Slovenija

Kri po Paradi ponosa

Ljubljana, 23. 06. 2008 09.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
3

Porinila sta ga ob avto, eden ga je udaril v oko. Trije so ga zbili na tla in brcali v glavo. Med napadoma so vpili: ''Prekleti peder!'' Žrtvi sta pristali na urgenci, napadalci so pobegnili.

Ne gre le za seks, ampak tudi za ljubezen, so želeli pokazati udeleženci Parade ponosa.
Ne gre le za seks, ampak tudi za ljubezen, so želeli pokazati udeleženci Parade ponosa. FOTO: Z.N.
Policisti so tudi po končani prireditvi spremljali dogajanje v mestnem središču, tako z opazovalno službo na določenih območjih, kot tudi s patruljiranjem po mestu. Policijska uprava Ljubljana

V soboto je bila v Ljubljani Parada ponosa, ki jo je spet pospremilo nasilje, pretepli so pet posameznikov.

Prvi napad se je zgodil na Tavčarjevi ulici, takoj po zaključku manifestacije na Prešernovem trgu. ''Dva fanta sta žrtev porinila ob avtomobil, eden jo je udarjal po obrazu. Med napadom sta vpila: ''Prekleti pedri!'' in mu s telesa strgala majico letošnje Parade ponosa,'' je sporočil Organizacijski odbor Parade ponosa. Policisti so sporočili, da sta dva moška okoli 20.15 ure napadla 35-letnika, ki je nosil majico s sporočilom parade. Žrtev je bila lažje poškodovana, po pomoč se je obrnila na urgenco. Napadalca sta bila oblečena v temnejša oblačila, eden je imel daljše lase, ki so segali preko ramen, drugi pa kratke lase.

''Drugi napad se je zgodil kmalu zatem na Ilirski ulici, ko so trije fantje pritekli in začeli vpiti: ''Ta ima tisto majico. Peder je!''. Žrtev so zbili na tla in jo brcali v glavo, obenem pa so kričali: ''Prekleti peder!''. Prav tako so mu strgali majico,'' so opisali drugi napad, ki se je zgodil okoli 20.45 ure. Policisti so povedali, da je bila žrtev 22-letnik, ki je bil v času napada v družbi treh prijateljic. Potem ko so se nasilneži znesli nad njim, so pobegnili, žrtev pa je pristala na urgenci.

V dveh napadih, ki sta se zgodila v bližini kluba K4, so najprej napadli enega, nato pa še dva moška, stara 35 let. ''V drugem primeru ju je skupina fantov zbila na tla. Enega so brcali v glavo, tako da mu je začela teči kri iz nosa. Spet so med napadom kričali: ''Prekleta pedra!''." Bila sta lažje ranjena. Nasilneži naj bi bili štirje, pobegnili so proti Tivolski ulici. Nobenega od napadalcev še niso našli, policisti jih intenzivno iščejo.

Organizirani napadi?

Predsednik Društva za integracijo homoseksualnosti (DIH), Andrej Habjan, je za 24ur.com povedal, da med samo Parado ponosa fizičnega nasilja ni bilo, so pa bili deležni verbalnega. Osebo, ki jih je žalila, naj bi pridržali, zaradi sovražnega govora naj bi noč preživela za rešetkami. Organizatorji Parade ponosa so ob tem poudarili, da so si napadi med seboj podobni. Sumijo celo, da so bili organizirani, pri čemer naj bi napadalci namenoma prežali na žrtve. ''Gre za napade iz sovraštva do istospolno usmerjenih,'' so prepričani.

Po njihovih podatkih naj bi bilo napadov v noči s sobote na nedeljo še več, vendar ali niso bili prijavljeni ali pa jih policija ni označila za homofobne. "Vedno smo imeli težave, tako hudo kot letos pa še ni bilo,'' je za 24ur.com dejal Simon Maljevac z Društva Legebitra. Organizatorji so spomnili, da so pred dvema letoma napadli dva posameznika, primera niso nikoli rešili, torej je storilec ostal nekaznovan. Lani so se znesli nad enim udeležencem Parade ponosa, istospolno usmerjeni pa so žrtve tudi med letom. ''Vsak dan se srečujemo s homofobnimi izjavami, diskriminacijo in nasiljem,'' opozarjajo.

Janković: Spoštujmo različnost!

Odzval se je tudi župan Zoran Janković: ''Ljubljana je mesto odprtih, strpnih in prijaznih ljudi. V letu medkulturnega dialoga moramo še dodatno krepiti vrednote, kot so strpnost in spoštovanje različnosti, medsebojne razlike naj nas bogatijo in ne ločujejo, pa naj bo to kultura, jezik, rasa, spolna usmerjenost ali verska pripadnost. Sobotne dogodke, ko so bili v središču mesta napadeni nekateri udeleženci Parade ponosa, v Mestni občini Ljubljana zavračamo, saj so v nasprotju z vrednotami, ki jih spodbujamo. Ljubljančane in Ljubljančanke pozivam, da ne dopustijo nasilnega vedenja posameznikov, ki verbalno in fizično napadajo tiste, ki mislijo in živijo drugače od njih. Če bomo enotni v prizadevanjih proti vsakršnemu nasilju, ki se pojavlja v naši bližini, sem prepričan, da ga bomo lahko tudi uspešno ustavili in preprečili, da bi se v prihodnje razširilo. Živimo skupaj v spoštovanju različnosti!''

'Dol s homofobijo!'

Vsi drugačni, vsi enakopravni!
Vsi drugačni, vsi enakopravni! FOTO: Z.N.

Parade ponosa se je v soboto udeležilo med 100 in 200 ljudi. Povorka gejev, lezbijk, biseksualcev in transspolnih oseb je, opremljena s transparenti, zastavami, baloni in piščalkami, krenila s Prešerenovega trga do poslopja državnega zbora, kjer so se simbolično poljubljali, s čimer so po besedah organizatorja pokazali, da pri istospolnih zvezah ne gre le za seks, ampak tudi za ljubezen. Na transparentih je bilo mogoče prebrati različna gesla: Trans je OK!, Bi je OK!, Otrok rabi ljubezen, Hočem ohcet, Dol s homofobijo, Rad imam dva fanta.

Povorka se je nato vrnila na Prešernov trg, kjer je zbrane nagovoril tudi častni pokrovitelj, župan Janković. Dejal je, da je "Ljubljana strpno in tolerantno mesto“. "Vse bo krasno in vse bo mirno,“ je zatrdil. A le ni bilo tako.

Več o Paradah ponosa si lahko preberete na zadovoljna.si.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni