. diploma po bolonjskem sistemu se ne more primerjati z bivšo diplomo.šele po končani drugi stopnji bolonjskega študija se lahko primerjaš z bivšim diplomantom. študent je lahko na prvi in drugi stopnji bolonjskega sistema absolvent samo eno leto. sam se odloči, ali bo absolventa koristil predkončanjem prve, ali pred končanjem druge stopnje.
Odpri.oci
08. 11. 2011 20.49
"Na netu sem namreč iskal neke podatke o sončnih elektrarnah.... in naletel na "diplomsko nalogo" študenta Ekonomske fakultete v Ljubljani.... z naslovom "Upravičenost investicije v mikro fotovoltaično elektrarno" (Avgust 2010).... dolgo celih 20 (dvajset) strani širokega tiska.... z prilogami in slikami !!!!!!" . Za primerjavo..... povprečen obseg diplomske naloge Fakultete za elektrotehniko (pred bolonjskim sranjem, leta 1996) je bil cca 60 strani...... Na netu lahko najdete tudi "Navodila za izdelavo diplomske naloge" (januar 2008) še ene od NARAVOSLOVNIH FAKULTET, kjer so samo navodila dolga 45 strani !!!!!! . In (žal) v parlament, ministrstva in javno upravo pridejo samo "strokovnjaki" iz takih.... ničvrednih, podarjenih družboslovnih fakultet !!!!!!
JurijGrmMlajsi
08. 11. 2011 20.41
rhana Strinjam se! jaz sem študiral zgodovino, ne zato ker me drugje ne bi vzeli, ne zato ker je enostavna( sploh ko delaš za desetke), preprosto zato ker me je edino zgodovina zanimala. Vem, da vsi pravijo "študiraj tisto kar se splača"...da, sam tu je kar nekaj problemov- kot prvo, a se medicina res splača? moja teta gara kot suženj, nenehno je pod kontrolo, vsaka napaka jo lahko stane službe ali celo licence....vse to po dolgotrajnem študiju in specializaciji. No, če nekoga res zanima je drugo, sam mislim, da je štiri leta plus diploma na programu, ki ti gre na živce malo preveč, razen če res imaš skorajda zagotovljeno službo z dobro plačo. Žal je tako, da mnogi morajo izbirati med možnostjo takojšmnje zaposlive in dobre plače ter tistim kar jih resnično zanima. Ne maram pa da nas vse mečejo v isti koš, zgodovina, ali kar preteklost je zame poklic, hobi, smisel življenja....če bi šel študirat karkoli drugega, bi študiral samo zaradi hlastanja po dobičku. Tudi medicino, ki me silno dolgočasi, bi študiral, če bi se "splačalo" torej DOBRA PLAČA! problem pa je v kriterijih nasploh- kot prvo, morali bi imeti sprejemne izpite, pa bi videl kolk "študentov" bi šlo na katerikoli faks kar tako zaradi statusa in štuenstkega dela. Drugače pa priznam, da se sramujem nekaterih "kolegov" sam neresni študenti niso samo na družboslvnih fakultetah. Ni treba udirhati po nobeni smeri, če nekdo resno jemlje svoj študij in če je imel dober razlog, da je to končal (bodisi da ga je zanimalo bodisi da je videl priložnost za dobro plačano službo) ampak po takih, ki jim je študij postranska zadeva. Zase vem, da sem se morda zmotil, poznam tudi lastne omejitve (sploh se ne morem zbrati, niti na predavanjih niti ko se učim snov, ki me dolgočasi- še na zgodovini je bilo nekaj takih predmetov), zato pa razumem, da bom moral delati nekaj drugega, dokler ne dobim delo na tem področju, ali celo delati nekaj drugega dokler ne zberem dovolj denarja za doktorat, s tem se možnost