Slovenija

(Pre)dragi prenosniki: posel v skladu z zakonom, a očitki o potratnosti ostajajo

Ljubljana, 24. 02. 2012 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Sandi Sadar Šoba
Komentarji
224

Nakup dragih prenosnikov za potrebe dela državnega zbora je sprožil številne kritike tudi med poslanskimi skupinami v parlamentu. Ali je po podpisu pogodbe možno razpis še zaustaviti? In ali bo kdo za domnevno oškodovanje javnih financ sploh odgovarjal?

Poslanski računalniki so v stavbi parlamenta, potem ko pa bodo prejeli račun za dostavljeno blago, je postopek s plačilom po 30 dneh po izdaji računa zaključen.
Poslanski računalniki so v stavbi parlamenta, potem ko pa bodo prejeli račun za dostavljeno blago, je postopek s plačilom po 30 dneh po izdaji računa zaključen. FOTO: Blaž Garbajs

Nakup 156 prenosnikov za potrebe dela državnega zbora poraja vse več pomislekov, ali je bilo treba posel izpeljati v času, ko državo pesti kriza in bi morali na javne izdatke tako še bolj paziti. Plaz kritik se je na pristojne, ki so posel izpeljali, usul tudi zato, ker so se za nakup odločili, ko se je zaključeval mandat prejšnjega sklica parlamenta. V državnem zboru vse očitke ostro zavračajo in pravijo, da so ravnali gospodarno ter v skladu z delovnimi potrebami parlamenta.

Za mnenje, ali je bila tovrstna investicija potrebna, pa smo se obrnili na poslanske skupine v parlamentu.

Policijski sindikat Slovenije je poslance državnega zbora pozval, da stare, odpisane računalnike podarijo slovenski policiji. Policija nima denarja za tekoče vzdrževanje zastarele tehnične opreme in ne razpolaga niti z zadostno količino policijskih uniform in materiala, zmanjkuje pa tudi denarja za plače zaposlenih, poudarjajo na sindikatu. "Notranje organizacijske enote v MNZ in Policiji ter policijske enote bodo z vašimi odpisanimi računalniki več kot zadovoljni ter jih bodo pri svojem delu z zadovoljstvom uporabljali,“ so napisali v pozivu parlamentarcem.

SLS: Poslanci bi morali biti z varčevanjem zgled državljanom

S stališčem, da je bil nakup v času krize vse prej kot primeren, soglašajo v poslanski skupini SLS, ker pa poslanci na odločitev niso mogli vplivati, saj je bil prejšnji sklic parlamenta že razpuščen, menijo, da leži breme odločitve na plečih generalnega sekretariata državnega zbora in na pristojnih službah, ki so razpis izpeljale, so še prepričani.

"V poslanski skupini SLS izhajamo iz dejstva, da je v trenutni krizni situaciji, ko bodo morali prav vsi javni porabniki sredstev varčevati, prav, da tudi najvišji politični funkcionarji delijo to usodo,“ odgovarjajo v SLS. Od vodstva parlamenta pričakujejo, da bo preučilo možnosti za razveljavitev pogodbe ali vsaj poiskalo cenejšo rešitev. "V nasprotnem primeru poslanci SLS nadstandardnih računalnikov protestno ne bomo prevzeli in bomo tudi zahtevali, da se naš del presežnih sredstev vrne v proračun državnega zbora,“ je v izjavi za javnost zapisal vodja poslanske skupine Mihael Prevc.

 

Sindikat policistov Slovenije je poslance pozval, da odslužene in odpisane prenosnike podarijo policiji.
Sindikat policistov Slovenije je poslance pozval, da odslužene in odpisane prenosnike podarijo policiji. FOTO: Blaž Garbajs

NSi: Razpis za nove računalnike je stvar prejšnjega mandata

V NSi nabavi ostro nasprotujejo in menijo, da bi morale pristojne institucije glede postopka izvedbe razpisa opraviti temeljiti nadzor ter ob ugotovitvi nepravilnosti ukrepati v skladu z zakoni. Kot pravijo, nekateri poslanci računalnika niti ne uporabljajo. Poslanci NSi, razen enega, ki je v poslanskih klopeh nadomestil predsednico NSi, že imajo nov prenosni računalnik. Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je pisal policijskemu sindikatu, da podpira njihov predlog, da odpisane računalnike državnega zbora dobi policija. V NSi še predlagajo, da državni zbor računalnike, ki jih poslanci ne bodo prevzeli, v uporabo ponudi policiji.

