Slovenija

'Agresivna psa potrebujeta betonsko ograjo, nagobčnik in obvezno šolanje'

Maribor, 11. 03. 2015 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
522

"Ne vem, koliko časa bi še zdržal, če mi ne bi na pomoč priskočili sosedje," opisuje Matej, ki je svojega psa, ki sta ga napadla pobegla stafford terrierja, rešil pred gotovo smrtjo. Strokovnjakinja opozarja, da težava ni v 'nevarni pasmi', pač pa v lastnikih, ki psov ne vzgajajo pravilno. Potrebna je betonska ograja, nagobčnik in šolanje, odgovarja na vprašanje, kako naprej.

28-letni Matej Budja, ki je v soboto rešil svojega psa Lana pred gotovo smrtjo, po operaciji močno poškodovanih rok, ki je trajala kar dve uri, okreva v bolnišnici. "Imam 40 šivov in ogromno ugrizov, je pa dober znak, da že malo čutim prste," je povedal za oddajo 24UR.

Kot je opisal, je pet odraslih komaj obvladalo dva podivjana psa pasme stafford terrier, ki sta pobegnila z dvorišča in njega ter njegovega psa napadla ob Dupleški cesti v naselju Brezje pri Mariboru. "Eden je Lana zgrabil za vrat in ga vlekel po tleh, drugi pa ga je vlekel narazen, kot, da ga hočeta razčetveriti. Če mu ne bi pomagal, bi ga zagotovo ubila, zato sem reagiral," pravi. Ne ve pa, koliko časa bi še zdržal, če mu ne bi na pomoč priskočili sosedje.

Matejeva spremljevalka Nuša pravi, da je imela občutek, kot, da ne bo nikoli konec. "Če ne bi nihče prišel, bi trajalo v nedogled. Jaz nisem imela več moči, Matej je že bil ves pogrizen, če ne bi bilo nikogar, ne vem, kako bi se končalo," je povedala.

Lan je utrpel več kot sedem ugrizov, veterinar ga je nemudoma operiral in okreva doma.

Matej je po napadu potreboval 40 šivov.
Matej je po napadu potreboval 40 šivov. FOTO: Kanal A

Mati lastnice agresivnih psov je včeraj povedala, da psa nikoli prej nista bila napadalna in da so njeni vnuki odraščali z njima. Pravi, da je napako naredil Matej, ker se je vmešal v pasji ravs. A Alenka Klemenčič, edina pasja inštruktorica v Sloveniji, ki ima dovoljenje Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) za prevzgojo nevarnih psov, je te besede označila za nesmisel. "Nedopustno je, da ljudje še vedno razmišljajo, da je pasji ravs normalen in da je treba pse pustiti, da se sami zmenijo," je dejala. So se pa lastniki agresivnih psov Mateju za dogodek že opravičili.

Strokovnjakinja: Ni problem v nevarnih pasmah, ker nevarnih pasem ni! 

Klemenčičeva nam je že včeraj povedala, da psa, ki naj bi lastnici pobegnila skozi luknjo pod leseno ograjo, zagotovo nista napadla prvič. Na to po njenih besedah nakazuje škoda, ki sta jo povzročila in dejstvo, da sta ciljala naravnost na vrat. "Točno sta vedela, kaj počneta," je pojasnila.

Poudarja pa, da problem nikakor ni v t.i. nevarnih pasmah psov, ki po njenem mnenju sploh ne obstajajo. "Ti psi znajo biti zelo fantastični v normalnih rokah, je pa problem tam, kjer si jih ljudje nabavijo in jih ne jemljejo resno oz. jih ne vzgajajo," pravi.

Lan je utrpel več kot sedem ugrizov, veterinar ga je nemudoma operiral in okreva doma.
Lan je utrpel več kot sedem ugrizov, veterinar ga je nemudoma operiral in okreva doma. FOTO: Facebook/Miha Budja
Na vprašanje, kaj zdaj storiti s tema dvema psoma, je odgovorila, da jim morajo lastniki najprej 'zabetonirati' ograjo, ker če sta pobegnila enkrat, bosta lahko spet. "Luknjo sta znala skopati, ker je to morala biti precej globoka luknja, torej ali sta jo že kdaj skopala ali pa sta jo kopala cel dan. In če sta jo skopala enkrat, jo lahko spet," je povedala. Ko ju lastniki sprehajajo, jima morajo obvezno nadeti nagobčnik: "Nagobčnik ni nič hudega. Jaz imam na prevzgoji pse, ki so k meni prišli čisto nori, ko jim damo nagobčnik gor, pa se z njim počutijo dobro. Ker so ugotovili, da tako ne morejo gristi in se povsem sprostijo ter se normalno igrajo z drugimi psi." Prav tako morata psa po njenih besedah nujno iti v šolo, saj nimata nobene samokontrole.

Če nevaren pes z ugrizom povzroči poškodbo, ki pa ni posebno huda, mora na obvezno šolanje, so pojasnili tudi na UVHVVR. "Šolanje psa je treba izvesti najpozneje do dopolnjenega drugega leta starosti psa, če je pes že star dve leti, pa v roku šestih mesecev od ugriza psa," so zapisali.

Bizarno nizke kazni

Kot je znano, so policisti skrbnici psov v soboto izdali plačilni nalog zaradi kršitve določil Zakona o zaščiti živali, z globo v višini 200 evrov, kar je najvišja možna globa, ki jo za tak prekršek lahko izreče policist.

Ker lastnik ni opravil ponovnih cepljenj (revakcinacije) psov, bodo policisti zoper njega podali predlog drugemu prekrškovnemu organu za uvedbo postopka o prekršku zaradi kršitve zakona o veterinarskih merilih skladnosti, saj sami za izrek globe po tem zakonu niso pristojni. Za odločanje o tem prekršku je pristojna UVHVVR, za tak prekršek pa je predpisana globa 125,19 do 417,29 evra.

Na vprašanje, ali je to vse, Klemenčičeva odgovarja, da na žalost res. "Fant, ki je s telesom zaščitil svojega psa, je moral na šivanje in to se smatra kot lažja poškodba. A dejstvo je, da bo imel celo življenje brazgotine, po možnosti bo imel še kakšno živčevje poškodovano in to je zame težja telesna poškodba!" Kot pravi, ne bo nobenih sprememb, dokler bodo kazni tako nizke, saj v Sloveniji glede tega ni nobene odgovornosti.

 

Psa naj bi skopala luknjo pod ograjo in pobegnila z dvorišča.
Psa naj bi skopala luknjo pod ograjo in pobegnila z dvorišča. FOTO: POP TV

V Sloveniji 1943 psov s statusom nevaren, problem je v tem, da ljudje ne prijavijo napadov

Edino, kar je, bosta omenjena psa zdaj dobila status nevarnega psa, ki ga dobi vsak pes, ki ima uradno zabeležen ugriz. Teh psov je trenutno 1943, evidenco pa vodi Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). "Škoda je, da ne vodijo tudi podatka o tem, koliko je psov, ki morajo priti na obvezno prevzgojo, torej, ko imajo dva zabeležena ugriza," še opozarja Klemenčičeva.

Povrh vsega je problem po njenih besedah v tem, da ljudje ne prijavljajo ugrizov. "V soboto zvečer se je v Ljubljani zgodil ugriz bulla, za katerega se ve, da ima status nevarnega psa, pa kljub temu ne uporablja nagobčnika, ker se lastnik preprosto s tem ne strinja. Okrog Kosez je napadel že veliko psov, a ker lastniki niso niso prijavili teh napadov – večinoma zato, ker imajo odvezane pse in bi tudi sami dobili kazen, mu nič ne morejo. Ugriza, ki ni uradno prijavljen, ni!" še opozarja Klemenčičeva.

Za nevarnega psa zakon o zaščiti živali predpisuje dodatno fizično varstvo. Zakon predvideva, da mora skrbnik nevarnih psov fizično varstvo psa s statusom nevaren zagotoviti tako, da je pes na povodcu in opremljen z nagobčnikom, da je zaprt v pesjaku ali objektu oz. da je v ograjenem prostoru z ograjo, visoko najmanj 180 centimetrov, ki je na vhodu označen z opozorilnim znakom. Zakon o zaščiti živali tudi določa, da nevarnega psa ni dovoljeno zaupati v vodenje osebam, mlajšim od 16 let.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (522)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LaNa7
12. 03. 2015 13.57
+0
Izsek iz članka Resnica o " nevarnih" pasmah: Zaradi vsega tega se posledično danes zelo malo ljudi odloča za na primer rotvajlerje, pitbule, dobermane in podobne pasme. Razlog za to se skriva tudi v tem, da nekateri lastniki psov pač ne želijo med sprehodom poslušati očitke, ker imajo 'takšnega' psa. V resnici pa najmanj grizejo prav ti, veliki, črni, z belimi zobmi. Na 'črnem' seznamu pa med drugim najdemo tudi vse pasme tipa bull. Zato staffordshire bull terier ni izjema. Tjaša Florinda, vzrediteljica omenjene pasme, je nad tem, da so ti psi na seznamu, presenečena. Pravi, da bi se vsak, ki bi imel le nekaj minut izkušenj s to pasmo, temu smejal. Omenjena pasma v Angliji namreč velja celo kot »pes varuška«. "Če bi začeli s prstom kazati na krvoločne in nevarne pasme po ugrizih, bi bili nad rezultati zelo presenečeni. Pri tem bi morali namreč upoštevati statistiko ugrizov, kateri psi največkrat ugriznejo. In med takšnimi se največkrat znajdejo mešanci. Med pasemskimi psi pa zlati prinašalci, ki so v Sloveniji med bolj priljubljenimi. Pa da ne bo pomote. Nič ni narobe z zlatimi prinašalci.Spet so krivi ljudje. Ker imajo te pse za prijazne, se jim upa vsak približati, ne da bi se prej pri lastniku psa pozanimal, ali sme to storiti.
trebeski
12. 03. 2015 11.42
-1
V soboto zvečer se je v Ljubljani zgodil ugriz bulla, za katerega se ve, da ima status nevarnega psa, In to bi naj bla "strokovnjakinja"???? doben pes ni nagnjen k napadalnosti če ga tega ne učiš. Sam mam staffordko in je taki cartl da ga iščeš... pol pa je folk pametn ko v življenju ni mel staffa ali pit bulla!!!!
Sabrina Pavlin 1
12. 03. 2015 13.30
+1
status nevarnega psa, dobi vsak pes, ki ima uradno zabeležen ugriz. Zato ga je tako poimenovala.
SilverBullet
12. 03. 2015 09.44
+0
Na svetu obstajajo krvoločne morilske pasme, ki so jih križali in vzredili zato, da so morilske. Vprašanje je samo katere? So to šnavcerji, ki so jih imeli za mesarjenje podgan in ostale golazni? So to beli višavski terierji, ki so jih naredili za mesarjenje lisic in jazbecev? So to to vsi ostali terierji? So to koker španjeli ali katera od ostalih lovskih pasem, ki so in še vedno "mesarijo" ljubke živalice? So to hrti, ki mesarijo zajčke in lisičke? So to goniči, ki v Angliji še vedno mesarijo lisičke, samo za to, da njihovi lastniki lahko zraven malo galopirajo. Je to kaka izmed današnjih službenih pasem, ki jih še vedno vzrejajo in uporabljajo za "mesarjenje" ljudi? Krvoločne morilske pasme obstajajo, ki so jih ljudje vzredili s križanjem. To je šokantno. Še dobro, da smo še živi.
SilverBullet
12. 03. 2015 09.54
+1
Še dobro, torej, da imajo mediji toliko materiala na voljo, ko furajo svoj težki šiht, razpeti med pusto novinarstvo in zvezdništvo sodobnega pesništva. Treba je pač prodajati tisto, kar gre v promet. In še dobro, da sociopatski nelastniki psov, ki nekega dne želijo še malo povečati svoj ego, berejo medije in so hvaležni za njihovo pomoč pri odločitvi katera pasma je primerna zanje. Le kaj bi, reveži, brez te pomoči in navodil. In še dobro, da se kolesje lahko obrača in rotira v nedogled. Da veselica ne zatone in ostane dovolj veselja in še za zanamce.
