Slovenija

Zaradi izkoriščanja delavcev v tujini bo podana kazenska ovadba

Ljubljana, 10. 04. 2013 09.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Miha Raičevič
Komentarji
107

V Nemčijo pogosto prek slovenskih podjetij odpotujejo gradbeni delavci, ki kmalu ugotovijo, da kljub pridnemu delu nimajo za hrano, kaj šele za vrnitev. Inšpektorat za delo bo v zadnjem znanem primeru podal kazensko ovadbo.

Zadnji primeri izkoriščanja napotitve delavcev iz Slovenije v Nemčijo, o katerem smo že poročali, obravnava tudi inšpektorat za delo. Delavci so po nekaj mesecih dela v Frankfurtu, kjer so gradili bolnišnico, ostali brez izplačanih plač, prav tako pa niso imeli denarja za vrnitev v Slovenijo.

Delavec v Frankfurtu
Delavec v Frankfurtu FOTO: Reuters

V oddaji 24UR so v ponedeljek poročali o primeru, ki ga je med drugim opisala tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Delavci so bili zaposleni v podjetju Garum, ki jih je napotilo na delo v Nemčijo, kjer so v Frankfurtu gradili bolnišnico. Za januar in februar niso dobili plač, niso dobili izplačanega regresa, niti plačanih nadur, praznikov in dopusta. O plačilnih listah ni bilo ne duha ne sluha.

Glavni inšpektor inšpektorata za delo Franc Rančigaj je pojasnil, da je bil zoper delodajalca že uveden postopek inšpekcijskega nadzora, zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja kršitve temeljnih pravic delavcev pa bodo podali tudi kazensko ovadbo.

Inšpektorat za delo lani vložil 65 kazenskih ovadb

Na inšpektoratu za delo so pojasnili, da so od leta 2009 obravnavali največ kršitev, povezanih s plačilom za opravljeno delo. Pojavljajo se tudi kršitve pogodbe o zaposlitvi, v zvezi z zaposlovanjem na črno, evidencami na področju dela in socialno varnostjo ter delovnim časom. Prav največ kršitev je na področjih gradbeništva, gostinstva in trgovine.

Tako ugotavljajo, da je veliko kršitev takšnih, da delavec ne dobi dogovorjenega plačila. Leta 2009 so ugotovili 1522 takšnih kršitev, naslednje leto je številka poskočila na 2596, lani pa je bilo takšnih kršitev že skoraj 3500.

Rančigaj je potrdil, da so obravnavali tudi več hujših kršitev zakonskih določil, ki so imeli vse znake kaznivega dejanja, zato so na pristojno državno tožilstvo vložili tudi kazenske ovadbe. Samo lani so vložili 65 kazenskih ovadb. Ob tem dodaja, da so zaznali tudi kršitve pravic iz delovnega razmerja napotenih delavcev v Nemčijo, a statističnih podatkov o tem ne vodijo posebej.

Slovenski inšpektorat nima pristojnosti za opravljanje nadzora na ozemlju drugih držav, je pa, tako kot drugi podobni organi članic Evropske unije, vključen v sistem notranje izmenjave informacij na trgu dela (IMI), ki omogoča ugotavljanje dejanskega stanja v drugih državah. Na inšpektoratu zato dodajajo, da se je tako težje izogniti sankcijam ob kršitvah delovnopravne zakonodaje tudi v zvezi z napotenimi delavci.

V treh letih se je število primerov, ko delavci niso dobili dogovorjenega plačila za opravljeno delo, več kot podvojilo.
V treh letih se je število primerov, ko delavci niso dobili dogovorjenega plačila za opravljeno delo, več kot podvojilo. FOTO: Thinkstock

Tako so inšpektorji že v več primerih ugotovili, da so prek omenjenega sistema uspešno že rešili "kar nekaj postopkov", ki so se zaključili s podajo kazenske ovadbe. Primere prijav kršitev ob napotitvi delavcev v tujino po besedah Rančigaja obravnavajo prioritetno.

ZSSS: Nekaj plač dobijo, potem pa ostanejo brez vsega

Na ZSSS opozarjajo, da so gradbeni delavci zaradi slabega stanja gradbeništva v Sloveniji delo prisiljeni iskati v tujini, saj za njih glede na recesijo in stečaje večjih gradbenih družb pravih priložnosti praktično ni.

In mnogi se podajo na takšno pot. ZSSS opozarja, da je veliko primerov, ko se delavci z delodajalcem dogovorijo, da so zaposleni v Sloveniji, delo pa opravljajo v Nemčiji. Po navadi ima slovenski delodajalec sklenjen dogovor z nemškim podizvajalcem, ta pa ima pogodbo sklenjeno z glavnim izvajalcem del na gradbišču v Nemčiji.

Ker so slovenski delavci zaposleni v slovenskem podjetju, jim le-to uradno izplačuje minimalni osebni dohodek, razliko do zasluženega dohodka pa dobijo po drugi poti. Delodajalec jim namreč obljublja plačilo v višini osem evrov na uro. In delavci bi se s tem tudi zadovoljili, če bi takšen dogovor zares držal.

Vendar delodajalec pogosto prekrši dogovor. Marko Tanasić iz ZSSS pojasnjuje, da dva ali tri mesece delodajalec izplačuje dogovorjen znesek, nato je naslednja dva meseca, morda tudi tri, dohodek nižji, pogosto ga dobijo tudi z zamudo in v obrokih. Ko pa delavec ne dobi izplačanih dveh plač, jih delodajalec pošlje domov z obljubo, da bodo dobili plačano, ko bo nemško podjetje nakazalo denar. Med tem je zbrana že nova ekipa delavcev, ki čakajo, da odidejo na delo v tujino.

Tisti, ki se med opisanim postopkom začnejo pritoževati, pa lahko hitro končajo v "buškah". Tako sta dva delavca pri ZSSS že povedala, da sta bila v Nemčiji zaradi negodovanja pretepena. Nemški sindikalist Frank Schmidt - Hulliman pa je povedal, da so delavcem, ki so člani njihovega sindikata, grozili tudi tako, da so jih spraševali, "kako kaj hčerka, za katero vedo, katero šolo obiskuje".

Tako delavci, ki želijo oditi na delo v Nemčijo, vsak dan čakajo na vizume pred nemškim veleposlaništvom v Ljubljani.
Tako delavci, ki želijo oditi na delo v Nemčijo, vsak dan čakajo na vizume pred nemškim veleposlaništvom v Ljubljani. FOTO: POP TV

Denarja kar naenkrat ni mogoče iztožiti

Zgodba po vrnitvi še nikakor ni končana. Opeharjeni delavec kmalu ugotovi, da njegovega denarja ne bo. Zaposlen je bil namreč v podjetju, ki ima le bančni račun, nabiralnik in en mobilnik. Srečuje pa se tudi z drugimi novimi ugotovitvami, ki so zanj vse prej kot ugodne.

Delodajalec, ki je zaposloval delavce v Nemčiji, je moral za vsakega delavca prispevati tudi plačila v nemški sklad za plačilo nadomestil za letni dopust gradbenih delavcev (SOKA-BAU). Vendar delavci kmalu ugotovijo, da do sredstev iz tega sklada niso več upravičeni, saj jih je izčrpal že njihov delodajalec, in to kljub temu, da niso bili na dopustu. V gradbeništvu v Nemčiji obstaja tudi sklad za regres in izravnavo plač in tudi iz tega sklada je delodajalec že počrpal sredstva, ki jih seveda delavec ni videl. Bil je namreč dogovorjen za osem evrov na uro, na koncu pa tudi teh ni videl. Zato si pogosto takšni delavci, ko ugotovijo, da tako več ne morejo delati, sposodijo denar za vrnitev v domovino, kjer pa se njihova agonija nadaljuje.

Ko govorijo z odvetnikom, da bi tožili takšnega delodajalca, namreč hitro ugotovijo, da ima delodajalec bodisi zaprt ali blokiran račun bodisi je celo zaprl ali prodal podjetje nekomu iz nekdanjih republik nekdanje Jugoslavije. To pa za obubožanega delavca pomeni, da svojega denarja ne bo nikoli dobil.

Za nekoga trdo delo, za drugega masten zaslužek

In kaj imajo od tega ti delodajalci v Sloveniji. V Nemčiji je po kolektivni pogodbi vsak gradbeni delavec upravičen do minimalnega zneska, ki ga predvideva kolektivna pogodba. Za kvalificiranega gradbenega delavca predvideva 13,70 evra na uro, za nekvalificiranega pa 11,50 evra na uro. Verjetno ni težko ugotoviti, kolikšna je razlika, in če jo pomnožimo s številom opravljenih ur, lahko hitro ugotovimo, da nekdo že v enem mesecu na podlagi dela, ki ga je opravil nekdo drug, dobro služi.

Gradbeniki v tujini pogosto delajo tudi nadure. Tako so na gradbišču pogosto več kot 200 ur mesečno. In če predvidevamo, da je opravil 200 ur na mesec, lahko njegov delodajalec zasluži več kot 1100 evrov le na podlagi dela enega delavca. Že prej pa smo omenili, da delodajalci hitro izčrpajo tudi sklad, namenjen za plačevanje letnega dopusta.

Direktorica ni imela pojma o tem, kdo dela v podjetju in kje

Inšpektorat za delo je v poročilu, izdanem septembra lani, zapisal, da so obravnavali enega takšnih primerov. Pri nadzoru nekega podjetja so ugotovili, da direktorica ni imela informacij, koliko delavcev je zaposlenih, niti ni vedela, kje njeni delavci opravljajo delo. "Očitno je bila direktorica zgolj na papirju, med tem, ko je družbo vodila druga oseba na podlagi pooblastila," so zapisali.

Prav v tem primeru 20 delavcem niso bile izplačane plače za tri mesece, delodajalec pa je delavce kar sam brez izkazane pravne podlage odjavil iz sistema obveznega zdravstvenega zavarovanja. Delodajalec je po mnenju inšpektorjev delavcem zavestno kršil pravice, zaradi česar so proti njemu vložili kazensko ovadbo, v kateri mu očitajo kršenje temeljnih pravic delavcev in goljufijo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vetlan
12. 04. 2013 08.38
Slovenija(!) govori o izkoriščanju delavcev t tujini? ha ha ha
Brundo
12. 04. 2013 07.05
+3
Nemcem to paše, drugače ne bi sodlovali s takimi "kvazi firmami" temveč bi delavce sami zaposlili in plačevali. Vendar potem odgovornost pade direktno na njih! Zame so enako krivi kot njihovi pajdaši, ki jim vozijo črnce za izkoriščanje .
Tucci
12. 04. 2013 06.04
+5
Jaz sem že leta1991 delal v Nemčiji preko slovenskega podjetja, pa še do danes nisem dobil plačila. Vedno je bilo tako in vedno bo, ker naša ljuba dežavica nič ne ukrepa. Bog ne daj pa, da položnice ne plačaš.
piki_jakob
12. 04. 2013 01.08
+1
je kdo od vas imel kake izkušnje z gospodom Čančem iz Velenja?
HooplaToopla
11. 04. 2013 23.25
+9
To je vse povezano. Ministrstvo za delo-Inšpektorati-tožilci-sodniki-prevarantski podjetniki. Tu se krog sklene. Delavci delajo zastonj, bolj srečni dobijo hrano in kak drobiž. Denar pa kroži po zgoraj omenjeni navezi. Glavni problem Slovenije, ne le na tem področju je, da se je korupcija zažrla tako globoko v sodstvo, da smo ga odjebbali še vsaj za naslednjega četrt stoletja.
ONniON
11. 04. 2013 23.10
+3
js bi pa naredil tako da bi npr. prepovedal delodajalcu za katerega se je izkazalo da je goljufal in izkoriščal prepovedal bi mu najemanje delavcev in podjetje bi moralo oz . on bi bil strogo kaznovan in poplačat delavce kar je dolžan ! delavcu čast in oblast
SevenEleven
11. 04. 2013 19.14
Obstaja instrument "bancna garancija" delodajalca oz. narocnika v vezi do delavca, ce tega ne zmore, pac naj ne obljublja in posluje
Brundo
12. 04. 2013 07.08
asdfghjklqwertz
11. 04. 2013 18.23
+3
Najhuje je to, da nemec 100% plača izvajalcem, ker tam so strogi zakoni ... Če ne plačaš, zamrznejo račun. Zadnji čas, da se država malo zgane glede lopovščine. Če bo šlo tako naprej, bom še jaz postal S.P. in pošiljal delavce v tujino ... njihovo plačo pa bom obdržal zase.
gangsterist
11. 04. 2013 17.04
+9
za vsako bolezen rožca raste in tudi vsak kramp paše v vsak hrbet. če ne bi dobil z lepa, bi si pa s krampom pomagal
krtaca15
11. 04. 2013 17.02
+5
Stvar je cisto preprosta. Ce se delodajalec ne drzi pogodbe, je v prekrsku. Zakaj bi se morali zdaj vsi ostali drzati pravil in jih scititi. IMENA NA MIZO! Taki nikdar ne bodo vec delali!
kordiljere
11. 04. 2013 16.12
-5
gurt - ne zavajaj. Nobeden Slovenec tega ne dela,drugace pa povej ime in priimek.
kordiljere
11. 04. 2013 14.27
+1
Ime in priimek teh izvajalcev. Stavim,da med nimi ni nobenega Slovenca,temvec so sami drzavljani republike Slovenije. Sramota za inspektorje.
iGURT
11. 04. 2013 14.44
+7
Vem za par Slovencev ki "posojajo" delavce ali pa jih sami napotijo v tujino, in nisem prepričan da so delavci zadovolni z vsem skupaj
kordiljere
11. 04. 2013 14.25
+3
Narocnik,izvajalec in podizvajalec. Kaj,ali nam ni to ze nekaj znano?
24vohomurckov
11. 04. 2013 13.55
+2
..KDAJ pa bodo podali ovadbo??....letos??
strel?ek
11. 04. 2013 13.16
+4
V Sloveniji je marsi kdo,kvazi "podjetniki",pa tudi nekateri v javnih službah mastno služili na račun ubogih ljudi,katere so vse institucije pustile na cedilu,dokler se njima cedi med in mleko.
strel?ek
11. 04. 2013 13.19
+7
še nekaj dodam,po kakšni ceni so v gradbeništvu delali ti ist delovci,cena stanovanja nebi smela presegati 1000 evra na m2.
Terezinka
11. 04. 2013 12.24
+2
To so gradbeni delavci, ki jih v Sloveniji ustanovljena podjetja d.o.o. namenoma pripeljejo v Slovenijo od tu pa naprej v EU. Ugotovijo naj zakaj ta podjetja sploh dobijo dovoljenja zato, da ti delavci pridejo v Slovenijo, če so namenjeni v Nemčijo. Ti delavci nikoli niso delali v Sloveniji
Terezinka
11. 04. 2013 12.26
+0
Inšpektor naj pregleda kje živijo tuji delavci, ki imajo dovoljenja za delo pri nas. Če jih ni tukaj naj jim vzamejo pravico do začasnega bivanja.
portorožka lepota
11. 04. 2013 12.49
+0
Terezinka
11. 04. 2013 12.53
+3
Kaj imaš tak d.o.o., ki vozi tuje delavce in jih za dela posojaš?
Terezinka
11. 04. 2013 12.54
+2
Si d.o.o. kot je bil ali mogoče še zmera je, tisti Hildin, ki je pripeljal delavce na T6?
Predrag Tonta
11. 04. 2013 15.34
+4
trezinka kolk si stara da take neumnosti trosiš-drugo -si kdaj bila v gradbeništu in na svoji koži čutila manipulacijo da take resnice daješ ven -mislim samo tvoje resnice -pojma nimaš -in zato nekokodakaj ker te res grdo brati -to kar v prispevku piše ni nič še huj je verjamite mi ker sem v gradbeništvu 27 let področje strehe -
Princip..1979
11. 04. 2013 11.57
+1
V tujini da, pri nas pa nikoli!
iGURT
11. 04. 2013 11.58
+1
iGURT
11. 04. 2013 12.02
+8
ko sem pred časom sam stopil na banano, in rečem ex šefu da bo že dobil svoje, zakon karme pa to, mi je on začel da mu grozim in da me bo ovadil zaradi groženj in jaz njemu z nasmeškom da naj, da ne vem kaj se čaka Jaz sem ga prijavil na inšpektorat za delo, sporočil na zavod za zaposlovanje, podal prijavo na inšpekcijo za delo itd., je trajalo, a na koncu sem dobil vse kar mi je dolgoval
Princip..1979
11. 04. 2013 12.15
+6
Imaš srečo veliko ljudi je nima, je pa največji problem, da se ljudje ne znajo postavit zase! Veliko jih pa še po pol leta neplačevanja, še kar upa saj bo... pa nič od tega! Večinoma so si ljudje sami krivi!
Kunoichi
11. 04. 2013 12.22
+3
Pravico je treba vzet v svoje roke in delodajalec ne bo nikoli več niti pomislil, kaj šele, da bi koga speljal na led.
bplese1
11. 04. 2013 13.00
+0
Potem pa te delodajalec toži da mu groziš in tebe kaznujejo....
Dolenjc3
11. 04. 2013 22.35
+1
Ko bodo ovce končno nekaj same ukrenile (saj država tega noče ali ne zmore), se bo počasi začelo spreminjati... Pa ne mislim ovadb, ampak konkretna dejanja.
piki_jakob
12. 04. 2013 01.32
zobe je treba pokazat že takoj na začetku, če ne te kmal uporabljajo za predpražnik
iGURT
11. 04. 2013 11.55
+6
nisem bral vsega a, BILO BI KORISTNO ČE BI OBJAVILI KJE LAHKO DELAVEC PRIJAVI DELODAJALCA USTREZNEMU ORGANU TAKO JAVNO KOT ANONIMNO ..to bi bila dobra poteza
iGURT
11. 04. 2013 11.57
+5
in dajte to še povedat preko TV ker vsi ne čepijo po teh raznih forumih
Princip..1979
11. 04. 2013 11.58
+3
Saj ne bi nobeden upal, ker bi potem izgubil še to mezdo!
iGURT
11. 04. 2013 12.03
+4
X-XY
11. 04. 2013 12.36
+2
pa saj to je problem povpraševanje je večje od ponudbe, in tako bo kar nekaj časa, cvetelo bo in je do sedaj kot vidite, izkoriščanje oz. plačevanje pod ceno, ker državo en drek briga kaj se dogaja v real sektorju, sindikat, odvetniki, inšpekcije pa so itak za v Dravo, ali pa kako drugo reko, katera je pri roki (malo heca), pol pa obupaš, vzameš 4 jurje z borze, nardiš s.p. in crkneš ali pa greš na socialo, in to legalno, brez vsega (gat), ... še hujše bo
kawboy
12. 04. 2013 06.57
Če delodajalec krši oziroma zlorabi ter izigrava tako predpise kot delovnopravno zakonodajo in ne deluje ter posluje v skladu z zakonom o gospodarskih družbah ter zakonu o finančnem poslovanju podjetij ter ostalih zakonih je vaša dolžnost in obveza da takšnega delodajalca čim prej prijavite na policijsko postajo stalnega prebivališča. Če pa ne veste kje je to potem pa na najbljižjo policijsko postajo, saj vas boso tam usmerili kam in kako? In še podali boste lahko ustno kazensko ovadbo zoper delodajalca.
portorožka lepota
11. 04. 2013 11.54
+4
Nemskemu sindikatu je nasel grozit imas hcero, v katro solo hodi????? Ha ha ha ha pa niso svbi majmuni, da nasedajo gluponom in foram balkanskim.
bplese1
11. 04. 2013 11.51
+13
Moj sin je delal za dva delodajalca (in oba sta slovenca). Pri prvemu je delal pol leta po sistemu 500 € na TRR, ostalo na roke. Dobil je samo tisto na TRR. Ostal mu je dolžan okoli 2500 €. Pri drugem, je bil skoraj leto dni. Drugega terja tudi za okoli 2000€. In ko je želel zapustiti delovišče je bil deležen groženj, v stilu, vem ki si doma in podobno....Potem ko se je odločil da to izterja je ugotovil da nimajo nič prepisano na svoje ime, tako da mu nič ne moreš. To je realnost našega podjetništva...Vsi ti na začetku obljubljajo gradove v oblakih. Češ....saj poznam tega kaj ti je dolžan, ta je veliki lopov, jaz pa sem pošten....In mladi neizkušeni delavci nasedajo tem "podjetnikom".