Poslanka Pozitivne Slovenije poziva k solidarnosti

K pobudi se je s pozivom predsedniku parlamenta, da stare računalnike podarijo policiji, pridružila tudi poslanka poslanske skupine Pozitivna Slovenija Alenka Pavlič. "Ob napovedih ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka o odpuščanju in "prisilnem" upokojevanju v policiji sem mnenja, da lahko državni zbor pomaga ljudem, ki iz dneva v dan skrbijo za našo varnost v izjemno slabih pogojih in hkrati tudi nekoliko izboljša omajan ugled državnega zbora v očeh javnosti. Menim, da je nakup prenosnih računalnikov v kriznih časih nepremišljena poteza,“ dodaja Pavličeva. V poslanski skupini skupnega stališča o tem, ali je posel potekal ustrezno in ali bodo računalnike prevzeli, še niso pripravili.

Virantovi: Računalnikov ni možno vrniti, zato jih bodo prevzeli

Da bi lahko z razpisom prek agencije za javno naročanje nabavili sicer manj zmogljive, a cenejše in za delo poslancev primerne računalnike, so prepričani tudi v poslanskih vrstah Državljanske liste Gregorja Viranta, ker pa so računalniki že v parlamentu, razpisa ni možno razveljaviti in bodo računalnike prevzeli, uporabljali in tako upravičili nastale stroške, pravijo.

"Menimo, da so računalniki potrebni za delo poslancev in čim prej moramo preiti iz papirnate v elektronsko obliko poslovanja, v celotnem sistemu delovanja državnega zbora, in sicer po vzoru vlade, ki tako deluje že nekaj let. Z uvedbo takšnega sistema bi lahko veliko privarčevali. Poslanska skupina Državljanske liste je že prešla na elektronsko poslovanje in upamo, da bodo takšno prakso uvedle tudi druge poslanske skupine,“ je v odgovoru na novinarsko vprašanje napisala sekretarka poslanske skupine Renata Zatler.

Nekateri poslanci novih računalnikov ne bodo prevzeli, večina pa jih bo.
Nekateri poslanci novih računalnikov ne bodo prevzeli, večina pa jih bo. FOTO: Miro Majcen

SD: Naj nabava računalnikov ne postane polje demagoških izjav

V stranki DeSUS bodo o nakupu razpravljali na izvršnem odboru stranke, skupnega stališča pa zaenkrat niso izdelali. Podobno je tudi v SDS in Pozitivni Sloveniji.

Da je v času krize potrebna racionalizacija stroškov tudi med poslanskimi vrstami, soglašajo tudi v poslanski skupini SD. Vodja poslanske skupine SD Janko Veber je tako prepričan, da je treba poiskati ravnovesje med zadostno in ustrezno informacijsko podporo poslancem in med finančnimi zmožnostmi države, zato pozdravljajo poziv predsednika državnega zbora v uresničitvi vizije elektronskega poslovanja in razvoja informacijske podpore pri delu parlamenta.

"Ne bi pa želeli, da omenjeni nakup prenosnih računalnikov postane polje demagoških izjav posameznih "varčnih" poslancev, saj to ne bo v ničemer pripomoglo k doseganju optimalnih ciljev, ki so najbrž skupni vsem,“ še dodaja Veber.

V državnem zboru navedb, da je bilo pri izvedbi razpisa kršeno pravilo dobrega gospodarjenja, ne sprejemajo in poudarjajo, da je bil s tem omadeževan ugled inštitucije.
V državnem zboru navedb, da je bilo pri izvedbi razpisa kršeno pravilo dobrega gospodarjenja, ne sprejemajo in poudarjajo, da je bil s tem omadeževan ugled inštitucije. FOTO: Thinkstock

Po toči zvoniti je prepozno

Ali bi lahko razpis ustavili, smo povprašali Državno revizijsko komisijo, ki je pristojna za revizije postopkov oddaje javnih naročil. Odgovorili so, da bi lahko ukrepali le na temelju revizijskega zahtevka, ki pa v tem primeru naročanja ni bil podan. Državna revizijska komisija po dokončni odločitvi nima več pristojnosti, kar pomeni, da v času izvajanja pogodbe ne more in ne sme poseči v postopke, so še napisali v odgovoru na novinarsko vprašanje.

