Slovenija

'Več razlogov, da ostane, kot pa, da gre'

Ljubljana, 11. 06. 2009 19.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred Golobičevo odločitvijo o odstopu so v stranki Zares opravili referendum, na katerem je glasovalo skoraj 1200 članov stranke. Kljub aferi Ultra ga podpira 91,5 odstotka članov.

Če v Zaresu skoraj 100-odstotno podpirajo svojega predsednika, če mu drugo priložnost daje sam predsednik države in premier še vedno čaka, pa opozicijska SDS zoper Gregorja Golobiča pripravlja interpelacijo.

24 ur preden Golobič dokončno pove, ali bo odstopil ali ne, se koalicija prešteva. Ključno vprašanje: ali bo sploh preživel interpelacijo, ki naj bi jo SDS verjetno že naslednji teden vložila proti njemu, če jutri ne odstopi sam?

V Zaresu podpirajo svojega predsednika, Türk
mu daje drugo možnost, Pahor še vedno čaka,
SDS pa naj bi zoper ministra za visoko šolstvo pripravljala interpelacijo.
V Zaresu podpirajo svojega predsednika, Türk mu daje drugo možnost, Pahor še vedno čaka, SDS pa naj bi zoper ministra za visoko šolstvo pripravljala interpelacijo. FOTO: Dare Čekeliš

SDS naj bi že zbirala gradivo za interpelacijo. V središču njihovega zanimanja so posli Ultre, kjer je Golobič solastnik. Na koncu naj bi odločalo naslednje: če koalicija Golobiču ne bo obljubila, da ga bo ob interpelaciji v zadostni meri podprla, bo verjetno odstopil, če pa to zagotovilo bo – po možnosti tudi od premierja – pa Golobič verjetno ostaja. Kljub temu, da bi se z interpalcijo zgodila politična debata o Ultri, torej natanko tisto, kar je Golobič navedel kot motiv, ki ga je vodil v laž.

V stranki so medtem opravili t.i. referendum o podpori Golobiču. Na vprašanje, ali Golobič še zaupa njihovo zaupanje, je odgovorilo 1187 članov in članic od skupno skoraj 5000. Pri 91,5 odstotka članov in članic Golobič zaupanje uživa, pri 8,5 odstotka pa ne. Prepričujejo ga, naj ne odstopi, nihče pa ne ve, kaj bo dejansko storil. Ko pa smo preverili, ali bi mu iz vlade res sledili tudi vsi trije preostali njegovi ministri, nihče od njih ni rekel da. Matej Lahovnik zadeve ne komentira, Majda Širca pravi: "Jaz sem z njim!,"  Irma Pavlinič Krebs pa dodaja: "Njegovo delo v celoti podpiram. Mislim, da je preuranjeno govoriti o kakršnem koli odstopu preostalih ministrov iz koalicije. Upam, da se bo odločil tako, kot smo mu izrekli podporo tudi ostali."

Tik preden bo Golobič sporočil svojo odločitev, naj bi se še enkrat sestal s Pahorjem. Sklepamo lahko, da je Golobič Pahorju že obljubil, da ga v najbolj nemogoč položaj – ko bi odstop le ponudil, razsoditi pa bi moral Pahor – ne bo spravljal. Bogdan Biščak namreč pravi: "Golobičeva odločitev bo dokončna!" 

Gantar: Želim si, da ostane

"Želim si, da bi Gregor Golobič ostal na položajih predsednika Zares in tudi ministra za visoko šolstvo. To bi bilo dobro za Slovenijo in tudi za resor, ki ga vodi. Mislim, da je veliko več razlogov, da ostane, kot pa da gre, in upam, da se bo tako tudi odločil," je ob robu seje sveta stranke Zares dejal član stranke, sicer pa predsednik DZ Pavel Gantar. Ob tem je dodal, da je razpoloženje na svetu stranke zelo pozitivno usmerjeno v podporo Golobiču.

Gantar ne želi, da Golobič odstopi.
Gantar ne želi, da Golobič odstopi. FOTO: 24ur.com

Na vprašanje, ali bo stranka Zares izstopila iz koalicije v primeru, če bo Golobič odstopil z mesta visokošolskega ministra, je Gantar odvrnil, da ne izključujejo nobene opcije. Obenem pa je dejal, da je Zares v koalicijo vstopila zaradi programskih razlogov in ne zaradi prerivanja za ministrske stolčke.

Glede rezultata stranke na nedavnih volitvah v Evropski parlament pa je Gantar dejal, da je rezultat glede na to kampanjo, ki je bila usmerjena proti Golobiču, odličen. Poudaril je, da je Zares edina stranka, ki doslej ni imela poslanca v Evropskem parlamentu, in ga je na nedeljskih volitvah dobila.

Drugi še čakajo ...

Ob morebitni interpelaciji bi Karl Erjavec (DeSUS) Golobiča podprl, medtem ko Katarina Kresal (LDS) z dokončnim odgovorom še čaka. Tudi premier Borut Pahor čaka, kaj se bo zgodilo jutri. Na eno ključnih vprašanj, ali bo vlada izgubila kredibilnost, če Golobič ne odstopi, v vladi pa bo minister, ki laže, pa je premier odgovoril precej diplomatsko: “Kar je zame kot premierja pomembno, je to, da vlada dela dobro, uspešno in da se ministri trudijo ... tako da sem optimističen glede razvoja dogodkov!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (145)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomaz_beltram@yahoo.de
12. 06. 2009 13.42
je sposoben. zato sem zadovoljna da ostane, njegov primer pa naj prizadene tite,ki so slabši in se še pokesali niso.nada
enaneza
12. 06. 2009 11.20
Zares je na volitvah dobil 10 procentov, se bi pa moral zavedat, da so ga volili prav vsi ki ga podpirajo. Tisti so gotovi šli na volitve - v znak podpore. Ko bodo državnozborske volitve bo udeležba višja - še vedno je bila, ampak Zares bo dobil točno toliko glasov kot sedaj, kar pa bo v procentih premalo za prestop pragu...
ForwardThinking
12. 06. 2009 10.28
Vsekakor je veliko razlogov da ostane 30. let je provociral in utrujal profesorje na univerzi in pokazal študentom kako se kljub neznanju pride do diplome, Laže nakradel je 5 milijonov Evrov in kot tak je pravi človek na pravem mestu dokazal je, da samo z lažjo, krajo zahrbtnostjo. podtikanji in hinavščino ob pomoči enakih barab v kriminalni državi kot je Slovenija lahko v življnju prideš do ministra na čelo vlade. Dokazal je da pregovor, ko je prišel do vrha je bil čisti podn drži za njega in komplet vladajoćo elito Velja za celo verigo od Turka do tazadnjega Ljigavca v trenutni administraciji.
ForwardThinking
12. 06. 2009 10.26
mkoshi12.06.2009, 06:44>> ta pravi se oglaša. Res je, da dokler ti ni dokazana krivda si nedolžen. Vendar, zakaj potem podpiraš povojne poboje in tako nečloveško govoriš o t.i. belih (ali karkoli)?? Imaš dvojna merila? Si človek brez hrbtenice?
lesnikovsok
12. 06. 2009 10.12
jst ne vidim enega da bi ostal :)
Uporabnik113189
12. 06. 2009 08.25
Pa še o tem ocenjevanju premoženja, ko pišejo finance..Koliko je vreden delež v podjetju Ultra? Obstaja cela vrsta metod cenitve, na koncu pa je vse skupaj velika neumnost, ker je vse vredno le toliko, kot dosežeš s prodajo na trgu. Torej novinarjem predlagam sledeče. Če je tako zanimiv ta delež, naj ga kupijo za milijon. Kar na dan z njim, pa plačat. Golobič ga bo rade volje prodal. Ne verjamem pa v pravljico, da je danes kdo pripravljen plačati milijon za delež v podjetju, proti katerem poteka že peto leto politična gonja. Sam ne bi vložil ničesar, tudi če bi bili deleži po en euro..Obstaja mnogo drugih načinov in bolj varnih naložb..Toliko o verododostojnosti novinarjev in časnika finance..Tisti ki govori o velikih vrednostih naj se izkaže z denarjem..Pa da vidimo junake..
istra1
12. 06. 2009 08.23
Klasik moj podpis.
Uporabnik113189
12. 06. 2009 08.17
Jelinčič ima več milijonov EUR, kar je sam priznal. Je prtecej bolj bogat od Golobiča. Je kdaj delal v podjetju? Ali je lastnik podjetja? Ima delnice? Nihče nima pojma. Če ima denar na banki je najslabši lastnik, kar jih je. Tisti, ki so tvegali, ustanovli podjetja in so delodajalci nudijo ljudem zaposlitve. kaj nudijo tisti, ki imajo svoj denar v banki? Lep obraz? Mene popolnoma nič ne motijo tisti, ki so denar vložili v podjetja in skrbijo za to, da ima Slovenija veliko delovnih mest. Motijo me tisti, ki nič ne prispevajo k razvoju države. Vsi, ki danes tako vehementno pljuvate proti Golobiču nehote plešete tako, kot vam igra Šrot in mogoče še kdo, ki ga v javnosti sploh ni videti. Ti ljudje samo plačijejo medijsko gonjo. ker so ta trenutek ogroženi in se jim resnični bliža čas, ko bodo izgubili kredite, za katere res ni kritja. Rušenje Golobiča pomeni rušenje politike, ki preganja tajkune. Je kdo pomislil od kod prodaja Petrola Gazprom-u? Kdo zopet izsiljuje vlado s prodajo delnic Petrola? Prej izsiljevanje z Mercatorjem, danes Petrol. Kar veselo plešite ovce. Potem boste zopet kričali, ko boste opeharjeni..
mkoshi
12. 06. 2009 07.56
PA kaj čvekate, saj ga je podprl predsednik države osebno. To pomeni da je laganje in goljufanje čist v redu stvar. Verjetno bodo tud naši otroci znali cenit takšne nauke. NE PIŠE SE NAM NIČ DOBREGA.
sottozero
12. 06. 2009 07.44
SLO politika tako ali tako NIKOLI ni bila verodostojna ! Ampak, da bo tudi povsem ZLAGANA !? SRAMOTA. Smo in bomo BALKAN !
Leandra
12. 06. 2009 07.34
Vsekakor je veliko razlogov da ostane 30. let je provociral in utrujal profesorje na univerzi in pokazal študentom kako se kljub neznanju pride do diplome, Laže nakradel je 5 milijonov Evrov in kot tak je pravi človek na pravem mestu dokazal je, da samo z lažjo, krajo zahrbtnostjo. podtikanji in hinavščino ob pomoči enakih barab v kriminalni državi kot je Slovenija lahko v življnju prideš do ministra na čelo vlade. Dokazal je da pregovor, ko je prišel do vrha je bil čisti podn drži za njega in komplet vladajoćo elito Velja za celo verigo od Turka do tazadnjega Ljigavca v trenutni administraciji.
Buena Vita
12. 06. 2009 07.34
če odstopi,kje bo potem kradel
sottozero
12. 06. 2009 07.34
GOLOBIČ naj kar ostane in zaznamuje VSO ZARES z enim samim imenom LAŽLJIVCI !!!!
Tonček Balonček
12. 06. 2009 07.17
Mene ne moti toliko, da Golobič prikriva in laže, to počnejo seveda vsi politiki. Hudi je, da ima relativno zelo veliko premoženje, s plačo sekretarja LDS ga ni mogel pridobiti, Drnovšek, formalno njegov šef, ni v tistih 12 letih vladavine nič obogatel, ta tip pa očitno je! Ne žćelim mu enake usode, da bi s espreobrnil zaradi bolezni in pričel peči kruh ter zobati pečeno koruzo, problem pa ej, ker je obogatel kot politik, s pomočjo notranjih informacij ter špekulacij ter kadrovskih povezav na način "ti meni, jaz tebi". To je velik greh, tiste laži v intervjujih so marginalne!! Ta človek ne le ne da en sme delati v politiki, prepovedati mu je treba še marsikaj. Ni pa edini, takšnih je opar tisoč, nihče ne bo volilcev prepričeval, da njihovi izbranci delajo za partisoč EUR neto dohodkov mesečno!!! To imajo za žepnino!!!
dolzvlado115
12. 06. 2009 06.48
ZARES LAŽNIVCI.
mkoshi
12. 06. 2009 06.44
EREZ DOKAZOV, in tega bNO JE DOKAZANA LAŽ DRUGO PA JE NAVADNO ŠIRJENJE GOVORIC Bi se morali vsi zavedati
SuperLolek
12. 06. 2009 06.43
Golobič nima kej iskat več tuki. Tud ni mi jasn kaj sploh rab čas za razmišlat... to ne rabš en tedn, to rabš eno uro največ. Ampak še zmeri ne morm iz svoje kože, ker če se gremo kle neki "pravno državo" potem bi mogl tud v opoziciji številni letet v prejšnih mandatih. Kradl so tko usi.
a-dmin-je-gnoj
12. 06. 2009 06.40
vse mi pove že to, da ga podpira 91,5 odstotka istih kot je on
laksi
12. 06. 2009 06.31
če bo ostal, je potem to mišljeno kot "nova politika", za katero se zavzemajo. Ne razumem pahorja in ostale vodilne, da mu pustijo odločitev. To je čisto zrelo za sodišče in zaporno kazen, saj je kršil.
ansofi
12. 06. 2009 06.20
Nočem da mi vlada politik, ki nam v ksiht laže dokler ga mediji ne odkrijejo. Post komunisti, ki ga branijo, bi z njim vred morali spokati s politične scene. G. Pahor, Vlada je delala "dobro" tudi v tranziciji, zato se danes ukvarja s tajkuni. Ali bomo , po Jazbinšku, dobili še Golobičev zakon?