Slovenija

Kopač Mrakova ostaja ministrica, za njen odhod premalo glasov

Ljubljana, 15. 06. 2016 10.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Poslanci so po kar 13 urah razprave glasovali o interpelaciji ministrice Anje Kopač Mrak. Ministrica je sicer dejala, da je interpelirana, ker ne želi "v zrežiranih politično-resničnostnih šovih polemizirati o primeru dečkov iz Velenja".

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Interpelacija
    01:35
    Iz SVETA: Interpelacija
  • Iz 24UR: Tesna podpora ministrici
    02:12
    Iz 24UR: Tesna podpora ministrici

Poslanci so odločali o interpelaciji ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak. K razpravi se jih je sicer prijavilo toliko, da je seja trajala kar 13 ur. Interpelacijo je podprlo 43 poslancev, proti jih je bilo 38. Za uspeh interpelacije bi bilo potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov, zato ministrica ostaja na položaju. 

Večina današnje razprave, ki so jo predlagali v SDS, se je sicer nanašala na primer odvzema dveh otrok starim staršem. Predlagatelji so ministrici očitali odgovornost za nezakonita in neustavna ravnanja pristojnih institucij, skupaj z ostalimi podporniki interpelacije pa med drugim tudi kadrovanje po politični liniji in neučinkovitost delovanja ministrstva.

Čeprav je za interpelacijo glasovalo več poslancev kot proti, pa predlagatelji nazadnje niso uspeli prepričati zadostnega števila poslancev. Za razrešitev ministrice bi jih namreč interpelacijo moralo podpreti vsaj 46.

Proti koncu razprave so si sicer nekaj ostrejših tonov izmenjali tudi koalicijski partnerji. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je poudaril, da je interpelacija tudi preizkus trdnosti koalicije. Ker se je eden od partnerjev odločil, da bo interpelacijo podprl, so po njegovih besedah dokazali, da koalicija ne deluje.

Tomaž Gantar (DeSUS) pa je SD očital politično kadrovanje. Kritičen je bil tudi do premierja Mira Cerarja, ki nad tovrstno prakso po Gantarjevem mnenju ni zaskrbljen. Gantarja skrbi, da bi bil takšen način "domačijskega kadrovanja" za predsednika vlade nepomemben tudi na drugih področjih, in omenil Luko Koper in NLB.

Ministrica je dejala, da je SDS zahtevala njen odstop, ker ne želi "v zrežiranih političnih-resničnostnih šovih polemizirati" o primeru dečkov iz Velenja. Ocenjuje, da je institut interpelacije v tem primeru zlorabljen v politične namene in ni v korist ne dečkov ne starih staršev.

Ministrico Anjo Kopač Mrak v državnem zboru čaka dolg dan.
Ministrico Anjo Kopač Mrak v državnem zboru čaka dolg dan. FOTO: Miro Majcen
"Predlagatelji interpelacije imate veliko povedati o odgovornosti. Se vam zdi javno razpravljanje o dveh mladoletnih otrocih odgovorno? Bi kdorkoli od vas želel javno razpravo o vaši družini? O tem, kako je z vašimi mladoletnimi otroki, ko stvari ne gredo najbolje? Ali si res želite živeti v državi, kjer bi ministri na podlagi klica odločali mimo odločitev zato pristojnih institucij?" Ministrica za delo Anja Kopač Mrak

V SDS so sicer tudi prepričani, da je odgovorna za slab ugled CSD v javnosti in slabo delovanje socialne inšpekcije, ki je v konkretnem primeru ugotovila, da je bilo odločanje o dodelitvi otrok v rejništvo pravilno. "Izsledke nadzora je ministrica podprla, čeprav je bilo že od začetka jasno, da inšpekcija ni ugotavljala dejanskega stanja v konkretnem primeru in da ni zaslišala starih staršev, s čimer bi omogočila spoštovanje načela kontradiktornosti. Ministrica tako za nepravilnosti ni odgovorna samo objektivno, ampak tudi subjektivno," je dejala Lep Šimenkova.

Poleg tega v SDS ministrici očitajo nekatere zgrešene projekte. Sistem vrednotnic je povzročil več stroškov, kot je prinesel prihodkov, razpis štipendij za deficitarne poklice je bil fiasko, v posmeh vsem socialno ogroženim je bil projekt odpisa dolgov, je naštela Jelka Godec.

V NSi so tem očitkom dodali še politično kadrovanje in neprimerno urejanje družinske politike. Obe stranki – tako SDS kot NSi – se tudi strinjata, da bi morala ministrica poskrbeti za ustrezno zakonodajo, ki bi primere, kakršen je omenjen, preprečila.

S tem se strinjajo tudi v koalicijski stranki DeSUS. "Primera ne bi bilo, če ministrica ne bi zamujala z novim družinskim zakonikom, ki ureja rejništvo," je prepričan vodja njene poslanske skupine Franc Jurša. Z SD po njegovih besedah sicer delijo enake poglede na socialno politiko, a šepa realizacija, posledica tega je tudi zgodba z dečkoma iz Velenja, je ocenil.

Kopač Mrakovo je interpelacija doletela zaradi odmevnega primera koroških dečkov.
Kopač Mrakovo je interpelacija doletela zaradi odmevnega primera koroških dečkov. FOTO: Thinkstock

Združena levica proti ministrici zaradi nevzdržnega socialnega stanja

Vodja združene levice Luka Mesec je že pred sejo pojasnil, da interpelacije ne bodo podprli zato, ker bi se strinjali z vsebino predlagatelja ali s politizacijo človeških nesreč, pač pa zato, ker je socialno stanje v Sloveniji nevzdržno. Kljub gospodarski rasti se število dolgotrajno revnih poglablja, prekarnih oblik dela je vse več, za to pa je poleg finančnega najbolj odgovorno ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga že šest let vodi Kopač Mrakova, je dodal. "Za socialno sliko Slovenije je neposredno odgovorna. Čas je, da se jo odstavi ter da se zamenja paradigmo."

SMC in SD: Ministrica dela dobro 

Da ministrica dela dobro, so ocenjevali v SMC in SD. V SMC menijo, da predlagatelji interpelacije usodo dveh dečkov zlorabljajo v politične namene, "kar je neprimerno", interpelacija, ki temelji na takšnem načinu, pa neutemeljena. Tudi vodja poslancev SD Matjaž Han je interpelacijo označil "za zlorabo družinske tragedije in za nabiranje političnih točk najslabše vrste". "Prepričani smo, da Anja Kopač Mrak in ministrstvo delata dobro," je dodal.

Kopač Mrakova: Interpelirana sem bila, ker ne želim v zrežiranih politično-resničnostnih šovih polemizirati o primeru dečkov iz Velenja

Kopač Mrakova je že ob začetku seje zavrnila vse očitke iz interpelacije. Opozorila je, da postopki v primeru odvzema dečkov iz Velenja njunim starim staršem še niso končani. Vse nadzorstvene institucije, ki so do zdaj presojale, ali je center za socialno delo pri namestitvi otrok v rejništvo deloval v maksimalno korist otrok, pa so to tudi potrdile, je opozorila.

"Zaupanja v institucije socialne države s svojimi ravnanji ne spodkopavam jaz," je poudarila in opozorila, "pozvali ste me k vmešavanju v postopke mimo pooblastil, kar bi celo lahko razumeli kot napeljevanje k storitvi kaznivih dejanj."

Dejala je, da je njena vloga v takšnih primerih nadzorna in sistemska in da je interpelirana, ker je ravnala v skladu s svojimi pristojnostmi. Ob tem je poudarila, da centri za socialno delo samostojno vodijo postopke in so za svoje odločitve tudi odgovorni.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Napetosti v koaliciji

V koaliciji medtem odmeva sinočnja izjava premierja Mira Cerarja, ki je spor med SD in DeSUS označil za poskus rušenja politične stabilnosti. Z njim se strinja tudi prvak SD Dejan Židan.

Cerar kritičen do poteze DeSUS: To ni državotvorno

Premier Miro Cerar je priznal, da je bil nad potezo DeSUS, ki je "tik pred glasovanjem povsem spremenila svoje stališče", presenečen, hkrati je ponovil kritiko do tega, kar je predsednik SD "Dejan Židan poimenoval kravje kupčije, ki se zdaj skušajo dogajati med DeSUS in SD". "To ni državotvorna drža," je poudaril in dodal, da je pozval obe stranki, "naj se spravita v red in gresta naprej z nami".