Tudi pravno formalno je bil posel, čeprav mu je možno očitati nepotrebno potratnost, vsaj formalno v skladu z določili zakona o javnem naročanju, s podpisom pogodbe z izbranim podjetjem pa sta pogodbenim določilom zavezani obe strani. Naročeni računalniki so bili dostavljeni pristojnim tehničnim službam državnega zbora, kjer jih sedaj opremljajo z ustrezno programsko opremo in nato jih bodo predali tudi poslancem. S plačilom fakture, ki jo mora naročnik plačati v 30 dneh po prejemu, bo nabava prenosnikov dokončno zapečatena, vsakršna drugačna odločitev pa bi lahko še bolj škodila javnim financam, saj bi v primeru odstopa od pogodbe ter naknadne zavrnitve izdelka, morala država plačati kazen zaradi kršenja pogodbenih določil.

Ker se računsko sodišče s primerom ne bo ukvarjalo še vsaj leto dni, se bo tako prah polegel, odgovornost za morebitno škodovanje javnemu interesu pa bo do tedaj vsaj delno zbledela, zgodba pa bo pod številnimi obljubami, da se tovrstne nepravilnosti v bodoče ne bodo ponavljale, pozabljena. Naslednji razpis bo potekal prek za javna naročila pristojne republiške agencije.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (224)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Danijel Fric
25. 02. 2012 12.23
+5
Za takšna početja bi moral Pahor takoj v arest na Dob, to je njegovo maslo. Povsod laja kakšna kriza, on pa s takimi
61810
25. 02. 2012 15.04
+1
Mimo grede Pohor to ni mogel sprejeti, ker ni imel zadosti glasov v DZ. S tem se je strinjala tudi opozicija, ki se dela, da nič ni kriva. Bravo, narod pa naiven kot kaj. S tistim dnem ko je Zares odšel iz kooalicije, Pahorjeva vlada ni mogla sama sprejemati zakone, ker ni imela več 45 glasov. In vse kar so sprejeli se je strinjala opozicija. Sprejeli so tudi nečloveške zakone in stem se je strinjala tudi opozicija. Tako pa bo Janša zdaj krivil še dve leti Pahorja. On pa bo izpadel kot heroj žalostno toda resnično.
AS12
25. 02. 2012 08.10
+4
če vodijo našo ljubo Slovenijo BUTALCI potem mamo kak mamo
dule100
25. 02. 2012 08.09
+0
V situaciji, kakršni se trenutno nahaja Slovenija, lahko vlado vodi samo eden ! In to je Janša ! Na žalost Slovenija trenutno nima bolj sposobnega vodje !
Follow me
25. 02. 2012 15.14
-1
Frane Šajn
25. 02. 2012 07.46
+7
UPAM , DA RES ZAVRŽEJO TA UMAZAN NAKUP. čE PA JE GOSPOD PAHOR IN NJEGOVA TAKRATNA ELITA NAROČILA TE ŠKATLE NAJ SE JIH POVPRAŠA ČEMU, OB TAKEM MIZERNEM FINANČNEM STANJU. AMPAK NAKUP JE SPELJALA NOVA VLADA, KAR PA NI BILA DOLŽNA. ZAKAJ? ZATO KER SO OB ZMOGLJIVOSTI TEH RAČUNALNIKOV NEKATERI KAR ZASTRIGLI Z UŠESI PA ŠE ZASTONJ SO SI MISLILI. KJE JE TU MORALA, NA PSU!
dule100
25. 02. 2012 07.44
-2
Še dobro, da smo se rešili Pahorjevega "dream teama" !
Frane Šajn
25. 02. 2012 07.51
+3
UPAM , DA JE SLOVENCEM LE VŽGALO, KAJ NAM PRINAŠAJO TE DEMOKRATIČNE VLADAVINE LEVIH IN DESNIH. 4.TEGA DECEMBRA SMO IMELI PRILIKO , DA BOJKOTIRAMO VOLITVE IN POSTAVIMO NEOBREMENJENO TEHNIČNO VLADO. NI SE VAM ZDELO VREDNO, NO ZDAJ PA UŽIVAJTE!
