Slovenija

Naravnost na mizo

Gornja Radgona, 21. 08. 2010 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Gornji Radgoni se je začel 48. kmetijsko-živilski sejem Agra. Odprl ga je predsednik Türk, ki je poudaril, da je sejem priložnost za premislek o tem, kako zagotoviti boljšo samooskrbo s hrano.

Predsednik države Danilo Türk je v nagovoru dejal, da smo v preteklih letih pri samooskrbi s hrano nazadovali, vendar smo sposobni, da ta proces obrnemo v nasprotno smer.

"Finančna sredstva za tak preobrat obstajajo, Slovenija se je že uvrstila med države, ki so uspešne pri črpanju evropskih sredstev za razvoj kmetijstva, z nadaljnjimi koraki lahko to še izboljšamo. Sedaj gre zato, da si določimo primerno strategijo in primerne praktične rešitve, da bi sredstva, ki so na voljo, dosegla čim boljši razvoj," je dejal in vse, ki želijo prispevati k razvoju kmetijstva, pozval, naj sodelujejo v razpravi, ki se te dni začenja.

"Smo del EU, zato bo ta strategija zagotovo vsebovala vse vidike, vsebovala bo tiste, ki se nanašajo na tržnost, na tržno vzdržnost in na to, da bomo imeli zadovoljivo investiranje v kmetijstvo. Hkrati bo ta strategija morala dati odgovor na vprašanje, kako najbolje razvijati podeželje v celoti, podeželje kot bistveno prvino našega skupnega bivanja. Na vsa ta vprašanja bo strategija morala dati odgovore in prepričan sem, da smo sposobni te odgovore tudi oblikovati," je povedal Türk.

Türk je izpostavil problem somooskrbe s hrano.
Türk je izpostavil problem somooskrbe s hrano. FOTO: Aljoša Kravanja

Sejemsko geslo Naravnost na mizo bi po Türku lahko predstavljalo zaščitno znamko slovenskega kmetijstva, "zelo preprosto, zelo jasno, zelo učinkovito". "Zakaj pa ne bi poskušali razviti tega gesla v osrednje vodilo naše kmetijske politike in doseči, da bi s celotno politiko, z našo kmetijsko politiko, z našo okoljsko politiko in z našo prostorsko politiko dosegali rezultate, po katerih bi bili v Evropi in svetu znani kot uspešna država. Na nekaterih področjih smo že," je še povedal predsednik.

Trajnostni razvoj smer nove kmetijske politike

Židan se zavzema za trajnostni razvoj kmetijstva.
Židan se zavzema za trajnostni razvoj kmetijstva. FOTO: Blaž Garbajs

Kmetijski minister Dejan Židan pa je poudaril pomen pri poudarku trajnostnemu razvoju, kar je po njegovem tudi smer nove kmetijske politike. Židan je predstavil načrtovanje nove evropske in s tem slovenske paradigme.

"Del tega procesa je tudi ustvarjanje lastne ideje, kakšni želimo biti na področju proizvodnje hrane do leta 2020 in naprej. Pomemben del razvoja te ideje poteka znotraj razvoja strategije, ki se je na pobudo Sveta za kmetijstvo in podeželje republike Slovenije v četrtek preimenovala v resolucijo o strateških usmeritvah kmetijstva in živilstva v Sloveniji. Preimenovala se je zato, ker se daje s tem panogi še dodatni poudarek," je povedal Židan in tudi on povabil k razpravi.

Glede vloge Slovenije pri evropski politiki pa je dejal, da "ne smemo biti naduti. Slovenija težko spreminja temelje evropske kmetijske politike, lahko pa s svojimi argumenti, s svojimi idejami, pomaga spreminjati smer in tisto, kar je pomembno, pomaga predstaviti svoja posebna stališča, pomaga se boriti za svoje posebnosti in za razvoj proizvodnje hrane tudi v Sloveniji."

Ker je za uspešno pridelavo hrane osnova zemlja, je Židan znova opozoril na nujnost varovanja kmetijskih zemljišč , pri čemer kot minister ne more "dovoliti izgube dodatnih 14.000 hektarjev slovenske kmetijske zemlje, ker je nimamo več na razpolago".

Na sejmu Agra, ki ga letos dopolnjuje tudi sejem Inpak, se na 65.000 kdadratnih metrih razstavnih površin predstavlja 1.690 razstavljavcev iz 25 držav.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

51040814
02. 09. 2010 21.08
Kmetijstvo se sooča s slabimi razmerami na trgu. Lahko rečemo tudi: “dandanes so slabi časi za kmetijstvo in na obzorju ugašajo zadnji žarki upanja o boljšem in lepšem življenju kmetov”.
Nastja77
22. 08. 2010 16.23
spet turk čveka v tri dni brez zveze
veselo-na-delo
22. 08. 2010 00.04
Naravnost na mizo samo kaj????Slabo hrano ta bolšo in kvalitetno pridelano v Slo. pa prodajo v druge države.
variolog
21. 08. 2010 22.50
G.predsenik zopet nekaj bluzi,saj on nima pojma okmetijstvu.
am_staff
21. 08. 2010 21.17
Gospod Turk spet velike besede, ki imajo pri vas osnovo v samoupravnem socializmu in v planskem gospodarstvu.
variolog
21. 08. 2010 20.57
Naravnost na mizo---sem dal.Imam priče,pa so me vseeno dali za rešetke.
anjerd
21. 08. 2010 20.15
Naravnost na mizo, seveda prej moraš iti na rdeči križ, da kaj dobiš.
papaaa!
21. 08. 2010 15.54
"naravnost na mizo!" a ni to pogoj za napredovanje zaposlenih v javni upravi?