Slovenija

Napake na vodovodu onkologije bo preverjala komisija

Ljubljana, 07. 07. 2010 15.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ker nihče ne želi prevzeti krivde za legionelo v klimatskem in vodovodnem sistemu nove onkologije, bosta SCT in ministrstvo za zdravje ustanovila posebno skupino, ki bo preučila napake.

Minister za zdravje Dorijan Marušič
Minister za zdravje Dorijan Marušič FOTO: Aljoša Kravanja

Ministrstvo za zdravje in SCT sta podpisala dogovor, da pridobita izvedensko mnenje, ki bo odgovorilo na vprašanje, ali je krivec za pojav legionele v vodovodnem in klimatskem sistemu novega Onkološkega inštituta v Ljubljani izvajalec, torej SCT ali kasnejše slabo vzdrževanje, je na tiskovni konferenci dejal minister za zdravje Dorjan Marušič. Marušič meni, da je dogovor pomemben korak k reševanju problema. Strokovno poročilo pa bo podlaga za nadaljnje ukrepanje in morebitno unovčitev bančne garancije. Kot je dejal, do zdaj še ni unovčil bančnih garancij, ker želi biti prepričan, kdo je kriv za napake. V nasprotnem primeru bi lahko SCT tudi tožil ministrstvo.

Strokovna komisija bo tako pripravila izvedensko poročilo o morebitnih stvarnih napakah na vodovodnem in kanalizacijskem sistemu, pregledala, ali gre za skrite napake oziroma napake, za katere velja garancijska izjava SCT in morebitne vzroke za nastale napake.

Stroške izvedenskega poročila bo založilo ministrstvo za zdravje, po potrebi pa bodo uveljavljeni v nadaljnjih pogajanjih oziroma v morebitnem arbitražnem postopku, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Tudi predsednik uprave SCT Ivan Zidar je dejal, da je treba, preden se izvede nadaljnje postopke, analizirati stanje, potem pa bodo lahko določali odgovornost. Sočasno pa bodo na SCT pripravili tudi nekaj rešitev za sanacijo problema, je dejal Zidar. Kot je dejal, bodo v SCT spoštovali ugotovitve komisije.

Kot je znano, so v klimatskem in vodovodnem sistemu Onkološkega inštituta v Ljubljani našli bakterijo legionelo. Na ministrstvu za zdravje menijo, da je pojav legionele posledica napak pri montaži, na SCT pa menijo, da je krivec kasnejše slabše vzdrževanje.

Gradnja objekta se je začela 1996, končala pa se je junija 2007, vmes je bilo sklenjenih 23 aneksov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannajja
08. 07. 2010 09.45
Kaj je ta Zidar res nedotakljiv??? Vsi se plazijo pred njim kot da je ne vem kaj??? Kje in kdaj se bo našel končno nekdo ki se mu bo postavil po robu in naredil red??? Verjetno upam preveč...... Naj kar gre v Libijo , če bo tam tako delal, ga ne bo nazaj, no ja, če že, z nogami naprej
Tonček Balonček
08. 07. 2010 08.14
Stroški te " sanacije" in "borbe proti legionelam" so nekaj desetkrat presegle stroške dežurstev in plač zdravnikov! Ampak tako je pri večini zdravstvenih stroškov! Naj živi gradbeništvo, farmacija in dobavitelji, zatrimo te bogove v belem, ki z zdravstvom pravzaprav nimajo nič, razen da se zajedajo v denar!!!
Roxy79
07. 07. 2010 19.35
in kdo krije štroške TE komisije ,ki bo ugotavljala kako se proizvaja toplo vodo????
rodar1
07. 07. 2010 16.18
Bančno garancijo bi pri OI že zdavnaj morali vnovčiti. Skrajni čas je, da se bančne garancije začne vnovčevati. Če bi se to začelo dosledno izvajati od uveljavitve t.i. bančnih garancij, danes ne bi imeli afer kot so šentviški predor, OI, pediatrična klinika...