Slovenija

FOTO in VIDEO: 'Policija ima dobre sledi'

Ljubljana, 26. 06. 2009 10.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po napadu na gejevskega aktivista Blažiča policija zagotavlja, da je za varnost na zaključni prireditvi Parade ponosa dobro poskrbljeno. O napadu pa pravi, da 'ima dobre sledi'.

Janković je dejal, da bo varnost na jutrišnji paradi zagotovljena.
Janković je dejal, da bo varnost na jutrišnji paradi zagotovljena. FOTO: 24ur.com

Policija o četrtkovem napadu v lokalu Cafe Open v Ljubljani, kjer je v okviru tedna Parade ponosa potekal večer lezbične in gejevske literature, še zbira obvestila. Gre za hujša kazniva dejanja, za katera je zagrožena kazen kar visoka, je dejal direktor Policijske uprave Ljubljana Stanislav Vrečar, ki pravi, da imajo "kar dobre sledi".

"Policija obsoja vsakršno obliko tovrstnega nasilja in bo naredila vse, da preprečijo tovrstna dejanja oz. da odkrijejo storilce tovrstnih dejanj, da ti zanje odgovarjajo," je poudaril Vrečar.

Dodal je, da so aktivnosti v okviru tedna Parade ponosa spremljali že od 20. junija, tudi s policisti opazovalci. Spremljali so tudi četrtkov dogodek, vendar so kraj zapustili, ker je v tem času prišlo še do ene kršitve v središču Ljubljane. Pa tudi sicer so imeli policisti v četrtek v središču Ljubljane kar nekaj dela, je povedal Vrečar.

Šlo je za organiziran homofobni napad, opozarja Blažič.
Šlo je za organiziran homofobni napad, opozarja Blažič. FOTO: narobe.si

V soboto bo za varnost poskrbljeno

Tudi za soboto, ko bo zaključna prireditev - letošnja Parada ponosa, so po Vrečarjevih besedah predvidene aktivnosti za zagotavljanje varnosti tako udeležencev prireditve kot tudi ostalih državljanov in pa njihovega premoženja.

Ljubljanski župan Zoran Janković je zagotovil, da bodo mestne oblasti zagotovile varnost na sobotni Paradi ponosa, ki se je bo tudi sam udeležil. Ob tem je dejal, da mu je grozna sama misel, da obstajajo ljudje, ki počnejo to, kar so storili včerajšnji napadalci.

Tudi ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je zagotovila, da je policija v času, ko potekajo priprave na sobotno parado ponosa, okrepila varnost. Tudi četrtkov dogodek je po njenem potekal "pod bolj budnim očesom policije".

Skupina desetih zamaskiranih moških je prišla do lokala in udeležence prireditve ozmerjala z različnimi žaljivkami, objekt lokala pa obmetavala s kamenjem, je četrtkov dogodek povzel direktor PU Ljubljana. Manjša skupina neznancev je pred lokalom fizično napadla 34-letnika, pri čemer je ta dobil lahke telesne poškodbe. Napadalci so odvrgli tudi dve bakli. Takoj po dejanju pa so kraj zapustili v različnih smereh.

Policija zdaj zbira obvestila zaradi suma storitve več kaznivih dejanj: nasilništva, poškodovanja tuje stvari, kršitev enakopravnosti in povzročitve lahke telesne poškodbe. Za kaznivi dejanji kršitev enakopravnosti in povzročitve lahke telesne poškodbe je predvidena kazen z zaporom do enega leta, za nasilništvo (če je storjeno v skupini) z zaporom do treh let, za kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari pa kazen z zaporom do dveh let.

Podpisovanje peticije proti homofobnem nasilju.
Podpisovanje peticije proti homofobnem nasilju. FOTO: Špela Macuh - Paradoxa

Pred lokalom Cafe Open v Ljubljani so danes popoldne začeli zbirati podpise pod peticijo proti homofobnemu nasilju. Med drugim so jo podpisali ministrici za kulturo in za notranje zadeve Majda Širca in Katarina Kresal ter predsednik DZ Pavel Gantar.

Majda Potrata (SD) je napovedala, da bo na komisijo DZ za peticije ter človekove pravice in enake možnosti vložena zahteva za obravnavo primera.  Peticijo je podpisal tudi Blažič. Med podpisniki peticije so tudi ljubljanski župan Zoran Janković in nekdanja ljubljanska županja Vika Potočnik ter predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič.

Po napadu šivi in opekline

 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja