Slovenija

Kmetijski minister Židan: Slovenija je z argumenti glede terana korak pred Evropsko komisijo

Bruselj, 23. 01. 2017 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Napačna odločitev Evropske komisije o teranu lahko vpliva na celoten sistem geografskih zaščit v EU, je v Bruslju poudaril kmetijski minister Dejan Židan ob predstavitvi slovenskih argumentov proti nameri Bruslja, da dodeli Hrvaški omejeno izjemo pri uporabi imena teran. Evropska komisija bo kljub temu sprožila postopek za dodelitev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran.

Kmetijski minister Dejan Židan je kolege v Bruslju pozval, naj razmislijo, kako bi tak postopek vplival na njihove zaščitene označbe porekla.
Kmetijski minister Dejan Židan je kolege v Bruslju pozval, naj razmislijo, kako bi tak postopek vplival na njihove zaščitene označbe porekla. FOTO: POP TV

Kmetijski minister Dejan Židan je danes v Bruslju poudaril, da bi napačna odločitev Evropske komisije o teranu lahko vplivala na celoten sistem geografskih zaščit v EU. Kmetijski ministri EU so namreč na zahtevo Slovenije obravnavali vprašanje pristojnosti Evropske komisije pri sprejemanju zakonodaje v obliki delegiranega akta za odobritev izjeme od pravil za zaščitene označbe porekla za vina, konkretno v primeru vina teran.

Slovenski minister je opozoril, da Slovenija nasprotuje nameri komisije, da s takim postopkom podeli novo izjemo, ker bi s tem bistveno presegla delegirana pooblastila zakonodajalca, so še zapisali na ministrstvu za kmetijstvo v sporočilu za javnost.

Izjeme da, a ne z delegiranim aktom 

Slovenija je Svet EU zato pozvala, naj preuči, ali bi komisija s sprejetjem delegiranega akta, torej s terciarnim aktom, posegla v pristojnosti Sveta EU kot zakonodajalca in v suverene pravice članic, ko gre za pogajanja o pravicah, ki jih zadevajo.

Židan je v razpravi dejal, da morajo biti članice pozorne na način postopanja Evropske komisije, ker ustvarja presedan, na podlagi katerega bi lahko komisija enostransko posegala v obstoječe zaščite označb vin, in to z veljavnostjo za nazaj.

"Želeli smo ostale države informirati, da morajo biti pozorne na pravno plat zadeve glede delegiranih aktov in iskanja rešitev preko delegiranih aktov. Ocenjujem, da smo cilj dosegli," je povedal kmetijski minister Dejan Židan.


Slovenija po ministrovih besedah od Evropske komisije kot varuhinje pravnega reda EU pričakuje, da spoštuje obstoječi pravni red, vključno s spoštovanjem obstoječih postopkov, ter da nastopa v odnosu do vsake članice 'v dobri veri'.

V povezavi z argumentom komisije, da je odobrenih že 53 podobnih izjem, vključno za Slovenijo v primeru burgundca in frankinje, je Židan dejal, da tega Slovenija ne zanika, je pa pomembno izpostaviti, da pri teh izjemah nazivi za sorte niso povsem identični z imeni zaščitenih označb porekla kot v primeru terana.

Bistvena razlika po ministrovih besedah je zlasti v postopku pridobitve izjeme. Vseh navedenih 53 izjem je bilo sprejetih v okviru predpristopnih ali mednarodnih pogajanj, ne z uporabo delegiranega akta, kot namerava komisija to urediti v primeru terana.

Židan predstavil ekonomske posledice napačne odločitve 

Slovenija meni, da bi v skladu z obstoječimi pravili moralo biti vprašanje zaščite terana obravnavano v okviru pristopnih pogajanj, podobno kot na primer tokaj ali prošek. Židan je v razpravi še izpostavil, da Slovenija ni bila obveščena, da je zaščita terana odprto vprašanje.

Poleg tega je slovenski minister danes v Bruslju predstavil značilnosti terana in ekonomske posledice, če bi bila dodeljena izjema pri označevanju v sosednji državi. Poudaril je, da je vsebinski in politični vidik predstavil zgolj zato, da bodo druge članice razumele poseben pomen terana za Slovenijo.

Na koncu je Židan kolege pozval k premisleku. "Želim vas pozvati, da razmislite, kako bi tak postopek lahko vplival na vaše zaščitene označbe porekla in širše na celoten sistem geografskih zaščit. Da razmislite o pristojnostih komisije, ki lahko v skladu z Lizbonsko pogodbo z delegiranimi akti ureja le nebistvene in politično manj pomembne zadeve," je sklenil.

Evropska komisija o teranu jutri 

A očitno neuspešno.  Evropska komisija bo kljub slovenskim pomislekom uresničila svoje načrte in jutri sprožila postopek za dodelitev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran.

Kljub temu Židan ocenjuje, da je cilj Slovenije dosežen. "Želeli smo ostale države informirati, da morajo biti pozorne na pravno plat zadeve glede delegiranih aktov in iskanja rešitev preko delegiranih aktov. Ocenjujem, da smo cilj dosegli," je dejal.

"Moram reči, tako so mi tudi povedali prisotni, da že dolgo ni bilo takšne tišine med govorom katerega ministra. Vse delegacije, ki so bile prisotne, so izjemno natančno prisluhnile argumentom Slovenije," je še povedal minister.

Slovenija je z argumenti po Židanovih besedah očitno korak pred komisijo. K temu je minister dodal, da mu je danes marsikateri predstavnik druge članice svetoval, naj Slovenija izkoristi vse pravne možnosti in se pripravi tudi na Luksemburg.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
24. 01. 2017 13.43
židan, preberi si enega od naslovov :slovenija je koš za smeti za evropsko hrano.
Frigo
24. 01. 2017 13.36
ti hrvati nas vedno scat peljejo
Frigo
24. 01. 2017 13.36
ti hrvati nas vedno scat peljejo
mallonge
24. 01. 2017 11.02
+2
Predlagam sklep, da se Hrvatom 10 let nič ne verjame niti ustno niti pisno. Po 10. letih pa odločitev ponovno premislimo.
ROMELS
24. 01. 2017 10.38
+4
On, da bi se dogovoril s Hrvati? Tega filma v katerem bi bili zmagovalci Slovenci pa ne bomo nikoli videli.
mallonge
24. 01. 2017 10.21
+4
On je korak od norca naprej. Govori počasi in še počasneje misli.
BUONcaffee
24. 01. 2017 10.30
+1
mallonge
24. 01. 2017 11.03
+3
On je že prepojen s partijslo ideologijo do zastrupitve.
BUONcaffee
24. 01. 2017 10.18
-1
Saj je Teran že zaščiteno Slovensko vino. Samo stroške si delamo po nepotrebnem.Obnašamo se preveč neodgovorno do državnega denarja. Kaj ministru ni jasno????????????? Saj ga Hrvati ne morejo zaščititi, lahko pa ime uporabijo za določeno sorto vina, kaj je tu narobe???????? Vprašam se ali minister za kmetijstvo nima drugega bolj pametnega dela?????? Kot da trošimo denar za neumnosti naj ga dobijo kmetje za posodobitev kmetijstva!
ale999
24. 01. 2017 09.18
+1
DOKAZ, da imamo nesposobno vlado !!!
marker1
24. 01. 2017 09.17
+1
Naši evro poslanci so v Bruslju samo zato, da prejemajo plačo. Pri nas pa kmetijski in zunanji minister.
sinhron
24. 01. 2017 09.08
+1
Dobil sem občutek , da Židan in njegova ekipa bije Don Kihotovski boj z birokrati iz Bruslja in občutek , da so naši sosedje ponudili tej komisiji nekaj , kar Slovenci ne !
vstajnik1941
24. 01. 2017 08.33
+5
Temu pujčeslovcu ni za zaupat ovc, kaj šele terana!
helter skelter
24. 01. 2017 08.17
+7
Slovenci, kar ste si izbrali, to imate .... A vas ni Janša l. 2010 pripeljal na referendum glede vstopa Hrvaške v EU - arbitražni sporazum, ostala odprta vprašanja??? ... pa so vas Židanov SD in ostali levičarji, skupaj z mediji prepričali, da ima Pahorjeva vlada vse pod kontrolo. Ne pozabite Slovenci, na referendumu l. 2010 ste se strinjali, da se bodo odprta vprašanja glede arbitraže, tudi takšne zadeve kot je teran, reševala po Hrvaškem vstopu v EU, pa čeprav vas je Janša opozarjal, da bomo v tem primeru popušIi ... in smo res, izgubljamo Piranski zaliv, zdaj teran .... Včeraj smo tudi izvedeli, da bi lahko naša vlada l. 2013 (vlada Alenke Bratušek), še vedno dala blokado na vstop Hrvatov v EU zaradi terana, pa je Židan takrat rekel, naj gredo v EU, se bo on v dveh letih vse dogovoril z njimi .... in potem ta lolek Židan krivi komisijo. Ne samo odstop, ta "strokovnjak" za prašičerejo bi moral sodno odgovarjati za vso škodo, ki jo je povzročil ....
nikhrast
23. 01. 2017 20.23
-1
Vse skupaj trapasto, najprej gledaš na kvaliteto, proizvajalec je bolj pomemben. Ne bom kupil vina zato ker je slovensko, kupim ga zato ker je kvavalitetno. Kupujem shiraz, izbira pa avstralski, kalifornijski, argentinski, južno-afriški..., samo če ni v redu, tisto flašo ne kupim več.
helter skelter
23. 01. 2017 19.54
+10
Tole s teranom bi bilo odlično za kakšno parodijo napisat... Uboga država, kjer je že nekaj tednov glevna novica teran in huda borba ministra za prašičerejo.... Ta Židan je že nekajkrat v dveh tednih letel v Bruselj z delegacijo, da protestira, pa ga očitno ne jemljejo resno in so ga vsakič na hitro odpravili.... Jooooj Slovenci, kakšne loleke si izbirate za voditelje. Sicer pa so voditelji odraz ljudstva in trenutni povprečni Slovenec je nespodoben, lenoben levičar, ki je prepričan, da mora država poskrbeti za njega, proti kateremu se je celi svet zarotil, voli politika, ki se največkrat pojavi na borčevskih maškaradah in opeva staro Jugo in potem v gostilni joče, kako da je bilo pa takrat super, pa kaki pogreb je imel Tito, pa ....... In potem si izbere takšne loleke ala Židan, Erjavec ali Cerar za svoje predstavnike ...... in potem še misli, da bo kdo te nesposobneže v svetu resno jemal ....
ecoliqua
23. 01. 2017 22.12
+5
Vazn da so dodatki na plačo, za drugo jim je malo mar
Fifi 24
23. 01. 2017 18.50
+12
Pušijo na celi črti.. no ja kar so(smo) volili to imamo
Nora24TV
23. 01. 2017 19.19
-3
vikendaš
23. 01. 2017 19.31
+6
johanca123
23. 01. 2017 18.35
+5
Naboljš, da teran perimenujejo po dežurnem predmetnem lupetalu. Naj mu bo novo ime ŽIDAN - pa še dobr se sliš
mallonge
23. 01. 2017 21.02
+3
Ime naj mu bo Žljidan. Zato ker je moder za žlj.
Nora24TV
23. 01. 2017 18.16
+0
Teran je vedno bil tako kot Lipicanci s slovenskega Krasa... zdaj pa bi vsi ki vidijo korist prodali tako vino kot konje....
Nora24TV
23. 01. 2017 19.12
+3
hahaha minusi? Torej Kranjska klobasa ni Kranjska in Piranski zaliv ima ime po Splitu, verjetno je vse HRVAŠKO!!!! :-P
korintos23
23. 01. 2017 17.57
-1
Mi pridelujemo laški in renski rizling, to ni naša sorta, na steklenici piše pridelano v Jeruzalemu, Slovenija. Če imajo Hrvati Teran, na steklenici piše pridelano v Istri, Hrvaška, to ne gre?
Nora24TV
23. 01. 2017 19.21
+2
Tu gre za autohtono sorto, ono čemur pravijo Hrvati teran...ne pij, če nimaš toalete v bližini.... Ime jim pa paše, za prodajo, zakaj pa
ne rabimo predsednika
23. 01. 2017 20.15
-2
Korintos23 ima prav, torej poznamo teran in kraški teran
vikendaš
23. 01. 2017 17.22
+5
Timy15
23. 01. 2017 16.55
+14
Ne glede kaj govorijo naši funkcionarji,Slovenija izgublja vse spore po celi črti s Hrvaško.Naši bi se raje držali tistega reka,manj govori,pa več stori.
LLLEPI
23. 01. 2017 17.07
+15
Odlocitev Brslja temelji na delovanju in nesposobnosti nasih politikov.Mogoce vam bo postalo pocasi jasno zakaj je EU sprejela Slovenijo in ZAKAJ so Slo politiki tako dobro placani.Kaj mislite zakaj dobijo v BRUSLJU 20 000evrcov za izdajo naroda in svoje domovine
LLLEPI
23. 01. 2017 17.15
+21
Z Slo minimalcem postajamo konkurencni bol od kitajcev pocasi se bo vsa umazana industrija preselila na nase ozemlje saj smo prakticno zastonj. Le politike je treba podmazat pa bo vse prodano po znizani ceni z narodom vred
LLLEPI
23. 01. 2017 17.20
+6
Nora24TV
23. 01. 2017 18.17
+0