Slovenija

Napovedane združitve nekaterih bolnišnic očitno ne bo

Ljubljana, 12. 12. 2017 18.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je povedala, da ne bo na silo vztrajala pri povezovanju oz. združevanju bolnišnic. Kot je dejala, bo prepustila vodstvom bolnišnic, da sami vidijo in prepoznajo pomembne sinergijske učinke pri združevanju poslovodnih funkcij.

V bolnišnici Topolšica je stekla sanacija poslovanja.
V bolnišnici Topolšica je stekla sanacija poslovanja. FOTO: POP TV

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je letos napovedala združitev Splošne bolnišnice Celje in Bolnišnice Topolšica, ki se je že dalj časa soočala s hudimi likvidnostnimi težavami. Sprva je bilo predvideno, da bo ministrstvo posredovalo vladi predlog za združitev do poletnih počitnic. Nato so zaradi zahtevnosti projekta odločili, da rok podaljšajo do konca leta.

A očitno s temi namerami ne bodo šli naprej. Ministrica je v odgovoru na novinarsko vprašanje ob robu obiska v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec dejala, da ugotavlja, da v upravah in pri direktorjih bolnišnic ni volje, da bi videli pomembne sinergijske učinke združevanja zlasti pri poslovodnih funkcijah, javnih naročilih itd. Tako je napovedala, da bo do konca mandata prepustila, da "vodstva na prostovoljni bazi vidijo, kaj je dobro za bolnišnice".

Opozorila je, da javna zdravstvena mreža ni optimalna, saj je zastarela. Zato je zagotovila evropska sredstva, s pomočjo katerih mednarodni strokovnjaki pripravljajo merila in kriterije za vzpostavitev optimalne mreže javnih zdravstvenih zavodov v Sloveniji. Takšna mreža bi bila tako kakovostna in dostopna. Skupina naj bi pripravila merila predvidoma do marca.

Dotaknila se je tudi sklepa sveta celjske bolnišnice, da razreši Marjana Ferjanca z mesta generalnega direktorja bolnišnice. Dejala je, da je prejela sklep zavoda in da se bo po temeljitem razmisleku odločila, kakšen predlog bo dala vladi.

Stekla sanacija poslovanja

Bolnišnici Celje in Topolšica sicer spadata med 15 bolnišnic, v katerih je z začetkom decembra stekla sanacija poslovanja. Bolnišnice so že 30. novembra prejele skupaj 135,7 milijona evrov sanacijskih sredstev, ta sredstva pa skladno z zakonskimi določbami že porabljajo, je pojasnila Kolar Celarčeva.

Skladno z zakonom o sanaciji bolnišnic morajo vodstva bolnišnic, ki so z uvedbo sanacije postale sanacijske uprave, najpozneje v 15 dneh od uvedbe sanacije uskladiti pogodbe o zaposlitvi.

Kot so pojasnili na ministrstvu za zdravje, so v ponedeljek imeli na ministrstvu sestanek z vodstvi teh bolnišnic in so jim podrobneje predstavili potek in načrt aktivnosti sanacije, vključno z nosilci in roki za prvo polovico leta 2018.

Ministrstvo za zdravje pa mora tudi v 15 dneh imenovati sedem članov sanacijskega odbora, ki bodo bdeli nad potekom sanacije v omenjenih bolnišnicah. Rok se izteče v petek. Na ministrstvu so pojasnili, da Kolar Celarčeva še ni imenovala članov sanacijskega odbora.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.