Slovenija

Namerno hujskaštvo?

Ljubljana, 29. 11. 2006 14.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Piramida je potrdila mračne strahove, da RTVS načrtno spodbuja nestrpnost, menijo člani programskega sveta.

TV Slovenija zaradi včerajšnjega dogajanja resno razmišlja o možnosti nesodelovanja gospoda Jelinčiča v naslednjem krogu Piramide. Izjava vodstva Televizije Slovenija glede nastopa Zmaga Jelinčiča v oddaji Piramida

Skupina petih članov programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) zahteva sklic izredne seje programskega sveta zaradi torkove oddaje Piramida, v kateri so nastopili poslanec Zmago Jelinčič, novomeški romski svetnik Zoran Grm in estradnica Tina Gorenjak. "Mislimo, da je torkov eksces dokazal, da sedanje vodstvo RTVS ni kompetentno za opravljanje svojih nalog in je nastopil čas, da ga javnost pokliče na odgovornost," so v zahtevi med drugim zapisali Spomenka Hribar, Vlado Miheljak, Jernej Pikalo, Tatjana Pirc in Tanja Lesničar-Pučko.

Predsednika programskega sveta Staneta Grando pozivajo, naj v skladu s poslovnikom nemudoma skliče izredno sejo programskega sveta, na kateri bodo obravnavali "izredno perečo problematiko nestrpnega govora v informativnih oddajah in še posebej v oddaji Piramida".

Mirovni inštitut je na odgovornega urednika informativnega programa Geriča naslovilo protest, saj meni, da je Televizija Slovenija z zasnovo in vsebino Piramide prispevala k širjenju nestrpnosti do Romov v Sloveniji. S tem je javna televizija delovala v nasprotju s poslanstvom, ki ji ga določajo medijska zakonodaja in interni akti RTV Slovenija, so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so zapisali, je prav torkova oddaja Piramida potrdila vse dosedanje očitke in tudi kritične pomisleke, ki jih je članstvo programskega sveta izrazilo prav na torkovi seji, oddaja pa se zdi naravnost v posmeh programskim standardom, ki jih je programski svet sprejel istega dne.

"Oddaja je potrdila najbolj mračne strahove, da nacionalna televizija načrtno spodbuja nestrpnost, rasizem, sovražni govor, hujskaštvo in najnižje politične strasti proti predstavnikom drugih narodnosti. In to prav v času, ko je zaradi razgretih strasti in neučinkovite države ulica že spregovorila, tekla pa je tudi že kri," menijo podpisniki pobude za izredno sejo programskega sveta.

Novinarji se ograjujejo od oddaje

Po nestrpnem govoru Zmaga Jelinčiča je na nacionalni televiziji prišlo do incidenta.
Po nestrpnem govoru Zmaga Jelinčiča je na nacionalni televiziji prišlo do incidenta. FOTO: Dare Čekeliš
V.d. odgovornega urednika informativnega programa Rajko Gerič je za 24ur.com povedal, da podpira voditeljico oddaje Eriko Žnidaršič, ki je med oddajo stalno opozarjala poslanca Jelinčiča, naj ne širi sovražnega govora. Piramida sicer po njegovih besedah ne sodi v informativni program, temveč gre za sponzorirano oddajo. Na spletni strani RTVS sicer piše, da je Piramida tedensko informativno-razvedrilna oddaja. V.d. odgovornega urednika razvedrilnega programa Petar Radovič je za 24ur.com povedal, da sta odgovorna urednika Piramide dva – torej Gerič in Radovič.

Novinarji in uredniki informativnega programa TV Slovenija poudarjajo, da se "ograjujejo" od torkove oddaje Piramida. "Menimo, da je vsebina oddaje v nasprotju s pravnim redom Republike Slovenije, s kodeksom novinarjev, poklicnimi merili in načeli novinarske etike v programih RTV Slovenija in s programskimi standardi RTV Slovenija," so zapisali.

V izjavi, ki jo je podprla večina rednih in honorarnih sodelavcev informativnega programa TV Slovenija, med drugim ocenjujejo, da oddaja "že po svoji zasnovi in tudi po vsebini ne sodi v informativni program javne televizije". Zato pričakujejo, "da zanjo v prihodnje ne bo več odgovarjal Informativni program TVS oziroma njegov odgovorni urednik".

Izjavo so med drugim naslovili na generalnega direktorja RTVS Antona Guzeja, direktorja TVS Jožeta Možino, pomočnika direktorja TVS Igorja Pirkoviča, predsednika programskega sveta RTVS Grando, v.d. odgovornega urednika razvedrilnega programa Petra Radoviča in v. d. odgovornega urednika informativnega programa Rajka Geriča.

Tudi televizija se distancira od Jelinčiča

Iz službe za odnose z javnostmi RTVS so sporočili, da se je po torkovi oddaji Piramida v prostorih RTVS zgodil tudi "manjši incident". In sicer je po navedbah službe za stike z javnostmi "eden od gledalcev proti gostu oddaje Zmagu Jelinčiču vrgel plastenko". Incident je sicer minil brez posledic, so še zapisali.

Zaradi sovražnega govora RTVS ne bo predvajala ponovitve oddaje.
Zaradi sovražnega govora RTVS ne bo predvajala ponovitve oddaje. FOTO:

Zapisali so tudi, da se Televizija distancira od izjav in hujskaškega nastopa Jelinčiča ter “obžalujejo dejstvo, da je Zmago Jelinčič zlorabil nastop v oddaji, ki je želela predvsem prispevati k razumevanju romske problematike in predstaviti Rome kot povsem enakovredne državljane”. Kot so pojasnili, je voditeljica oddaje gosta “neprestano opozarjala na njegov sovražni govor, prebrala mu je tudi člen v ustavi, ki ga prepoveduje, in zahtevala, naj spoštuje temeljno dostojanstvo in meje dobrega okusa”. “Jelinčič voditeljice ni upošteval, kot tudi ne posredovanja programskih delavcev, ki so med prekinitvami dvakrat zahtevali naj se obnaša strpno in naj preneha z žalitvami. S tem je poslanec kršil Programske standarde in etična merila, ki veljajo na TVS,” so sporočili.

Oddaja se je zaradi nespoštovanja pravil enega od trojice gostov, ki je zlorabil gostovanje v živi oddaji, v delu vsebine razvijala v nedopustno smer, kar je napaka, ki jo obžalujemo. Ob tem seveda Zmago Jelinčič, kot poslanec državnega zbora in javna osebnost, sam nosi odgovornost za svoje izjave.

Izbor gostov v Piramidi je bila nepremišljena in neprimerna odločitev, je pojasnila profesorica na Fakulteti za družbene vede in strokovnjakinja na področju medijev Sandra Bašič Hrvatin. "Določiti in na nek način komercializirati sovražni govor ter mu dati prostor v javnem mediju je neprimerno," je ocenila.

Po razglasitvi rezultatov smo se zaradi Jelinčičevega obnašanja odločili, da čestitke v obliki napeva ne izvedemo ter, da del prihodka telefonskega glasovanja namenimo šolanju romskih otrok. TV Slovenija zaradi včerajšnjega dogajanja resno razmišlja o možnosti nesodelovanja gospoda Jelinčiča v naslednjem krogu Piramide.

Zaradi nestrpnih Jelinčičevih izjav Televizija ne bo predvajala ponovitve oddaje, ampak bo v predvidenem terminu na sporedu Omizje, ki bo govorilo o soočanju z nestrpnostjo in problemu delovanja pravne države.

Društvo novinarjev: Odgovorni uredniki izbrali sovražni govor

Društvo novinarjev Slovenije opozarja na dejstvo, da je oddaja Piramida sponzorirana in s tem krši 55. člen zakona o medijih, ki zahteva, da aktualno informativne programske vsebine ne smejo biti sponzorirane.

Protestu Aktiva novinarjev RTVS glede oddaje Piramida se pridružuje tudi upravni odbor Društva novinarjev Slovenije. ''Odgovorni uredniki so že z izbiro gostov v oddaji izbrali sovražni govor in nestrpnost kot koncept tako zadnje kot nekaterih prejšnjih oddaj, kar je nesprejemljivo in v popolnem nasprotju z mednarodnim in nacionalnim pravnim redom ter poklicnimi in etičnimi standardi,'' so zapisali v sporočilu za javnost.

"V Društvu novinarjev Slovenije smo ogorčeni nad ravnanjem javnega zavoda RTV, ki poskuša zdaj odgovornost za sovražni govor in izraženo nestrpnost prevaliti na enega izmed udeležencev. Oddaja je nastala v okviru programa TV Slovenija, že z izbiro gostov v oddaji pa so odgovorni uredniki izbrali sovražni govor in nestrpnost kot koncept tako zadnje kot nekaterih prejšnjih oddaj. Že v prvi oddaji so tematski sklop nedopustno sovražno naslovili: "Ne Rom, le sosed bo rojak". Tudi zadnjo oddajo so zasnovali in oglaševali hujskaško, saj so gledalcem v plačanih časopisnih oglasih vnaprej obljubljali "Romsko vrelišče v studiu Piramide med poslancem Jelinčičem in romskim svetnikom." Tudi zato lahko odgovor RTV Slovenija, češ, da je poslanec Zmago Jelinčič zlorabil nastop v studiu TV SLO označimo za čisto sprenevedanje,'' so sporočili iz društva novinarjev.

Spodbujanje k nasilju in nestrpnosti, diskriminacija na podlagi spola, pripadnosti etnični, verski, socialni ali narodni skupnosti, žalitev verskih čustev in običajev ter netenje mednacionalnih trenj je nedopustno. 23. člen Kodeksa novinarjev Slovenije

"Položaj romske skupnosti je v ospredju pozornosti javnosti. V trenutku, ko vse pomembne družbene institucije, tudi tuje, pozivajo k strpnosti, pa se javna televizija odloči, da v oddajo povabi politika, ki je znan po svojih skrajnih in ekstremnih izjavah in ga sooči s predstavniki romske skupnosti, ki se ne morejo kosati z retoričnimi sposobnostmi politikov."

"Uredništvo se ne more distancirati od nestrpnosti, hujskaštva, rasizma in šovinizma, ki ga sicer izražajo povabljeni gostje, saj izbirajo sodelujoče in nastopajoče, povezujejo in sintetizirajo vsebino. Uredništva in novinarji niso odvezani odgovornosti, če dopustijo, da kdo medij izrabi za sporočila, ki vsebujejo le zmerjanje in poniževanje," so še zapisali.

Društvo novinarjev Slovenije bo pozvalo tudi Novinarsko častno razsodišče, da se do tega dogodka opredeli. Izjavo društva novinarjev glede Piramide so poslali tudi direktorju Televizije Slovenija Možini in v.d. direktorju odgovornega urednika informativnega programa Geriču.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja