Slovenija

'Nam trenutno stanje ustreza'

Piran, 02. 06. 2010 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Večina ribičev se ne želi vpletati v referendumsko kampanjo. Sta pa dva nasprotnika arbitražnega sporazuma izpostavila, da jim sedanje stanje ustreza, saj do mednarodnih voda že zdaj lahko plujejo, ne da bi jih kdo oviral.

Dva ribiča, ki sta aktivna v strankah opozicije, Leon Čebulj in Silvano Radin, nasprotujeta arbitražnemu sporazumu. Čeprav je večina ribičev zadržanih in nočejo javno podati svojega mnenja, sta omenjena sklicala tiskovno konferenco. Čebulj je tako dejal, da ribičem arbitražni sporazum ne bo prinesel prav nič dobrega, saj bi z njegovo potrditvijo izgubili dostop do mednarodnih voda.

Da ribiči lovijo le do polovice Piranskega zaliva, je pred časom dejal piranski ribič Zlatko Novogradec.

"Mi zdaj dejansko lovimo ribe v celem Piranskem zalivu," je za 24UR OB ENIH dejal ribič Čebulj, ki je razložil, da trenutno slovenski ribiči brez težav prehajajo v mednarodno morje in tam tudi lovijo. Tako je zanikal navedbe, da slovenski ribiči trenutno lovijo le na območju do polovice Piranskega zaliva.

"Nam trenutno stanje ustreza," je dejal, a dodal, da le pod pogojem, da bi to stanje tudi normalizirali. "Ta katastrska meja, kataster morja je v bistvu najbolj realna meja, v okviru katere mi danes delamo," pravi.

Ribi
Ribi FOTO: Reuters

Čebulj pravi, da je večina ribičev proti sporazumu, nek manjši del ribičev pa je po njegovo za, ker ni toliko seznanjen s tem, koliko nevarnosti ta arbitražni sporazum prinaša. Po njegovo naj bi sporazum podpirali predvsem tisti, ki lovijo ob slovenski obali, tisti, ki imajo interes loviti v mednarodnih vodah, pa naj bi mu nasprotovali.

Leon Čebulj
Leon Čebulj FOTO: POP TV

Če bi Slovenija dobila le služnostno pot do mednarodnih voda, ne pa teritorialnega dostopa, bi za ribiče po Čebuljevih besedah to pomenilo, da bi jih izločili iz mednarodnega morja in jih zaprli na območje Piranskega zaliva. Takšna rešitev bi po njegovem mnenju lahko privedla tudi do ponovne obuditve ekološko-ribolovne cone (ERC), ki jo je Hrvaška sicer razglasila leta 2004, pozneje pa za članice EU njeno izvajanje zamrznila.

Hrvaška in Italija bi nato razglasili epikontinentalni pas in si upravljanje z naravnimi viri v mednarodnem morju razdelili med seboj, Slovenija pa bi bila iz teh pogovorov izključena, predvideva Čebulj. Poleg ribjega življa gre po Čebuljevih domnevah predvsem za vprašanja razdelitve energetskih bogastev.

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janko35
03. 06. 2010 11.21
Pol pa ne jokat,ko vasbpo Hrvaška policija odpeljala v Pulo in boste morali plačati mastno kazen,ker ste lovili v njihovem morju. Koliko boste plačali boste še premalo,brezhbteničarji.
Tonček Balonček
03. 06. 2010 09.55
Tisti dimnik je bolj za hec, ladje bodo seveda še evdno vozile v skladu z Anconskim dogovorom, v Trst in Koper po hrvaškem morju, nazaj dol pa po italjanskem.
Danilo Glažar
03. 06. 2010 09.04
Takole sem jaz narisal temeljno resnico.
Osvald
03. 06. 2010 00.18
Nobeden ne bi smel gledati na politike kaj pravijo in ne na pripadnost opciji ,ker tukaj govorimo o meji !! Treba je priznati pri zdravi pameti da je sporazum za Slovenijo izredno neugoden ker po mednarodnem pravu v takšni situaciji nam dostop do odprtega morja NE pripada ! Tako da če bo Slovenija hotela dostop do odprtega morja bodo Hrvaški pogajalci v zameno da se odpovemo določeni sporni kopenski meji nam dali služnostno pot do odprtega morja kar bodo naši takoj sprejeli , in vse to bo potekalo za zaprtimi vrati tako da popravnega izpita pri meji NI !! Zato pri zdravi pameti glasujte Proti !!!
mark50
02. 06. 2010 23.11
NISEM siguren ali bomo dobili teritorialni stik, čeprav mi logika govori da je stik pač stik in ne neškodljiv prehod ki je uveljavljen termin v pomorskem pravu. za razliko od stika ki ni najpogosteje rabljena beseda. Ampak če po tem sporazumu ne bomo dobili tega stika oz.dimnika , ga ne bomo dobili po nobenem kasnejšem sporazumu s hrvati. Ker oni ne bodo pristali na ničesar drugega kot na pomorsko pravo brez zunanje pravičnosti. Ne bodo se več pogajali. Mi pa bomo morali potrditi njihov vstop v EU. Pa tudi če bi uspel JJ dobiti s hrvaške strani tudi zo zunanjo pravičnost , to še vedno nebi bila nobena garancija da bi dobili stik ( ali izhod ) . Niti slučajno. Žal ne vem odkod vsem nasprotnikom toliko optimizma da bomo kasneje dobili boljše pogoje. Sodišče v Hagu sigurno ni nam naklonjeno in naj naštejejo vsaj 2 primera kjer je kaka država ki je bila v podobnem slučaju dobila teritorialni izhod po tej zunanji pravičnosti. Če mi gdo našteje 2 primera ( seveda podobna ) bom takoj PROTI in bom navijal za tako sodišče.
mark50
02. 06. 2010 22.59
super JE ČE RIBIČEM USTREZA TAKO STANJE. zAKAJ NE POVEDO KJE LOVIJO ? PO CELEM PIRANSKEM ZALIVU ? IN PRI SAVUDRIJSKEM RTU ? Jok brate. šele v mednarodnih vodah. in do polovice savudrijske vale. Tudi po določitvi meja bo tako. Vse dokler hrvati ne sprejmejo ZERP za vse države ( sedaj je samo zamrznjen za države EU. Tako draga ribiča ne zavajajta slo javnost. Če je JJ prepričan kje je slo meja danes naj Vas pelje lovit v slov.vode ! Če si upa. Kako so hrabri ko so globoko v sloveniji. Kaj niso pomagali ko so jorasa in podobnika skopali v dragonji.
miha_321
02. 06. 2010 22.18
A mislite da bodo čezoceanske tovorne ladje vozile čez tist mali dimnik, ki ga je zrisala sds? Še obrnit se ne morejo tam. Že 50 let vozijo čez hrvaške vode in še naprej bodo vozile, zato je tako natolcevanje brez pomena. Vprašanje na referendumu bi moralo bit enostavno: ali želite rešiti spor s hrvaško glede meja ali ne.
mate08
02. 06. 2010 21.48
samo ZA reši Slovenijo pred blokado....
Leni Njofra
02. 06. 2010 20.39
Zanimivo, da si sporazum in definicije v sporazumu isto kot Pahor razlaga tudi Ameriški pravni strokovnjak za mednarodno pomorsko pravo, ki pravi, da takšna definicija pomeni, da Slovenija dobi teritorialni stik z mednarodnimi vodami. Da pa je stvar še lepša, ta pravnik je že sodeloval kot svetovalec JJ v prejšnem mandatu. To je bilo pri poročilih na POP TV ob 19h, Komaj čakam naslednja poročila ko bo JJ demantiral.(spet ena laž)
erikon
02. 06. 2010 19.54
Levji
02. 06. 2010 19.49
Dva ribiča, strakarsko podučena sta proti AS (SLS in SDS), ostala večina ribičev pa si želi, da bi se že enkrat meja razrešila in da bi lahko svobodno in brezkrbno ribarili. Zato zaaaaaaaaaaaaaaaa AS, ki prinaša veliko blusov in nič minusov.
Bflat
02. 06. 2010 19.43
To je SLS, to je zavajanje, pazite, ljudje, toni hec. Arbitraža bo uredila zadeve. Klinc, bomo pa po koridorju lovili. Vraga lovijo pod Savudrijo, ja, če jih ne dobijo - mogoče pa imajo pod mizo zmenjeno, da prodajajo hrvaške prstake gostilnam, ampak jaz samo nakladam, dajem kontra temu SLSovcu.
playback
02. 06. 2010 19.41
ZAKAJ SE GREMO PRI TAKO POMEMBNI ZADEVI STRANKARSKE IGRICE ??? TUKAJ NI VAŽNO KDO BO ZMAGAL ALI JANŠA ALI PAHOR, VAŽNO JE, DA NAS BODO HRVATJE ZOPET NASANKALI, TAKO KOT VEDNO !!! PROTI, PROTI, PROTI, PROTI, PROTI 4EVER!!!!
thinkyboy
02. 06. 2010 18.47
Levji
02. 06. 2010 17.56
ZA ARBITRŽNI SPORAZUM MAXIMALNO IN SLOVENIJA BO ZOPET ZMAGALA.
jejejejejojojiji
02. 06. 2010 17.34
Mene pa zanima kdo je temu ribiču napisal kaj mora govoriti. Če so te besede prišle spontano iz njegove glave sem jaz papež:))) Referendum ZA, kjerkoli se dva ne moreta dogovoriti posreduje sodišče ali arbiter, ni to normalno??? Seveda bi se politiki še pogajali, saj je s sovraštvom najlažje nahraniti rajo, če jim že kruha ne daš
M-teorija
02. 06. 2010 17.07
Kot strokovnjaki za ribe naj povejo ali plavajo ali plivaju, pa bomo hitro vedeli čigavo je morje.
nerrazuri.
02. 06. 2010 16.50
Moje mnenje je odvisno od tega, kdo bolje plača! Zaenkrat sem proti!
Mavri?ni Bojevnik
02. 06. 2010 16.41
Tole vse pove: "Na novinarski konferenci sta ribiča Leon Čebulj in Silvano Radin, sicer aktivna člana strank SDS in SLS predstavila stališča proti arbitražnemu sporazumu s ..."
delijesever 1
02. 06. 2010 16.18
Jan.Jan reciteram:ribič ribič me je ujel........