dule100
25. 02. 2012 08.07
+1
sajn.frane Leve smo imeli videti na delu zadnja tri leta ! In ?
botjabotja
25. 02. 2012 09.22
-1
dot.dot
25. 02. 2012 17.43
botja, tudi jaz sem imel pri matematiki rezultate. Pa niso bili vsi pravilni.
bdso1
25. 02. 2012 07.27
+0
Normalno ,da bodo nekateri zavrnili računalnik!?? Saj takšni kot je JANKOVIČČČČ,še ne uporabljajo računalnikov!!??? To je tudi sam izjavil!!? Le v katerm letu,šeTI jakoviččči živijo!?? Le zakaj sploh so,v tej napredni Slovenski deželi!?? Ti pozitivno zavrti bi vodili to Slovenijo,še sreča za to deželo ,da se to res ni zgodilo!????
Frane Šajn
25. 02. 2012 07.41
+3
MA NE NAKLADAJ NIMA VSE SKUPAJ NE REPA NE GLAVE!
pilon
25. 02. 2012 07.22
+6
saj mora bit napisano ime pod naročilom in podpis.....policija v državi naj bi tudi obstajala.....in če naročilo ni bilo izvedeno po pravilih o javnem naročanju je potrebna samo še prijava....
iravadi
25. 02. 2012 06.36
+5
Vse se da, če je le volja...
lulupo
25. 02. 2012 03.34
+4
Saj zakone si pisejo sami,naj najdejo ze enkrat kaksen boljsi izgovor
Pretreseni
25. 02. 2012 02.09
-2
Upam, da so naročili MacBook Pro 17'', z SSD diski.Ker drugo se tak ne splača kupiti. Če gledamo ceno in določeno obdobje, brez servisov.
kleopatra-1
25. 02. 2012 02.39
+2
Bu?ko Štru?ko
25. 02. 2012 07.00
+3
Če bi kupli apple bi pa itak stran vrgli denar! Appla praktično ne moreš nadgradit skoraj nič. Pri navadnem prenosniku se da kar veliko stvari zamenjati. Apple vržeš samo v smeti.
BlackBirdy
25. 02. 2012 00.43
+3
Še vedno meljete o teh compah. Kaj nimate kaj bol pametnega k delu. Rajši bi šli v naravo kot pa to non stop premlevate. A si je kdo kdaj prebral sploh vse komentarje, ali mlatite samo prazno slamo cel čas. Svetujem Vam spoštovani, da vsaj enkrat preberete vse neumnosti, ki ste jih napisali do sedaj.
Smallville2012
25. 02. 2012 00.12
+4
Slovenska vlada je dobra samo za škodo delati nič pa ne naredi,da bi mi imeli boljše plače.
CyberWorm777
24. 02. 2012 23.36
+1
sej wrjetn se ne upajo objawt konfiguracije računalnikou in programske opreme k bi wrjetn tkoj blo jasno da se nekdo še omastil zrawn da sploh niso nakonc še wredni swojga dnarja : )) le zakaj ? podobna fora k pr NPU k od KK prjatu še mogu zaslužit kle pa kaka manjša riba : ))
saintjozef
24. 02. 2012 23.42
+0
Cyber zastonj upaš, da bodo razprodajo naredili. :))
CyberWorm777
24. 02. 2012 23.44
+0
ma ne hočm powedat da dokler ne powejo kaki so računalniki kolk rama diski itd lohka sam ugibamo al so res predragi al niso itd : )) isto k bi reku kupli drage službene awte neweš pa kaki so ti awti so res predragi so wredni swojga dnarja niso itd
CyberWorm777
24. 02. 2012 23.46
+0
za patrije wemo da so plačali weč k pa dobili da so topowe prešraufali s cenejšimi itd : )))
saintjozef
24. 02. 2012 23.47
+1
CyberWorm777
24. 02. 2012 23.51
+0
