Slovenija

Namesto Šinkovca Rupnik

Ljubljana, 30. 08. 2007 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Š.Z./M.M./STA
Komentarji
37

Vlada je razrešila dosedanjega direktorja Sove Matjaža Šinkovca. Na položaju ga bo zamenjal Andrej Rupnik.

Vlada je razrešila Matjaža Šinkovca, ki je bil na čelu Sove od oktobra 2006.
Vlada je razrešila Matjaža Šinkovca, ki je bil na čelu Sove od oktobra 2006. FOTO: POP TV
Andrej Rupnik je strokovnjak za kriminalistično informatiko in kriminalistično analitiko in je bil do današnjega imenovanja 28 let zaposlen v slovenski policiji. Od leta 2000 je na generalni policijski upravi opravljal funkcijo vodje sektorja za mednarodne odnose v službi generalnega direktorja policije.

Dosedanjega direktorja Slovenske varnostno obveščevalne službe (SOVA) Matjaža Šinkovca je vlada razrešila. Na položaju ga bo zamenjal Andrej Rupnik, je za 24ur.com povedal tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak.

Premier Janez Janša je na novinarski konferenci pojasnil, da je bil z delom Šinkovca, ki je bil na položaju slabo leto dni, zadovoljen. Kot razlog za zamenjavo Šinkovca je Janša navedel premike v Sovi in dejstvo, da je prva faza prenove agencije zaključena. Nastopile so tudi nove prioritete, kot je denimo predsedovanje Slovenije Evropski uniji v prvi polovici prihodnjega leta, je dejal predsednik vlade.

Andrej Rupnik (foto: Združenje Sever)
Andrej Rupnik (foto: Združenje Sever) FOTO:

Šinkovec, ki ga je vlada s funkcije razrešila sporazumno, bo svojo novo funkcijo kot državni sekretar v kabinetu predsednika vlade opravljal na zunanjem ministrstvu v smislu okrepitve v pripravah na predsedovanje Slovenije EU in med predsedovanjem.

Rupnik je do imenovanja za direktorja Sove na generalni policijski upravi opravljal funkcijo vodje sektorja za mednarodne odnose v službi generalnega direktorja policije. Po rangu je bil višji policijski svetnik. Šinkovca bo nasledil 14. septembra.

Od izjave do tožbe

Afera Sova je izbruhnila na začetku poletja. Obveščevalna agencija naj bi v letu 2004 posnela več telefonskih pogovorov med predsednikom hrvaške vlade Ivom Sanaderjem in takratnim vodjo slovenske opozicije Janezom Janšo. Nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar sicer vseskozi trdi, da je Sova delovala zakonito.

Poslanec SD Anton Rop je zatrdil, da sta se Sanader in Janša dogovarjala za incidente v Piranskem zalivu, zato je Janša včeraj na ljubljansko okrožno sodišče vložil civilno tožbo, v kateri zahteva javni umik izjave in javno opravičilo Ropa. Rop je v odzivu izrazil prepričanje, da bo vložena tožba pomembno vplivala na to, da bo lahko dokazal resničnost svojih izjav.

V Sovi brez pravega izziva?

Odstavljeni prvi mož Slovenske obveščevalno varnostne agencije (Sova) Matjaž Šinkovec naj bi se vrnil v diplomacijo. Glede njegovega odstopa je predsednik SLS dejal, da "Sova trenutno preživlja turbulentne čase, ki jih je potrebno prebroditi". Po njegovi domnevi se je Šinkovec odločil, da vodenje Sove zanj ni ključen izziv, pravi Podobnik.

Odstavitev Matjaža Šinkovca komentirajo tudi drugi poslanci. Predsednik DeSUS Karl Erjavec je povedal, da zaradi kratkosti njegovega vodenja Sove težko ocenjuje Šinkovčevo uspešnost. "Direktorja Sove je na eni strani presenetila afera znotraj Sove, na drugi strani pa predsednik vlade v času predsedovanja Evropski unije na zunanjepolitičnem področju potrebuje izkušenega diplomata kot je Šinkovec," je pojasnil Erjavec. Prav kombinacija teh dveh okoliščin naj bi bila po Erjavčevem mnenju vzrok za odstop.


