Slovenija

Napeto zaradi stranke DeSUS

Ljubljana, 15. 11. 2010 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
D.Š./B.S./STA
Komentarji
84

Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec se ne udeležuje skupnih sestankov koalicije. S tem naj bi želel opozoriti na problem upokojencev in usklajevanje pokojnin.

Sestanek koalicije - 2
Sestanek koalicije - 2 FOTO: Miro Majcen

Odnosi med koalicijo in stranko DeSUS so očitni krhki, saj na skupni konferenci koalicijskih strank o zakonu o RTV ni bilo prav Karla Erjavca. Za DeSUS je še posebej sporna pokojninska zakonodaja, in to v tistem delu, ki govori o načinu usklajevanja pokojnin. Še več, v primeru, da bo šla vlada s tem predlogom v državni zbor, Desus napoveduje, da ne bodo podprli ne proračuna za prihodnje leto in ne nove pokojninske zakonodaje.

'To ni najpomembnejši dokument'

Vezati zaupnico na rebalans proračuna nima smisla, saj rebalans v tem trenutku ni najpomembnejši dokument, pa je danes po novinarski konferenci poudaril premier Borut Pahor.

Ob tem je Pahor poudaril, da tudi do koalicijskih partnerjev ne bi bilo "fer", da bi jih postavil v situacijo, ko bi se morali odločati, ali naj podprejo vlado ali lastne programske usmeritve. Poudaril je tudi, da pogovori z DeSUS še trajajo.

Ne gre za sprejemanje proračuna, ampak rebalansa, je še opozoril Pahor. Po njegovem prepričanju nesprejetje rebalansa nima istih učinkov kot nesprejetje proračuna. V primeru sprejemanja proračuna bi res vezal na zaupnico nanj. A tu gre za rebalans in vloga DeSUS ni pomembna le pri tem, ampak še bolj pri interventnem zakonu, malem delu, pokojninah in tako naprej, je poudaril Pahor.

Kot pravi, še več težav kot pri pokojninski reformi pričakuje pri sprejemanju zdravstvene reforme.

Na novinarsko vprašanje, do kdaj bo še prenašal držo DeSUS "ne bomo podprli, a ostali bomo v koaliciji", je Pahor sicer poudaril, da "dokler ima to smisel" oz. "dokler je nekdo partner, ker želi nase prevzemati del odgovornosti ne samo za tiste odločitve, ki v javnosti dobro odmevajo, ampak zlasti za tiste odločitve, ki v javnosti ne odmevajo dobro".

"Dokler je DeSUS pripravljen nase prevzeti tudi ta del odgovornosti, je lahko član moje reformne koalicije. Če tega ni sposoben, ne more biti. Do tega zaključka bo kolega Erjavec prišel sam, ni treba, da mu jaz to sugeriram," je še dodal Pahor.

DeSUS namerava pri sklepih vztrajati

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Aljoša Kravanja

Predsednik DeSUS Karl Erjavec za naše klice ni bil dosegljiv, za Radio Slovenija pa je pojasnil, da namerava njegova stranka vztrajati pri svojih zahtevah glede pokojnin, tudi če bi s tem tvegala, da jo premier iz vlade odslovi. Več bo po besedah Erjavca znanega po rednem torkovem sestanku predsednikov koalicijskih strank. Kdaj sestanek bo, za zdaj še ni znano.

Po njegovih besedah je že od četrtkovega sestanka generalnih sekretarjev vladnih strank jasno, da v DeSUS vse do izpolnitve njihovih zahtev glede pokojninske reforme ne nameravajo podpreti zamrznitve pokojnin, prav tako bodo glasovali proti predlaganima osnutkoma proračunov za prihodnji dve leti.

Erjavec po navedbah Radia Slovenija v pogovoru s finančnim ministrom Francem Križaničem glede pokojninske reforme ni dosegel nikakršnega napredka. Poudaril pa je, da namerava DeSUS pri svojih sklepih vztrajati. Glede referendumske kampanje o zakonu o RTVS pa je dejal, da bo DeSUS v njej sicer nastopal, vendar povsem samostojno.