nwm zek zadnč nek goworu da we iz prwe roke da majo topowe sicer ne take k so jh kupli : )) whatewer mutno wseskup spet : ))
saintjozef
24. 02. 2012 23.55
+1
CyberWorm777
24. 02. 2012 23.57
+0
ma ja patrija je AMV ne APC pa pol lohka mal montirajo preurejajo itd : )) btr-90 APC ma 30 mm top serijsko gor ga nemorš prešraufat z 12mm mitraljezom naprimer : )))
comment123
24. 02. 2012 23.25
+5
NAROČILO USTAVIT ZA VSAKO CENO IN NAROČIT POL CENEJŠE, ČE TI NISO VEČ DOBRI, VENDAR DVOMIM, ČE SO ZANJE PROSILI POLICISTI, SO TUDI ZA POSLANCE DOBRI. ODGOVORNOSTI NIMA NIHČE, KAJ DELAJO NA TAKŠNIH MESTIH?
AIZ
24. 02. 2012 23.19
-5
Joj ljudje kaj mate probleme če so si te prenosnike nabavl ? Sama foušarija ! Jamrajo povsot kaj so si nabavl take računalnike ... Nej majo tiste računalnike sm da bodo dobr vodil državo ... Sicr pa mi navadni ljudje nemoremo nč nrdit ...
AIZ
24. 02. 2012 23.21
+1
Lahko bi kakšne bolj pametne mel na 24ur ne pa take ! Sigurnu je bil biznis v ozadju ... Ampak v Sloveniji imamo večje probleme škoda da se s takimi obadamo !
fb_1098746109
25. 02. 2012 00.26
+1
Če bi blo to z računalniki in s tepihom prvo in zadnje kar so narobe nardil bi blo še dobro. Dost je še drugih reči za ene vemo (Patria) za ene ne vemo in še boljš da nikol ne izvemo.
Luka Doni? Ja lej ...
24. 02. 2012 22.45
-2
In se dogaja ane. Evo vam J J & company pametnjakovici. Kr podpirajte jih še naprej.
PuppetMaster09
24. 02. 2012 23.14
+1
to je naročila prejšna vlada tako za informacijo
chan.si
24. 02. 2012 23.27
+2
Klemen Kosti kr podpiraj ti tvoje kriminalce ki so tole zakuhali.
Jeanus1
24. 02. 2012 22.28
+3
"In ali bo kdo za domnevno oškodovanje javnih financ sploh odgovarjal?" Do sedaj ni še nihče, očitno je tudi to delo zraslo na zelniku bivšega predsednika vlade in njegovih hlapcev. In kakor vidim po barometrih, mu zdaj podpora še raste? Naj čimprej odpeketa tja dol na Kras, kjer je doma, dovolj je teh njegovih fint. Prepotentnež naduti, za smo škodo je!
CtrlAltDel
24. 02. 2012 22.09
+6
Vsak od 90 poslancev ima možnost, da svoj nov računalnik podari policiji. Pa da vidimo junaka!
crtomir2
24. 02. 2012 22.32
+6
hahahahaha, ne išči tovrstnih junakov med poslanci
djdj
24. 02. 2012 23.47
+5
Jaz odkupim 2 stara za simbolično ceno. Itak so jih kupili z našim denarjem
kr edn no
24. 02. 2012 22.00
+6
kaj rabjo tok dobre compe ? a da bojo g33kal ?
dobra_tetka
24. 02. 2012 22.19
+2
dobra_tetka
24. 02. 2012 22.20
+6
bodo WOW med sestanki nabijal, pa umes po skypu chatal!
CyberWorm777
24. 02. 2012 23.54
+0
blabla59
24. 02. 2012 21.52
+3
A si predstavlate Pralni stroj z angleskimi navodili,pa racunalniško nastavitvijo programov pranja! Misija nemogoce za PS
pupa_od_anbot
24. 02. 2012 22.12
+0
pa ti znaš naštimat pralni stroj, da opere posebej belo, pisano, črno? pa pravo temperaturo.....
saintjozef
24. 02. 2012 23.41
-1
pupa tu se pa jaz ne strinjam. Zakaj je treba naštimat PS? A ne pere sam?
botjabotja
25. 02. 2012 09.24
Mislim, da Vonta zna oprati perilo, vsaj umazano...