Prvak SD Borut Pahor je dejal le, da si vsaka država želi in zasluži obveščevalno službo, ki dela uspešno in zakonito. Kateri od teh ni bil izpolnjen v primeru Šinkovca, Pahor ne ve. Pravi pa, da če to pomeni, da se bodo stvari na Sovi uredile, to pozdravlja.

Poslanec nepovezanih poslancev Pavel Gantar, ki je tudi predsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, razrešitev Šinkovca ocenjuje kot pričakovano. Upa, da bo novi direktor Andrej Rupnik, ki ga Gantar osebno ne pozna, "samo profesionalec". Problem Šinkovca je, da je bil diplomat, profesionalec, seveda pa tudi profiliran član SDS, je ocenil Gantar.

Aleš Gulič: "Šinkovca poznam bolj kot pisca znanstvene fantastike!"
Aleš Gulič: "Šinkovca poznam bolj kot pisca znanstvene fantastike!" FOTO: Dare Čekeliš

Kljub temu, da je bil Šinkovec član vladajoče stranke, "ni bil pripravljen sprejeti in pokriti vsakega ravnanja vlade v Sovi. Tu pa tam je skušal postaviti zavoro in obraniti določeno integriteto te službe in zaradi tega je prišlo do težav", je prepričan Gantar.


"Direktor Sove mora imeti zaupanje predsednika vlade. Mora biti tisti, ki po dogovoru dejansko poskrbi za to, da agencija deluje korektno, pravilno in v skladu z zakonom," je še ugotovil Gantar. Ustanovitev zunanje vladne komisije za nadzor nad Sovo je po mnenju Gantarja pomenila nezaupnico direktorju Sove.

V SNS pa se sprašujejo, čemu je do odstopa direktorja Sove prišlo ravno v tem času. Hkrati obljubljajo, da bodo dogajanje v Sovi budno spremljali. Poslanec LDS Aleš Gulič pa je dejal, da je Šinkovca poznal "bolj kot pisca znanstvene fantastike, kot direktor Sove pa ni nastopal veliko".

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat zamenjave Šinkovca ni želel komentirati.



