Slovenija

V zdravilu za čebele odkrili prepovedane kemikalije, oporečna kar tretjina slovenskega medu

Ljubljana, 16. 12. 2015 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
N.Š.K./B.G.
Komentarji
130

Uprava za varno hrano je kazensko ovadila lastnika podjetja Apis M&D, kjer so ilegalno izdelovali in prodajali pripravke za zatiranje parazita pri čebelah. Z izdelki so čebelarje zavajali, da gre za naraven način zatiranja zajedavca, v bistvu pa so palčke vsebovale številne zdravju nevarne kemikalije, ki so prehajale tudi v med in satovje.

Po informacijah novinarja 24UR Mihe Kranjca, naj bi sporen med pridelovalo več kot 2000 čebelarjev. Škoda, ki jo je direktor Apisa M&D s kriminalnim dejanjem nekaj let povzročal čebelarski industriji, pa je ogromna.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je objavila poročilo o posebnem nadzoru nad proizvodnjo, prometom in uporabo pripravkov za zatiranje varoj v letu 2015. V poročilu so navedli, da so zaradi ugotovitev kazensko ovadili podjetje Apis M&D, in sicer zaradi suma storitve kaznivega dejanja goljufije oziroma preslepitve kupcev. Prav tako so na pristojno sodišče podali obdolžilni predlog zoper to pravno osebo in odgovorno osebo pravne osebe zaradi dajanja neregistriranega zdravila v promet, zaradi neizpolnjevanja pogojev za promet z zdravili, zaradi uvoza učinkovine brez vpisa v register uvoznikov učinkovin, zaradi neupoštevanja prepovedi dajanja na trg in uporabe določenih substanc, ki nimajo dovoljenja.

Ilegalno so izdelovali in prodajali pripravke za zatiranje parazita pri čebelah.
Ilegalno so izdelovali in prodajali pripravke za zatiranje parazita pri čebelah. FOTO: Thinkstock

Izdelovali in prodajali 'naravne' pripravke za zatiranje varoje, ki so bili polni nevarnih kemikalij

V posebnem nadzoru je uprava ugotovila, da podjetje Apsi M&D prodaja pripravke za zatiranje parazita varroa destructor pri čebelah. Nadzor so začeli že leta 2014, uradni veterinarji pa so se poslužili zelo različnih metod, tudi delo 'pod krinko'. Posebna skupina uradnih veterinarjev je do pomladi 2015 pridobila dovolj podatkov, da je ugotovila lokacije proizvodnje, način naročanja pripravkov, način distribucije in način plačevanja naročenih zdravil. Junija 2015 so uradni veterinarji v skladu z zakonom o inšpekcijskem nadzoru v podjetju Apis M&D opravili navidezni nakup pripravka 'kartonske paličice za odstranjevanje varroe'. Paličice so bile zapakirane v aluminijasti ovoj in priložena so jim bila navodila. V navodilih je bil podrobno opisan potek zdravljenja ter navedeno, da je zdravilo narejeno na podlagi rastlinskega alkaloida.

Med hišno preiskavo so odkrili priročni laboratorij za proizvodnjo zdravil proti varoji.
Med hišno preiskavo so odkrili priročni laboratorij za proizvodnjo zdravil proti varoji. FOTO: 24UR

Palčke, ki jih je UVHVVR pridobila z navideznim nakupom, so bile analizirane v nacionalnem referenčnem laboratoriju, analiza pa je pokazala, da so bile v vzorcu kartonskih paličk ugotovljene aktivne snovi z insekticidnim učinkom amitraz, klorfenvinfos ter rotenon. Analiza je pokazala, da so palčke vsebovale kar tri učinkovine, ki imajo insekticidno delovanje, registrirana zdravila za zdravljenje varoe pa lahko vsebujejo samo eno, in sicer amitraz. Izmed ugotovljenih snovi je samo amitraz farmakološko aktivna snov, ki je dovoljena za uporabo v preparatih za zdravljenje čebel, uporaba rotenona in klorfenvinfosa za namen zdravljenja v EU kot drugod po svetu pa ni dovoljena.

Podjetje Apis je zavajalo kupce, saj je bilo v priloženem navodilu navedeno, da gre za zdravilo na osnovi rastlinskega alkaloida pripravljenega iz tropske rastline. Navodilo tako neposredno napeljuje kupca, da gre za naravno snov in posledično naravno - nekemično - zatiranje zajedavca, še navajajo na upravi.

Med hišno preiskavo odkrili priročen laboratorij

O obsegu in organiziranosti proizvodnje priča dejstvo, da je bilo v priročnem laboratoriju v času hišne preiskave hkrati v proizvodnji okoli 4245 enot zdravila (trakov). Narezanih in v naprej pripravljenih je bilo 17 plastičnih zabojnikov trakov dimenzije 22,5 x 4,2 cm, kar po oceni predstavlja cca 83.000 enot nosilcev zdravila, ki so bili pripravljeni za nadaljnjo proizvodnjo. Najdenih je bilo tudi 13 originalnih pakiranj plastificiranih aluminijastih vrečk v kartonskih škatlah, ki so bile namenjene za pakiranje zdravil.

16. julija letos so opravili hišno preiskavo v poslovnih prostorih pravne osebe na Vrhniki na Opekarski cesti 16. Ob hišni preiskavi je bil na jugozahodnem delu objekta najden priročni laboratorij za proizvodnjo zdravil proti varoji. V prostoru je bila najdena tudi velika količina praznih, že porabljenih ter polnih originalnih in sekundarnih embalažnih enot fitofarmacevtskih sredstev, katerih aktivne substance amitraz, klorfenvinfos, tefrozin ter rotenon so bile v ustreznih razmerjih in količinah uporabljene za proizvodnjo zdravil v obliki kartonskih trakov dimenzije 22,5 x 4,2 cm, ki so bili nosilci učinkovin. Z analizo trakov so ugotovili, da tako imenovano naravno zdravilo sploh ni vsebovalo učinkovine rotenon, ampak izključno sintetična kemična sredstva, prav tako so ugotovili, da analiziran preparat poleg 'učinkovin' vsebuje tudi veliko snovi, ki so posledica neustrezne proizvodnje ali pakiranja. To so snovi, ki lahko imajo posledično negativni vpliv na uporabnika zdravil in tudi varnost živila.

Med preiskavo zasežene kemikalije in sredstva.
Med preiskavo zasežene kemikalije in sredstva. FOTO: 24UR

Pamitraz, ki je prepovedan v Sloveniji, nelegalno uvozili iz Turčije

Preiskovalci so pri hišni preiskavi našli tudi fitofarmacevtsko sredstvo pamitraz, katerega aktivna substanca amitraz se je uporabljala za izdelavo zdravil proti varoji. Fitofarmacevtsko sredstvo je bilo uvoženo iz Turčije, sredstvo pa je bilo v EU vneseno nelegalno. Pamitraz namreč ni na seznamu registriranih fitofarmacevtskih sredstev, ki imajo dovoljenje za uporabo v Sloveniji. Poleg navedenega sredstva, ki je v EU nedovoljeno, je bilo ugotovljenih več sredstev, v večini primerov fitoframacevtskih sredstev, ki so se uporabljale za izdelavo zdravila. V vseh primerih gre za v EU prepovedana fitofarmacevtska sredstva, posledično to pomeni, da je večini sredstev že potekel rok uporabe, glede nato, da se v EU za ta namen rabe ne smejo uporabljati.

Sledili pošiljkam do čebelarjev

Da bi ugotovili obseg pretekle proizvodnje in prometa s pripravki, je uprava podatke pridobila od pošte in podjetja za kurirsko in paketno distribucijo iz Ljubljane. Na osnovi podatkov o odpremi pošiljk z odkupnino v letih 2013, 2014 in 2015 za Apis M&D in z njo povezanih oseb na različnih naslovih so ugotovili, da so Apis in povezane druužbe prek kurirske službe v omenjenih letih odposlale 2147 poštnih pošiljk z odkupnino na različne naslove v Sloveniji. Skupna vrednost pošiljk je znašala 124.878 evrov. Preko Pošte Slovenije pa so povezane osebe ter pravna oseba Apis M&D v istem obdobju odposlali 327 pošiljk v skupni vrednosti 12.367 evrov. Na upravi opozarjajo, da to predstavlja manjši del distribucije zdravil, ki je sicer po večini potekala preko posameznikov verjetno tudi članov čebelarskih društev.

Med analizo so bili ugotovljeni ostanki aktivnih učinkovin tako v medu kot v satju, vendar je bilo ugotovljeno, da količine ostankov v medu ne predstavljajo tveganja za zdravje potrošnikov.
Med analizo so bili ugotovljeni ostanki aktivnih učinkovin tako v medu kot v satju, vendar je bilo ugotovljeno, da količine ostankov v medu ne predstavljajo tveganja za zdravje potrošnikov. FOTO: Thinkstock

Pripravki vplivali tudi na med in satovje

Uprava je preverila, kako je to nelegalno zdravilo vplivalo na med in varnost potrošnikov. Avgusta letos je zato izvedla poseben nadzor z namenom ugotavljanja ostankov aktivnih in pomožnih snovi v vosku in medu, in sicer pri čebelarjih, pri katerih je bil na podlagi seznama prejetih pošiljk postavljen utemeljen sum, da so prejemali in uporabljali te preparate. Analize so opravili pri 20 čebelarjih. Poudarek je bil na pregledu evidenc zdravljenja čebel in vpisih v dnevnik veterinarskih pregledov ter na podatkih o zamenjavi satnic, prav tako so odvzeli vzorce medu ter satja z medom.

Zaskrbljujoči rezultati vzorčenja:

V okviru nadzora je bilo odvzetih 20 vzorcev medu ter 21 vzorcev satja z medom. Pri posameznem čebelarju je bil odvzet vzorec medu, ki je bil namenjen na trg, ter vzorec satja z medom iz čebelnjaka.

Rezultati odvzetih vzorcev pri čebelarjih iz seznama prejemnikov pošiljk.
Rezultati odvzetih vzorcev pri čebelarjih iz seznama prejemnikov pošiljk. FOTO: UVHVVR

Prisotnost ostankov aktivnih substanc (amitraz in/ali klorfenvinfos) je bila ugotovljena v 10 vzorcih satja oz. skoraj polovici. V vzorcih satja, kjer so zaznali prisotnost aktivnih učinkovin, se je naknadno opravila tudi analiza medu iz satja, kjer so v 60 odstotkih (6 primerih) ugotovili ostanke amitraza, vendar vrednosti niso presegale mejhnih vrednosti. V 5 primerih (25 odstotkov) vzorcev medu, ki je bil namenjen na trg, so prav tako zaznali prisotnost substance amitraz, vendar je bila v vseh 5 primerih ugotovljena vrednost pod mejno vrednostjo varnosti živila. Na osnovi teh ugotovitev je bilo nedvoumno dokazano, da aktivne snovi prehajajo iz satja v med.

Pri čebelarjih ugotovili cel kup nepravilnosti

Kar v 65 odstotkih čebelarji niso vodili dnevnika veterinarskih posegov skladno s predpisi, v 40 odstotkih (8 primerih) pa je bilo ugotovljeno, da so se čebelarji za zdravljenje čebel posluževali sredstev, ki niso registrirana na območju Slovenije.

- Na osnovi opravljenih pregledov je bilo ugotovljeno, da čebelarji v velikem odstotku uporabljajo preparate za zdravljenje varoe pri čebelah, ki niso registrirani za zdravljenje čebel.

- Ugotovljeni so bili ostanki aktivnih učinkovin tako v medu kot v satju, vendar je bilo ugotovljeno, da količine ostankov v medu ne predstavljajo tveganja za zdravje potrošnikov.

- Ugotovljeno je bilo, da izdelki medu s satjem, ki se pojavljajo na trgu, lahko predstavljajo tveganje za zdravje ljudi, saj bi ostanki klorfenvinfosa (aktivna učinkovina, ki se uporablja kot pesticid) v satju lahko prešli tudi v telo, v kolikor bi posameznik zaužil nekaj tega satja skupaj z medom s tovrstnimi izdelki.

- Uporaba preparatov za zdravljenje, ki niso izdelani na način, ki bi zagotavljal njihovo ustreznost oz. je vsebina aktivnih kot tudi pomožnih učinkovin neznana, lahko predstavlja potencialno tveganje za potrošnika s stališča zauživanja medu čebel, ki so bila zdravljenja s tovrstnimi preparati.

Uprava tudi opozarja, da preparati, kjer priprava ne sledi predpisanim standardom glede določitve ustreznih koncentracij farmakoloških spojin kot tudi ustreznih čistosti pomožnih učinkovin, predstavlja tveganje, saj se zvišuje odpornost povzročitelja varoe na omenjene spojine, kar pomeni, da obstoječi preparati, ki so registrirani na tržišču za zdravljenje varoe, ne zagotavljajo več učinkovitega zdravljenja čebeljih družin.

- Uporaba neregistriranih pripravkov in uporaba tehničnih kemikalij je tveganje za številne ostanke snovi v vosku in medu, ki jih z običajnimi laboratorijskimi analizami ni mogoče ugotoviti, ali pa jih je težko ugotoviti. Zato uživanje medu, ki izvira iz tistih čebelnjakov, kjer čebelarji uporabljajo kemična sredstva, pa ta niso registrirana, lahko predstavlja tveganje za zdravje ljudi.

Pomanjkljivo osveščanje in izobraževanje čebelarjev

Uprava je opozorila, da čebelarji ne dobijo točnih informacij o načinih zatiranja varoje s kemičnimi sredstvi niti na izobraževanjih v okviru Javne svetovalne službe v čebelarstvu. Prav tako niti na spletni strani nevladnega združenja čebelarjev (Čebelarska zveza Slovenije) ni bilo najti jasnega in nedvoumnega sporočila, da naj čebelarji uporabljajo pri zatiranju varoje s kemičnimi sredstvi samo registrirane pripravke na način, kot jih priporoča proizvajalec. "Potrebno je informirati čebelarje, kaj pomeni uporaba neregistriranih, nepregledanih sredstev za zatiranje varoe v smislu tveganja za čebelarje, ki ta sredstva uporabljajo, kot tudi tveganje za ljudi, v kolikor se ostanki teh snovi pojavijo v medu in njegovih izdelkih," še navajajo.

