Tujina

Napad na Luno ali vesoljska revolucija?

Cape Canaveral, 08. 10. 2009 14.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Luna je pred 40 leti predstavljala najvišjo stopnico v vesoljskem programu in človek jo je takrat prestopil, zdaj pa je za nekatere spet stopnica, za druge pa trn v peti. Nasa namreč namerava v Luno narediti velik krater.

Ameriška vesoljska agencija Nasa bo v petek v Luno strmoglavila 2,3 tone težko raketo, vredno 79 milijonov dolarjev. Luno bi zadela blizu južnega pola, vse skupaj pa naj bi se, seveda, če bo šlo vse po načrtih, zgodilo okoli 13.30 po našem času. Dogodek si bo mogoče v živo ogledati na spletu.

Luna
Luna FOTO: Reuters

V oblaku bodo iskali vodo

Jutri bomo "napad na Luno" od 12.45 dalje neposredno prenašali tudi na našem spletnem portalu.

Nasa namerava preučiti velik oblak prahu, ki naj bi se dvignil po trčenju satelita, v oblaku pa bodo iskali sledi ledu oz. vode. Predhodnje raziskave namreč kažejo, da bi se lahko pod površjem zemljinega naravnega satelita nahajala voda. Prav mesto, ki naj bi jo zadel strmoglavljen satelit, naj bi bilo najbogatejše s potencialnimi zalogami vode, je pa tudi blizu kraterja Shackleton, ki je predviden za izgradnjo baze na Luni. V Sloveniji dogodka ne bo mogoče opazovati niti z zelo močnim teleskopom.

'Opozorimo Luno, da okrepi svoje magnetno polje'

Oglasili pa so se tudi tisti, ki menijo, da je to nepotrebno oziroma celo škodljivo. Gibanje Chicago Surrealist Movement je namreč prepričano, da nameravajo ZDA Luno izkoristiti kot "strelišče", na katerem bodo "ameriški imperialisti" preizkušali nova vesoljska orožja. V gibanju, ki je na spletu objavilo celo peticijo proti Nasinim načrtom, menijo, da gre za preizkus orožja. "Opravičilo, ki ga podajajo, je, da bodo preverili ali je pod luninim površjem voda. A to predstavlja tudi ognjeni preizkus za ameriške vojaške stratege, ki bodo ugotavljali natančnost satelitskega orožja ... z drugimi besedami, južna polobla Lune bo s tem poskusom postala strelišče za vesoljsko orožje," so zapisali na svoji strani.

S teleskopom trčenja ne bo mogoče opazovati.
S teleskopom trčenja ne bo mogoče opazovati. FOTO: Reuters

Po njihovem mnenju gre za kolonializem. "Zgodovinsko gledano je bil namen raziskovanja vedno iskanje novih resursov in kolonizacije ne glede na škodo, ki nastane v ekosistemu ali prvotnemu ljudstvu in Luna je povsem jasno naslednji cilj imperialistov. Ta tako imenovani 'Nasin eksperiment' je sovražen, agresorski in nasilen vdor v našega najbližjega in najdražjega nebesnega soseda,'' opozarjajo protestniki in dodajajo, da je treba Luno na tak dogodek pripraviti, jo na tak šok opozoriti. "Lahko sabotiramo bombardiranje, lahko si zamislimo, kaj vse gre lahko narobe, lahko pa Luno opozorimo, da okrepi svoje magnetno polje. Lahko ji pojemo. Vrnimo ji vsaj del tega, kar je naredila za nas. Vsi mi smo nastali iz luninega prahu," še ugotavljajo v gibanju.

'Možnosti so ogromne'

Po načrtih naj bi se ob trčenju v zrak dvignilo okoli 350 ton materiala, ki naj bi ga dvignilo do 10 kilometrov od površja Lune. Raketa Centaurion, ki je nameščena na satelit, ki opazuje lunino površje, se sicer uporablja za vtirjanje satelitov v zemljino orbito, v Luno pa bo trčila s hitrostjo 9.000 kilometrov na uro. Kim Ennico, ena izmed znanstvenic, ki delajo na projetku, je prepričana, da je potencial tega poskusa ogromen.

