Slovenija

Jelovica zahteva več denarja, občina spoštovanje podpisane pogodbe

Trzin, 12. 03. 2012 06.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sandi Sadar Šoba
Komentarji
36

Projekt nizkoenergetskega vrtca v Trzinu se spreminja v obračun med podjetjem Jelovica in Občino Trzin. V podjetju pravijo, da se občina izogiba plačilu del in hoče izsiliti več, kot je naročila, na občini pa pravijo, da je Jelovica tista, ki draži dolgo pričakovani projekt.

Gradnja vrtca je že skoraj zaključena, zapleta pa se pri plačilih gradbenih del.
Gradnja vrtca je že skoraj zaključena, zapleta pa se pri plačilih gradbenih del. FOTO: Jelovica Hiše

Gradnja težko pričakovanega vrtca v Trzinu se je začela junija 2011, v nizkoenergijskem vrtcu Žabica, vrednem 3,5 milijona evrov, pa naj bi dobili prostor za največ 185 otrok. A so se stvari začele kmalu zapletati. Občina Trzin je avgusta lani odstopila od pogodbe s prejšnjim izvajalcem del, podjetjem Tehnik iz Škofje Loke, nadaljevanje gradnje in rušenje starega vrtca pa z 19. avgustom zaupala podjetju Jelovica.

Povprečna cena zgrajenih nizkoenergijskih vrtcev v zadnjih dveh letih po podatkih Jelovice znaša 1.328 evrov na kvadratni meter. Pogodba, ki jo ima Občina Trzin z Jelovico hiše za izvedbo standardnega slovenskega vrtca s površino 1473 kvadratnih metrov, predvideva ceno 1.148 evrov na kvadratni meter oziroma skupno pogodbeno vrednost.

Želje večje od občinske denarnice?

Občina Trzin je prek javnega naročila objavila razpis za vrtec v skladu z osnovnimi standardi. V podjetju pravijo, da je Jelovica  gradnjo izvedla v rekordnem času, žal pa se dokončanje zahtevnega objekta v predvidenem roku vse bolj odmika tudi zaradi neplačil s strani Občine Trzin. V podjetju Jelovica so prepričani, da si je začela občina kmalu prizadevati za to, da bi za isti denar dobili nadstandardno opremljen in za 300 kvadratnih metrov večji vrtec od tistega, za katerega so sprva podpisali pogodbo.

Občina želi po besedah podjetja sedaj za prvotno ceno 1.691.000,00 evrov izsiliti dokončanje gradnje nadstandardnega dvoetažnega lesenega montažnega vrtca s pripomočki, kot so dvižna ploščad, avtomatska senčila, najnaprednejše ogrevanje s pomočjo geosond, šestbarvno fasado in druge dodatke. Skupna površina vrtca se je povečala in je 1.720 kvadratnih metrov, pogodbena cena pa ostaja enaka. Kot primerjava, po podatkih Ekosklada znaša priznani strošek gradnje nizkoenergijskega vrtca 1.250 evrov za kvadratni meter, a je cena kvadratnega metra vrtca po besedah podjetja sedaj zbita na manj kot 1.000 evrov.

V novem vrtcu bi bilo prostora za do 185 otrok, a bodo morali na selitev v nove prostore še počakati.
V novem vrtcu bi bilo prostora za do 185 otrok, a bodo morali na selitev v nove prostore še počakati. FOTO: Jelovica Hiše
Družba Jelovica je od sklenitve pogodbe z občino do danes sklenila 18 pogodb s podizvajalci, katerih pogodbeni zneski presegajo znesek 1.333.000 evrov brez DDV, hkrati pa družba Jelovica hiše sama ocenjuje vrednost deleža svojih del na okrog 858.000 evrov in po besedah trzinskega župana s tem sama zvišuje pogodbene cene za 30 odstotkov (na približno 2.191.000 evrov).

Dela ne bodo dokončali, dokler ne bo plačila

V podjetju Jelovica pravijo, da jim občina od decembra lani ne plačuje več opravljenih del, tri mesece pa ne plačuje niti podizvajalcev, ki naj bi že razmišljali o tem, da bi zapustili gradbišče. V Jelovici so zato prepričani, da želijo trzinski občinski organi izsiliti odstop podjetja, ki želi korektno plačilo za opravljena dela. "Neplačevanje obveznosti s strani investitorja je v času gradnje že dvakrat povzročilo upočasnitev del na projektu," poudarjajo v Jelovici. Kot pravi Anton Triler, vodja projekta pri Jelovica hiše, se v Sloveniji praksa neplačevanja izvedenih gradbenih del tako očitno seli tudi med javne naročnike.

Medtem je Jelovica kljub neplačilom Občine Trzin podizvajalcem že poravnala vse zapadle obveznosti. Vse je odvisno od odločitve župana občine Trzin, v podjetju pa ne izključujejo možnosti, da bodo pravico terjali po sodni poti.

Je 1,7 milijona evrov težka investicija premajhna za dokončanje projekta?
Je 1,7 milijona evrov težka investicija premajhna za dokončanje projekta? FOTO: Jelovica Hiše
Na izredni seji občinskega sveta, ki je obravnaval omenjeno problematiko, so se svetniki seznanili s stanjem. Odločitve, kakšni bodo naslednji koraki, še niso znane. Jelovica je med tem za zaščito svojih interesov vložila predlog za izvršbo, nadaljuje pa tudi z ostalimi pravnimi ukrepi. Ob tem so v družbi že pred mesecem dni izrazili pripravljenost, da vrtec kljub nadstandardnim zahtevam zaključijo za ceno, ki je nižja od 1.200 evrov za kvadratni meter.

Za zaplete kriva Jelovica?

Župan občine Trzin Anton Peršak očitke zavrača in pravi, da je prav podjetje Jelovica podražilo stroške izgradnje s prvotne pogodbene cene. Kot zatrjuje, je bila Občina Trzin kljub vsemu pripravljena na pogovore in je v dolgotrajnem postopku pogajanj privolila v določene racionalizacije predlaganih rešitev in materialov, kar je prineslo za okrog 146.000 evrov nižje stroške, in hkrati je družbi Jelovica hiše odobrila tudi nujna dodatna dela v višini 62.500 evrov, tako da je zdaj pogodbena cena narasla na 1.753.500 evrov.

"Tako rekoč takoj po sklenitvi pogodbe je družba Jelovica hiše začela pošiljati Občini Trzin sporočila, da je pogodbena cena prenizka in da ji ne bo uspelo izpeljati del za ceno, sporazumno določeno s pogodbo, naj še enkrat poudarim, sklenjeno po sistemu "funkcionalni ključ v roke"," odgovarja trzinski župan.

Družba Jelovice hiše naj tudi ne bi Občini Trzin predložila ustreznega predračuna, ki bi bil usklajen s projektno dokumentacijo in veljavno pogodbo, čeprav pogodba to izrecno zahteva, odgovarjajo na občini. Strokovni nadzor del, katerega naloga je preverjanje izdanih situacij oziroma računov, tako nima podlage za potrjevanje situacij in občina ne za izplačila. Ne glede na to je Občina Trzin prvo izdano situacijo in deloma tudi drugo in tretjo plačala, sedaj pa je nov pogodbeni znesek za več kot 200.000 evrov višji od zneska, določenega v pogodbi, še dodaja.

"Najbrž je razumljivo, da Občina Trzin ne more, ne sme in ne bo nadaljevala s plačili, dokler ne bodo odprta vprašanja razrešena. Ključno vprašanje pa je, kot rečeno, da so sklenjene podizvajalske pogodbe v hudem nesorazmerju z osnovno izvajalsko pogodbo. Res je, da po zakonu podizvajalce neposredno plačuje naročnik, vendar to ne pomeni, da lahko izvajalec s podizvajalci sklepa pogodbe, ki niso skladne z okviri njegove pogodbe z naročnikom," odgovarja Peršak.

So bili apetiti večji od dejanskih finančnih zmožnosti občine?
So bili apetiti večji od dejanskih finančnih zmožnosti občine? FOTO: Jelovica Hiše

Pavlišič: Izvajalec ni bil izbran kar tako, temveč prek javnega razpisa

Da so pogodbena določila jasna in da veljajo za obe pogodbeni strani, poudarja tudi predsednik delovnega odbora nadzornega sveta občine za gradnjo vrtca Marko Pavlišič. Poudarja, da je bil izvajalec del izbran na javnem razpisu, na katerem so konkurirala tri podjetja s podobnimi ponudbami, po odstopu izbranega izvajalca pa je občina namesto ponovitve javnega razpisa sklenila pogodbo s podjetjem Jelovica, ki je privolilo tako v prvotno določeno ceno kot tudi v roke in obseg dela. Po Pavlišičem mnenju je Jelovica točno vedela, v kakšen posel se spušča.

Prvi dve gradbeni situaciji so dali v skladu s pogodbeno vrednostjo, tretja pa je začela dvigovati samo ceno gradbenih del. "Kot član nadzornega odbora moram vztrajati pri tem, da mora Jelovica izpolniti to, kar se je zavezala izpolniti. Če je občina naročila dodatne storitve, je morala to naročiti pogodbeno in pisno in je zato zavezana k plačilu dodatnih del, ki jih bo občina tudi plačala," pravi Pavlišič in dodaja, da izsiljevanja ne morejo sprejeti.