Apostol1
12. 03. 2015 07.28
+4
Je kar nekaj komentarjev ,ki pravijo da so labradorci ,zlati prinašalci in še katera pasma bolj nevarna kot pa rotvajlerji ,bulterierji in podobne .Če bom na sprehodu srečal odvezanega labradorca ali zlatega prinašalca me ne bo čisto nič strah , velikokrat se zgodi da ga še pobožam pes pa me hvaležno obliže ker zavoha na meni mojega psa, če bom pa srečal super poznavalca z rotvajlerjem ali bulterierjem četudi na povodcu bom imel precej bolj tesnoben občutek in ravno na to so ti lastnikii najbolj ponosni da vidijo da se ljudje bojijo njihovih psov in če mimo grede še fentajo kakšnega mačka nič zato ker to je res vrhunski pes in zato te pasme postanejo nevarne ker imajo ta potencial medtem, ko ga nek labradorec nima in lastniki teh bulterijerjev in podobnih mrcin bi res morali biti pod veliko večjo kontrolo kot pa lastniki pasem za katere se ve da nimajo potenciala da lahko kar tako mimogrede ubijejo žival ali pa bog ne daj človeka.
SilverBullet
12. 03. 2015 09.32
+0
Nihče ne trdi, da so bolj nevarni, jasno pa je, da so lahko smrtno nevarni. Iz tvojega posta je razvidno, da imaš v sebi precej frustracij. Zna bit tečno, res, ampak nisi edini človek s problemi.
specifikator
12. 03. 2015 06.56
+3
Ta portal je zakladnica znanja, prvo sami strokovnjaki za rusko zunanjo in notranjo politiko. nato veliki poznavalci delovanja CIE, zdaj paše sami vrhunski kinologi. Pa kje spite da vas ne ukradejo.
SilverBullet
12. 03. 2015 09.34
Kandidirajo za naslednje volitve, da bodo popeljali državo na zeleno vejo. Samo što nije, pravijo oni tam dol.
Mc Mcmarco
12. 03. 2015 05.42
+11
Ta dva psa je potrebno odstraniti pa pika in prepovedati vzrejo ter posest agresivnih psov. Da ne bo pomote- imam psa (labradorca) in nimam nič proti psom, ampak pri agresiji se vse konča....
specifikator
12. 03. 2015 06.54
+1
Apostol1
12. 03. 2015 08.04
+4
Agresiven je lahko vsak pes vseeno pa statistika pove svoje in tu boš pa našel labradorca najverjetneje na koncu liste
SilverBullet
12. 03. 2015 09.35
+1
Apostol, najverjetneje je, da se najverjetneje motiš.
ZakoniZdravja
12. 03. 2015 05.03
-17
ta ki je sel na tla cez svojega psa je ravnal zelo neodgovorno In tudi on bi moral na solanje ne samo ta dva psa. rece model da je sel na tla in hotel zascitit psa,partnerko in sebe.Wtf? Koda bi jaz skoco pred avto in potem jokal in stokal kako tesko mi je blo. Ce to ne bi naredo mu nebi nic blo zivali njegove pa pac ne bi vec blo. Kaj ces. Vec mu pomeni pes od njegove zenske zgleda.
slayer2
12. 03. 2015 06.47
+6
Kaj je pa s tabo narobe?A si prebral kar si napisal,če si in se zavedaš tega,potem se zglasi pri kakšnem psihijatru,pa to!!!
provokatorr
12. 03. 2015 02.22
-19
a ta odgovorni lastnik je imel svojega zlatega prinašalca na povodcu? ali ga je sprehajal brez povodca? ali je njegov pes šolan? je poslušen? na koncu bomo izvedeli, da je njegov zlati prinašalaec pobegnil med sprehodom, napadel mačko, ter oblajal terierja, ki sta se potem samo branila pred njim in lastnikom zlatega prinašalca.....
slayer2
12. 03. 2015 06.48
+6
NaravaInDruzba
12. 03. 2015 10.00
-1
boljši jutri 1
12. 03. 2015 01.06
+9
Samo en predlog.Zanimivo bi bilo pogledati katere pasme največrat napadajo.Tiste pasme prepovedati.Saj je veliko simpatičnih neagresivnih pasem.Če dobro pogledate boste opazili neverjetno podobnost med lastnikom in psom.Običajno lastnik izbere psa, ki mu je po konstituciji in karakterno podoben.Res včasih je prav neverjetno kako podobna sta si pes in lastnik.Iz tega sledi...
Cambi7
11. 03. 2015 23.45
+9
Ljudje smo, kao, TOP evolucije in se delimo na rase oz. pasme. Kateri smo bolj agresivni? Beli, rdeči, črni, rumeni, aborigini, pigmejci...., Neandertalci so bili bolj umirjeni, zato so izumrli ??? Slabši smo od vseh zveri, to vidimo in poslušamo vsakodnevno. Ni kaj za govoriti!
Slovenec007
11. 03. 2015 23.35
+14
Pomojem bi mogl ljudje ki se odločijo za bolj agresivne in neobladljive pasme psov, prej opraviti psiho teste če so sploh sposobni in psihično stabilni da bi lahko imeli pod nadzorom takega psa, tako kot pri orožju.
fbprofil
11. 03. 2015 23.14
+15
Smo pred nekaj leti imeli dogo ,ki je rasla skupaj z našimi in sosedovimi otroki. Nikoli ni pokazala niti najmanjše agresije dokler se niso v sosesko priselili lastniki malega pinča.,ki je neprestano bevskal. Takrat pa je preskočila visoko ograjo in ga pokončala.Verjetno je s psi enako kot z ljudmi-nekateri enostavno ne prenašajo drug drugega.
yaks
12. 03. 2015 00.00
+4
Jah tudi v našem bloku je bil primer. Pes (beagle) se je razumel z vsemi psi razen z enim malim bevskačem. Njega pa videt ni mogel.
disident2
11. 03. 2015 23.02
+12
Mene pa zanima če ima lastnik nepremičnine na zgornji sliki gradbeno dovoljenje za tisto skropucalo in kdo je dovolil tako gradnjo?
širakelj
11. 03. 2015 22.28
+6
Sam imam dva labradorca,ki sta na vrvici samo,kadar gremo v Siersberg nakupovat.Nista hodila v šolo.Za druge pse se ne zmenita,pa če se jim sprehajajo pol metra stran.Mestni redarji me pustijo pri miru.Ne dovolim pa božanja in hranjenja iz tujih rok.Mogoće sem neodgovoren,samo letos sta dopolnila 10 let in v teh letih nobenega konflikta.Edini problem ,ki ga imam so ljudje
Apostol1
12. 03. 2015 07.04
+1
Labradorec velja za psa ki je najmanj agresiven. to so psi z ogromno energije in voljo do dela in predvsem v lovsklih rokah pokažejo največ ,sicer so pa najbolj znani kot psi vodniki slepih in to pove vse o tej pasmi ki je res spoštovanja vredna in koristna ne pa bulterierji ki res največkrat odraža samo ego lastnika.
NaravaInDruzba
12. 03. 2015 10.01
Apostol, tudi labradorec ima hude zobe. Vse je odvisno od lastnika, vzgoje.
York
11. 03. 2015 22.12
+14
Žal, psa sta "žrtvi" nedoraslih lastnikov/lastnice. V primeru, ko pes ugrizne človeka je edini izhod humana usmrtitev. Betonske ograje, nagobčniki, šolanje ..... to ne more biti rešitev, ko se je ugriz že zgodil. Vse našteto so lahko ukrepi pred napadom psa na človeka. Po napadu bi bilo "konec zgodbe" za oba psa in zelo visoka denarna kazen za lastnika/lastnico, edina pravilna sankcija. Drugače ne gre spraviti v red neodgovorne lastnike psov.
ivica26
11. 03. 2015 22.12
+20
Da sta mene ugriznila tako nebi vec bila med zivimi sigurno
zriki
11. 03. 2015 22.54
+0
če bi te pa človek napadel, bi se pa podelal a ne?
boljši jutri 1
11. 03. 2015 21.56
+15
Ko je pes na javnem prostoru mora imeti ovratnico in štrik do lastnika, pika.Ostalo se kaznuje.Ne vem v čem je tu problem.Saj navaden sprehajalec ali tekač in podobno ne ogroža psa.Kar pa lahko ne velja obratno.
dannyer
11. 03. 2015 21.40
+11
takega psa se pelje k veterinarju . tam pa ga uspava .
dannyer
11. 03. 2015 21.42
+6
v zda če pes napade ,in poškoduje človeka se ga brez debate ....... imeli so pa problem z skrajneži oz fanatiki za pse ki so spustili pse ki so v detroitu vzeli življenje 7 letnemu fantu in dedku ter babici . oče ni bil navdušen nad to skupino. mu niti ne zamerim .
odkimasin
11. 03. 2015 20.56
-26
Sej psi se morjo vsake kvatre mau zrausat!
Dinho8O
11. 03. 2015 20.50
-11
Kolko je danes vredno da prides na televizijo.