Slovenija

Napotitev dečkov v rejništvo: odločilno bo mnenje socialne inšpektorice

Slovenj Gradec/Velenje, 04. 04. 2016 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Socialna inšpekcija preverja, ali je bila odločitev CSD o napotitvi dveh dečkov v rejništvo v največjem interesu dečkov, ki sta bila po umoru mame pri starih starših. Medtem sokrajani starih staršev v sredo načrtujejo protest v Velenju. Poslanska skupina SDS pa zahteva nujno sejo odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Otroško igralo
Otroško igralo FOTO: Aljoša Kravanja

Socialna inšpekcija je danes začela z nadzorom v Centru za socialno delo (CSD) Velenje. Preverja, ali je bila odločitev CSD o napotitvi dveh dečkov v rejništvo v največjem interesu dečkov, ki sta bila po umoru mame pri starih starših. Izsledki naj bi bili znani že ta teden. 

V javnosti od preteklega tedna močno odmeva napotitev dečkov, starih tri in pet let, v rejništvo, potem ko so od decembra lani zanju skrbeli stari starši po materini strani. Umora njune mame, ki se je zgodil v noči na 27. december lani v Velenju, je osumljen oče dečkov, zoper katerega je po navedbah časnika Večer državna tožilka na celjsko sodišče že vložila obtožnico. Velenjčan, ki je v priporu, naj bi bil obtožen umora iz ljubosumnosti v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, je pretekli teden poročal Večer.

Inšpektorji zdaj preverjajo vso dokumentacijo, tudi očitke. Opravili bodo tudi razgovore z vsemi vpletenimi, je pojasnil direktor socialne inšpekcije Peter Stefanoski. "Mi nismo tisti, ki bi si ogledovali dejansko stanje na terenu. Gledamo, kako je center za socialno delo to počel. Ali je ugotavljal dejansko stanje, je to na primeren način interpretiral in kaj je s temi podatki počel naprej," pravi Stefanoski.

Na CSD Velenje si želijo čimprejšnjih izsledkov nadzora

Na CSD Velenje si po besedah direktorice Lidije Hartman Koletnik želijo, da bi bile ugotovitve socialne inšpekcije, ki je danes začela opravljati nadzor v CSD Velenje, znane čim prej.

"Razumemo stisko starih staršev, moramo pa poudariti, da smo v prvi vrsti dolžni poskrbeti za dobrobit otrok. Svoje delo opravljamo v skladu z etičnim kodeksom in zakoni RS," je dejala Hartman Koletnikova. Po njenih besedah so s starima staršema od tragičnega dogodka vseskozi sodelovali in jima tudi pojasnili, da bosta otroka nameščena v rejniško družino.

"Dogovorili smo se, da rejniško družino najprej obiščeta sama in se prepričata, kje bosta vnuka nastanjena, ter kako pripraviti otroka na namestitev k rejnikom. Večkrat je bilo tudi poudarjeno, da bosta svoje vnuke lahko obiskovala in z njima imela redne stike. Ko smo ju poklicali, da se dogovorimo za ogled rejniške družine, sta prekinila sodelovanje in nas obvestila, da se z nami pogovarjata samo še prek odvetnika," je pojasnila direktorica CSD Velenje in poudarila, da da center nikoli ni pogojeval pridobitve rejništva otrok s starostjo starih staršev. Stara starša imata 56 in 60 let.

Odločitev CSD bo očitno tudi predmet razprave v državnem zboru. Poslanska skupina SDS je namreč zahtevala nujno sejo odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. V poslanski skupini so namreč prepričani, da so razlogi, s katerimi je CSD utemeljil premestitev otrok v rejništvo, nenavadni, hkrati pa da kažejo na zelo nizko stopnjo strokovnosti CSD Velenje, "če ne celo na malomarno ali kaznivo dejanje".

Dečka iz vrtca odpeljali v rejništvo

Dečka, za katera so po tragičnem dogodku skrbeli stari starši s Koroške, sta bila s februarjem tudi vključena v vrtec. Od tam ju je socialna služba pretekli teden brez vednosti starih staršev odpeljala v rejništvo, kar je sprožilo burne odzive v javnosti.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je zahtevala podrobno poročilo o primeru, v petek je bil tudi sprožen nadzor socialne inšpekcije, ki jo v CSD Velenje pričakujejo ta teden. Ugotovitve naj bi nato inšpekcija pripravila v nekaj dneh.

Poročilo o sprejeti odločitvi glede napotitve v rejništvo je od CSD zahteval tudi Urad varuha človekovih pravic, ki ga zanima zlasti, kako je CSD ugotovil največjo korist otrok.

V medijih je ob tem zaokrožilo poročilo CSD Velenje, v katerem ta navaja izjavo starih staršev, da želijo sodelovati pri namestitvi vnukov pri rejniški družini in da jo želijo spoznati, a dan pred dogovorjenim obiskom rejniške družine so to srečanje odpovedali. Sledila je odločitev CSD, da premesti otroka iz vrtca v rejniško družino s pojasnilom, da stari starši niso pripravljeni sodelovati s centrom in da to predstavlja prevelik stres za otroka. 

Risbice
Risbice FOTO: Kanal A

Miren protestni shod v Velenju

Medtem so se v podporo starim staršem v njihovem boju za pridobitev skrbništva in rešitvi v dobrobit obeh fantov organizirali sokrajani, ki so v nedeljo v Pamečah pri Slovenj Gradcu in v Slovenj Gradcu zbrali okoli 3000 podpisov podpore, podpise pa še naprej zbirajo, je danes povedala predsednica krajevne organizacije Rdečega križa Pameče Darinka Gregor.

Povedala je še, da se sokrajani starih staršev in drugi v sredo odpravljajo na miren protestni shod v Velenje, kjer se bodo ob 11. uri zbrali pred CSD. Kot je še dejala Gregorjeva, si prizadevajo, da bi bila odločitev CSD v največjo korist otrok, v dosedanjih pogovorih s CSD pa po njenih besedah niso dobili informacije, zakaj se je CSD tako odločil.

Stari starši so se obrnili tudi na odvetnike. Njun zastopnik, odvetnik Velimir Cugmas, je opozoril na domnevne postopkovne nepravilnosti in med drugim ocenil, da v celotnem postopku obstaja sum kaznivega dejanja nevestnega dela v službi.

Na pomoč je družini priskočila tudi občina. Slovenjgraški župan Andrej Čas je namreč dejal, da iščejo rešitev, da bi družini poiskali večje stanovanje, čeprav to naj ne bi bil glavni razlog za odvzem otrok.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni