Slovenija

'Napad na uradno osebo kot družbeno zlo'

Ljubljana/Celje, 16. 11. 2009 10.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikat policistov Slovenije je opozoril na porast števila napadov na uradne osebe. Nasilje se ne bo ustavilo pri policistih, so opozarjali. Zdaj pa dodajajo, da so se njihove črne napovedi uresničile.

pištola (splošna)
pištola (splošna) FOTO: 24ur.com

Sindikat policistov Slovenije je opozoril na nedavne napade na njihove kolege. Spomnimo, da je v noči na soboto 23-letni Velenjčan fizično napadel celjskega kriminalista. "To je le eden izmed fizičnih napadov na policista ali kriminalista v zadnjih dneh," opozarjajo, pri tem pa od predsednika vlade Boruta Pahorja, notranje ministrice Katarine Kresal in pravosodnega ministra Aleša Zalarja pričakujejo, da bodo ostro obsodili napade na policiste in kriminaliste, ki opravljajo zakonite uradne naloge. Dodajajo, naj tovrstne napade omenjeni označijo kot napade na pravno državo.

Predlagani ukrepi

Sindikat je sestavil seznam predlaganih ukrepov, ki med drugim vsebuje "prednostno obravnavanje napadov na policiste, kriminaliste, sodnike, tožilce in druge nosilce javnih pooblastil, ki zagotavljajo red in zakonitost v državi". "Glede na težo takojšnjo sodno pridržanje in takojšnja izvedba sodne preiskave takoj po prijetju storilca. Vsaka telesna poškodba, ki jo povzroči storilec do uradne osebe se naj glede na zdravniško kvalifikacijo šteje najmanj za hudo telesno poškodbo. Da se napadi, grožnje proti pooblaščenim uradnim osebam prepoznajo kot družbeno zlo in se temu primerno vodijo postopki in izrekajo tudi sankcije," predlaga predsednik omenjenega sindikata Zoran Petrovič.

V nadaljevanju so zapisali, da "se vsak primer ogrožanja varnosti in napada na uradno osebo skozi pristojnosti tožilcev spelje vsaj skozi fazo preiskave (ne pa da se zavrže že ob prejemu preiskave s šablonskim izgovorom), kjer se objektivno in po resnici ugotovi, ali so podani elementi kaznivega dejanja ali ne". "Za pregon storilcev teh dejanj se ustanovi poseben oddelek pri vrhovnem državnem tožilstvu, ki se bo specializiral za pregon kaznivih dejanj, kjer so oškodovane uradne osebe v zvezi opravljanja uradnih nalog. Verjamemo, da bo policija svoj del pristojnosti po predkazenskem postopku izvedla strokovno in hitro. Žal pa praksa in konkretni primeri zadnjih let kažejo, da vsi ostali organi v kazenskem postopku ne delujejo v smislu hitrega in učinkovitega pregona napadov na policiste in kriminaliste," opozarjajo.

Eksplozija v Radovljici
Eksplozija v Radovljici FOTO: Brut

Zato v sindikatu policistov Slovenije pričakujejo, da bo v prihodnje prišlo do pozitivne spremembe tudi na tem področju. "Policisti in kriminalisti so tisti, ki v tej družbi čuvajo in podpirajo stebre in streho demokracije. Tako do napadalcev kakor tudi do policistov in kriminalistov mora priti jasen signal, da država tega ne bo tolerirala. Zadnji dogodki z napadi na sodnike pa kažejo točno na to, kar smo že napovedali, da se nasilje ne bo ustavilo pri policistih," so kritični v sindikatu.

Spomnimo, da je 9. novembra pred hišo sodnice Katarine Turk Lukan eksplodiralo eksplozivno telo, ki je bilo nameščeno na okensko polico otroške sobe. V napadu je bila ranjena sodničina 13-letna hčerka. Glede tega primera je direktor policije Janko Goršek dejal, da za zdaj niso odkrili nič novega.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dolzvlado115
01. 11. 2010 18.11
naša vlada je edino zlo v tej deželici pod soncem
liones
17. 11. 2009 10.37
napad na uradno osebo (policisti, sodniki, tožilci, razni inšpektorji...) bi se moralo tretirat kot napad na državo..in temu primerno bi morale biti visoke kazni..zadeve bi se morale po kratkem postopku reševat prednostno, olajševalnih okoliščin (bil je pod vplivom drog, alkohola...) ne bi smelo biti. zadeve so tukaj jasne. mi smo po moje edina država na svetu, kjer so taki napadi sankcionirani zelo slabo, če sploh so...ponavadi jih sodniki obsodijo na kake pogojne kazni in to je to...kar pa se nekaterih "umotvorov" in njihovih izjav tukaj tiče.... bom rekel samo tole...ne klicat 113, ko boste rabili pomoč..samo toliko..če ste tukaj proti redu in zavarovanju pravnega reda, potem se tudi v "real life" znajdite sami!!
grga_pitic
16. 11. 2009 19.38
Naše policaje na 3- mesečno usposabljanje v Mehiko ali Kolumbijo, da bodo videli v kakšni oazi miru in sprave živijo ter delajo.
odbogaposlan
16. 11. 2009 18.48
KORUPCIJA IN LIBERALNI KAPITALIZEM JE DRUŽBENO ZLO!
DEDI06
16. 11. 2009 13.43
kamasutra Prav imate.Že v naravi človeka in živali je,da se pri prisili upira.Zakon narave je da se človek pri aretaciji upira,posebej ,ker je do obsodbe nedolžen!To vedo v vseh pravih demokracojah,samo pri nas ne !!!
bokyto
16. 11. 2009 13.23
Zdej pa je jasno kdo je vrgel bombo na ono sodnico. Sej me sploh nebi čudilo da bi jo vrgla kar policija, saj so jo zadnjič zaplenili, zdej pa še sprobali in kao ni dokazov, kdo bi jo vrgel normalno, treba je narest sovražnika da bi lahko se proti njem boril magari, ta bil namišljen. Policajev, ki so človeški in ki se človeško obnašajo je zelo malo lahko se jih na prste prešteje. Večinoma so to čudaki, ki so jih prej vsi pretepali, zdej se pa oni izživljajo nad drugimi tako je isto s kriminalisti kot s policisti in ni čudno da se jim ljudje upirajo še huje bo, tole je sam začetek konec šele pride.
Uporabnik215111
16. 11. 2009 13.19
Temu sindikalistu se je dobesedno zmešalo. Navadne smrtnike tretirajo kot drugorazredne državljane, policiste, sodnike itd pa kot prvorazredne. Vsaka telesna poškodba, ki jo povzroči storilec do uradne osebe se naj glede na zdravniško kvalifikacijo šteje najmanj za hudo telesno poškodbo. Ta stavek mi je pa posebej smešen. Se pravi če se npr. policistki pri aretaciji osumljenca, ki se upira zlomi noht, bo to tretirano za najmanj hudo telesno poškodbo??? Zanimivo!!!
DEDI06
16. 11. 2009 13.05
V državi,kjer postavijo politiki pravnomočno obsojenega g.Kosa za šefa urada za preprečevanje korupcije,je norčevanje iz pravne države in ljudi.Ker pa vzgledi vlečejo,češ smo banana republika in dajmo ga lumpat še mi !Sedaj lahko pričakujemo samo še slabše.
85391
16. 11. 2009 13.00
Se 100% strinjam s 'kajnanaredim'! Naj policaj dokaže svojo avtoriteto z zrelostjo, pravičnostjo, poštenostjo in objektivnostjo, ne pa da je en 25 letnik ves važen, nadut in prepotenten, ker je dobil policijsko uniformo in misli, da bomo vsi samo zaradi tega na kolena pred njim popadali, ko se bo na vogal postavil in težil vsem drugim samo tistim ne, ki si to res zaslužijo. Ko pa pridejo kakšni resni problemi, se pa noben ne upa nič naredit. Potem pa vedno, kjer je kakšno sranje, slišiš, da je to že stari znanec policije. Ja če je že stari znanec policije, kaj ga pa potem pustijo, da se okrog sprehaja?
lordomen
16. 11. 2009 12.49
zadnjic sem videl eno sliko od nekega kmeta gor iz hribov in spodaj je napisal: KER ME NIKJER NE SPREJMEJO BREZ SOLE, SEM SEL ZA POLICAJA....
lordomen
16. 11. 2009 12.45
kaksni smradi ej.. POPtv zbirajte informacije kako se policaji obnasajo z nami, kako govorijo kaj delajo, pa da pol primerjamo? kako bo poicaj bog i batina ce je stajerc brez sole 25 let star, brez nobenega bontona....
fracola
16. 11. 2009 11.57
Nekoč in nekdaj je bil policaj Bog i batina, tudi zdaj bi moglo bit tako!
weber1
16. 11. 2009 11.54
To do sedaj še ni nič . Mislim , da bo vedno hujše , šele takrat bodo lahko jamrali ...
kajnanaredim
16. 11. 2009 11.47
avtoriteto je najtežje ohranjati s zastrahovanjem... Avtoriteta na podlagi spoštovanja je najmočnejša... Če je polical spoštljiv do mene, sem jaz tudi do njega...
CKKPJ_Milko
16. 11. 2009 11.44
Živimo v času ko vsaka kasta hoče nekaj več zase in si pridobiti ugodnosti. Policisti,tožilci, sodniki, šolniki, avtoprevozniki, železničarji, Zanimivo je da so v glavnem to kaste ki se napajajo iz proračuna ali pa so na njega posredno vezani.... kapitalizem po meri socializma pač
motofrik
16. 11. 2009 11.44
Dokler bodo policaji kriminalce lovii, sodniki pa jih izpustili, bo tako. In vedno huje.
_jazz
16. 11. 2009 11.44
bi povedal kaj mariborsko podzemlje pripravlja lokalnim policistom, ampak to ni moj problem :/
Jožajoža
16. 11. 2009 11.43
naj se policaji začno normalno obnašat.in naj si ne mislijo, da so zakon.
galiot
16. 11. 2009 11.38
Na splošno so premile kazni,ne glede kdo je žrtev.Veliko je prepotentnežev.Potem napadalca brani odvetnik,sodba se vleče v nedogled in kriminal se ponavlja.Da se to dogaja uradnim osebam,ni nobene avtoritete ,pa tudi pooblastil nimajo.
LolArennt
16. 11. 2009 11.26
samo res kaj pa civilisti te pa se lahko po mili volji pretepa.... pa ce je kak policist ali pa recimo njegov sin strorilec se pa se pritozit nemorejo eni kr so taki "kolegi" in si krijejo svoje srn,,,e