Poročilo o posebnem nadzoru nad pripravki za zatiranje varoj v letu 2015
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (130)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LBte
23. 12. 2015 15.02
+4
V Avstriji kupljeno zdravilo za čebele tam velja, pri nas pa ga ne smeš uporabljati! Avstrijski med v naših trgovinah je pa neoporečen. Tu je nekdo hudo NOR.
LBte
23. 12. 2015 14.40
+3
V 8 od skupno 20 vzorcev, ki naj bi uporabljali prepovedano zdravilo so našli ostanke DOVOLJENEGA zdravila, ostanki so NIŽJI od dovoljene meje v Sloveniji in EU! Iz tega so nekateri učenjaki zaključili, da je takšnega medu v Sloveniji vsaj 1/3 in še huje, da ta med ni varen!? WTF!? A so možnosti, da bi POP-TV moj prvi stavek uporabil kot naslov kakšnega prispevka večje kot zadetek na loteriji?
LBte
23. 12. 2015 14.39
+3
Večina ni prebrala poročila UVHVVR, citiram zaključek: Ugotovljeni so bili ostanki aktivnih učinkovin tako v medu kot v satju, vendar je bilo ugotovljeno, da količine ostankov v medu ne predstavljajo tveganja za zdravje potrošnikov.
andisej
17. 12. 2015 11.56
+0
Slovenskim Čebelarjem so z to objavo napravili ogromno škodo . A so se gospodje v foteljih vprašali komu z to objavo delajo korist .Med katerega razni uvozniki uvažajo iz latinsko ameriških držav, kitajske itd. in ga kupec dobi na policah trgovskih hišah ali je brez vsakih škodljivih primesi. Slovenskega čebelarja pa hočejo razni špekulanti preprečit pri prodaji slovenskega meda . Kdo se hoče okoristit in kdo zavaja slovenskega kupca , da pri tem si ustvarja večji dobiček .
santamaura
17. 12. 2015 11.12
+6
Tudi v tem primeru se je pokazala popolna nesposobnost in neuporabnost državnih inšpektorjev. Seveda - Če bom v trgovini kupil kozarec medu v katerem so strupene kemikalije bom še kazen plačal, če ne bom imel pri sebi računa Tistega zločinca, za katerega vsi vedo in ki nas in čebele zastruplja pa oni že nekaj let iščejo in se medijo v svojih pisarnah
daf3
17. 12. 2015 11.11
+4
Kolikor vem se čebele zdravi pred medenjem ko matica zalega in ne ko čebele nabirajo med tako ,da med nikakor ne more biti okužen ,če čebelar dela po navodilih ,ker pa nekateri tega ne upoštevajo pa pride do teh neljubih stvari . In to, da naj bi bil strup za čebele ne to je zdravilo in strup za varojo tako, da ne mešat in tukaj komentirati vsepovprek kaj ,da so delali čebelarji.In še to a ko kmetje špricajo zelenjavo in koruzo za ljudi in živino je pa dobro vse to mi močno smrdi po zaroti ker država ni uspela narediti oz. razviti zdravilo za čebele.
medo90
17. 12. 2015 10.20
+0
Res čudno obnašanje tudi ČZS, na njenih spletnih straneh nič. Kot, da se ni nič zgodilo. ??????? Kaj pa vsi tisti čebelarji, ki švercajo iz Bosne, Srbije vosek, zdravila??????
mate08
17. 12. 2015 10.39
bossanoga
17. 12. 2015 10.04
+2
Tole "poročilo" je vsaj sumljivo, če že ni plačano novinarju od "nekoga", samo zato, da bo ta "nekdo drugi" lahko prodajal slabši in bilj okužen med, domačo konkurenco pa uničil.
GreenOasis
17. 12. 2015 09.20
+4
Res zanimivo... Otroci pa so v slovenskih šolah in vrtcih v mesecu Novembru, imeli promoviran opevan Slovenski zajtrk in to prav z tem medom... pa to je huje kot na kitajskem... dobesedno ljudje ubijajo zaradi denarja in dobička...
mate08
17. 12. 2015 09.25
+3
Ira Sanctus
17. 12. 2015 09.07
+3
Ko bo zadnja čebela umrla, bomo *.
zbor
17. 12. 2015 08.47
+18
Natočimo si čistega medu. Uradni veterinarji so za to vedeli. Tudi v uradnem poročilu je napisano da so ga v preteklosti že obiskovali prav zaradi teh zdravil. Zakaj ni prenehal s to proizvodnjo, je gotovo tudi mizerna kazen, ki jo je v preteklosti dobival. Kot drugo. Nasankali smo vsi čebelarji.Tisti ki so uporabljali to in tisti ki nismo. 8/10 čebelarjev sploh ni vedelo da to ni to kar je gospod Debevec prodajal. Tukaj ostane samo še zasebna tožba zaradi zavajanja čebelarjev. Največji minus gre pa tukaj uradni strani veterine. Gospod Malovrh predstojnik veterine vedno zagovarja uradna zdravila. Vse lepo in prav, a kaj ko je teh zdravil zadnji dve leti zmanjaklo če konec junija, naslednja dobava je pa bila šele konec avgusta. Na predavanjih uradne strani veterine pa je bilo vedno poudarjeno da je zadnji čas za zatiranje začetek avgusta. Torej tisti ki so ostali brez zdravil so se morali znajti po svoje in nekje dobiti zdravila ali pa ostati brez čebel. Na koncu prispevka je glavna inšpektorica poudarila da je med v trgovskih centrih varen. Manjši čebelarji(do 50panjev) ki so v veči uporabljali ta sporna zdravila jih večina daje med v Medex kjer pa takšnih analiz NE DELAJO. Torej je tudi trgovinski med sporen! Pa še to ko govorijo pri nas da ni registrirano to zdravilo. V drugih državah so nekatera zdravila ki so pri nas prepovedana tam odobrena. In tisti med lahko pripeljejo na naše police kljub temu da so tam zdravili z zdravili ki so v Sloveniji prepovedana ampak, ker pristane na policah trgovin je potem kar zdrav. Sam sem vsa leta zdravil z zdravili uradne veterine pa čeprav sem plačeval za ta zdravila mnogo več, kot so kupci teh spornih zdravil, škodo bomo pa čutili prav vsi.
mate08
17. 12. 2015 09.27
+0
veletrgovec MEdEX izvaja temeljite kontrole, tudi na metabolite sredstev za zatiranje.....marsikateri čebelar je iz njihovega obrata odpeljal, kar je pripeljal.....
mate08
17. 12. 2015 08.39
+4
Najbolj ironično pa je, da je sedaj prodajo svojega zvarka preselil v sosednjo "rvacko"....
korintos23
17. 12. 2015 08.55
+2
zvit kot presta
17. 12. 2015 08.28
+11
Nekam dolgo so rabili naši pristojni, da so ugotovili nepravilnosti, a ne? In kaj se bo sedaj zgodilo z direktorjem ApisM&D?
korintos23
17. 12. 2015 08.55
+4
Firmo bo zaprl in odprl novo pod drugim imenom, čebelice pa bodo še naprej veselo letale in med nosile.
Mr.
16. 12. 2015 21.31
+34
Te naše inšpekcijske službe so prav smešne. Če je nekaj nevarno ljudem potem se takoj in brez izjeme mora obvestiti javnost in zraven napisati tudi imena in priimke oseb. Onega iz Vrhnike v čuzo ostalim ki imajo v medu čudne substance pa med odvzet in uničiti... Inšpekcijske službe ja no eni so ja morda so tudi drugi al pa niso.. al pa še bodo... s tem delajo samo škodo poštenim čebelarjem, ki niso kupovali strupa za svoje čebele... Pa saj gre tako alki drugače vse v PM
korintos23
17. 12. 2015 08.43
+4
Modernih slovenskih kapitalistov ne smeš izdati, to je greh!
GreenOasis
17. 12. 2015 09.20
-3
Res zanimivo... Otroci pa so v slovenskih šolah in vrtcih v mesecu Novembru, imeli promoviran opevan Slovenski zajtrk in to prav z tem medom... pa to je huje kot na kitajskem... dobesedno ljudje ubijajo zaradi denarja in dobička...
batom@pinkponk.com
16. 12. 2015 20.29
+1
Komentiraj...nc hudga, sej bo dubu pogojno... Hujsga ni...
Roxy79
16. 12. 2015 20.08
+2
in ja. med je že naravni.. ampak brez teh zdravil bi bil obstoj čebel OGROŽEN. Tako kot če bi se ljudstvo prehalo cse epiti proti boleznim in prenehalo jemati zdravila. Če rečem..ali ljudje ker jemljejo zdravila manj sposobna za delo?
Zrkizz
16. 12. 2015 21.14
+5
Brez zdravil, bi bil trenutno obstoj cebel ogrozen, se strinjam. Se pa ne strinjam da brez TEH. Se da brez TEH, ki so jih uporabljali delati pri cebelah.
Roxy79
16. 12. 2015 20.06
+20
nobede pa ne pove da so ta zdravila katere predpiše država NEUČINKOVITA, kjer se nekdo "pase" na račun čebearjev. Zato pa so čebelarji opustili državna zdravila ker so NEUČInkovitA in je bil pomor čebel zaradi varoje še večji oz katastrofalen. TA zdravila od tega iz Vrhnike pa so bila dolga leta ZNANA po tem da so učinkovala proti zatiranju VAROJE. Zato so se tega vsi posluževali. In država je to TOČno vedela. Samo sedaj jim je šlo v nos pač dejstvo da ni nihče od čebelarjev več jemal njihovih zdravil, ampka so hodili na Vrhniko jih kupovat. Kupujejo jih tudi na Mađarskem in pa v Srbiji in v Bosni.
Zrkizz
16. 12. 2015 21.15
+4
Ce ne znas delati z uradnimi, potem je nekaj narobe. Se pa stirnjava da so nekateri lenobo z njimi resevali.
mate08
17. 12. 2015 08.27
+4
Mravljična in oksalna nista neunčikoviti sredstvi.....!!!Če pa ne znaš/nočeš delat z njimi pa buh pomagaj........
Klimova
16. 12. 2015 19.55
+17
Samo tole hočem vedeti. Kaj je bolj škodljivo za naše zdravje: če pokadiš eno cigareto ali dve žlički tega oporečnega medu? Kakšna količina tega medu bi bila "fršlok" za naše telo?
Zmagovitoplemeniti
16. 12. 2015 19.52
+18
Prosim, da nas v prihodnje opozorite, ko boste na ekranih pokazali Andrejo Bizjak, da bom lahko pravočasno dal otroke na varno. Kaj si ti ja nor, v enem samem tednu parkelj, potem pa še Andreja...
Eitipatapa
16. 12. 2015 21.16
+4
ROMELS
16. 12. 2015 19.34
+1
Mi smo pa kupovali domač naravni med.
CastrumFF
16. 12. 2015 19.44
+3
Ja in??? Izto "domaci" cebelarji so uporabljali in uporabljajo taka sredstva!! Morajo. S tem da so ta ki jih uporabljajo v SLo,za 75% STRUPENI! Slovensko? NE HVALA!