"Najdba resursov, naj si bo to voda, vodik, kisik, helij ali kateri koli drug material za gradnjo, za poljedeljstvo, gorivo, bi pomenila, da lahko od tega tudi živimo. Tako smo delali, ko smo odkrivali druge kontinente na našem planetu, in če se odpravimo raziskovat druge kraje v našem osončju, je bolj prikladno, da jih izkoristimo tam, kot pa da jih vozimo s seboj," dodaja znanstvenica.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Winja
10. 10. 2009 23.28
ja gor bi si pa lahku zgradli kašno kolonijo ja:!! bi blu koristnu..tud med 3. sv. vojno..bi se bul na luni bojeval,kukr na zemli..!
Winja
10. 10. 2009 23.17
ja tu ja js poznam,da naj bi biu hitler nezemljan pa te fore:D in da je spizdu na luno žiut u resnic:D haha možnu..kua pa veš:D
Winja
10. 10. 2009 23.13
haha:D kaj pa mogoče niste pomislni neki:!!! kaj če so na drug stran vesolci in njihova populacija in jih hoče amerika pospraut..a nm nalagajo laži,da bojo iskal vodo!!:???? ate mogoče pomislni?? vesolci jim zdej ne dovoljo,da grejo na luno in zatu jih hočjo zdej pospraut...postaja na luni je pa zelu koristna,če bi jo mel,da bi bli bliže ostalemu vesolju..
Vandal2
10. 10. 2009 17.14
ja verjetno mislita na "operation paperclip" pod predsednikom Trumanom, ki tudi ustanovi MJ-12. Wermacht nemske tajne arhive so res dodobra prevetrili americani; od tajnih nemskih projektov "Verkeltungswaffe" (V1 in V2) oz. prototip "agreggat 4" ter prve reaktivne lovce Dornier, ki sta jih vodila ravno Wernher von Braun in Walter Dornberger v bazi Peenemuende, od koder so tudi bombardirali London in ga pozneje preseljevali v Avstrijske alpe. Nemci so vodili tudi projekt Vril in Thule Gesellschaft, mislim da v bazi Entwicklungstelle 4 SS E-IV nekje v nekem mestu Hauneburg in projekt poimenovali Haunebu. Projekt so pravzaprav ustanovili okultni SS zanesenjaki in ga poimenovali Red crnega sonca - katerega znak je predstavljala svastika in v centru dezela Hiperboreja iz severa. Pravzaprav je zanimivo ravno to, da je ravno nacisticna nemcija bila prva, ki je raziskovala alternativno energijo in zato vlagala v te projekte. Tako naj bi americani zasegli veliko dokumentiranega gradiva o eksperimentalnih letecih kroznikih, katere sem omenil prej. Med dnevom D, med napadom na Berlin so zavezniska letala prvic opazovali skrivnostna plovila in jih poimenovali "Foo Fighters", stvar je prisla v medije kot "neznani leteci krozniki - ufo". Rusi so jih domnevno nekaj spravili z neba med letom 44 in 45. Ena izmed teorij pravi tudi, da naj bi zavezniske podmornice po maju leta 45 opazile veliko stevilo U-Bot podmornic na podrocju J. Amerike in Antarktike, kamor naj bi se umikali nekateri nacisti...v domnovno bazo Neu Schwabenland, oz. Base 211(amerisko ime), od koder naj bi nekateri izmed nacistov pobegnili na temno stran Lune....:D
Abacus
10. 10. 2009 02.44
wolf123 08.10.2009, 20:34 Svoj glas ste že oddali 7 ljudje če adi nebi 2 sv vojne zakuhal nebi imeli niti američani niti rusi (ki jih nekateri imete za nevem kaj) po moje nič....vso tehnologijo ki so jo imeli za vesoljsko tekmo sta obe strani na veliko po koncu vojne odnašala dokumente pa podobno iz laboratorijev nemcev poleg tega sta obe strani na svojo stran poskušala pridobiti čim več njihovih inžinirjev -------------- No ta komentar ima vsaj trdno in statično zaledje resnice! Vse ostalo so lahko čista resnica ali pa pravljice za lahko noč Christiana Andersena v science-fiction preobleki.
Vandal2
09. 10. 2009 19.43