Ko je naročala občina nov vrtec pri Jelovici, je imela Jelovica vrtec že pripravljen v svojih obratih in bi ga morali le še postaviti, tako da je podjetje že pri podpisu pogodbe vedelo, kako velik bo vrtec, pravi Pavlišič in dodaja: "Najlepše bi bilo, da občina zaključi objekt, nato pa se stvar rešuje na sodiščih, če ni možno priti do dogovora, in da otroci ne trpijo zaradi tega. Popolnoma jasno je, da lahko prihaja do popolnoma različnih razlag pogodbe ali pogodbenih členov, ni pa nikakršnega razloga, da bi zato otroci trpeli. Mislim, da bi bila občina zelo vesela, če bi se Jelovica držala pogodbe, ki jo je podpisala, in se držala tako rokov kot tudi pogodbene cene."
 

Bo konsenz le sklenjen?

Vse je odvisno od dogovora, ki bi bil cenejši od izčrpavajočega sodnega boja. V podjetju vztrajajo, da hočejo le kritje stroškov gradnje in direktno plačilo podizvajalcem, v tem pa naj bi imeli celo podporo večine trzinskih občinskih svetnikov.

Objekt bi bil lahko dokončno zgrajen v 20 dneh, tako so v Jelovici prepričani, da bi lahko primopredajo izvedli do konca meseca marca, krajanom in njihovim otrokom pa bi bil tako na voljo sodoben in udoben vrtec z desetimi oddelki, ki bi ga lahko občina začela uporabljati že od 30. aprila, ko bo porušen stari vrtec.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

snowgal
12. 03. 2012 18.59
men grejo pa mal na jetra s temi zvišanimi cenami. pikola, vsi bi samo jemali. so za tolk rekl in tolk nej dajo, ne pa več. otrok pa sploh ni spodobno mešat v to s-*ra*-nj*-e.
Ramzess
12. 03. 2012 13.34
-2
Zakaj so otroci sive lise na sliki, ...
blabla59
12. 03. 2012 13.21
+2
Za tak padec %grad.dejavnosti je kriv izključno krog ljudi okoli Mileta Kućana (Hilda, Zidar, Zemlarič Isajlović, JAnković, Černigoj, ROp.....)
RONDO25
12. 03. 2012 12.57
+3
Pesnik iz trzina že ve kako mora za svoj denar dobiti kar največ (100% izsiljevanje) več takih primerov iz te občine...Aroganca na višku
FCL
12. 03. 2012 12.52
+2
Premalo ste Peršaku nakazali...to je to.
VOY
12. 03. 2012 11.05
+10
Trzinci.....bote srečni da nimate Jankovića za župana....pa to
tantadruj1
12. 03. 2012 11.35
+2
symy1
12. 03. 2012 10.58
+8
Kar se trenutno dogaja v gradbeništvu je šlo enostavno čez vse meje okusnega! Ravno zaradi tega se iz študija te smeri pravkar izpisujem. Imeti opravka s takšnimi barabami kot se pojavljajo v gradbeništvu...NE HVALA!
tantadruj1
12. 03. 2012 11.00
+8
začni študirat javno upravo. boš lahko na občini v službi. tam so sami poštenjaki.
snowgal
12. 03. 2012 19.01
"poštenjakov" je povsod "dovolj" ;) kdor ima pa cilj delat v javni upravi, nima glih ambicij. pač še en zajedalc več.
Cisto na hitro
12. 03. 2012 10.34
+3
Za otroke ni nič predrago...ejga pa tud ce nafutramo se kakega parazita zraven... v kar ne dvomim
tantadruj1
12. 03. 2012 10.36
+8
luksuza ne rabijo otroci, luksuz rabijo odrasli.
VOY
12. 03. 2012 10.25
+1
A to je un Župan-Majda,puvej če ni res haaaaaaaa
ognjenorezilo
12. 03. 2012 10.28
+5
Majda je iz Komende :) po novem se Majdi in Županu reče paraziti!!
ognjenorezilo
12. 03. 2012 10.23
+6
predlagm javni zasebni zavod nje.. kt stožce nje.. dab deb dobra praksa...
tantadruj1
12. 03. 2012 10.26
fakinshit
12. 03. 2012 10.21
+6
za vrtce in za bolnice se zmeraj en problem najde :)))
VOY
12. 03. 2012 10.16
+11
Odkar sem sebe ujel na laži,ne verjamem več NOBENEMU....ejga
fakinshit
12. 03. 2012 10.21
+2
titovka
12. 03. 2012 10.22
-1
tantadruj1
12. 03. 2012 09.58
+8
nič v stečaj še jelovico. pa še eno novo občino raje.
mirsad
12. 03. 2012 09.54
+3
Jelovica je tko al tko ena sama svinjarija. Na stolčkih sedijo pohlep, preračunljivost, škodoželnost in trdosrčje.
KARANTaNIJASLO
12. 03. 2012 10.13
+2
ti pa si angelček,pošten,vljuden....bla bla
mirsad
12. 03. 2012 10.20
+0
tantadruj1
12. 03. 2012 10.38
+2
no pol dokončaj svojo izjavo, z stavkom: tako kot jaz. lahko copy paste-aš, dovolim. :D