Slovenija

FOTO in VIDEO: Reke še grozijo

Ljubljana, 30. 03. 2009 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Reke so večinoma že dosegle svoje viške, po predvidevanjih pa bodo Ljubljanica, Vipava in Krka še poplavljale, vendar večjih težav naj ne bi povzročile. V ponedeljek je bilo najhuje na Vipavskem.

Kot je povedal Janez Polajnar z Agencije RS za okolje, bo Krka predvidoma začela poplavljati v ponedeljek zvečer in bo ponoči poplavila na območjih vsakoletnih poplav.

Pretok Krke je po podatkih avtomatske opazovalne postaje v Podbočju ob 18.30 naraščal. Kljub povečanemu pretoku narasla Krka v spodnjem toku ne povzroča večjih težav, so povedali na krškem centru za obveščanje.

V Krški vasi je zaradi poplavljene ceste od okolice odrezana ena kmetija, na območju krškega centra za obveščanje pa je zaradi poplav zaprta še cesta na mejnem prehodu Orešje. Stanje spremljajo tudi v Kostanjevici na Krki, kjer razmere še niso kritične. Če ne bo novih padavin, pričakujejo umiritev pretoka Krke, trenutno pa njena gladina narašča nekoliko počasneje, so še povedali v Krškem.

Pretok Krke je ob 18.30 naraščal in je znašal 182 prostorninskih metrov na sekundo.

Ljubljanica bo v noči na torek poplavljala še v večjem obsegu.
Ljubljanica bo v noči na torek poplavljala še v večjem obsegu. FOTO: Dare Čekeliš

Poplavno območje Ljubljanice na Ljubljanskem barju se bo tekom noči in v torek dopoldne še povečalo in bo poplavljala v večjem obsegu kot običajno. Še vedno pa poplavljata tudi njena pritoka Gradaščica in Horjulščica, ki sta v tem času dosegli svoj višek. Proti večeru bo po pričakovanju Mali Graben poplavil ponekod v Ljubljani.

Reka Vipava v svojem srednjem toku ne narašča več, do večera oziroma do torka naj bi se postopoma začela umikati v svoje struge, vendar bo vse do torka še poplavljala, je dejal Polajnar.

V torek pričakujejo postopno upadanje rek, večina se bo vrnila v svoje struge. Poplavljeno bo ostalo Ljubljansko barje, kraška polja Dolenjskega in Notranjskega Krasa ter posamezna območja v spodnjem toku Vipave in Krke, so navedli na centru za obveščanje.

Po podatkih Agencije za okolje bodo pretoki večine slovenskih rek veliki tudi popoldan in v noči na torek, reke na omenjenih območjih pa bodo zlasti v svojem spodnjem toku še poplavljale, so opozorili s centra za obveščanje.

Poplavljena območja zlasti v Vipavski dolini, na Ljubljanskem barju, ob Gradaščici in Horjulščici ter v spodnjem toku Save se bodo tako zadržala tudi v noči na torek. Sava bo na iztoku iz države zvečer dosegla največji pretok okoli 2000 m3/s. Zvečer bo v območju vsakoletnih poplav pričela poplavljati Krka, ki bo presegla pretok 200 m3/s.

Po njihovih podatkih od večjih rek še poplavljajo Vipava, Ljubljanica, Gradaščica, Ižica, Horjulščica, Sava je pričela poplavljati v Zasavju.

Reke poplavljajo povečini v območjih vsakoletnih poplav, reka Vipava pa v svojem srednjem in spodnjem toku poplavlja tudi na območjih, kjer poplave niso pogoste. Njena vodnatost, ki je bila danes ena večjih v zadnjih štiridesetih letih, se je popoldne pričela postopno zmanjševati, so še zapisali na centru za obveščanje.

Ceste pod vodo

Zaradi obilnega deževja in poplav je bilo cel ponedeljek stanje v spodnji Vipavski dolini katastrofalno. V novogoriškem regijskem centru za obveščanje skupaj s posameznimi občinskimi štabi ocenjujejo, da so trenutne razmere najhujše, pri čemer izpostavljajo območja Spodnje Branice, Prvačkega polja in Renč.

Poplave v Mirnu
Poplave v Mirnu FOTO: Tomaž Povodnik

V spodnji Vipavski dolini je poplavljala reka Vipava s pritoki. Pod vodo je bilo območje Spodnje Branice, kjer je že v nedeljo zvečer bregove prestopil hudournik Branica, Prvačko polje, o težavah pa poročajo tudi iz Renč in Bilj.

