Slovenija

VIDEO: Napadalci gejevskega aktivista v rokah policije

Ljubljana, 03. 07. 2009 14.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policija je s pomočjo forumov prijela nasilneže, ki so izvedli napad pred lokalom Open v Ljubljani ter brutalno pretepli Mitjo Blažiča. Vsi so privrženci navijaške skupine.

Med osumljenimi je tudi organizator napada.
Med osumljenimi je tudi organizator napada. FOTO: narobe.si

Policija je prijela tri osumljence, ki so prejšnji četrtek sodelovali v napadu pred ljubljanskim lokalom Cafe Open, kjer je potekal večer lezbične in gejevske literature, je danes dejal vodja ljubljanskih kriminalistov Branko Japelj.

Trojica je osumljena javnega spodbujanja sovražnosti, nasilja in nestrpnosti, povzročitve splošne nevarnosti ter nasilništva, za kar jim po besedah predstavnikov policije grozi več let zapora. Branko Japelj

Po zbiranju vseh obvestil, zasliševanju prič ter preverjanju forumov na spletu so tako policisti v sredo, 1. 7., aretirali 21-letnika in 22-letnika iz Ljubljane, 2. 7. pa 18-letnika iz Škofje Loke. "Pri opravljenih hišnih preiskavah smo našli podkape z izrezi za oči ter palice, s katerimi so osumljenci v četrtek pistopili k lokalu," je dejal Japelj. Na podlagi temeljite preiskave so ugotovili, da je eden od osumljencev tudi glavni organizator napada.

Nad lokal in obiskovalce so se nasilneži spravili tudi s kamenjem.
Nad lokal in obiskovalce so se nasilneži spravili tudi s kamenjem. FOTO: narobe.si

Bili so navijači ter obritoglavci

„Lahko povem, da gre na podlagi najdenih predmetov ter zbranih informacij za pripadnike tako neke navijaške skupine kot tudi skrajne skupine, ki spodbuja tovrstna dejanja,“ je Japelj odgovoril na novinarsko vprašanje, če so osumljeni privrženci navijaške skupine Green Dragons ali so pripadniki obritoglavci.

"Resnično je šlo za naklepno dejanje, saj so napadalci na primeren trenutek čakali nekje v bližini," je še pojasnil in dodal, da so vsi trije osumljenci sodelovali pri napadu na gejevskega aktivista Mitjo Blažiča, kar so tudi sami priznali.

Osumljenca iz Ljubljane sta po privedbi k preiskovalnemu sodniku ostala v priporu, Škofjeločanu pa so dodelili hišni pripor. Policija primer še raziskuje, saj je v napadu sodelovalo več moških.

Blažič kljub dogodku ne popušča.
Blažič kljub dogodku ne popušča. FOTO: Špela Macuh

Spomnimo ...

V ljubljanskem lokalu Open se je prejšnji četrtek okoli 21. ure zgodil hud napad na udeležence literarnega večera lezbične in gejevske literature. V lokal je prišlo sedem zamaskiranih moških, ki so vpili žaljive besede in gejevskega aktivista Mitjo Blažiča, ki je stal pri vhodu, tako hudo pretepli, da je pristal v kliničnem centru. Poleg tega so v lokal metali kamenje ter goreče bakle s čimer so povzročili tudi materialno škodo ter nevarnost požara.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni