Slovenija

'Člen bi prestrogo urejal 'piratstvo''

Ljubljana, 04. 10. 2011 17.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrstvo za pravosodje je sporočilo, da podpira dopolnilo k noveli kazenskega zakonika glede kršitve materialnih avtorskih pravic. Če bo dopolnilo sprejeto, bo člen glede nalaganja datotek s spleta manj strog.

Ministrstvo za pravosodje podpira dopolnilo k noveli kazenskega zakonika glede kršitve materialnih avtorskih pravic, je na parlamentarnem odboru za notranjo politiko pojasnil državni sekretar z omenjenega ministrstva Boštjan Škrlec. Če bo dopolnilo, ki ga je predlagal poslanec Anton Anderlič (LDS), sprejeto, bo člen precej manj strog.

Sedaj predlagani člen, ki kriminalizira nalaganje datotek s spleta, je namreč sprožil precej negodovanja. Po predlaganem dopolnilu pa nalaganje ne bi bilo kaznivo, če bi šlo za osebno uporabo, torej v nekomercialne namene.

V Sloveniji je bilo v preteklem letu 47 odstotkov nameščene programske opreme piratske.
V Sloveniji je bilo v preteklem letu 47 odstotkov nameščene programske opreme piratske. FOTO: Panda Security

Kot je dejal Škrlec, glede na odzive, ki so jih zaznali v strokovni javnosti, menijo, da ni smiselno vztrajati pri tako strogi formulaciji. Pojasnil je, da sedanja ureditev tega področja ni sistemsko usklajena, ureditev tega pa je možna še na kakšen drugačen način, torej tudi z manj strogim členom.

O dopolnilu sicer danes niso odločali, saj so sejo zaradi poteka časa prekinili, nadaljevali pa jo bodo v sredo. Odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje mora torej končati z drugo obravnavo omenjene novele, prav tako jih čaka še druga obravnava novele zakona o kazenskem postopku ter predloga zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora in predloga zakona o izvajanju dejavnosti splošnega pomena.

Novosti novele kazenskega zakonika

Škrlec je sicer odboru ponovno na kratko predstavil novosti, ki jih prinaša novela kazenskega zakonika, po njegovih besedah enega najpomembnejših projektov pravosodnega ministrstva v tem mandatu. Poudaril je, da so dokument pripravljali tri leta ter so samo od tistih, ki kazenski zakonik uporabljajo v praksi, dobili 176 predlogov za spremembe.

Med novostmi je omenil ureditev obveznega psihiatričnega zdravljenja za manj prištevne in neprištevne storilce kaznivih dejanj. Novela preureja tudi kazniva dejanja s področja okolja, spolne nedotakljivosti in gospodarstva. Kot je dejal, je namen vseh sprememb učinkovitejši in hitrejši tek kazenskih postopkov, opozoril pa je tudi, da je treba slovenski kazenski zakonik prilagoditi evropskemu pravnemu redu.

Predsednica ljubljanskega okrajnega sodišča Vesna Pavlič Pivk je v imenu Sodnega sveta izpostavila predvsem nov način določanja dnevnega zneska denarnih kazni na sodiščih. Kot je opozorila, iz prakse izhaja, da se v kazenskih postopkih denarna kazen veliko premalo izreka v primerjavi s pogojnimi obsodbami. Predlagana sprememba pa bi po mnenju Sodnega sveta podaljšala postopke in otežila njihovo izvajanje. Po njenih besedah bi namreč morali izvajati nove dokaze za ugotavljanje dohodkov obdolženih.

Pripombe je imela tudi državnozborska zakonodajno-pravna služba, opozorili pa so še, da bo ministrstvo kmalu moralo pripraviti tudi novelo zakona o izvrševanju kazenskih sankcij. Škerlec je odgovoril, da so spremembe tega zakona v pripravi, a bo to še nekaj časa trajalo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Titanus
06. 10. 2011 15.57
Alan76 oh kmon. Če je tu na svetu kakšen dober programer, potem bo program zaklenil, dal ključe, ... Če pa narediš samo program pa brez kakšne kode, serialsov ali česa drugega, njegova krivda in bo folk veselo klikal DOWNLOAD! Drugače pa si že mogoče slišal za OPEN CODE PROGRAMS??? Če nisi naj ti povem, da so to odprto kodni programi, ki so na netu ZASTONJ!!!!!!!!!!!!
Titanus
06. 10. 2011 15.50
PrimozPeterka prosim nehi mi z takimi. Večina programov ima že vnešene funkcije, da ti določenih vrstic ni treba pisati znova in znova!
VonTotenkopf
06. 10. 2011 11.45
deadcool....ironija? halo.
mlad3n
05. 10. 2011 18.40
Siol->Trio: internet do 10MB, televizija (standard, pink dodatek), telefon. 56€ na mesec. A ni to že dovolj, še prosit nas morjo da vlečemo musko pa filme in programe z neta, ne pa nam še z zakonom hočejo prepovedat. F*uj in sramota.
robek35
05. 10. 2011 14.18
AHa a internetn potem imate vsi zastonj,jaz ga moram plačat 20-25 eu na mesec,ne mi govorit daj e vse zastonj,če pa downloadam prek torrentov pa sem samo prenašalec ker še drugi od mene downloadajo,potem pa naj ukinejo torrente
kajkoda
05. 10. 2011 14.16
nosferatu05.10.2011, 13:410 nato tudi kupit v trgovino, saj sem vedel, da si izvajalci oz. programerji zares zaslužijo moj denar. Klanjam se ti.Jaz bom pa še naprej loadal,dokler ne bo vsako loadanje opredeljeno kot kaznivo dejanje.Nisem svetnik in se niti nimam namena delati svetnika.
kajkoda
05. 10. 2011 14.11
porka.malorka05.10.2011, 13:460 To pa ni res. Jaz naprimer bi dosti raje igral igro,ki bi jo kupil. Kot pa da je skrekana in polna napak in je ne moreš apdejtad. Samo ne dam zanjo 50evrov,ker je preveč. Mam raje napake. Ja z igricami je problem.Priznaj pa,da če bi bila možnost zloadat originalno igrico,brez vsakih napak,da jo lahko apdejtaš,bi jo raje zloadal zastonj,kot pa plačal za njo v trgovini.Ne lagati samemu sebi. Moj post je bolj letel npr. na filme.K jih lahko zloadaš v popolnoma enaki kvaliteti kot jih lahko kupiš.In normalno,vsak raje zloada ker je zastonj,kot pa da bi plačal.Taki smo,ne lagati.
porka.malorka
05. 10. 2011 13.46
kajkoda To pa ni res. Jaz naprimer bi dosti raje igral igro,ki bi jo kupil. Kot pa da je skrekana in polna napak in je ne moreš apdejtad. Samo ne dam zanjo 50evrov,ker je preveč. Mam raje napake. Če bi bla pa ene 5evrov bi pa jo kupil. Tako je to.
nosferatu
05. 10. 2011 13.41
@kajkoda, to pa nimaš čisto prav. Ko sem še imel službo, sem z veseljem plačal oz. kupil igre in glasbene cd-je, ki so me prepričali, da so vredni mojega denarja. Večinoma sem jih najprej potegnil zastonj dol in preizkosil oz. preposlušal; tiste igre in pesmi, ki so me pa najbolj navdušile, pa sem šel nato tudi kupit v trgovino, saj sem vedel, da si izvajalci oz. programerji zares zaslužijo moj denar. Pozdravljam ta predlog, saj velika večina uporabnikov poteguje stvari iz interneta le za svojo lastno uporabo ter to delno poplačajo z davkom na podatkovne nosilce; končno nekaj pametnega od naše vlade.