ok se opravicujem, ce sem koga uzalil, pravzaprav imam rad Slovenijo, ker je vseeno domovina edina. Ni mi vsec nacin izrazanja nekaterih na forumih. Slovenci smo zanimivi ravno v tem, da radi grajamo in non stop nam nekaj ne pase.:S Drugace je drzava Slovenija navzven se zelo slabo poznana, ljudje bolj npr. poznajo Benetke. Zato nekateri poskusamo se mlado drzavo Slovenijo predstavljati v tujini v pravi luci. Kot drzavo v EU, z lepo naravo, kulinariko, in gostoljubnimi ljudmi. In verjamem, da nam bo uspelo...Zelim si, da bi se evropsko gospodarstvo opomoglo in da bi tudi v Slovenijo prineslo novega zagona podjetij in novega kapitala. To je vedno tako. Da nekatere dobre firme po dol. casu propadejo in se vse zacne na novo. Drugace pa tukaj nekateri se vedno niso podrli psiholoskih zidov iz casov sovjetske zveze in nasploh je komunizem v usa bil/je ze od nekdaj zelo velik tabu. Ljudje so zdaj vseeno spoznali, da je npr. obvezno zdravstveno zavarovanje nujno in so nekako zaceli podirati tabuje tudi o komunizmu in z izvolitvijo novega predsednika, ki ga osebno zelo cenim. no zdaj pa le nadaljujte s temo.
sdspecy
09. 10. 2009 16.09
Vandal2, mogoče smo v povprečju gledano res še "Balkan" (al pa Banana republika, whatever), samo nekateri se trudimo razmišljati malo drugače. Sicer pa hvala za razsvetlitev (oz. bolje rečeno žalitev).
pikador
09. 10. 2009 16.07
Človek pojdi nazaj na drevo ne na lumo !!!!!
ma5t3r
09. 10. 2009 13.52
79 000 000$ kaj nebi rajše dali ta denar tistim ljudem ki ga bolj potrebujejo kot pa da nekaj skačejo po luni in upajo da bojo kaj odkrili nakoncu pa so razočarani dan odkritjem
draghci
09. 10. 2009 13.17
Vandal2, se opravičujem, sem narobe pogledal. Se strinjam s tabo, ni blema. Imaš prav.
draghci
09. 10. 2009 13.09
Vandal2, če si res v ameriki si živ primer naivnosti in slepe vere v demokracijo. Pa sploh veš kaj se dogaja po vaših mestih ali tudi ti gledaš samo CNN in FOX. Pa saj tam imate čisti fašizem. Najprej vas bojo vse cepili in pobili, ostale, ki pa se ne boste hoteli, pa strpali v taborišča, kjer boste prosili za kruh in vodo. Kaj res ne dojamete, da vas hočejo vse fentat, kar vas bo ostalo, pa mikročipirat.
klavdijl
09. 10. 2009 13.05
Vsi mi smo nastali iz luninega prahu - lol cepci
yeast
09. 10. 2009 11.12
Znanost in raziskovanja to je je edini način za razvoj in obstoj človeka v vesolju...
Ceblow
09. 10. 2009 10.42
pa bi nam blo kul če bi marsovci na nas poslali raketo in ugotavljali če je še kaj njim primerljivih kovin. jao. revolucija bo!
Vandal2
09. 10. 2009 09.04
haha. ne morem verjeti. Se dobro da zivim in delam v ameriki. V Sloveniji dobesedno grozite z psihiatri ali celo z smrtjo, ce vam kdo omeni kaksno zanimivo temo... A veste kaksna je razlika med ameriko in slovenijo v bistvu? Razlika je v tem, da v ameriki cenijo se vedno pojem demokracije in tvoje ideje. sloveniji pa se iz tebe smejejo. Pac balkan.
Bohem
09. 10. 2009 01.07
američani igrajo po načelu "kdor prvi pride, prvi melje", zatorej naj noben ne upa, da bodo s slučajno najdenimi dobrinami naredili kaj dobrega za človeštvo. Prvo bodo poskrbeli zase, potem pa po vzorcu kapitalizma, mastno in precenjeno prodali nam ostalim. Sicer pa od kod NASA-i in posledično američanom pravica, da si kar luno lastijo?
cali_love25@hotmail.com
09. 10. 2009 00.47
jaz si mislim da je to dobro kar delajo...dvomim da je to kak test za orožja...prej če se že gre ameriški vladi za njihovo korist se jim gre za to da odkrijejo vodo prvi na tujem planetu in potem bodo začeli z večijimi bazami na luni...in bo v bistvu luna njihova ker jo bodo prvi okupirali....
shaddow
09. 10. 2009 00.24
VANDAL2 :: Hvala, sem se že ustrašil, da sem edini v Sloveniji, ki je do zadnje trohice na tekočem. DREKO123 :: Žal si eden izmed 85% populacije (kaj to je ni moj problem razlagat - dr. Pete Peterson). Prava fizika (black projectov) prehiteva šolsko fiziko za 100 let.
makajjezvami
09. 10. 2009 00.05
Tam bo počasi že pravo smetišče. A ni to že tretja"raketa" ki se bo raztreščila na Luni z istim namenom?
grim.reaper
08. 10. 2009 23.48
super bi bilo,da bi jim vesoljci vrnili