"Kot predsednik vlade in vodja največje vladne stranke moram zagotoviti, da se te turbulence prenehajo, da zagotavljamo naprej politično stabilnost in izvajamo projekte," je dejal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (792)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NoviceResnice
16. 06. 2016 17.17
-3
Če slabo delaš si dober j
slovenc59
16. 06. 2016 12.43
-3
Saj morebiti niti ni tako slaba ! Samo ne za ministrovanje...
srebrnibreg
16. 06. 2016 09.05
+1
Sedaj je že skrajni čas, da tudi ti meglo mešalci začnejo plačevat svoje norosti s temi nepotrebnimi interpelacijami. Svojo primitivnost in škodoželjnost državljanom naj kažejo za svoj denar ne naš davkoplačevalski.
NeresniceLevice
16. 06. 2016 11.23
-10
A bejž no :) A bi kar demokracijo ukinili,,tovariši?
pesnitev
16. 06. 2016 08.55
+0
Mrakovi je marsikaj za zamerit: krila je hrbet protizakonitemu ravnanju direktorja CSD v Slovenj Gradcu, ki je namenoma zadrževal vlogo za dodelutev rejništva babice koroških dsečkov in sicer tako dolgo, da je zamudila rok oddaje. To je nezaslišano protipravno in hkrati podlo dejanje! Že to bi moralo ministrico spodnesti! Brezveznoa uvedba vrednotnic in ukinjanje osebnega dopolnilnega dela je naslednja napaka ministrice in seveda napake prio dodeljevanju štipendij.Morala bi pasti, a ostala je le, ker mora ta vlada vsaj ohraniti ta mandat, drugače bi SDS zopet triumfiral in to po sili, samo da vlada, ne glede na napake, ki so jih prinesli časi njihove vladavine!
resslovenka
16. 06. 2016 10.11
+2
Sicer pa...če bi bilo vse tako v redu že v preteklih letih spoštovani....bi bili danes res druga Švica. Kar se razporeditev sredstev tiče pa....obrnite se na ministra Mramorja. On deli, ne pa ministrstva. Podvržen je logiki varčevanja. In ker ne trošimo dovolj (ker nimamo dovolj) so problemi kakršni so. Ne ustvarimo dovolj, ker pač ni prave vizije. Vsi vemo....potrebno bi bilo to in ono...ampak udejani se to ali ono pač ne. Izvoljenci ljudstva pa...škoda vsake besede.
prašek
16. 06. 2016 08.53
-4
En lep, sončen dan , želim vsem tovarišem in tovarišicam !
prašek
16. 06. 2016 08.54
-3
Še en brezploden dan je minil !!! Namesto da bi se ukvarjali s problemi, se ukvarjajo z nepotrebnimi interpelacijami ! To je naša desnica !
NeresniceLevice
16. 06. 2016 11.25
-4
DeSUS je desnica ? Tudi ZL ? Bravo hlapček.
Kollerik
16. 06. 2016 13.06
+3
resslovenka
16. 06. 2016 08.38
-1
Hja, sem spremljala včerajšnjo seanso. Ni da ni. Kaj vse je bilo slišati... Ministrica se je držala dobro, menim da do sedaj nismo imeli boljšega ministra oz.ministrice za ta resor. Naj omenim, da smo samostojna država že 25 let in se vse očitano ni nakopičilo v zadnjih 3 letih. No ja predstavljena statistika je res skregana z realnostjo , to je res. Ampak to ni sedaj relevantno. Tema so bili postopki odvzema koroških dečkov. Osebno menim, da bi morala ministrica malo prevetriti centre za socialno delo, kajti roko na srce ....so neživljenjski, togi, prepričani v svoj prav, pa še arogantni povrhu vsega. In nad tem se je potrebno resno zamisliti.
prašek
16. 06. 2016 08.56
-2
Se bom mogoče kar strinjal. Res je potrebna prevetritev CSD, dvomim pa, da bo to uspelo ministrici v enem mandatu !
pesnitev
16. 06. 2016 08.57
+0
Sploh, če bo krila protizakonito delovanje direktorja CSD v Slov. Gradcu
prašek
16. 06. 2016 09.00
-4
To je pač tvoje mišljenje, do katerega imaš pravico !
staridida
16. 06. 2016 08.04
+1
Posle Karamarka-Karamirko....
Kollerik
16. 06. 2016 08.33
+2
Na primerih karamarko, haider itd. se vidi, kam nas to pelje ponorela ladja skrajnega desničarstva. Z večnim domoljubljem na gobcih, pa najbolj okradejo svojo lastno državo.
NeresniceLevice
16. 06. 2016 11.26
-3
Kollerik
16. 06. 2016 13.06
+2
A znaš ti brat? Seveda ne, samo tisto kart tu ukažejo.
290ktober
16. 06. 2016 08.00
+0
Poslanci odločajo kot 25 let do sedaj ne po vsebini ampak mi in vi zato je še organizator kraje denarja za stalno pripravljenost minister in zaščitnica morilca tudi ...ja ja važno je mi in vi!
290ktober
15. 06. 2016 21.59
+46
Mrakova idi sama v rejniško družino!
JJZGEODPRASKAKATJO
15. 06. 2016 21.57
+5
POZNAM VELIKO LEVICARJEV VSI SO TAKO PAMETNI VSE VEJO VSE ZNAJO NAKONC PA RECEJO A MAS ZA PIR CAST PA KUCANA BOLANO
srebrnibreg
15. 06. 2016 21.59
-14
SPET SEKTAŠKO POKVARJENA LAŽ. LEVIČARJI NE HODIMO KUČANU NA ČAJ KOT VI SEKTAŠI.
NeresniceLevice
16. 06. 2016 08.10
+2
Kollerik
16. 06. 2016 08.24
-4
kvazidesni, pejte zopet malo čevlje glancat onem svojemu pukalstemu, delo pomirja...
fljfo
15. 06. 2016 21.57
+1
SDS spet pretirava...Problem so predvsem dolgi prsti vladajočih
revirji
15. 06. 2016 21.49
-9
Kaj vse ne privoščijo sdsovci ovci. Še vedno se spravljajo na istospolne. Pustite jih pri miru saj ste jim že dostojanstvo vzeli. Ste se kdaj vprašali da je lahko v prihodnosti tudi en izmed vaših otrok istospolno usmerjen. Privoščilabi vam da se vam to zgodi. Kaj boste naredili z njim? Ga zaprli v samostan ali bo vaš lider izumil kakšen izolacije ki e prostore za njih? Da vas ni sram hoditi po cesti.
Skunk Works
15. 06. 2016 21.49
+34
Poziv srednješolca v Mariboru na pomoč je OGLEDALO slovenskih levičarjev, ki upravljajo z državo in vsemi letnjenimi podsistemi, bankami, JS, lokalno samoupravo že 70 let........in kot v posmeh naj bi bili celo socialni,....volilci bi se pa morali tudi vprašati, zakaj so pustili, da tisto kar je upostošilo prejšnjo državo, preživi v novi, si opomore in sedaj uničuje tudi drugo državo....zgodovina vas bo klicala na odgovornost....
JJZGEODPRASKAKATJO
15. 06. 2016 21.51
+15
JJZGEODPRASKAKATJO
15. 06. 2016 21.51
+25
heello
15. 06. 2016 21.53
-10
Vsaj slovnično piši, če že govorit ne znaš.
piljan
15. 06. 2016 21.54
-1
srebrnibreg
15. 06. 2016 21.55
-17
Roseann 15.06.2016 21:51:55 1 2 1 nekam na tesnem si z intelektom, vedno isti dolgočasni posti......Rozika nižje dol si ta post dejansko sebi napisal a ne?
Kollerik
15. 06. 2016 21.57
-3
ni omenila venezule, torej rahlo le napreduje
Darko32
16. 06. 2016 08.04
-2
FoggloffTunnek Poklekni ti pred spomenik, kjer so rdeči pobijali inprosi za odpuščanje.
Kollerik
16. 06. 2016 08.26
-5
so že vedeli zakaj (vzroki in posledice, press)
Kollerik
16. 06. 2016 08.31
-6
so že vedeli zakaj (vzroki in posledice, press)
srebrnibreg
15. 06. 2016 21.47
-12
Kot se je pokazalo so penzionisti prišli k pameti in več niti za plačilo ne podpirajo svečkarsko sekto pa so se sedaj sektaši spravili na otroke, da si na račun njih pridobivajo politične točke. Nemoralno, nenormalno in sprevrženo.
Skunk Works
15. 06. 2016 21.51
+6
nekam na tesnem si z intelektom, vedno isti dolgočasni posti......
IlluminatiAllSeeingEye
15. 06. 2016 21.53
+6
Nemoralno in sprevrženo je to da zagovarjaš uničevanje, krajo slovenskega naroda in otrok...upam, da si vsaj plačan za to.
IlluminatiAllSeeingEye
15. 06. 2016 21.55
+5
Roseann@ srebrnibreg in intelekt sta svetlobna leta narazen...človek ne more verjet kakšen g.noj hodi po slovenskih tleh ko prebiraš njegove komentarje.
srebrnibreg
15. 06. 2016 21.55
-8
Rozika prilepi mi prosim ta isti post že kdaj napisan.
Skunk Works
15. 06. 2016 21.58
-1
pomen je vedno isti, kot da ni zmožnosti dojemanja širše slike, ter kakšne spremembe glede na svet ki se nenehno spreminja okoli človeka. Človek živi življenje, pravijo,....in če ni bedak, ga življenje spremeni......
JJZGEODPRASKAKATJO
15. 06. 2016 21.45
+4
DOMA SO NA SOCIJALI BREZ BAB MOCNO BRIHTNI PA ZA PIR NIMAJO TAK SO TA LEV
Kollerik
15. 06. 2016 21.48
-5
JJZGEODPRASKAKATJO
15. 06. 2016 21.49
+2
IlluminatiAllSeeingEye
15. 06. 2016 21.50
+2
messinikolisvetovniprvak po mojem so plačani za te smeti, ki jih trosijo po portalu, ker normalen človek ne more pisat takšnih bedarij...
Kollerik
15. 06. 2016 21.56
-8
Če šteješ messinikoli...itd... smetenje po forumu za normalno, to vse pove o tvoji "normalnosti". Za take je plac na forumu noraTV.
FoglofffTunekkk
15. 06. 2016 21.44
-6
Ta nesrečni slovenski desničarski folk je še vedno pri domobrancih in spomenikih.... In očitno bo tam tudi ostal. Videt je, da za fse večne čase!!!... Enkrat zlorabljajo partizanski boj...drugič uboge otroke...za svoje lastne interese!... Desnosučni...kak vas ni sram??? Lahko noč!!!
bogdajmir
15. 06. 2016 21.48
+4
Ni to, da so desnicarji v hudi preteklosti - problem je to, da se v 2016 levicarji nadaljujejo z istimi prijemi in istimi moralnimi vrednoti, kot tik po 2. sv. voj.
Kollerik
15. 06. 2016 21.51
-5
JJZGEODPRASKAKATJO
15. 06. 2016 21.43
+2
KERI SO TLE LEVI SEKTASI ZIH JIM ZIVLJENJE PSIHIRA
Kollerik
16. 06. 2016 08.27
-4
tvoj idol cr propada in nazaduje, ti pa si hudo živčen
Skunk Works
15. 06. 2016 21.39
+8
Če so slovenski učitelji kot tale fogel tukaj , ki naj bi bil učitelj, mi je malo bolj jasen fenomen zbluzene mladine v Rogu in na podobnih zbirališčih........
IlluminatiAllSeeingEye
15. 06. 2016 21.41
+5
A ta pacient naj bi bil učitelj? Hahahahahah OMG
bogdajmir
15. 06. 2016 21.43
+0
FoglofffTunekkk
15. 06. 2016 21.47
-10
Ka vam ni jasno smrduhhi desničarski?...Ka vas boli, da smo levičarji intelektualci?
Skunk Works
15. 06. 2016 21.59
+6
levi intelektualci........misliš kot mujo in haso? FDV intelektualec pa je na svetovnem tržišču takoj za polpismenem šoferjem....
JJZGEODPRASKAKATJO
15. 06. 2016 21.37
+7
LEVICARJU TUT METLE STARE NE BI ZAUPAL
JJZGEODPRASKAKATJO
15. 06. 2016 21.37
+1
srebrnibreg
15. 06. 2016 21.39
-6
heello
15. 06. 2016 21.35
-4
Sekta napada, napada, napada, izkorišča uboga otroka, ki bosta za celo življenje zaznamovana......, ogabno, česa vse so sposobni.
Kollerik
15. 06. 2016 21.41
-8