DeSUS: trden člen koalicije

V DeSUS so pred nekaj dnevi dejali, da ne bi smel biti problem najti 32 milijonov evrov, kolikor bi bilo potrebno za polovično uskladitev pokojnin v letu 2011. Opozarjajo, da pokojnine niso socialni transfer, temveč pravica na podlagi vplačanih prispevkov.

Minister za delo Ivan Svetlik je povedal, da so razmere take, da bo treba še naprej varčevati. Bremena krize ne nosijo le upokojenci, temveč tudi drugi, je dejal. Po njegovih besedah bo moral DeSUS sam presoditi, ali je to breme toliko večje, da bo tvegal politično krizo v državi. "Če bo DeSUS glasoval proti proračunu in pokojninski reformi, potem najbrž nima smisla, da ostane v vladi," je menil minister.

Na petkovem zasedanju vrha slovenske politike je sicer Erjavec znova poudaril, da si v DeSUS ne želijo koalicijske krize. "Zato smo bili do tega trenutka kar trden člen koalicije. V primeru, da bodo pokojnine zamrznjene oziroma ne bo polovičnega usklajevanja, je to sodelovanje vprašljivo," je opozoril Erjavec.

Odbor DZ brez glasu proti sprejel pokojninsko reformo

Sicer pa je danes parlamentarni odbor za delo odločal o pokojninski reformi, ki je prav tako kamen spotike med DeSUS in vlado. Odbor je predlagano besedilo sprejel z osmimi glasovi za in nobenim proti. Zakon naj bi državni zbor sprejel še letos, tako da bi začel veljati s 1. januarjem prihodnje leto.

V zadnjem delu obravnave so se osredotočili na prehodne in končne določbe. Z dopolnilom odbora so v povezavi s poklicnim zavarovanjem sklenili, da se za tiste zavarovance, ki so bili do leta 2001 na delovnih mestih, kjer je veljala zavarovalna doba s povečanjem, pogoji za pridobitev pravice do poklicne pokojnine uredijo v posebnem zakonu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vincester
16. 11. 2010 16.07
Veliko naivnih podpira v tem primeru Erjavca.Le ta pa si nabira na tak način točke ,za svoj položaj v politiki .To počenja že odkar se je prerinil na položaj predsednika DeSUS .Do danes mu je to uspevalo-koliko časa še ? Njegov odnos in obnašanje sodi v otroški vrtec. On se iz vsega norčuje, pri tem pa ima še veliko podporo. In kdo je tukaj pameten?Ali res mislite, da se na tak način dejansko zavzema za upokojence?
volek
16. 11. 2010 10.19
Pa kaj mislite. Če Desus zapusti koalicijo, bodo predčasne volitve. Iz anket je razvidno, da LDS in Zares izpadeta iz parlamenta in gresta na smetišče zgodovine, SD pa ne more dobiti več kot 15% glasov volivcev. Opozicije v parlamentu skoraj ne bo., to pa v demokraciji ne gre. Evropa nas zaradi tega ne bo smatrala za demokratično državo. Bo moral Janša nekaj svojih poslancev določiti da bodo delovali kot konstruktivna opozicija, hahaha.
dule100
16. 11. 2010 09.51
Solaar "Še vedno bolje, kot da bi trojček BELČKOV" Lepo, da si tako velik optimist, da se ti zdi, da je lahko na svetu še kaj slabšega kot so te levaki ! Pod belčki se spominjam samih lepih dni !
botjabotja
16. 11. 2010 09.38
Sicer mi Erjavec ni ne vem kako všeč v tem primeru pa ima pač prav. Bori se za svoje pravice. Levi trojček ga pač hoče očrnit, črna ovca za njihove zdrahe pa Karl noče biti. Danes pričakujem v Delu, Dnevniku, Večeru, Mladini veliki napad na Erjavca...
mamica55***
16. 11. 2010 09.25
Kresalova: jaz upam, da bo razum prevladal ! jst tud upam, da bo Karl zdržal pritisk krvosesov !
El Diablo 2013
16. 11. 2010 09.07
pajtlerblanka16.11.2010, 03:534 čestitka erjavcu pajtlerca....še nedolgo tega si trdila da je pajac....teb se pa res vid kolk si kredibilna
El Diablo 2013
16. 11. 2010 09.04
SlavujkoZuzek16.11.2010, 08:191 Trojček levakov spet pozira pred kamerami. še vedno bolje, kot da bi trojček BELČKOV
El Diablo 2013
16. 11. 2010 09.03
cvetka3816.11.2010, 08:431 G.Karl Erjavec je PRVI MOŽ,ki si je upal tako narediti. Vsi drugi pa so velike riti, ki se brigajo samo zase. Če bi bilo več takih odkritih poštenjakov,nebi bilo toliko lačnih ust. BRAVO G. ERJAVEC! a tako kot je ''odkrito in pošteno'' z levo roko podpisal poswl z Patriami za 250 mil...takrat ga niso pa upokojenci nič skrbeli
Tonček Balonček
16. 11. 2010 09.00
Prejšnji trojček (SDS; SLS.NSi) je imel tudi težave s tem Erjavcem. Brez njih nihče ne more vladati! In ker se Slovenci staramo, bo ta stranka čedalje večja, žal!
mamica55***
16. 11. 2010 08.58
Bomo danes vidl, če je Karl mož beseda !
Tonček Balonček
16. 11. 2010 08.51
Medtem ko se gredo pri nas neko "kao" krizo, so v italiji že raspustili staro vlado, zamenjali 4 ministre in vzpostavili novo. Zakaj je pri nas ta postopek, ki ej za Zahodu rutina, neka drama, da se zemlja trese?
Milan Koleznik
16. 11. 2010 08.49
ČE BO NJEGOVA POKONČNA IN POŠTENA DRŽA OSTALA,ZNAJO NA NASLEDNJIH VOLITVAH VODITI DRŽAVO BOLJ POŠTENO.
Polly ß
16. 11. 2010 08.43
G.Karl Erjavec je PRVI MOŽ,ki si je upal tako narediti. Vsi drugi pa so velike riti, ki se brigajo samo zase. Če bi bilo več takih odkritih poštenjakov,nebi bilo toliko lačnih ust. BRAVO G. ERJAVEC!
Jurek Jurek
16. 11. 2010 08.30
Karel, pokaži jim, kje so kante za smeti in juh naj napolnejo. Materiala imajo dovolj.
Jurek Jurek
16. 11. 2010 08.25
N e vem, če Rjavček ne "glumi". Sicer se bo pa to kmalu izkazalo.
ivo55
16. 11. 2010 07.50
Imam občutek, da je Erjavec za penzioniste to, kar je za delavce Semolič.Obojim se s takimi liderji slabo piše.
SLOVENIASTAN
16. 11. 2010 07.49
Ja pa kaj je res potrebno vlado sestavljat iz nekih kvazi strank ki komaj prestopijo parlamentarni prag in take se potem dobivajo najpomembnejsa ministrstva (NMZ,MORS itd ) V Sloveniji bi bilo veliko vec miru ter manj medsebojnega zbadanja predvsem s strani janšistov ce bi naredili vlado SD-SDS taksna vlada bi lahko lazje delala, saj vidimo da sedanja porabi vec kot polovico casa samo za to da se obdrzi na oblasti , mogoce bi bila celo uspesnejsa ampak manj pokvarjena pa dvomim
MIZANTROP
16. 11. 2010 07.26
Tovariši na oblasti, pač.
MIZANTROP
16. 11. 2010 07.25
Scenarij se lepo izpolnjuje, najprej plače javnih uslužbencev, sedaj pokojnine upokojencev, na koncu po istem scenariju plače vseh ostalih zaposlenih po firmah in s.p-jih. Vse za boljši statistični rezultat v naslednjem tromesečju, skorajšnji bankrot države pa je v tem tromesečju še drugorazredna tema.
29350
16. 11. 2010 06.37
G. Erjavec zapustite koalicjo kajti upam, da bo potem prislo do predcasnih volitev, najbolj pa bi bil vesel ce bi dobili krizno vlado v kateri bi bili pravi strokovnjaki in ne banditi. S tem bi resili vase penzioniste in nas Slovence. Na zalost z tako politiko in krajo drzavnega denarja, se bojim, da jutri ne bo denarje ne za delavce in s tem ne za pensioniste.