Narasle vode so povzročale številne preglavice tudi v prometu, vendar je trenutno večina cest prevoznih. Na cestah Idrija–Godovič in Dolenja Trebuša–Sp. Idrija je oviran promet zaradi kamenja, ki pada na cestišče.

V občini Renče-Vogrsko je tako Vipava poplavila ceste in odrezala južni del občine. Voda je segala pol metra preko roba struge, Renče pa so po cesti dostopne le s Krasa, je povedal poveljnik civilne zaščite v občini Renče-Vogrsko Milivoj Perkon. Po njegovih besedah v renški osnovni šoli danes ne bo pouka, vrata pa je zaprl tudi vrtec. V kraju so poplavljeni kletni prostori treh hiš ob strugi reke, v zaselku Vinišče pa se je sprožil plaz. Pouk pa je odpadel tudi v osnovni šoli Dornberk, kjer so učenci pouk končali po drugi šolski uri. Nadaljnji pouk je bil odpovedan zaradi naraslih rek in kritičnih razmer na cestah ter številnih manjkajočih učencev.

Poplavljena ulica v Mirnu
Poplavljena ulica v Mirnu FOTO: Borut Vales

Kot za zdaj kaže, je zaradi poplavljenih cest nedostopna tudi Prvačina, je povedal poveljnik novogoriške civilne zaščite Bogdan Zoratti. Ker je trenutno stanje na terenu najhujše, podrobnejših podatkov ni mogel posredovati. Pojasnil je le, da voda na območju Branika že odteka, težave pa še povzroča tudi na območju Kromberka in Lok v bližini Nove Gorice. Reka Vipava je bregove prestopila tudi v Mirnu.

Na Gorenjskem ni težav

Poplave na Primorskem
Poplave na Primorskem FOTO: Dare Čekeliš

Dolgotrajno močno deževje je že v noči na nedeljo zajelo tudi Gorenjsko, kjer pa večjih težav za zdaj ni povzročilo. Zaradi zamašenih odtokov je v nekaterih objektih poplavljala meteorna voda. Naraščajo tudi reke in potoki, ki pa še ne poplavljajo, so povedali na kranjskem regijskem centru za obveščanje.

V Zalem Logu v občini Železniki je sicer začela naraščati Sora, ki je poškodovala tudi del ceste, vendar promet zaradi tega ni oviran, medtem ko promet na cesti med Bledom in Bohinjem v Soteski poteka izmenično enosmerno zaradi poplavljenega cestišča. Na cesti Železniki–Podrošt pa med Zalim Logom in Podroštom poškodovano cestišče zaradi zemeljskega plazu ovira promet.

Narasla Sora, ki je pred poldrugim letom botrovala najhujšim poplavam v Selški dolini, je za zdaj od ceste nižja še približno en meter, zato večjih težav še ni, lahko pa bi se pojavile čez dan, ko bo še deževalo. Proti večeru naj bi se voda nato začela umirjati, so pojasnili v Regijskem centru za obveščanje Kranj.

Na višje ležečih območjih Gorenjske je dež čez dan prešel v sneg, zaradi katerega je potrebna zimska oprema na prelazu Korensko Sedlo, na avstrijski strani prelaza Ljubelj so obvezne verige, za tovorna vozila pa so po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste obvezne verige tudi na avstrijski strani prelaza Jezersko. Sneži tudi v Bohinju.

Ljubljansko barje poplavljeno

Obilne padavine so tudi na širšem območju Ljubljane od nedelje povzročile poplave, zaradi katerih so bile nekatere ceste zaprte. Več je bilo tudi intervencij pristojnih služb. Poplave ob Ljubljanici so večje od vsakoletnih, poplavlja pa tudi Gradaščica, so sporočili iz Centra za obveščanje RS.

Bregove je prestopila tudi Ljubljanica.
Bregove je prestopila tudi Ljubljanica. FOTO: Dare Čekeliš

V ljubljanskem regijskem centru za obveščanje so pojasnili, da so imeli največ dela v Ljubljani na območju Zaloga, na Vrhniki, v Logatcu in Litiji. V Logatcu je narasla reka Logaščica in poplavila nekaj ulic. Pod vodo je predvsem Jačka, nam je sporočil bralec. V zvezi z deževjem in poplavami pa so v centru za obveščanje zabeležili tudi tri prometne nesreče, pri katerih so intervenirali gasilci. Ob zgornjem toku Gameljščice in na območju Logatca pa se pred naraslimi vodami preventivno pripravljajo na namestitev zaščitnih vreč.

Na območju Mestne občine Ljubljana je meteorna voda zalila dvorišče in kletne prostore stanovanjskega objekta na Tržaški cesti, kletne prostore objekta na Goličevi ulici ter klet v Zgornjih Gameljnah. Posredovali so gasilci GB Ljubljana in PGD Kozarje.

Voda je zalila kletne prostore tudi v stanovanjski hiši na Lipoglavski cesti v Šmarju-Sap, aktivirani pa so bili gasilci PGD Šmarje Sap.

Na Ljubljanskem barju so obsežne poplave, so še sporočili.

Kakšno vreme nas čaka

Dež bo večinoma ponehal in ponoči bo večinoma suho. Na Primorskem bo zapihala šibka do zmerna burja.  V torek bo pretežno oblačno in večinoma suho. Popoldne bo od juga spet začelo deževati. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 6, v alpskih dolinah malo pod 0, na Primorskem okoli 9, najvišje dnevne od 7 do 13, na Primorskem do okoli 16 stopinj Celzija.

Vremenoslovci močnejše padavine znova napovedujejo za četrtek.

Več o vremenu ...

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

J.A.
20. 09. 2010 00.16
Pa kaj mislite, da se to nikoli prej ni dogajalo?? Še pred ca. 100-imi leti je bila voda do oken v Ljubljani nekaj čisto običajnega. Ljudje pač gradijo po področjih, kjer je nevarnost poplav. Potem se pa to dogaja.
savinjon
30. 03. 2009 23.40
ni tako hudo...usakih 100 let lahko tud malo poplavi...bo že počasi bulše!!!
theflood
30. 03. 2009 21.42
grozno.. nism si mislila da bo to počasi tudi k nam prišlo.. tudi gromozanski tornadi se nam torej približujejo
zelena.zmajcica
30. 03. 2009 21.39
groza ponavad te slike gledamo s tujih dežel, zdej je pa že tle :S:S:SS::SSS
12345s
30. 03. 2009 21.18
Ma kaj je mpč vode v primerjavi z "voljo ljudstva".
nninch.
30. 03. 2009 21.11
sicer smo pa sami krivi za vse ne. Nimamo se kj pritoževat
nninch.
30. 03. 2009 21.10
viliboh
30. 03. 2009 20.06
Vsemogočni se je zjokal nad našo vlado
le_kdo
30. 03. 2009 19.51
Baje so logaški gasilci obtičali v 2m visoki vodi in jim ta zaliva kabino. Mi tukaj sicer nimamo nekih groznih poplav, niti še ni nobene hiše zalilo, so pa na Vrhniki cel dan črpali vodo iz kleti.
...binny
30. 03. 2009 19.12
toćn tko k praute....kaj use dela narava da bi nas unićla
brb17
30. 03. 2009 19.08
narava vrača udarec......za vse smo krivi sami
girl-staar
30. 03. 2009 18.35
enkrat suša nato poplave...narava se nam maščuje za vse posledice ki smo jih naredili in jih delamo
doberdan
30. 03. 2009 18.33
faaaakkk neee nas bo pa prav zalilo noo :S mislim upam da ne res no...prou na kritičnem mestu živim, jao
rtsm
30. 03. 2009 18.26
oo v logatcu so tut take poplave da je obup baje vse poplavla pa baje gasilci že od 7 zjutri gasilci črpajo vodo pa da prov potaplači pomagajo pa take mislm štala totalna!!!!!!!!!
spejsika
30. 03. 2009 18.09
naglas na spodnja branica vas pa mal....
Madridista32
30. 03. 2009 17.54
a ni tist k je tabla za polje zalog.... sava?
Jokl94
30. 03. 2009 17.51
ja kaj pa čmo
wild-rose
30. 03. 2009 17.44
24.ur samo informativno: pri besedi Branica je akcent na i in ne na prvem a
Jokl94
30. 03. 2009 17.41
ja to je pa sranje tale voda
blagonck
30. 03. 2009 17.39
mhm..stanje tle je res bogo.. ( pri izgovorjavi besede Branica...je poudarek na glasu >>i<< ne pa >>a<< ) :) ehhh