  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lahka konjenica
31. 08. 2007 09.41
Prvo Borec: Gregorij Rožman je NEDOLŽEN! AMREN.... SI SLIŠAL. NE GOVORI VEČ O TEM. ZGLEDA DA NE PO POZNAŠ CERKVENE ZGODOVINE. MARŠ SE JO UČIT, DA BOŠ BOLJE SPOZNAL GOSPODA ROŽMANA, PA NJEGOV ŽIVLJENJEPIS SI PRIPEBERI, CERKVENEGA, NE TISTEGA OD UNIH TARDEČIH PREJ
Tonček Balonček
31. 08. 2007 09.37
Po tej logi, da so vsi odlično delali in sprejeli odlične zakone in se pozna izjemen napredek, bi lahko odstopil kar prvi minister, v korist napredka in razvoja ter učinkovitemu reševanju problemov!
rosomoh@email.si
31. 08. 2007 08.53
Dokler ne najdejo novega Matija Mačka ne bo nič.
Prvo Bore
31. 08. 2007 07.31
Naj najdejo še kakšnega Rožmana, pa so vsi na kupu.
Jožajoža
30. 08. 2007 20.46
šinkovec je bil pripeljan v SOVO samo z namenom, da priskrbi obveščevalne podatke o evropskih in svetovnih politikih.in to bi janši omogočilo pohod na evropski in pozneje na svetovni prestol.
brainiac
30. 08. 2007 20.23
Kdo potrebuje samostojno Sovo?Sova je itak vaški oddelek BND! Če JJ resnično hoče priti, do zapiskov telefonskih pogovorov Janez - Ivek, naj napiše pisno prošnjo in jo naslovi na BND! Nemci za razliko od Sove, imajo vse dokumentirano in ne dovolijo da se jim različni Jerovški in Gantarji, sprehajajo po arhivih in"sortirajo" dokumente! Recept JJ je enostaven. Nesposobnega pisca znanstvene fantastike, zamenja še bolj nesposoben in zgubljen "cybercop"! "Megle" bo dovolj še za naslednjih 10 let!
Spectator
30. 08. 2007 19.57
Kako rata vsaki vladi to, namrec popolnoma neprimeren kandidat za vodenje sove. Za Rupnika se govori da je ritoliznik ki je priplezal nekam in se udelezeval seminarjev, v resnici pa pojma nima o nicemer. Kao kriminalisticna informatika, potem pa pise neke eseje o problematiki napadov na internetu, ki bi jih ze vsak bolj IT osvescen drzavljan znal napisati, v resnici pa konkretno najbrz nicesar ne zna, pa se najbrz je preverjen tajni SDS kader, eden tistih ki ni bil nikoli na nobenem seznamu ali stranki, zvest pa bolj kot ostali..taki so najslajsi za vodjo.
eastpa123@gmail.com
30. 08. 2007 19.54
Če so ministri naredili karkoli narobe, korupcija, bla, bla, kar je seveda čisto možno (sploh glede na statistiko prjšnje LDS vlade!), se jih lahko obtoži tudi, ko so IZVEN njihovega dosedanjega posla. Ali ne? Samo DOKAZE zberite! ! !
eastpa123@gmail.com
30. 08. 2007 19.49
l.45? Zbudi se, sedaj smo že naslednjem TISOČLETJU. LOL
brainiac
30. 08. 2007 19.33
Ta beli so opleli leta '45 ko jih je vodil Rupnik I ! Tudi Rupnik II, jih ne bo rešil!!
malasutra@gmail.com
30. 08. 2007 18.57
a šinkovec je tudi dobro delal?!? a - hahahaha. vedno boljše. ministri in šinkovec, vsi super, pa jih VELIKI zamenja. ????? le kaj bi to bilo? a se je janši utrgalo, da reže takoooo sposobne kadre (ki jih je sam nastavil). a? morda pa niso sto procentno poslušni. le kdo bi vedel. eno je gotovo - paranoja je huda reč. nikoli ni miru. sami sovražniki vse naokrog. zunanji, notranji... vse zamenjat. še ljudstvo. pa bo končno mir.
Jožajoža
30. 08. 2007 18.56
haag bo imel več dela s slovenijo, kot z jugoslavijo
Jožajoža
30. 08. 2007 17.25
vohun šinkovec in njegovi so opleli. evropa je v zadnjem trenutku spoznala, kakšne namere imajo janšisti.
doki007@email.si
30. 08. 2007 16.08
tut ta šinkovc ni več dobr za vlado ,....!!!!!!!!!!! ZAKAJ ????????
Tonček Balonček
30. 08. 2007 16.04
Rosomoh, očitno tudi Janša ni vedel, s kakšnimi ima opraviti, sam jih je predlagal parlamentu, ki jih je potrdil! Včasih ti ljudje presenetljivo malo vedo oziroma nočejo vedeti! Vsakemu zdarvemu človeku je bilo jasno, da Drobnič in tista ministrica za kmetijstvo nista za ministrovanje, enako velja za Rupla in še za koga, pa ne pomaga nič! Kaj bo Jordanova za znanost, ljubi bog?
lucasa
30. 08. 2007 15.28
Šinkovca so zamenjali, ker ni hotel podpisati uničenje dokumentov v zvezi z dogovorjenimi incidenti v Piranskem zalivu. JJ rabi POSLUŠNE...
gelion1101@yahoo.com
30. 08. 2007 15.16
Eh, tonček; saj so skoraj vsi bivši komunisti - bolj ali manj zagrizeni; samo potem so se pofarbali z drugimi barvami in zdaj so vsi demokrati(čni) - z predsednikom vlade na čelu, ki je hotel biti predsednik ZSMS. Škoda, da ni bil. Mogoče bi bil sedaj na čelu LDS... hehe... Ali pa je prav zato postal tako zagrizen protikomunist, ker ga niso izvolili....
DarthRevan
30. 08. 2007 15.08
"Šinkovec je delal dobro" JA ZAKAJ JE PA DOBIL ODPOVED? Mater no...
Tonček Balonček
30. 08. 2007 15.06
Novi direktor kot bivši zagrizeni komunist od znotraj pozna te murgelske partijske metode in bo to zalego hitro in učinkovito počistil!!
rosomoh@email.si
30. 08. 2007 15.01
Kako zanimivo je brati komentarje vsevednih in politično izobraženih osebkov,ki vedo več od akterjev dogajanja.In še bolj zanimivo ....napovedi slovenskih Nastradamusov(namerna napaka),ki vedo skoraj toliko kot mama Elka.