Shorty Zupancic
05. 10. 2011 13.18
Sprejmite raje člen, ki bo strogo urejal kaj naredit z bando ki izčrpava firme in meče delavce na cesto brez kakršnegakoli plačila za opravljeno delo.
kajkoda
05. 10. 2011 12.35
Prosim vas da že nehate s tistim trapastim argumentom,da so cene raznih zadev previsoke in da zaradi tega loadate,pa da bi drugače kupovali. Nehajte si lagati samemu sebi. Resnica je popolnoma preprosta.Vsak normalen človek raje vidi da neko stvar dobi zastonj,kot pa da plača.To je pač v naši naravi. In vsi mi(JA TUDI JAZ!) loadamo pač zaradi tega,KER LAHKO in KER JE ZASTONJ!
IGI4
05. 10. 2011 12.26
Vsakic ko izide nova verzija call of duty igre je cena preko 60 eur. Ce igrca tolko stane potem ni cudno da je operacijski sistem windows preko 300 eur. Vsak clovek se rad pohvali da si je nekaj kupil. Tako je tudi z programsko opremo. Ce kupis windows 7 se pohvalis pred prijatelji. Ce bi bile cene primerne bi vsi imeli programsko opremo orignal kupljeno. Dejstvo je da imamo raje stvari ki jih kupimo kot stvari ki jih dobimo od neke tretje osebe.
Martian
05. 10. 2011 12.08
Shitter4ever matr si pozn...jst sm že včeri gledal....kr dobr so brez Čarlija...
deadcool
05. 10. 2011 11.51
+1
drgač pa tko, za igro se mi smotan zdi dat 50e, čeprou mam neki originalov, da bi pa za windowse, pa programe dajal 100, 200, 300e haha, ne hvala, če nebi blo piratstva, bi uporabljal linux in brezplačne programe al pa nč.
artifakt
05. 10. 2011 11.50
+1
@ jurjur05.10.2011, 10:51-9 Negodujejo tisti, ki kradejo po mreži. Ljudje se navadijo krasti po mreži, potem pa nadaljujejo drugje. Tudi take tatove je potrebno zatreti. ....lihkar sem si z partisa potegnu two man and a half (ker bo ta epizoda prišla na kater kol tv program v slo čez 3 leta), sedaj pa grem v mercator ukrast 2L mleka ter domaćica piškote, da bom namakal medtem ko gledam serijo....
deadcool
05. 10. 2011 11.46
@VonTotenkopf, aja, nisem pošteku da odgovarjaš na Alan76 ov post, oprosti :)
deadcool
05. 10. 2011 11.43
@VonTotenkopf, pa od kje teb da največja softverska podjetja propadajo?!?!? Apple naj bi bilo najbogatejše podjetje na svetu, microsoft pomojem ne zaostaja veliko, googlu gre pa tud vse prej kot slabo, tko da ne kvasi neumnosti!!!!!
robek35
05. 10. 2011 11.25
Aha verjetno ti kupuješ vse v big bangu tudi dvd in cd,Ne da bi vedel da bi apple google in microsoft bankrotirali,tudi proizvajalci iger EA UBISOFT imajo miljarndne profite celo sony ps3 ima blazen profit,noben pirat jih se ni ogrozil so med najbogatejšimi na svetu a sploh veste kaj je kriminal naprimer ce vdereš v bančni sistem in jemlješ denar,če pa si dovnlowdaš filme igre music in win ter office verjamem da 90% ljudi ima piratske verzije tako je udari po navadnem državljanu tu smo pravi mojstri
VonTotenkopf
05. 10. 2011 11.09
Alan76 ... seveda zato pa vsa softverska podjetja na svetu propadajo. Ti dam primer: Microsoft, Google, Apple... Nekaj je če se kopirajo CorelDrawi, Autocadi. Nekaj druzga je pa če se kopirajo različni Painti, WinaMpi... itd.
jurjur
05. 10. 2011 10.51
Negodujejo tisti, ki kradejo po mreži. Ljudje se navadijo krasti po mreži, potem pa nadaljujejo drugje. Tudi take tatove je potrebno zatreti.