Slovenija

Kako se spopasti z nakupovalno mrzlico? 'Bolje je podarjati izkušnje in želje ter ustvarjati stvari'

Ljubljana, 27. 11. 2015 11.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Želimo opozoriti in spodbuditi premislek o naših praksah in o tem, kaj bi nas in tiste, ki jih obdarujemo, zadovoljilo bolj kot nek material, ki povzroča škodo vse naokoli," je pred dnevom brez nakupiv dejala predsednica društva Focus. Namesto nakupovanja je bolje podarjati izkušnje in želje ali pa ustvarjati stvari, je prepričana.

Pretirano potrošništvo spodkopava okolje, v katerem živimo, in povzroča delovne razmere, ki niso vredne človeka, je sporočilo nevladnih organizacij ob dnevu brez nakupov, ki ga v Sloveniji obeležujemo v soboto. S tem dnevom želijo opozoriti in spodbuditi premislek o nakupovalnih praksah, poudarja predsednica Focusa Živa Kavka Gobbo.

"Sploh v predprazničnem času, ko še posebej nakupujemo pretirano. Želimo opozoriti in spodbuditi premislek o naših praksah in o tem, kaj bi nas in tiste, ki jih obdarujemo, zadovoljilo bolj kot nek material, ki povzroča škodo vse naokoli," je poudarila na današnji novinarski konferenci. 

Namesto nakupovanja je namreč bolje podarjati izkušnje in želje ali pa ustvarjati stvari. "Tudi decembrski dobri možje zagotovo ne bi želeli podarjati stvari, ki uničujejo okolje in ustvarjajo nevzdržne delovne razmere," je prepričana predsednica Focusa.

Nakupovanje
Nakupovanje FOTO: Thinkstock

Občutek zadovoljstva ob nakupu hitro izzveni 

Psihologinja in avtorica knjige Skrita uganka denarja Katja Z. Istenič je ob tem poudarila, da občutek zadovoljstva, ki ga posameznik občuti ob nakupu, zelo hitro izzveni, saj se na kupljeno stvar navadi. Po drugi strani raziskave kažejo, da občutek zadovoljstva ob izkušnjah ali namenjenem času traja precej dlje.

Kot je pojasnila, za prekomerno trošenje poleg notranjih, kot je omenjeni občutek zadovoljstva, obstajajo tudi zunanji; živimo namreč v družbi, ki nakupovanje spodbuja, hkrati pa se ljudje nikjer ne morejo naučiti razumnega odnosa do denarja.

Poleg tega so ljudje pod nenehnim pritiskom, da morajo ljubljenim nekaj podariti, da pokažejo, kako pomembni so jim. "Obstajajo drugi načini, da to naredimo," je poudarila, in ponovila besede Kavka Gobbove, da je soljudem bolje nameniti svoj čas.

Kako se spopasti z decembrsko nakupovalno mrzlico?

Isteničeva je podala tudi nekaj praktičnih nasvetov, kako se spopasti z decembrsko nakupovalno mrzlico - tako je nakupe dobro načrtovati vnaprej, bolje jih je opraviti pred zadnjim hipom. "Če pa se znajdemo v situaciji, ko bi nekaj kupili impulzivno, se je dobro za hip ustaviti in premisliti, ali to stvar resnično potrebujemo," je še pojasnila.

Kavka Gobbova je opozorila tudi na posledice prekomernega nakupovanja, ki jih izraža "že samo dejstvo, da smo avgusta porabili celoten letni proračun naravnih virov; se pravi, da si izposojamo od prihodnjih generacij".

Potrošniška mentaliteta, v angleščini je to consumerism, je po njenih besedah, podobno kot vsi -izmi, v prekomernih mejah škodljiva tako za posameznika kot za okolje. "Očitno je z gospodarskim sistemom tudi nekaj narobe, če moramo trošiti na način, da si spodkopavamo Zemljo, na kateri živimo ... Planet je samo eden, mi ga potrebujemo, on pa nas ne," je še dodala.

Neformalni del protesta proti prekomernemu potrošništvu

Dan brez nakupov je neformalni dan protesta proti prekomernemu potrošništvu. V Sloveniji ga letos obeležujemo v soboto, poleg Focusa - društva za sonaravni razvoj sodelujejo še BUNA, Ekvilib Inštitut, Smetumet Ked, FLOR - Etično nakupovanje, Društvo 5. maj, Sekcija Mladi za varnost, 3muhe ter številni prostovoljci in posamezniki.

"A to je zgolj en dan, ki ni dovolj za kakršno koli spremembo potrošniških navad. Te moramo uveljavljati vsak dan in spreminjati naše vzorce potrošnje v smeri vzdržnosti," poudarjajo nevladniki.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

[Frikenstein]
28. 11. 2015 15.28
Jst mam mrzlico vsak mesec, na plačilni dan. Kar tresem se ko gruntam kako bom prišel čez mesec...
MaršNapolje
28. 11. 2015 12.51
kr kupujte kle ta krš k vm prodajajo ne kupm več ništa pr ns razn hrane ostalo pa vse prek neta oz. v tujini "ista" roba razlika v kvaliteti pa kot noč in dan (seveda ponavadi še ceneje iz tujine...)
brabusednet
27. 11. 2015 15.50
+1
Najbolje se je v tem času izogibat trgovin.Nisem glih praznih žepov,vendar iz principa decembra ne hodim po trgovinah in kopujem.Raje ta denar porabim poleti za izlete in dolge počitnice.
RdecaZvezda
27. 11. 2015 15.24
+1
če bi imel tisi denar od penzije,ki mii ga je ukradla država,potem bi tudi lahko koga obdaril,tako pa ...
ONniON
27. 11. 2015 14.38
+1
kako se izogniti potrošniškim skušnjavam, tako da kupiš tisto nekaj od srca svojemu bližnjemu in ne poslušaš želja drugih da pol izpadeš *Inn
XardasXM
27. 11. 2015 12.36
+10
Enostavno... zakaj bi moral obdarovati druge takrat, ko ti narekuje neka tradicija, cerkev ali kdorkoli drug... obdaruješ takrat, ko si želiš in ko lahko, pa še vsi bojo tega bol veseli, ker ne bojo pričakoval...
mina1980
27. 11. 2015 13.18
+9
Zakaj? Zato ker smo mularijo vzgojili, da je bistvo celega življenja (ne samo praznikov) materija. Noben več ne poštuje in se ne veseli sočloveka zaradi tega kar je, pač pa samo zato, kar mu lahko da. In to izvira že od prejšnje generacije - ko so tri generacije pri hiši ostale, pa je bilo polno riti vsega. Namesto, da bi breme življenja vzeli na svoje pleče in potem mogoče praksirali kako drugo ideologijo? Naredili pa smo toliko škode, da jih v 5 naslednjih generacijah ne popravimo. Miselnost ljudi ni lahko spremeniti. Škoda je edino, da potem tudi trpimo tisti, ki ne praksiramo te zahojene zahodne "ful-cool" ideologije...hočeš, nočes so tile pajaceki nekako del tvojega življenja....
XardasXM
27. 11. 2015 13.23
+8
Js se s tem "veselim Decembrom" sploh ne obremenjujem in ni del mojega življenja... zato pa nikol nimam skrbi, pufov in načetih živcev... :)